Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 18 - S01E18 - The Gift

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (105 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

2. 9.5 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

3. 9 (21 głosów [21.43%])

Procent z głosów: 21.43%

4. 8.5 (10 głosów [10.20%])

Procent z głosów: 10.20%

5. 8 (19 głosów [19.39%])

Procent z głosów: 19.39%

6. 7.5 (7 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

7. 7 (8 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

8. 6.5 (6 głosów [6.12%])

Procent z głosów: 6.12%

9. 6 (3 głosów [3.06%])

Procent z głosów: 3.06%

10. 5.5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

11. 5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.02%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.02%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.02%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 19.01.2005 - |23:21|

Napisy do Stargate Atlantis 1x18 The Gift - Online
http://napisy.gwrota...ierz.php?id=764
  • 0

#22 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 19.01.2005 - |23:28|

Fajnie - jutro oglądnę to ocenię - pewnie jak zwykle wysoko :)
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#23 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 20.01.2005 - |00:59|

Napisy do Stargate Atlantis 1x18 The Gift - Online
http://napisy.gwrota...ierz.php?id=764

Wyświetl post

Pracujecie jak szatany! :D Dzięki dla wszystkich, ktorzy tlumaczą! :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#24 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 20.01.2005 - |01:19|

Nie śmiejcie się, ale mi się serial tak podoba, że zaraz jak tylko wejdzie na net ściągam i oglądam oryginał. A, że z angielskim nioe za bardzo to potem 2gi raz oglądam z napisami.
ALe tym razem tempo napisów pobiło chyba rekord i moja metoda nieco mija się z celem. GRATZ - jesteście wielcy.
  • 0

#25 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.01.2005 - |09:25|

:D W tym przypadku była taka możliwość. Po prostu siedzę w domu z chorym synem i mogłem to zrobić w miarę szybko. Nie myślcie, że będzie tak zawsze :P
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#26 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 20.01.2005 - |11:51|

:D W tym przypadku była taka możliwość. Po prostu siedzę w domu z chorym synem i mogłem to zrobić w miarę szybko. Nie myślcie, że będzie tak zawsze  :P

Wyświetl post

Twój post stawia nas, forumowiczów w nadwyraz niezręcznej sytuacji :P . Bo przecież nie możemy, z uwagi na własne ego, życzyć Ci aby Twój syn był wiecznie chory :o (żart) ;-)
  • 0
Dołączona grafika

#27 fantomik

fantomik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 20.01.2005 - |17:51|

Odcinek zaliczony. Dałem 9.
10 (ewentualnie 9,5) trzymam na odcinki The Siege. :D SGA jest o niebo lepsze niż 8 sezon SG1. Jak tak dalej pójdzie, to mogą zaprzestać produkcji SG1 i wszystkie $ przeznaczyć na SGA.
  • 0

#28 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.01.2005 - |20:21|

Odcinek więcej niż dobry, daję 8.
Mam wątpliwości natury ogólnej ale przecież to Sci-Fi. czyli wszystko się może zdarzyć :D
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#29 QQQ

QQQ

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.01.2005 - |10:14|

Nie zachwyca nie porywa ale spokojnie da sie obejrzec - jak dla mnie mocna 7
  • 0

#30 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 21.01.2005 - |12:34|

Naprawdę ciekawy odcinek. Można kilka dalszych elementów układanki jaką są Wraiths poznać.. Czyżby rzeczywiście nie Pradawni ich przebudzli, lecz byli przyczyną powstania? Bo jak inaczej ten język wytłumaczyć? (tym, że naukowiec dla konspiracji używał lantiańskiego a nie wraithowego?, watpię).
Ale panią psycholog mają niestety raczej mało fachową :D Troszkę się na tym znam, i dobry psycholog inaczej zacząłby pierwszą rozmowę z Teylą...
  • 0

#31 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.01.2005 - |13:39|

Ja daje 8. Odcinek to już mały wstęp do końcówki szeonu (szkoda, że oglądnę dopiero końcem lutego :( ).

+zazwyczaj odcinki o snach mnie nudzą - ale nie tym razem.
+cała reszta

-Ford i jego żarty
-Weir - super tłumacz
-U Wraith widzę coraz więcej aluzji do Borg...
  • 0
VeeDee

#32 krzysiekk20

krzysiekk20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 21.01.2005 - |19:08|

Jak odemnie to 8/10. Odcinek calkiem ciekawy, dowiadujemy sie wiele nowych rzeczy o wraith. Najlepszy byl jednak moment jak McKay kazał Shepardowi sie rozbiegnac i uderzyc w skałe :D
  • 0
Fear is the mind killer
Guha cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

"Nou ani anquietas"

#33 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 21.01.2005 - |19:40|

Jeśli komuś Wraiths przypominają Borg to cóż.......... :hyhy: Odcinek naprawdę niezły, moze za mało akcji w "realu" :D Jak dla mnie 8,5
  • 0

#34 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 21.01.2005 - |21:15|

Odcinek otrzymał odemnie note 8.5 -_-
Fajny był :D
-humor , co Mckay ma małe??? :P
-akcja
-przeszłosc Teyli
-poczatek emocjonujacy i koniec jak padły słowa ze ziemia ma tez pojsc łupem Wratih :hyhy:
Nie moge sie doczekac na "The Siege" ale kurcze dopiero go za miesac obejrze :blink:
Az tak głupi nie jestem zeby czytac spoilery z SG i ogladac SGA :P ,poczekam az ogladne Moebius :]
A z 2 strony współczuje sie Nexus nie bedziesz mial tak duzej przyjemnosci z tego odcinka :/ ..
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#35 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 21.01.2005 - |21:35|

Ja daję 8.
Kilka następnych elementów układanki dotyczącej Wraith rozjaśnia nieco przeszłość galaktyki pegaza.
Trochę za mało akcji ale z niecierpliwością czekam na następny odcinek.
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#36 chantica

chantica

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoWarszawa//Piaseczno

Napisano 22.01.2005 - |19:08|

Wreszcie miałam czas i dodajmy działający internet <_< żeby obejrzeć. Dałam odcinkowi 8.5. Może ciut zanizone, ale szykuje sie na The Siege . Odcinek był bardzo dobry, o niebo lepszy od odcinka sg-1, choc ten tez mial swoje momenty. W ogóle Atlantis ma naprawde rewelacyjny start. Miejmy nadzieje, że bedzie już tylko lepiej.
Dlaczego dałam 8.5? Chyba przede wszystkim ze względu na zbyt szybki rozwój sytuacji (tłumaczenei tekstu plus nawiązanie kontaktu w Wraith przez Taylę). Weir moze pięć jezykow to zna, ale lingwistką nie jest. Cos zbyt szybko przetłumaczyła te dane. I dlaczego własnie ona? Dlaczego nigdy nie wspominano, że to ona jest ekspertem od jezyka Pradawnych. A przeciez ekspedycja na pewno nie ruszyła się z Ziemi bez kogoś takiego. Wyglądało to tak jakby scenarzyści chcieli upchnąc Weir w jakiejs innej roli niż przywódcy i negocjatora/dyplomaty, (w której i tak nie miała dużego pola do popisu).
Idea ze Wraith wyewoluowali na skutek działań Pradawnych... Hmm... Trochę niespójne, szczególnie, że w The Rising hologram wyraźnie stwierdza, że pierwsze zetknięcie się Pradawnych z Wraith miało miejsce dobre kilka milionów lat po ich (Pradawnych) przybyciu do Galaktyki Pegaza. Obudzili oni Wraith z hibernacji, co zaowocowało żniwami na galaktyczną skalę i przeprowadzką Pradawnych z powrotem na Ziemię. Czy jest możliwe, aby Wraith ewoluowali żywiąc się ludźmi niezauważeni przez Pradawnych i doszli do tak wysokiego stopnia zaawansowania technologicznego, a potem nagle poszli spać?? Najlepszym wytłumaczeneim byłoby wyinżynierowanie Wraith przez jakąś inna rasę, lata przed przybyciem Pradawnych do Pegaza (tylko skad u Wraith ludzkie DNA? <_< ). Wraith zjedli swoich twórców, a że pożywienie szybko się skończyło to poszli sobie spac i dopiero Pradawni ich obudzili trochę ponad 10000 lat temu. (Coś w Rising było o tym, że Pradawni nie natknęli się w Pegazie na żadne inteligentne życie - trochę dziwne). A co z językiem? Może Wraith poznali go wysysając życie i wiedzę z pierwszego Pradawnego, a że nie mieli własnego języka pisanego, a ten tak bardzo m się spodobał to stwierdzili, że go wykorzystają. :P A może mieli własny, ale zaczęli studiować zapiski/wspomnienia Pradawnych, więc sie na niego przerzucili. Kto ich tam wie. ^_^
A tak pomijając niespójności fabularne to było nieżle. I o Tayli dowiedzieliśmy się czegoś więcej, i o Wraith też. Pani doktor trochę oklepanymi frazesami rzucała ale ogólnie nieżle się zaprezentowała, tylko dlaczego tak późno w sezonie? Jestem pewna że wielu z naszych bohaterów miało powody żeby do niej zawitać. McKay przede wszytskim, szczególnieże tak bardzo lubi o sobie opowiadać. Pewnie przyszedł pogadać o tym dlaczego płacze do poduszki :) I jeśli on sie z nią spotyka to ja zjem swój kapelusz ;) Trochę zbyt mało zainteresowania ze strony pani psycholog (w ogólne to trochę dziwne było jej zachowanie jak Tayla się na McKaya w drzwiach natknęła. Zero zainteresowania, że ktoś wszedł, a ktoś sie ulatnia z jej gabinetu), a i Rodney na droge powrotną zdecydować sie nie mógł.

W innych uwag to tylko powiem, że żarcik Forda mnie powalił, a mina Shepparda dobiła. :D McKay nie był gorszy. Fajna scena sparigu Tayli i Shepparda. Bates jest jakoś na Taylę zawzięty, ale chyba przez to wyrażniej rysuje się jako postac drugoplanowa. Miejmy nadzieje, ze nie pójdzie w zapomnienie (albo gorzej, nie skończy, jak biedny Markham) <_<
  • 0

#37 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 22.01.2005 - |19:56|

Całkiem fajny odcinek, niezły pomysł i wykonanie też niczego sobie. Bardzo podobała mi się Teyla ucharakteryzowana na Wraith :D Sporo humoru (Beckett broni się od krzesła co najmniej jakby było elektryczne :hyhy: ) odrobina akcji i proszę. Solidne 8
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#38 dark.raven

dark.raven

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.01.2005 - |20:20|

Weir moze pięć jezykow to zna, ale lingwistką nie jest. Cos zbyt szybko przetłumaczyła te dane. I dlaczego własnie ona? Dlaczego nigdy nie wspominano, że to ona jest ekspertem od jezyka Pradawnych. A przeciez ekspedycja na pewno nie ruszyła się z Ziemi bez kogoś takiego. Wyglądało to tak jakby scenarzyści chcieli upchnąc Weir w jakiejs innej roli niż przywódcy i negocjatora/dyplomaty, (w której i tak nie miała dużego pola do popisu

Moze lingwistka nie jest ale wydaje mi sie ze jezyka pradawnych musiala sie nauczyc, zeby w ogole pojsc na te misje. Co to za dowodca jesli podwladni beda musieli za nia wszystko robic, a w tej sytuacji bez jezyka pradawnych ani rusz.
  • 0
znana obecnie jako ladyhawke

#39 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 22.01.2005 - |21:02|

Dalem 7.
Nie lubie jak nagle okazuje sie, ze jakas kluczowa postac odkrywa w sobie jakies "ekstra" predyspozycje, moce, albo jak tutaj bylo pochodzenie (tak jakby scenarzysta w ostatniej chwili to wymyslil).
Fakt, walka na palki zawsze jest super.
Nachodzi mnie pytanie o zpm... dlaczego pradawni mieli tego tak malo...
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#40 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 23.01.2005 - |10:49|

Odcinek niezły, ale ma pewne minusy - podobnie jak Loki uważam, że nagłe i niespodziewane pojawianie się u głównych bohaterów zdolności, które są kluczowe dla przetrwania ekspedycji czy rozwiązania ważnych problemów to przesada. A w tym odcinku stało się tak i z Teylą i z Weir. Jak dla mnie trochę za dużo tych cudów, można było ten wątek zacząc kilka odcinków wcześniej. Kolejny minus to postać znikąd (pani psycholog), która nagle staje się powiernikiem Teyli - trochę to naciągane. Na plus odcinka przemawia rozwój postaci (w końcu) - dowiadujemy się czegoś o przeszłości Teyli i jej przodków, pomysł na laboratorium wraith też niezły, chociaż nie do końca chyba wiarygodny. Ale w porównaniu z poprzednim odcinkem zdecydowany krok naprzód.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych