Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hawaii Five-0

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 23.05.2011 - |19:42|

Wytrwałam tylko ze względu na widoki ;) Sprawy nieciekawe, humor wymuszony i wtórny, aktorstwo tragiczne. Ujdzie jako rozrywka np. przy sprzątaniu, ale raczej omijać. Po tym sezonie urządzam rzeźnię na swojej liście seriali i ten jest zdecydowanie do odstrzału.
  • 0

#22 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 24.05.2011 - |00:39|

A mi się bardzo podobał, trafia ten serial do mnie; zawsze miło mi się obejrzy, a i hawaje gorące urzekają ;)

Po dobrym cliffie czekam na kolejny sezon.
  • 0

#23 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 04.12.2011 - |18:08|

Dziwie się, że nikt nie odkopuje tego tematu. Drugi sezon jest równie świetny co pierwszy, a ostatni odcinek w Koreii Północnej chyba najlepszy w całym serialu. Strach się bać co wydarzy się w jesiennym finale, zaplanowanym na 12 grudnia :) "H50" pod względem tempa akcji i widowiskowości nie ma sobie równych. Kapitalny serial. Jak to dobrze, że niezagrożony w poniedziałkowej ramówce ;)

Użytkownik sephia edytował ten post 04.12.2011 - |18:12|

• 0

#24 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 04.12.2011 - |18:21|

Sephia, jest to serial dla zagorzałych fanów, którzy lubią procedurale i proste sprawy. Ja po niego nie sięgam, mam na swojej liście już Nikitę, która też wiele spraw upraszcza i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Obejrzałem swego czasu parę odcinków, ale dla mnie to nic więcej jak kopie CSI i tego typu podobnych rzeczy. Jak słyszę Korea Północna to wybacz, ale w życiu nie uwierzę, że jest tam choćby źdzbło prawdy ( w "Undercovers" też byli w KRLD i było to całkowite oderwanie od normalności). A swoją drogę widzę że masz szeroki wachlarz oglądanych seriali - od znakomitego (póki co) "Homeland" po raczej trzeciorzędny "Hawaii"?
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#25 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.12.2011 - |18:46|

Jak dla mnie H50 jest dobre jako serial na kótyrm nie trzeba mysleć. Jak ogladam Eureke, Terra Nova czy castle to cały czas trybiki w mojej głowie chodzą i staram się przewidzieć fabułe i winowajce problemu. W Hawaii-Five 0 tego nie ma i to też jest dobre. Jak przyjde z pracy to chce obejrzeć coś lekkiego, włączam wtedy Hawaii-Five-0 albo Flashpoint czy coś w tym stylu.
  • 0

#26 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 04.12.2011 - |20:02|

Sephia, jest to serial dla zagorzałych fanów, którzy lubią procedurale i proste sprawy.

Zapewniam, że H50 to nie ścisły procedural, w którym rozwiązywane są proste sprawy. Pisząc tak o H50 pokazujesz, że faktycznie oglądałeś tylko kilka odcinków, bo niewiele o tej produkcji wiesz. Nie wiem jak możesz H50 porównywać do Nikity czy CSI, bo to są zupełnie inne seriale. CSI to klasyczny procedural, z kolei Nikita to twór ciężki do opisania, przez ilość głupkowatych wątków.

Do H50 rok temu podszedłem podobnie jak Ty i po kilku odcinkach odpuściłem. Jednak w wakacje cały pierwszy sezon nadrobiłem i uwierz mi - odpuszczenie tego serialu to był największy możliwy błąd, jaki zrobiłem. Tutaj nie chodzi tylko o Hawaje, piękne widoki i rozwiązywanie kolejnych spraw. H50 ma: główny wątek, który przewija się w bardzo dużej ilości odcinków oraz niestereotypowe, bardzo pomysłowo wymyślone odcinki. Uwierz mi - nie ma w tym serialu prostych spraw, o tym moge Cię zapewnić w 100 procentach, a naprawdę sporo już w swoim życiu obejrzałem.

Jeśli miałbym Cię do czegoś przekonać, to powiedziałbym, byś darował sobie Nikitę, a zabrał się za H50 :) znacznie więcej frajdy będziesz miał przy tej drugiej produkcji. A co do szerokiego wachlarza oglądanych seriali - uwierz mi, że w moim odczuciu H50 to jeden z najlepszych seriali wielkiej piątki. A do "Homeland", czy innych seriali kablowych nie ma sensu go porównywać - zupełnie inna liga, sam dobrze o tym wiesz ;)
  • 0

#27 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 04.12.2011 - |20:35|

Hmm, dziwne, ale mnie przekonałeś. "Nikity" faktycznie powoli mam już dość, obejrzałem 7 odcinków 2 sezonu i jest tam kompletny misz-masz, właściwie już nie wiadomo o co biega? Jeśli pierwszy sezon był w miarę sensowny jeśli chodzi o główny wątek, to w 2 sezonie mimo iż ogólnie odcinki nie są nudne to panuje chaos i rozgardiasz.
Jeśli w H5O rzeczywiście jest wątek główny, utrzymujący się dłużej i ma on sens to zacznę to sobie powoli oglądać, może im dalej tym bardziej się rozwija.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#28 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 04.12.2011 - |20:45|

"Nikity" faktycznie powoli mam już dość, obejrzałem 7 odcinków 2 sezonu i jest tam kompletny misz-masz, właściwie już nie wiadomo o co biega? Jeśli pierwszy sezon był w miarę sensowny jeśli chodzi o główny wątek, to w 2 sezonie mimo iż ogólnie odcinki nie są nudne to panuje chaos i rozgardiasz.

100% poparcia, tak samo to odbieram.

Jeśli w H5O rzeczywiście jest wątek główny, utrzymujący się dłużej i ma on sens to zacznę to sobie powoli oglądać, może im dalej tym bardziej się rozwija.

Wątek główny zaczął się w pilocie, gdy głównemu bohaterowi zabijają ojca, później kontynuowany był w kilku odcinkach pierwszego sezonu i oczywiście w finale, który był świetny (każdy kto oglądał może potwierdzić). W drugim sezonie też zaczęli od głównego wątku, przewijał się w kolejnych i na dobre w 2x10 ponownie do niego wrócili. Jasne, motyw z misją w Korei Północnej naciągany, ale stosunkowo logicznie wyjaśniony.

Mało tego w drugim sezonie, w kilku odcinkach pojawił się zupełnie inny, poboczny wątek (bodaj ciągniety przez 3 odcinki), do którego zatrudniono Toma Sizemore'a i Williama Baldwina. Ich pojedynek w klimacie Hawajów był świetny :) Poza tym oglądałeś "Losta", więc pewnie wiesz, że od 2 sezonu w obsadzie jest też Locke a.k.a. Terry O'Quinn.

No i jeszcze jedno - pod względem akcji w stylu "24", nie ma drugiego, tak szybkiego i dynamicznego serialu jak H50 ;)
  • 0

#29 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 05.12.2011 - |01:59|

Drugi sezon H50 jest fajnieszy od bardzo fajnego sezonu pierwszego. Ogląda się świetnie.
Na pewno plusują bardzo częste występy O'Quinna jak i dołożenie tej ładnej blondynki do ekipy :D

Bardzo lubię i cenię ten serial. Lekki, luźny, przyjemny, efekciarski.. I ten klimat Hawaii - zupełne przeciwieństwo tego co mamy za oknem.
  • 0

#30 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 09.12.2011 - |23:19|

No to takie krótkie resume po 6 epizodach ( i tak już jest lepiej - ostatnio obejrzałem tylko 2,5 odcinka):
- jest to sympatyczny, z ciepłym klimatem, pięknymi widokami serial, ale tylko sympatyczny, nie budzi żadnych emocji
- sephia coś mówił o głównym wątku, ale jest tego póki co jak na lekarstwo - jeśli ktoś chce obejrzeć "na szybko" to może po pilocie od razu przejść do 7 epizodu
- jak już dałem szansę to i obejrzę do końca, ale coś mi się mocno wydaje, że będzie to u mnie podobnie jak z "Burn Notice", który mnie po prostu zajechał sztampą i powtarzalnością do bólu - nie tylko on - "House", "Monk", "Castle"
- akcji jest sporo, ale co z tego jeśli jest ona naciągana i oderwana od rzeczywistości, czemu w ogólnych stacjach brakuje realizmu i prawdziwego strachu?
- na minus słaby humor - czemu te dowcipy są takie suche albo niezrozumiałe? (a całkiem dobrze dobrana para dwójki bohaterów)
- na plus, że próbują odejść małymi momentami od poprawności - wieszanie nogami do dołu z dachu czy inne zastraszania, raczej niezgodne z procedurami.
Mam nadzieję na znacznie więcej - cały czas mówią o istniejących gangach na Hawajach, groźnych przestępcach, tak ciężko powiązać akcję przez 2-3 odcinki, a nie co odcinek to pojawia się coraz groźniejszy wróg i proszę więcej tego głównego wątku, jak tak można zapomnieć na tyle tygodni o sprawie ojca?!!!
  • 0

#31 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.12.2011 - |23:33|

Macmax: W tym serialu z głównym wątkiem w 1 sezonie jest tak jak w SG1, czyli na poczxatku, potem 2-3 odcinki w srodku i na sam koniec mocny cliffhanger. Na szczescie w 2 seoznie jest tego wiecej, na 11 odcinków to w 10 bylo cos zwiazanego z glowym watkiem w tym conajmniej 3 w ktorych watek ten byl watkiem glownym.
  • 0

#32 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 30.12.2011 - |21:24|

Po 12 epkach można stwierdzić że jest nieco lepiej - pojawił się wreszcie wątek ojca, pojawił się w końcu chyba najgroźniejszy przeciwnik, odcinki 8 i 11 mimo lekkiego naciągania były naprawdę pomysłowe i ciekawe, reszta natomiast się nie zmienia - słabi drugoplanowi aktorzy, mało jak na tak gorące okolice pięknych i roznegliżowanych pań, nie ma prawie wcale brutalności, wszystko jak dla mnie jest za "miękkie", jeśli ktoś lubi klimaty "Burn Notice" czy Covert Affairs to jest to serial dla niego.
  • 0

#33 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 03.01.2012 - |22:18|

Skoro serial wypłynął w wątku o Burn Notice, to się tutaj dopiszę.

Jak wszyscy widzą we wcześniejszych postach, nie zostawiłam na H50 suchej nitki. Nudny schemat 1 odcinek - 1 sprawa, efekciarstwo bez większego prawdopodobieństwa, nieśmieszne żarty, drewniane aktorstwo. Część z tych wad mogłabym darować i z przyjemnością oglądać dalej, ale tutaj było za duże skupienie.

Najgorsza była scena z odcinka w którym McG złamał rękę, potem były różne akcje, a potem pojawił się w kwaterze i zaczął omawiać sprawę z Kono. Ich tłumaczenie co się działo, oczywiście tylko po to żeby widz wiedział o co chodzi, bo dialog sztuczny i głupkowaty, od razu skojarzyło mi się z prezenterami w telewizji albo parą prowadzących opowiadającą durne dowcipy na jakimś rozdaniu nagród. Okropność. Ale to już było blisko końca i postanowiłam dotrwać do finału sezonu. Finałowy cliffhanger mnie wnerwił, bo przecież oczywiste było, że od razu to odkręcą, i serial dostał ode mnie cancela.

Był też finał Castle'a, serialu który polubiłam za humor, dobre teksty i oryginalne sprawy, i który miałam zamiar oglądać dalej, tak żeby mieć coś lekkiego i rozrywkowego jako przerywnik do cięższych seriali. Niestety Castle zaserwował jeden z najbardziej obrażających widza cliffhangerów jakie widziałam i H50 przy nim to pestka. Cancel z wielkim hukiem.

A potem wyciekła informacja, że gubernator w H50 ma ograniczyć ekipie immunitet, że w serialu zagra O'Quinn itd. Skusiłam się na 2x01, potem 02 i nagle mam połowę sezonu za sobą. Serial bardzo zyskał na dołączeniu nowych postaci. Ekipa się dotarła i już nie jest tak sztucznie. Wątek główny przewija się o wiele częściej i potrafi zainteresować. Krajobrazy od samego początku były przepiękne, więc kolejny plus. Nawet humor lepszy.
W skrócie - zmieniłam zdanie i przy obecnym poziomie serialu, będę go bronić. Bardzo dobrze się sprawdza w kategorii rozrywkowo-sensacyjnej.

Tylko niech ktoś zastrzeli Maxa. Podobno dołączył do stałej obsady, bo bardzo spodobał się widzom? O rety :blink:

Skoro już porównujemy sobie w wątku różne seriale tego typu, to:
- H50 się poprawił i teraz wręcz czekam na kolejne odcinki
- Castle był bardzo ok, ale nie toleruję takich zagrywek jak w 3x24
- Burn Notice należał do moich ulubionych seriali, ale się wypalił i teraz życzę mu tylko w miarę przyzwoitego i rychłego zakończenia
- Nikita jest dość głupawym serialem (szkoda że tak bardzo nierównym), ale jako jedyna na tej liście ma ciągłą fabułę, nienajgorsze zwroty akcji i kilku udanych bohaterów
- Covert Affairs nie sięga do pięt powyższym i jest całkowitą stratą czasu. Omijać z daleka. Gdzieś czytałam opinię, że to propagandowy serial CIA i w sumie można się z tym zgodzić.
- dopisałabym do listy NCIS:LA, które lubię.
  • 0

#34 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 03.01.2012 - |22:54|

Tylko niech ktoś zastrzeli Maxa.

Dobrze, Kiara że nie Macmaxa :)
Co do "H50" skończyłem właśnie 13 epizod i był to najlepszy odcinek jak do tej pory i oby tak dalej, a z tego co piszesz i ty i sephia będzie jeszcze lepiej.
A skoro nam się rozkręciła dyskusja to dorzucę jeszcze kilka słów o tych innych serialach, które wspomniałaś i dodatkowych
"Nikita" - oglądam, choć sam momentami nie wiem już kto jest wrogiem, kto przyjacielem, kto rządzi? Nadzór? Sekcja? ale akcja za to szybka
"Vampire Diaries" - jakoś nie mogę się zabrać za 3 sezon, pierwszego odcinka nie mogłem skończyć, czułem zresztą już zmęczenie pod koniec 2
"Leverage" - dziwne, ale mimo że 2 pierwsze sezony mi się podobały to nie sięgnąłem po kolejne, opinie też są coraz słabsze
"Covert Affairs" - o ile pamiętam skończyłem po iluś minutach 1 odcinka
"Castle" mnie jakoś nie uderzył ten cliff tak mocno, ale też już nie oglądam, podobnie jak "Mentalisty" (może jakaś opinia pod koniec sezonu mnie przywróci i obejrzę finał sezonów?)
"Chuck" - co prawda kończę dopiero pierwszy sezon, ale w którym miejscu ten serial jest rewelacyjny jak wielu go przedstawia? przerysowany i w niewielkim stopniu śmieszny, może drugi sezon będzie lepszy?

Użytkownik Macmax edytował ten post 03.01.2012 - |22:57|

• 0

#35 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 05.01.2012 - |19:00|

Dopiero 1x13 skończyłeś? Coś Ci wolno idzie, jak na okres świąteczno-noworoczny, który już za nami. Ale dobrze, że Kiara napisała swój post i niejako potwierdziła moje słowa, przynajmniej widzisz teraz, że nie ściemniałem. I równierz przyłączam się do próśb o odstrzelenie Maxa. Od razu mi się przypomniało, jak w "Heroes" przewijałem wszystkie sceny z Hiro. W H50 tego nie robie, ale też zbyt często się gość na ekranie nie pojawia, co nie zmienia faktu, że rola koronera mu wybitnie nie pasuje...
Spoiler

• 0

#36 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 05.01.2012 - |20:52|

Nie ma żadnego ściemniania :)

Zresztą ja bym tego tak nie nazwała nawet gdybym miała inne zdanie na temat H50. Ostatnio z nowym sezonem wrócił Sherlock - mnie się bardzo podoba, a ludzie w necie narzekają na rzeczy, na które nawet nie zwróciłam uwagi. Ci sami ludzie uważają Breaking Bad za dno albo zachwycają się Housem. Także lepiej oglądać co się lubi i nie przejmować się innymi.

@Macmax - pierwszy sezon Chucka nie chwycił to nie marnuj czasu na resztę, bo potem jest gorzej.

Spoiler

Użytkownik Kiara edytował ten post 05.01.2012 - |20:52|

• 0

#37 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.01.2012 - |19:37|

Spoiler

• 0

#38 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.01.2012 - |22:57|

I.14-15
dobra niech wam będzie, nie lubię tego typu seriali, ale ten pooglądam dalej.
14 - ani słowem o bieżących, ciekawych, intrygujących sprawach z odcinka 14, nic, dosłownie NIC, jak można polubić taki serial, nie da się, przynajmniej nie w moich kategoriach, dlatego będę odpuszczał seriale, które nie mają ciągłości, a służą tylko zapchaniu czasu. Sprawa też niezbyt ciekawa
15 - tutaj przynajmniej wspomniano kilkoma scenami o 28 milionach ze skarbca policji hawajskiej, choć koniec końców znowu nie wiadomo o co chodzi, ale tutaj wyrażam dużą nadzieję, że o tym nie zapomną, bo jakby nie było chodzi o 10 baniek, a nie o jakąś garść cukierków;)
Za to temat braci Nashimori umarł, nie wiedzieć z jakich powodów, dlatego też takie seriale nigdy nie znajdą się w moim "Hall of Fame".
  • 0

#39 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 08.01.2012 - |09:22|

To CBS wymusza taki sposób działania, na przykład pod koniec zeszłego sezonu zwolnili showrunnera Blue Bloods bo za mało proceduralne było.
  • 0

#40 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.01.2012 - |10:58|

Na proceduralach sie więcej zarabia:
- przyciagają one nowych widzów nawet w n-tych sezonach (bo nie ma wielkiej historii ktora trzeba znac by sie dolaczyc w np. 3ecim sezonie) co balansuje naturalna stratę obecnych
- dzieki temu ze widzow nie ubywa w tak drastycznym tepie mozna nakrecic wiecej sezonów (np. CSI, NCIS, CSI:NY, ST:TNG, ST:Voyager, ST:DS9, House, Stargate i wiele, wiele więcej)
- nie trzeba wydawac kase na nowa scenografie dla nowych seriali, bo obecne trwaja po 7 - 10 sezonow a nie po 1-3.
- nie trzeba wydawac kase na nowe piloty, ktore jak wiemy w wiekszosci wypadków nie wypalaja
- nie trzeba wydawac kasy na calkowicie nowe scenariusze o ktyorych wiemy ze nawet polowa nie dostanie nawet pilota

I to jest główny powód tego, że jest dużo więcej proceduralnych seriali niż tych ambitnych, co więcej wiele seriali proceduralnych wprowadzając bardziej rozbudowaną fabułe często traci na oglądalności (co prowadzi do kasacji projektu).

A jeśli dalej chcecie dyskutować o procedurale vs ambitne seriale to proponuje założyć osobny temat a nie zaśmiecać ten ;).

Użytkownik Modes edytował ten post 08.01.2012 - |11:03|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych