Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 005 - S01E05 - The Wolf and the Lion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (18 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (10 głosów [55.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 55.56%

2. 9 (7 głosów [38.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.89%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 7 (1 głosów [5.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.56%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.05.2011 - |12:58|

@Macmax
By pocieszyc obroncow praw dziecka zaznaczam, ze "cycek" byl lateksowym rekwizytem.

Użytkownik johnass edytował ten post 19.05.2011 - |17:21|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#22 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 19.05.2011 - |15:03|

Może i tak, ale przekaz idzie w kierunku ludzi zgoła inny, nikt specjalnie nie zastanawia się czy był lateksowy czy nie, sama scena budzi szok i tego nie ma co negować.
Pewnie że wiele rzeczy w filmach jest nieprawdziwe i zastępowane przez sztuczne rekwizyty, ale mimo tego i tak wiele stacji jest do bólu poprawne pod każdym względem, gdzie nawet przekleństwo nie pada.
W produkcji kablówek tego nie ma, równie dobrze mogli to tak pokazać żeby tego cycka nie było widać, a tak wzmocnili efekt całej sceny i oto chodzi.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#23 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.05.2011 - |16:54|

I cale szczescie. Nic gorszego nie moglo by spotkac tego dziele, jak cenzura obyczajowa. Dla czytelnikow nie jest to wielkim szokiem. Maly Robert Arryn ssal piers mamy mimo swogo wieku. Owszem scena byla dosc graficzna, ale nie jedyna. Bylo juz kilka odwaznych scen seksu, przemocy, przemocy wobec zwierzat itd. Chwala HBO, ze sie nie somoogranicza.

Użytkownik johnass edytował ten post 19.05.2011 - |17:21|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#24 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 19.05.2011 - |22:14|

a on czasem nie ssał jej tej piersi tylko w ustronnych miejscach, tj nie na oczach dzielnych rycerzy z doliny :P?

sztuczna nie sztuczna, ja nie wyobrażam sobie dopuszczenia mojego dziecka z aspiracjami aktorskimi do takiego rodzaju sceny, tj ssania sztucznej piersi na oczach milionów telewidzów. potem zobaczy to pedagog szkolny i zacznie mnie nawiedzać jako nienormalną matkę :P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#25 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 19.05.2011 - |22:37|

Ssanie cycka przez tego dzieciaka nie wywarło na mnie zbytnio wrażenia, było tylko lekkie zdziwienie, ale po chwili gdy relacje i stan psychiczny matki wyszły na jaw, było jasne dlaczego tego typu scena została pokazana. Dużo większe wrażenie wywarła na mnie dekapitacja konia, tego się nie spodziewałem i ta scena mnie zaskoczyła. Emocje wywołała u mnie również potyczka Ogar vs Góra i Ned vs Jamie, aż zmieniłem pozycję z półsiedzącej na siedzącą i uważnie oglądałem to co się dzieje. Scena gejowska wyszła IMO bardzo pozytywnie, tzn. wcale nienachalnie jak w przypadku innych produkcji i bardziej skupiałem się na dialogu i tym że prawdopodobnie będą nowi gracze w grze o tron. Tym samym nie rozumiem za bardzo narzekań niektórych osób, bo obie sceny (Robin i Renly-Loras) pasują do klimatu serialu i ogólnych relacji pomiędzy postaciami.

Użytkownik no1special edytował ten post 19.05.2011 - |22:38|

• 1

#26 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.05.2011 - |08:20|

Co do tej sceny z ssaniem piersi to oni są z zachodu (USA czy Wielka Brytania) więc ten gość pewnie będzie idolem swoich rówieśników ze szkoły i wszystkie laski bedą na niego lecieć. A małolat będzie chodził dumny jak paw, że wystąpił w takim serialu i w takiej scenie ;)
  • 0

#27 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 20.05.2011 - |08:55|

@delta1908

Co do tej sceny z ssaniem piersi to oni są z zachodu (USA czy Wielka Brytania) więc ten gość pewnie będzie idolem swoich rówieśników ze szkoły i wszystkie laski bedą na niego lecieć. A małolat będzie chodził dumny jak paw, że wystąpił w takim serialu i w takiej scenie

Też uważam, że dzieciak prędzej spełnił jakieś swoje marzenie i będzie miał się czym pochwalić przez długi czas, a nie został wykorzystany i będzie musiał cierpieć wstyd.

@katja

potem zobaczy to pedagog szkolny

Inna sprawa, że w czasach gdy pedagog szkolny może sprawić, że rodzicom odbierane są dzieci, strach przed konsekwencjami dopuszczenia dziecka do takich scen wydaje się zrozumiały <_<

a on czasem nie ssał jej tej piersi tylko w ustronnych miejscach, tj nie na oczach dzielnych rycerzy z doliny

W książce Lysa praktycznie ciągle siedziała na tronie, a dzieciak odrywał się od cycka tylko by powrzeszczeć na karła ;)

Dobrze, że HBO się nie ogranicza w pokazywaniu przemocy. Baaardzo wiele scen by się zmarnowało. Nie mówiąc już o większych potyczkach, których brutalność i odmienność od tego jak wyglądają w pieśniach bardów, Martin podkreślał w książkach wiele razy.

Użytkownik Grzebul edytował ten post 20.05.2011 - |08:57|

• 0

#28 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 21.05.2011 - |17:06|

Dobrze, że HBO się nie ogranicza w pokazywaniu przemocy. Baaardzo wiele scen by się zmarnowało. Nie mówiąc już o większych potyczkach, których brutalność i odmienność od tego jak wyglądają w pieśniach bardów, Martin podkreślał w książkach wiele razy.

Nie on jeden, praktycznie w każdym dłuższym cyklu fantasy jest co najmniej kilka tekstów scena na ten temat.

Mój ulubiony należy do mistrza Hekkego z Achaji:

Wiem, czytałaś kroniki rycerskie, a tam się aż roi od opisów: „wykonał piruet i pół zwrotu, unosząc świetlistą klingę oszukał przeciwnika, który również podniósł rękę... Ostrze w dół, półobrót, przerzut miecza do drugiej ręki i... krew zdrajcy chlusnęła na podłogę!” Bzdety!!! Bzdety!!! Kompletna bzdura! Co on baletmistrz, żeby tańczyć? Jeśli tak wyrolował przeciwnika, to kim był? Czarownikiem? Co robił przeciwnik, podczas kiedy on wykonywał te wszystkie zwroty, przerzuty, taneczne kroki? Spał? Chlał wino? Czy z pannami się zadawał? Dlaczego w tym czasie nie zabił naszego bohaterskiego rycerza?

A wracając do serialu, jest świetny. Książki nie czytałem i dopiero teraz obejrzałem. 5 odcinków wchłonąłem niemal natychmiast. Jest tu wszystko to czego brakowało mi w "Legend of the Seeker" przy jednoczesnym braku rozradowanych wiecznie pomagających wszystkim bohaterów. :)
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#29 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 22.05.2011 - |11:42|

Wiem, czytałaś kroniki rycerskie, a tam się aż roi od opisów: „wykonał piruet i pół zwrotu, unosząc świetlistą klingę oszukał przeciwnika, który również podniósł rękę... Ostrze w dół, półobrót, przerzut miecza do drugiej ręki i... krew zdrajcy chlusnęła na podłogę!” Bzdety!!! Bzdety!!! Kompletna bzdura!

Inna sprawa, że Ziemiański przegiął w drugą stronę (co mu genialnie wyszło swoją drogą) opisując np zabijanie w wykonaniu szermierza natchnionego. Taki np Virion, zalany w trupa i nieogarniający nic z tego co się wokół dzieje, wychodząc z burdelu w samych gaciach z mieczem w ręce potrafił zabić 20 uzbrojonych rycerzy z łatwością taką jakby walczył z bezbronnymi małymi dziećmi. Kilka zamachów i pozamiatane ;)

Użytkownik Grzebul edytował ten post 22.05.2011 - |11:42|

• 0

#30 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 22.05.2011 - |16:06|

Taki był sens tworzenia szermierzy natchnionych. Jakaś moc sprawiająca że przeciwnik bez wysiłku trafiał w ostry koniec.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych