BSG: Blood and Chrome - plotki, ciekawostki, fakty
Napisano 29.08.2011 - |11:59|
Genesis
Napisano 29.08.2011 - |20:57|
Z tego mozna wyciagnac tylko dwa wnioski: albo zarzad Si-Fi sklada sie z bardzo slabych biznesmenow, ktorzy nie maja pojecia o rynki; albo SciFi jak gatunek umiera.
Zbyt daleko idące wnioski. Zarząd Syfy widzi to zapewne tak (liczby zmyślone): robimy serial SF, który nas kosztuje 3 miliony za odcinek i jest cholernie popularny wśród miłośników SF, przynosi nam 6 milionów za odcinek - zysk mamy 3 miliony za odcinek. Ale może jednak nieco inaczej - robimy tani serial z pogranicza SF, najlepiej z elemntami nadnaturalnymi, robimy go superbudżetowo za 1 milion za odcinek. Jest... tak samo popularny, przynosi nam 6 milionów za odcinek (albo więcej - bo fanów takich rzeczy ogląda naszą telewizję więcej - już dawno straciliśmy abonentów, którzy lubią tylko czyste SF) - zysk mamy 5 milionów za odcinek. Wniosek: robiąc czyste SF tracimy 2 miliony na każdym odcinku. Nasi akcjonariusze widzą szybki zysk, bardzo się cieszą.
Oczywiście robiąc porządne SF przyciągnęlibyśmy więcej abonentów, którzy takie coś robią, ale być może stracilibyśmy tych, których przyciągnęliśmy wrestlingiem i naszymi superprodukcjami filmowymi - w efekcie byłaby to tylko strata. Nie możemy jednak zupełnie odejść od SF, bo część naszych fanów to zatwardziali miłośnicy SF - im rzucamy coś taniego, jak Alphas, ale po góra dwóch sezonach anulujemy, żeby akcjonariusze nie mówili, że trzymamy coś na czym tracimy.
Jak pisałem liczby zmyślone. No i pewnie teraz to ja zbyt daleko idące wnioski wyciągam.
Użytkownik Magnes edytował ten post 29.08.2011 - |21:00|
Napisano 29.08.2011 - |22:17|
Argumentacja w zasadze poprawna, ale jedynie przy zalozeniu "albo/albo". Ramowka jest jednak rozlegla i bardziej odpowiednie wydaje sie myslenie oparte na zalozenie "takze". Zamiast jakiegos wypelniacza - np. kolejnego re-run ST lub SG umiescic tam nowe BSG H&B.Zbyt daleko idące wnioski. Zarząd Syfy widzi to zapewne tak (liczby zmyślone): robimy serial SF, który nas kosztuje 3 miliony za odcinek i jest cholernie popularny wśród miłośników SF, przynosi nam 6 milionów za odcinek - zysk mamy 3 miliony za odcinek. [...]
Użytkownik Jonasz edytował ten post 30.08.2011 - |13:17|
Genesis
Napisano 30.08.2011 - |15:54|
A tak ogólnie to mnie się koncept B&C nie podoba i po tym jak usłyszałem, że obsadzili tego aktora ze Skins to jeszcze bardziej mnie odepchnęło. Eureka też mi nie podeszła więc nie rozpaczam, ale też dziwna decyzja z racji, że Eureka to ich chyba drugi najczęściej oglądany serial.
Napisano 30.08.2011 - |21:08|
A tak ogólnie to mnie się koncept B&C nie podoba i po tym jak usłyszałem, że obsadzili tego aktora ze Skins to jeszcze bardziej mnie odepchnęło.
Też mi się nie podoba koncept, ale Caprica ze słabym konceptem okazała się dla MNIE świetna, więc liczyłem, że podobnie będzie z Blood&Chrome, w końcu robią to ci sami ludzie.
Eureka też mi nie podeszła więc nie rozpaczam, ale też dziwna decyzja z racji, że Eureka to ich chyba drugi najczęściej oglądany serial.
I najdroższy zapewne, efekty specjalne momentami są tam całkiem niezłe i przede wszystkim jest ich sporo.
Napisano 30.08.2011 - |21:49|
Natomiast z tego, co czytałem o BSG to jednak mózgiem serialu był Moore i przez dwa sezony poprawiał wszystkie scenariusze po innych scenarzystach, później już mu się znudziło .
Napisano 30.08.2011 - |22:40|
Mnie się Caprica z opisu podobała, natomiast B&C nie robią dokładnie Ci sami ludzie, co Caprice. Capricą sterowali Jane Espenson i Remi Aubuchon, Moore odszedł po pilocie, a Eick chyba w ogóle nie pracował przy projekcie. Przy B&C pracuje Eick i kilku scenarzystów, których przyprowadził ze sobą do BSG.
Ja ich po prostu traktuję jak jedną wielką Star Trekową rodzinę scenarzystów. Ale dzięki za uściślenie.
Natomiast z tego, co czytałem o BSG to jednak mózgiem serialu był Moore i przez dwa sezony poprawiał wszystkie scenariusze po innych scenarzystach, później już mu się znudziło .
To wiele wyjaśnia. Pierwsze dwa sezony zawsze uważałem za bardziej dopracowane.
Napisano 30.08.2011 - |23:05|
Przykład tego złego modelu to Falling Skies. Jako ciekawostkę podam, że pierwszym sezonem kierowała ta sama osoba, która kieruje Justified, trochę się różniło poziomem, nie?
Napisano 08.03.2012 - |10:03|
Napisano 08.03.2012 - |17:44|
Napisano 08.03.2012 - |17:56|
Napisano 08.03.2012 - |18:45|
Dokładnie.Ręce opadają.
Napisano 08.03.2012 - |21:17|
Napisano 11.03.2012 - |09:02|
No niestety Syfy odeszło od swojego planu tworzenia seriali SF. Postawili na wampiry, bijatyki i inne cuda cudawiańki.
Teraz przypomnieli sobie, że zrobili pilot Blood and Chrome to może by go wyemitować.. Ale wątpię by ten serial dostał zamówienie na kolejny sezon. Pozostaje też kwestia tego, czy to wyprodukowane "coś" jest naprawdę dobre i czy utrzyma poziom marki BSG.
"Prezes stacji - Mark Stern zapowiedział ponadto, że jeśli zamówiony zostanie pierwszy sezon, potrzeba roku do realizacji wszystkich efektów specjalnych."
Nie wiem czy się śmiać czy płakać? ROK CZASU? To albo jest tam faktycznie ich sporo, albo Pan Mark już jest przegrzany całkowicie. SGU miało świetne efekty specjalne i jakoś rok nie trzeba było czekać.
johnass: http://sjp.pwn.pl/szukaj/przegrzany
Użytkownik johnass edytował ten post 11.03.2012 - |09:20|
Napisano 21.03.2012 - |15:42|
Użytkownik Toudi edytował ten post 21.03.2012 - |16:29|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 22.03.2012 - |00:09|
Nie wygląda to na "jeszcze rok pracy". Nowy toster całkiem, całkiem. Fajna "stacja w chmurach" i inne projekty. Mi się podobało, mimo sztucznego ujęcia Adamy na samym początku. Muzyka tylko jakaś niekanoniczna chyba.
Dam inny link, bo firma zablokowała.
http://www.fanreview...-chrome-trailer
Napisano 22.03.2012 - |11:10|
Wie ktoś co to za muzyczka w tle, całkiem fajna.
Napisano 22.03.2012 - |11:28|
Napisano 22.03.2012 - |13:37|
Wie ktoś co to za muzyczka w tle, całkiem fajna.
To Immigrant Song Zeppelinów scoverowany przez Trenta Reznora.
A jeśli chodzi o rzeczywistą ścieżkę dźwiękową do tego pilota przygotowaną przez Beara to można o niej przeczytać tutuaj pod zdjęciem z Viperem ---> http://www.bearmccre...sg-galactibash/
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 16.05.2012 - |10:38|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych