Skocz do zawartości

Zdjęcie

Różne wizje przyszłości w literaturze S-F

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 17.02.2011 - |15:54|

miałam bardzo podobny temat sto lat temu, 'wizje przyszłości w literaturze i filmie'. może to ci się na coś przyda :F..

dobra rada: olej literaturę przedmiotu, bo i tak ci się nie przyda; przecież masz mówić przez 15 minut o swoich ulubionych książkach, a nie o dennych lekturach ku pokrzepieniu serc. wbij fantastykę i futurologię lema. czytać nie musisz, ale przyciąga uwagę polskim autorem i będzie tam prawdopodobnie jedyne nazwisko, jakie komisja skojarzy. przygotuj się na yntelygentne maturalne pytanie pt. "w czym pomogła ci ta pozycja" i sprzedanie dobrej ściemy ;d. nauczyciele w ogólniakach zazwyczaj nie mają zielonego pojęcia o co chodzi w sf, więc możesz im wcisnąć wszystko, byleby z pewną siebie miną *.

( * to odnosi się do 99% przypadków. ja trafiłam na babę z okw, która okazała się być zapaloną fanką diuny i znała ją na pamięć. na szczęście, podobnie jak ja, z f&f nie miała w życiu do czynienia)

moje pytania:

1. dlaczego wybrałaś właśnie ten temat
2. to wyżej ad lema
3. która z zaprezentowanych wizji przyszłości jest najbliższa twojej własnej

jak widać, ambitny i wymagający olbrzymiego skupienia secik pytań.

1. Powieści.
• Asimov I., Fundacja, Wydawnictwo Dom Wydawniczy „Rebis”, Poznań 2005, ISBN 93-730-1092-0.
• Asimov I., Pozytronowy detektyw, Wydawnictwo Dom Wydawniczy „Rebis”, Poznań 2003,
ISBN 83-730-1349-0.
• Gibson W., Neuromancer, Wydawnictwo Alkazar, Warszawa 1992, ISBN 83-857-8401-2.
• Herbert F., Diuna, Wydawnictwo Iskry, Warszawa 1985, ISBN 83-207-0772-2.
• Zajdel J., Limes Inferior, Wydawnictwo SuperNOWA, Warszawa 1997, ISBN 83-705-4116-X.

2. Filmy.
• Lang F., Metropolis [film], Niemcy 1927.
• Scott R., Łowca androidów [Blade Runner] [film], USA 1982.
• Spielberg S., Raport mniejszości [Minority Report] [film], USA 2002.

gdybym miała zdawać to dzisiaj, wywaliłabym coś (albo i nie wywaliła) i dostawiła perfekcyjną niedoskonałość dukaja do parki z limes inferior na koniec.
ogólnie moim największym problemem było wywalenie książek/filmów, które koniecznie chciałam zawrzeć w prezentacji ;P. nie pamiętam już ile tego wykreśliłam, ale pierwsza wersja miała +40 minut, zaś na maturze masz całe 15.

• Handke R., Fantastyka naukowa, [w:] Brodzka A., Puchalska M., Semczuk M., Sobolewska A.,
Szary-Matywiecka E., (Vademecum polonisty) Słownik literatury polskiej XX w., Wydawnictwo Ossolineum, Warszawa 1993, ISBN 83-040-3942-7, s. 287-291.
• Lem S., Fantastyka i futurologia, Wydawnictwo Literackie, Kraków 1989, ISBN 83-080-1908-0.

+ reszta z www

w planie wypowiedzi pojechałam o tak:

1. Określenie problemu.
• Pojęcie science fiction jako gatunku literackiego i filmowego, próba krótkiej analizy popularności gatunku;
• Nie ma dwóch identycznych wizji przyszłości, posiadają one jednak pewne elementy wspólne.

2. Kolejność prezentowanych treści.
• Ewolucja gatunku ludzkiego i regres technologiczny w Diunie F. Herberta;
• Pojęcia cyberpunku i rzeczywistości wirtualnej w Neuromancerze W. Gibsona;
• Co odróżnia robota od człowieka w Łowcy androidów R. Scotta?
• 3 prawa robotyki I. Asimova sformułowane w Pozytronowym detektywie;
• Pierwsza wizja wielkiego miasta w Metropolis F. Langa;
• Świat wykrywania zbrodni jeszcze przed jej popełnieniem w Raporcie mniejszości S. Spielberga;
• Konsumpcjonizm totalitarny w świecie Limes inferior J. Zajdla.

3. Wnioski.
a) Wnioski dotyczące rozwinięcia.
• Wizje przyszłości cechuje niezwykła różnorodność;
• Bez trudu można zauważyć, iż twórcy zgadzają się w kilku zasadniczych kwestiach: ewolucja biologiczna człowieka będzie postępować; w przyszłości nauka i technologia się rozwiną, dopuszcza się jednak możliwość regresu technologicznego; zostaną wynalezione inteligentne maszyny; ludzkość raczej skupi się w miastach, a rola małych ośrodków znacząco zmaleje; ludzie poszukiwać będą idealnego systemu prawno-społecznego.
B) Czy wg twórców science fiction przyszłość może zostać zmieniona?
• Stanowiska zaprezentowane w Diunie F. Herberta i Fundacji I. Asimova.

w planie wypowiedzi przejechałam po najczęściej powtarzających się tematach rozważań /ewolucja człowieka, nauka i technologia, miasto, społeczeństwo/, 'udowodniłam' tezę ze wstępu i dodałam górnolotne zakończenie z kopem :P.
sakramentos też ma ciekawą propozycję planu. temat jest tak szeroki i wdzięczny, że można w zasadzie wcisnąć weń cokolwiek.

ad szukania bibliografii, polecam jeszcze bazy artykułów naukowych typu ebsco (dostęp w bibliotekach w większych miastach + na uczelniach wyższych), w tym syfie naprawdę jest wszystko i na każdy temat.

Użytkownik katja edytował ten post 17.02.2011 - |16:03|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#22 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 17.03.2011 - |18:44|

Wybrałem już "Wehikuł czasu" i "Powrót z gwiazd". Waham się jeszcze między "Neuromancerem", "Perfekcyjną niedoskonałością" i "Nowym wspaniałym światem". Co będzie bardziej pasowało do tamtych dwóch?
  • 0

#23 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 18.03.2011 - |14:17|

To zalezy. "Nowy, wspanialy swiat" to klasyk, bardzo dobrze znany i z chwytliwa dla polonistow nuta, zrozumialy bez nawet otoczki SF. "Neuromancer" to przegiety psuedo-kryminal osadzony w swiecie cyberpunku. Jego zaleta jest to, ze okreslil cyberpunk jako taki. "Perfekcyjna niedoskonalosc" to najswiezsza ksiazka przedstawiajaca postosobliwosciowy swiat transhumanistyczny (a wlasciwie postludzki). Kazda rzecz jest dobra. Ale najslabszym ogniwem jest Neuromancer imo. Wybieraj miedzy "Swiatem" a "Perfekcyjna". Biorac jednak pod uwage ze masz juz jeden klasyk-"Wehikul", a "Powrot" pochodzi bodajze z lat 60-tych to cofanie sie do lat 40-tych z "Swiatem" jest bezsensu. Wiec wybralbym na twoim miejscu "Perfekcymjna". To tez jest gradiacja wizji. W Wehikule masz dziki w sumie swiat, w Lemie masz cywilizacje niezdolna do ryzyka i przemocy co sprawia ze jest to podobne do dziela Huxleya (ludzie sa tak "zaprojektowani"). W "Perfekcyjnej" za to masz swiat postludzki. "Neuromancer" po Lemie wygladalby dziwnie, bo to pozycja kiepska literacko. Dukaj jest ambitniejszy i znany wsrod mlodszych polonistow. Czasem. Niekiedy. Z rzadka ;)

Pomiedzy Lemem a Huxleyem jest bardzo duzo podobienstw, zas ich cywilizacje w tych pozycjach sa bardzo podobne (tylko u Lema ludzie sa normalniejsi). Przeslanie jest nieco inne, ale w sumie tez to ten sam problem jest przedstawiony tylko ze u Lema mozna jeszcze zrozumiec wybor jakiego dokonala Ziemia i nawet moze sie to komus podobac. U Huxleya mam typowa anty-utopie. Tak wiec skoro masz Lema, to Huxley powinien wyleciec. Chyba z ekoniecznie chcesz rpzedstaiw cjaka snegaytwna wizje... ale "Perfekcyjna Niedoskonalosc" to tez jest wlasciwie anty-utopia, bo to zniszczenie czlowieka i jego zerowa wartosc.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 18.03.2011 - |14:21|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#24 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.05.2011 - |04:08|

I jak matura?

#25 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 23.05.2011 - |20:15|

Dopiero jutro ;p
Full stres. Zastanawiam się, czy mówić dość szczegółowo o Perfekcyjnej Niedoskonałości o tych inkluzjach, plateau itp., czy tylko ogólnikowo przedstawić. W sumie na szerszy opis może zabraknąć czasu.
Boję się :D
  • 0

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.05.2011 - |20:18|

Trzymamy kciuki. :)

#27 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 24.05.2011 - |16:23|

100% :D
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :D Gościówy w komisji nic nie orientowały się w SF :P
A jak zacząłem o plateau i inkluzjach nawijać, to chyba przestały słuchać nawet :)
Tak czy siak zdane i w końcu spokój. Można zabrać się za ciągle odkładany finał SGU. Aż się boję go włączyć, mając świadomość, że to już koniec wrót na pewnie bardzo długo.
  • 0

#28 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.05.2011 - |18:25|

Jak to nie sluchaly? O ja bym im dla popalic ;)
Gratulujemy!

PS. inkluzje i plateau-to musialo byc boskie gada co tym do humanistek przezywajcych jakies gnioty w stylu Murakamiego ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych