Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia w Atlantis.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#21 cap0ne

cap0ne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 15.01.2005 - |23:14|

Kiedy potworek opuszcza Atlantyde bylo powiedziane że wyssał zasilanie z tego prywatnego pola silowego. Dlatego teraz nie ma go w misjach :P
Zreszta popsuło by całą zabawe :D

Wyświetl post

dzieki, nie mam poprzednich odc u siebie i nie moglem wrocic do tego a nie pamietalem... ale czy ja wiem czy by popsulo cala zabawe !? w niektorych momentach przydaloby sie :)

mckay mowil, ze znalazl ta oslone w laboratorium pradawnych i ze pracowali nad tym, wiec moze to byl prototyp. a jak wlazl w te istote, to wyssala ona cala energie z oslony i sie skonczylo dobre :(

thor - byles szybszy :P

Wyświetl post

ale jezeli znalazl w labolatorium to jeszcze nic nie oznacza, zawsze mozna miec 2prototypy :)
ok koniec kombinacji :P

Edit:
w ost odc dowiedziec sie mozna ze miasteczko ma bron defensywna :)
zatem trzeba poczekac na ZPM i flote Wright by zobaczyc fajerwerki :D

Użytkownik cap0ne edytował ten post 20.01.2005 - |20:15|

• 0

#22 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 30.01.2005 - |17:26|

Co do pola siłowego skoczka - myślę, że jest ono jednak na jego wyposażeniu tak jak i "rakiety" w które jest uzbrojony.
ZPM - uważam, że jest jednak akumulatorem bo gdyby był zwykłą baterią Pradawni przechowywali by ich więcej w Atlantis lub w innym miejscu, a jak dotąd nie udało się znaleźć takiego magazynu.
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#23 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 30.01.2005 - |18:28|

Tak własnie sie zastanawiam,
Spoiler
Tak sobie tylko spekuluje. Pozdrawiam

Bardzo prosze o umiszczeniau infa o Spoilerach.

Użytkownik Sokar edytował ten post 05.02.2005 - |20:36|

• 0

#24 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.01.2005 - |21:41|

Gdyby Replikatory przyswoiły sobie technologię Atlantis, byłby nie do pokonania.
Myślę też, że nawet teraz Replikatory pokonały by Writh.
Co do tego, że Replikatory mogą bez trudu przedostać się z galaktyki Pegaza do naszej też nie mam wątpliwości. W końcu dysponują napędem zdolnym do podróży międzygalaktycznych.
  • 0

#25 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 30.01.2005 - |23:58|

Właśnie wpadła mi do głowy pewna myśl....
Replikatory, a właściwie to co widzieliśmy w 8 sezonie Stargate SG1(widziałem na razie do 8x15), czyli znam już
Spoiler
mogłyby w sumie udać się do Galaktyki Pegaza. Byłoby to logiczne posunięcie... W końcu posiadają na jej temat informacje...
Spoiler

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#26 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 31.01.2005 - |09:16|

[SPOILER]Moim zdaniem byłoby to niepraktyczne. Przecież wiele osób było przekonanych, że to misja w jedną stronę, że mogą nie zdołać wrócić na Ziemię. Myślę, że w czasie 8x15 jeszcze nie odebrano wiadomości z Atlantis, czyli całą ekspedycję uważa się za zaginioną. Nawet jeśli wiadomość by dotarła, nie wiemy czy ustalono położenie galaktyki Pegaza i Atlantis względem naszej. A przeszukanie całej galaktyki trochę by im zajęło.[KONIEC SPOILERA]
  • 0

#27 Sławko

Sławko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 31.01.2005 - |10:43|

A co z teleportem, każdy skoczek powinien to mieć!!

Że jeszcze do tego nie doszli to się dziwie!? Przecież to może być podstawowa broń taktyczna. Np. Przenieść ładunek wybuchowy na stateczek Wraith i boom. A przecież statki Wraith cały czas osłon podniesionych nie mają!

Lub szybki odwrót z zagrożonego terenu. Jest dużo opcji.

Sławko
  • 0

#28 Peru

Peru

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 02.02.2005 - |21:12|

A co z teleportem, każdy skoczek powinien to mieć!!
Sławko

Wiemy doskonale, że Pradawni nie opanowali do końca podróży w czasie. Janus wbrew woli większości wybudował prototyp, którym poleciała Weir. Potem został on zniszczony. No i to by było na tyle jeżeli chodzi o ich wehikuły. Raczej nie ma więcej skoczków - wehikułów :>
  • 0

#29 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 02.02.2005 - |21:27|

Wiemy doskonale, że Pradawni nie opanowali do końca podróży w czasie. Janus wbrew woli większości wybudował prototyp, którym poleciała Weir. Potem został on zniszczony. No i to by było na tyle jeżeli chodzi o ich wehikuły. Raczej nie ma więcej skoczków - wehikułów  :>

Wyświetl post

Po pierwsze Sławko mówi o teleportacjoi a nie o podróżach w czasie.

Po drugie sa (a raczej jest) jeszcze inne skoczki z urządzeniem do podróży w czasie: odcinek 167 - S08E13 - It's Good To Be King

::. GRUPA TARDIS .::

#30 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 04.02.2005 - |15:50|

Ja osobiście uważam ze jest to ten sam skoczek albo przynajmniej ten sam twórca. Co do Teleportacji to Upiory ją opanowały do perfekcji, w Atlantis również są moduły do przemieszczania sie miedzi różnymi zakątkami miasta, wiec dziwie sie ze ich nie ma w skoczkach. Teleporta mają również szeroko zastosowanego Asgartczycy i poprzez obręcze mają robale. Dziwie sie że Pradawni nie stosowali tej technologii szerzej.
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#31 zibi-tor

zibi-tor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoToruń

Napisano 04.02.2005 - |23:49|

Jeżeli chodzi o wykorzystanie teleprtów, w celu przenoszenia ładunków do statków "pszczółek" to trzeba mieć te ładunki ( nie mówię o C-4). Oni do Atlantydy mogli zabrać sprzęt tylko raz.
  • 0

#32 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.02.2005 - |00:13|

moze jednak sa te teleporty w skoczkach tylko Ziemianie jeszcze nie potrafili tego odkryc? moze jest gdzies ukryty jakis przycisk ktory to uaktywnia? podobnie jak schowany byl "Life signs detector" czyli najzwyklejszy wykrywacz oznak zycia :)
tak tylko gdybam :P
  • 0

#33 Kanurwa

Kanurwa

Szeregowy

• Email
  • 50 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 19.07.2005 - |12:58|

Ja zbaczając troszkę z tematu powiem tylko że te wrota w Atlantis jakies takie mniej okazałe i zbajerzone niz w SG1 wg mnie a przecież z tego co rozumiem to specjalna "edycja" wrot ;)
  • 0

#34 Gelerth

Gelerth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 20.07.2005 - |13:52|

Odnośnie ZPM
Gdzieś w przepastnych zasobach bazy danych pradawnych musi być opis produkcji. Były w powszechnym użytku więc produkcja nie powinna być "trudna".
SPOILER Technik Asgardu powinien pomóc w "odkryciu" sposobu produkcji lub ładowania ZPM. Byłby rozwiązany problem zasilania. SPOILER
  • 0
"W każdym z nas żyje jakiś Frank Burns"
Larry Linville

#35 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 20.07.2005 - |16:39|

Moze jest gdzies w bazie ale pozostaje problem znalezienia i odszyfrowania [ pradani powinni miec jakies zabezpieczenia poza metoda genetyczna ]. Zreszta nasi dopiero odkrywaja miasto ale z nowym ZPMem mam nadzieje ze znajda jakies fajne technologie ;] Ale wszystko w swoim czasie w koncu jakby odrazu mieli pelna moc to serial stracilby zapewne wiele watkow bo wiekszosc kreci sie wlasnie wokol ZPMow
  • 0

#36 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.08.2005 - |12:35|

UWAGA SPOILERY!

Wszyscy piszą jak szybko Wraith przystosowali się do transporterów Azgardu. A ja mam na ten temat własną teorię.
Writh powszechnie korzystają z technologii transportu do zdobywania jedzenia. Ze spoilerów wiemy, że dzielą się na osobne grupy. Oceniając po szybkości z jaką zakłócili namiary na swoich statkach sądzę, że ta technologia już istniała. Mogła ona być wypracowana już wcześniej na wypadek wojny Ulów (Państw), Pradawnych, czy choćby tylko dlatego, że jest podstawą taktyki upiorów, więc czemu nie mieli by mieć opracowanej techniki obronnej? W takim razie można się zastanawiać dlaczego tak późno ją zastosowali. A może w cale nie?
Przyjrzyjmy się sytuacji, gdy Wraith po raz pierwszy zostali tak zaatakowani. Chwilę wcześniej upiory straciły statek na skutek ataku zamaskowanego skoczka. Przed eksplozją skoczek się ujawnił. Wraith prawdopodobnie zorientowali się co się stało. Po stracie ostatniego HS wycofali się, bo nie potrafią wykrywać zamaskowanych statków. Potem zostają zaatakowani znienacka przez Dedala. Pierwsza bomba niszczy statek. Upiory nie wiedzą co się dzieje. Potem zostaje zniszczony drugi statek. Wraith rozpoznają sposób ataku wroga i neutralizują działanie transporterów.
Mogło tak być?
  • 0

#37 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 28.08.2005 - |00:57|

UWAGA SPOILERY!
Przyjrzyjmy się sytuacji, gdy Wraith po raz pierwszy zostali tak zaatakowani. Chwilę wcześniej upiory straciły statek na skutek ataku zamaskowanego skoczka. Przed eksplozją skoczek się ujawnił. Wraith prawdopodobnie zorientowali się co się stało. Po stracie ostatniego HS wycofali się, bo nie potrafią wykrywać zamaskowanych statków. Potem zostają zaatakowani znienacka przez Dedala. Pierwsza bomba niszczy statek. Upiory nie wiedzą co się dzieje. Potem zostaje zniszczony drugi statek. Wraith rozpoznają sposób ataku wroga i neutralizują działanie transporterów.
Mogło tak być?

Wyświetl post

Moglo i prawdopodobnie tak to bylo wlasnie - tak powiedzial ten kumpel Thora...
Wyjsciem byloby zamaskowanie Dedala i teleportowanie bombek przy wlaczonym maskowaniu. Tyle, ze patrzac na przyklad teleportowania ze skoczka przed eksplozja Shepparda, aby teleportowac - trzeba wylaczyc maskowanie. Tak wiec - sytuacja dosc klopotliwa, o ile zalozyc ze leniwi Asgardczycy w czyms tu nam nie pomoga. Co niestety jest prawdopodobne. Znaczy sie, ze palcem w bucie nie rusza (o ile oni w ogole nosza buty :hyhy: )
  • 0
Dołączona grafika

#38 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.08.2005 - |18:15|

Wyjsciem byloby zamaskowanie Dedala i teleportowanie bombek przy wlaczonym maskowaniu. Tyle, ze patrzac na przyklad teleportowania ze skoczka przed eksplozja Shepparda, aby teleportowac - trzeba wylaczyc maskowanie.

Tak naprawdę to nie wiemy, czy da się transportować gdy statek jest zamaskowany czy nie. Ludzie (i Asgardczyk :D) z Dedala po prostu nie znali dokładnego położenia skoczka i nie mieli jak namierzyć Shepparda. Dopóki dokładniej tego nie wyjaśnią można się tylko domyślać :D.

I jeszcze pytanie: czym zasilany jest Dedal? Czy to jakieś nasze zmodyfikowane reaktory naquadah czy też Asgard dał nam swoje (neutrino-jonowe o ile pamiętam :])? I czy są one porównywalne z źródłami energii stosowanymi np. w skoczkach? Technologia maskowania prawdopodobnie zużywa mnóstwo energii, więc zastanawiam się, czy ziemski statek by to udźwignął. Z jednej strony Dedal jest dużo większy, więc może mieć potężne reaktory, a z drugiej technologia Pradawnych jest o wiele bardziej zaawansowana od naszej (czy Asgardu).

PS O ile dobrze czytałem w którymś odcinku SG-1 był skoczek. Czy było powiedziane czym jest zasilane? Czy był jakoś dokładniej badany?
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#39 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 30.08.2005 - |21:10|

a ja ma jedno pytanie czy Asgard to idioci?? maj aponad 5k lat by rpzescignac Pradawnych i ciagle sa w tyle?? albo technologia pradawnych ..jelsi ludzkosc utrzyma tempo rozwoju to za 5klat to co dysponuaj rpadawni to bedzie zabawki dla dzieci ..troche sie to kupy nie trzyma ..ta technologia pradawnych moze byc ale ze asgard ich nie wyprzedzil jeszcze??
  • 0

#40 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.08.2005 - |21:23|

a ja ma jedno pytanie czy Asgard to idioci?? maj aponad 5k lat by rpzescignac Pradawnych i ciagle sa w tyle??

A może technologia pradawnych była tak zaawansowana że te 5 tysięcy lat to trochę mało ?
Po drugie , Asgard , wybrał inną sciężkę rozwoju technologi - w podróżach z prędkościami Hyper , już dawno wyprzedził osiągnięcia pradawnych . Tak samo jak z teleportacją - nie potrzeba pierścieni .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych