dobra rada: olej literaturę przedmiotu, bo i tak ci się nie przyda; przecież masz mówić przez 15 minut o swoich ulubionych książkach, a nie o dennych lekturach ku pokrzepieniu serc. wbij fantastykę i futurologię lema. czytać nie musisz, ale przyciąga uwagę polskim autorem i będzie tam prawdopodobnie jedyne nazwisko, jakie komisja skojarzy. przygotuj się na yntelygentne maturalne pytanie pt. "w czym pomogła ci ta pozycja" i sprzedanie dobrej ściemy ;d. nauczyciele w ogólniakach zazwyczaj nie mają zielonego pojęcia o co chodzi w sf, więc możesz im wcisnąć wszystko, byleby z pewną siebie miną *.
( * to odnosi się do 99% przypadków. ja trafiłam na babę z okw, która okazała się być zapaloną fanką diuny i znała ją na pamięć. na szczęście, podobnie jak ja, z f&f nie miała w życiu do czynienia)
moje pytania:
1. dlaczego wybrałaś właśnie ten temat
2. to wyżej ad lema
3. która z zaprezentowanych wizji przyszłości jest najbliższa twojej własnej
jak widać, ambitny i wymagający olbrzymiego skupienia secik pytań.
1. Powieści.
• Asimov I., Fundacja, Wydawnictwo Dom Wydawniczy „Rebis”, Poznań 2005, ISBN 93-730-1092-0.
• Asimov I., Pozytronowy detektyw, Wydawnictwo Dom Wydawniczy „Rebis”, Poznań 2003,
ISBN 83-730-1349-0.
• Gibson W., Neuromancer, Wydawnictwo Alkazar, Warszawa 1992, ISBN 83-857-8401-2.
• Herbert F., Diuna, Wydawnictwo Iskry, Warszawa 1985, ISBN 83-207-0772-2.
• Zajdel J., Limes Inferior, Wydawnictwo SuperNOWA, Warszawa 1997, ISBN 83-705-4116-X.
2. Filmy.
• Lang F., Metropolis [film], Niemcy 1927.
• Scott R., Łowca androidów [Blade Runner] [film], USA 1982.
• Spielberg S., Raport mniejszości [Minority Report] [film], USA 2002.
gdybym miała zdawać to dzisiaj, wywaliłabym coś (albo i nie wywaliła) i dostawiła perfekcyjną niedoskonałość dukaja do parki z limes inferior na koniec.
ogólnie moim największym problemem było wywalenie książek/filmów, które koniecznie chciałam zawrzeć w prezentacji ;P. nie pamiętam już ile tego wykreśliłam, ale pierwsza wersja miała +40 minut, zaś na maturze masz całe 15.
• Handke R., Fantastyka naukowa, [w:] Brodzka A., Puchalska M., Semczuk M., Sobolewska A.,
Szary-Matywiecka E., (Vademecum polonisty) Słownik literatury polskiej XX w., Wydawnictwo Ossolineum, Warszawa 1993, ISBN 83-040-3942-7, s. 287-291.
• Lem S., Fantastyka i futurologia, Wydawnictwo Literackie, Kraków 1989, ISBN 83-080-1908-0.
+ reszta z www
w planie wypowiedzi pojechałam o tak:
1. Określenie problemu.
• Pojęcie science fiction jako gatunku literackiego i filmowego, próba krótkiej analizy popularności gatunku;
• Nie ma dwóch identycznych wizji przyszłości, posiadają one jednak pewne elementy wspólne.
2. Kolejność prezentowanych treści.
• Ewolucja gatunku ludzkiego i regres technologiczny w Diunie F. Herberta;
• Pojęcia cyberpunku i rzeczywistości wirtualnej w Neuromancerze W. Gibsona;
• Co odróżnia robota od człowieka w Łowcy androidów R. Scotta?
• 3 prawa robotyki I. Asimova sformułowane w Pozytronowym detektywie;
• Pierwsza wizja wielkiego miasta w Metropolis F. Langa;
• Świat wykrywania zbrodni jeszcze przed jej popełnieniem w Raporcie mniejszości S. Spielberga;
• Konsumpcjonizm totalitarny w świecie Limes inferior J. Zajdla.
3. Wnioski.
a) Wnioski dotyczące rozwinięcia.
• Wizje przyszłości cechuje niezwykła różnorodność;
• Bez trudu można zauważyć, iż twórcy zgadzają się w kilku zasadniczych kwestiach: ewolucja biologiczna człowieka będzie postępować; w przyszłości nauka i technologia się rozwiną, dopuszcza się jednak możliwość regresu technologicznego; zostaną wynalezione inteligentne maszyny; ludzkość raczej skupi się w miastach, a rola małych ośrodków znacząco zmaleje; ludzie poszukiwać będą idealnego systemu prawno-społecznego.Czy wg twórców science fiction przyszłość może zostać zmieniona?
• Stanowiska zaprezentowane w Diunie F. Herberta i Fundacji I. Asimova.
w planie wypowiedzi przejechałam po najczęściej powtarzających się tematach rozważań /ewolucja człowieka, nauka i technologia, miasto, społeczeństwo/, 'udowodniłam' tezę ze wstępu i dodałam górnolotne zakończenie z kopem
sakramentos też ma ciekawą propozycję planu. temat jest tak szeroki i wdzięczny, że można w zasadzie wcisnąć weń cokolwiek.
ad szukania bibliografii, polecam jeszcze bazy artykułów naukowych typu ebsco (dostęp w bibliotekach w większych miastach + na uczelniach wyższych), w tym syfie naprawdę jest wszystko i na każdy temat.
Użytkownik katja edytował ten post 17.02.2011 - |16:03|

Logowanie »