Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 007 - S01E07 - You Win or You Die

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (21 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (12 głosów [57.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 57.14%

2. 9 (7 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (2 głosów [9.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.52%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 01.06.2011 - |14:08|

Nie chciałem tego wcześniej komentować, ale wypowiedź katji również dla mnie brzmi jak duży spoiler, a książek nie czytałem. Cóż, niektórzy celowo zdradzają szczegóły gdzie tylko się da, więc aż strach czytać wpisy i komentarze na forach, a inne osoby spoilerują nie zdając sobie do końca z tego sprawy, tak jak chyba ma to miejsce w tym właśnie przypadku.

Cercei powiedziala "If you play Game of Throne you either win or die". To nie jest spoiler lecz przypuszczenie. Ned nie wyglada na strone wygrywajaca, a Jofrey chyba raczej nie zartuje, wkrzykujac "kill them".

Użytkownik Jonasz edytował ten post 01.06.2011 - |14:09|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#22 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 01.06.2011 - |14:35|

Nie mniej jednak wygląda to na oczywisty spoiler i jak widać nie jestem odosobniony w tym odczuciu. Co do wypowiedzi Cercei to nie jest to takie jednoznaczne stwierdzenie (za mało zostało pokazane w serialu), równie dobrze mogę to trochę porównać do wypowiedzi Starków "Winter is coming", gdzie tak naprawdę na chwilę obecną nic konkretnego z tego nie wynika. A co do Joffrey'a, to od chwili gdy wypowiedział te słowa wiedziałem że rozkaz nie zostanie "od tak" wykonany i podejrzewam że podobnie będzie w przyszłości, gdzie młody król będzie tonowany przez chociażby własną matkę, która będzie mu dawała rady co do rządzenia królestwem.

Jonasz, zarówno ty jak i katja czytaliście książki, więc znacie dalsze szczegóły fabuły i czasem nieświadomie możecie napisać o czymś co nie zostało jeszcze pokazane w serialu. Dla mnie, gdy oglądałem ten odcinek i poprzednie, nie było żadnej przesłanki że Ned zostanie zabity. Zaznaczam że oglądałem w oryginalne i nie mam problemu ze zrozumieniem czegokolwiek i wypowiedź katji brzmiała jak niezamierzony spoiler. A czytać ze zrozumieniem też potrafię.

Użytkownik no1special edytował ten post 01.06.2011 - |14:37|

• 0

#23 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 01.06.2011 - |15:29|

@no1special, no teraz to TY mi zrobiles spoiler bo nie tak zinterpetowalem wypowiedz katji :P wiec jesli masz racje to bedzie twoja wina ze mi zepsules ogladanie :P Widzisz, czasem zadawanie pytania o spoilery juz jest spoilerem i mozesz, nie znajac tresci, ja wyjawic :P

Użytkownik johnass edytował ten post 01.06.2011 - |19:55|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#24 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 01.06.2011 - |15:32|

Tylko mnie nie zachwyciło? Pokazali wszystko co trzeba (a nawet więcej <_< ) i powinno być ok, a nie było. Tracę powoli zapał do dalszego oglądania.

Najcięższy zarzut - pokazują wszystko wprost. Zero tajemniczości i niepewności co się zaraz stanie. Za dużo miejsca poświęcają na pokazywanie motywacji bohaterów i monologi, zamiast pozwolić żeby czyny mówiły za nich.
(Zaczynam się nawet zastanawiać, co z materiału książkowego zrobiłaby stacja AMC.)
Theon z postaci absolutnie marginesowej wyrósł na głównego bohatera. Littlefinger bez przerwy gada ze wszystkimi :blink: Niech sobie blog założy... Tywin w porządku, ale przecież on nie jest typem, który brudzi sobie ręce. I tak dalej.

Poza tym całkowicie pominęli magię i niesamowitość, np. wilkory. W dodatku jak na razie nie ma żadnego poczucia nadciągającego zagrożenia z północy. Była bezsensowna jatka w prologu oraz kawałek ręki w 1x07 i tyle.

Z innej beczki - delta1908 - mam nadzieję, że nie przestaniesz przedstawiać swoich wrażeń z odcinka. Zawsze czekam na Twoje posty żeby zobaczyć jak odbiera serial osoba nie czytająca książki :)

Aaaa i pod żadnym pozorem nie zaglądajcie na forum filmwebu. Prawdziwa masakra spoilerowa. Są wszędzie i nawet ostrzeżenia nie pomagają.
  • 0

#25 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 01.06.2011 - |17:05|

Zaznaczam że oglądałem w oryginalne i nie mam problemu ze zrozumieniem czegokolwiek i wypowiedź katji brzmiała jak niezamierzony spoiler. A czytać ze zrozumieniem też potrafię.

Poddawanie tego w watpliwosc, nie bylo moja intencja. Jesli tak to zrozumiales, pozostaje mi tylko przeproscic.
  • 0
Genesis

#26 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.06.2011 - |09:43|

Poza tym całkowicie pominęli magię i niesamowitość, np. wilkory. W dodatku jak na razie nie ma żadnego poczucia nadciągającego zagrożenia z północy. Była bezsensowna jatka w prologu oraz kawałek ręki w 1x07 i tyle.

wilkory pomineli to fakt, pewnie za trudne do grania, ale magia? jaka magia? zagrożenia też raczej nie przypominam sobie w 1 tomie poza gadaniem babki i paroma osobami na murze które rozumieją o co kaman. zresztą mnie w t1 Mur generalnie nudził i był takim kwiatkiem do kożucha :blink:
  • 0

#27 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 02.06.2011 - |10:16|

Poza wilkorami chodzi mi głównie o sen i przebudzenie się Brana - jeden z moich ulubionych fragmentów w całej serii, z którego w serialu zostało tylko trójokie ptaszysko. Rozumiem, że mieliby problem przedstawić sen na ekranie (skoro nawet z wilkorami sobie nie radzą), ale i tak żal. Może oszczędzali kasę na końcówkę.
  • 0

#28 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.06.2011 - |10:37|

W dodatku jak na razie nie ma żadnego poczucia nadciągającego zagrożenia z północy. Była bezsensowna jatka w prologu oraz kawałek ręki w 1x07 i tyle.

Właśnie też się nad tym zastanawiałem. Pokazali jatkę na początku, akurat jeśli o mnie chodzi to podobało mi się bardzo, i liczyłem na to że będzie to dalej kontynuowane, a tu kompletnie nic. Mur jest tylko takim dodatkiem, nic się tam właściwie ciekawego nie dzieje i nie ma póki co absolutnie żadnego wpływu na akcję. Taki miły dla oka przerywnik. Tych dzikich z północy nie ma w ogóle, co mam nadzieję się wkrótce zmieni. Może przygotowywują sobie grunt pod kolejne sezony?

Z innej beczki - delta1908 - mam nadzieję, że nie przestaniesz przedstawiać swoich wrażeń z odcinka. Zawsze czekam na Twoje posty żeby zobaczyć jak odbiera serial osoba nie czytająca książki :)

Właściwie to zacząłem czytać i łyknąłem sobie 2 rozdziały :). Ale dysponuję tylko wersją w PDF-ie, a nie przepadam za takim czytaniem z kompa, więc póki co sobie odpuściłem. Czyli nadal jestem tym, który nie czytał książki. A wrażenie na pewno będę dalej przedstawiał. Możesz na to liczyć, a jeśli dodatkowo mogę usatysfakcjonować kobietę chociażby poprzez wyrażanie opinii to jest to dodatkowa motywacja :D
  • 0

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.06.2011 - |11:54|

Właściwie to zacząłem czytać i łyknąłem sobie 2 rozdziały :). Ale dysponuję tylko wersją w PDF-ie,

Chcesz czytac orginal czy tlumaczenie?
  • 0
Genesis

#30 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.06.2011 - |12:00|

@Jonasz
Tłumaczenie. Czytanie w oryginale byłoby nie lada wyzwaniem intelektualnym. No i pewnie przez wakacje bym nawet nie skończył ;) Zresztą z przekładem też trochę czasu zejdzie.
  • 0

#31 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 02.06.2011 - |19:01|

agrożenia też raczej nie przypominam sobie w 1 tomie poza gadaniem babki i paroma osobami na murze które rozumieją o co kaman. zresztą mnie w t1 Mur generalnie nudził i był takim kwiatkiem do kożucha

Kolejne niezamierzone, nic nie zdradza ale usuwa kilka podejrzeń względem fabuły sezonu.
Wybaczcie że marudzę...
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#32 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.04.2013 - |20:26|

Postanowiłem przestać komentować każdy odcinek po kolei (oglądając je pod rząd), zaś pisać wtedy gdy odcinek odciśnie na mnie spore wrażenie. Tak właśnie było w tym przypadku.

Wszystkiego tu było pod dostatkiem, choć można wciąż narzekać na przedłużające się nadciągnięcie zimy. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że zima dochodzi wolniej niż prostytutki u Littlefingera...

Rozmowa starego Lannistera z Księciem z Bajki pierwsza klasa. Jego tatulek będzie chyba moją jedną z ulubionych postaci. Przyrzekanie Drogo przy ognisku też świetne. Oglądam następny odcinek w nadziei na zimę. :D

• 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych