Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rubicon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 17.08.2010 - |15:21|

Jestem po 4 odcinkach i na razie odstawiam na bok następne. Jest ciekawie i widać, że różne wątki będą się łączyć coraz bardziej, ale ten brak tempa zaczyna mi przeszkadzać. To chyba najwolniejszy serial jaki w życiu widziałam.
Poczekam na wasze opinie i najwyżej za jakiś czas zobaczę resztę odcinków.
  • 0

#22 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 17.08.2010 - |20:12|

To chyba najwolniejszy serial jaki w życiu widziałam.

Nie oglądam, ale się wtrącę - AMC chyba ma zakodowaną jakąś dziwną teorię żeby tak toczyć powoli historie różnych seriali - podobnie jest z Mad Men, nie oglądam na bieżąco Bad Breaking, ale tam też tempo nie jest zbyt szybkie. To pewnie ma być taki znak rozpoznawczy, rozkręcamy powoli, z jakimś superbłyskotliwym finałem. Ja akurat lubię ten sposób, ale nie wiem czy nie jestem w mniejszości.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#23 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 17.08.2010 - |21:20|

W Breaking Bad szybko przyzwyczaiłam się do spokojnego tempa (tak jakby, bo czasem jak przyspieszą z akcją to... :D ) w Mad Men bardzo mi pasuje (wręcz nie wyobrażam sobie innego prowadzenia fabuły), ale w Rubiconie to już trochę przesadzają.

Ciekawa jestem na przykład czy wątek z tymi trzema, nad którym cały czas pracuje zespół Willa, połączy się jakoś z głównym spiskiem, czy to tylko wypełniacz i prezentacja sposobu działania analityków (obstawiam wersję B ). Albo co odkryje żona tego zmarłego na początku serialu. I o co chodzi z sekretarką (?) Willa i jego bezpośrednim szefem.
Jest się nad czym zastanawiać i dobrze, ale ja na razie mam dość. Co nie znaczy, że rezygnuję. Za dobrą mam opinię o stacji żeby całkiem odpuścić.
  • 0

#24 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 17.08.2010 - |22:05|

Mnie też kusi, aby sobie odpuścić i chapnąć potem 13 odcinków, ale raczej będę oglądać na bieżąco.
Czytam wypowiedzi twórcy i się trochę z nim nie zgadzam. Facet mówi, że każdy szczegół zawarty w każdym odcinku, gdzieś będzie miał piętno w tej całej sprawie i ma całą aferę rozplanowaną, także tym się oglądający nie zawiodą, że zostaną bez odpowiedzi. Twierdzi, że wyjaśni się 90% historii, a ona sama przerodzi się w coś innego,

Ja tam do tempa nic nie mam, oglądało się i takie seriale. A tak ogólnie, to po drugim odcinku wywalili twórcę serialu, bo nie podobało im się w jakim kierunku chciał iść, a facet chciał właśnie koncentrować głównie na tej głównej aferze.
Oby AMC nie przekombinowało.
  • 0

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.08.2010 - |00:58|

Witam w klubie.
Jak na razie Rubicon ratują wakacje.

Nie polecam oglądać tego wieczorem leżąc w łóżku, JA przy 1x04 zaliczyłem kilka śpiochów :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.08.2010 - |17:57|

1x04
Znów spokojny odcinek, ale jakoś mi to nie przeszkadza przy tym serialu. Chociaż zabrakło wątka głównego. Poza jakimiś delikatnymi nawiązaniami. Za to pokazana była praca zespołu analityków i jak ciężkich wyborów muszą dokonywać. Widzieliśmy też potyczki Willa i jego szefa na wysokim szczeblu administracji rządowej.
Katherine po samobójstwie męża odkrywa coraz więcej faktów z jego drugiego życia.
Generalnie serial ma fajny klimat, który mnie osobiście odpowiada.
Na pewno oglądam dalej, ale nie ukrywam, że liczę na trochę więcej akcji w przyszłych odcinkach.
Ocena 7,5/10.
  • 0

#27 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 25.08.2010 - |16:34|

Hej
Umknela mi jedna rzecz a poprzednie odcinki juz skasowalem. Moze ktos mi przypomniec skad Will wzial te siedem nazwisk ktore pozniej sprawdzal??
Z gory dziekuje za przypomnienie

A
  • 0

#28 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 25.08.2010 - |16:52|

David w motorze zostawił mu tą zakodowaną listę, którą potem rozgryzł.

Odcinek 5-ty konkretny. Wyjaśnia się więcej.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 25.08.2010 - |16:53|

• 0

#29 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 25.08.2010 - |18:26|

Tak mi sie kojarzyla ta lista przyklejona do siedzenia.
Tam bylo sporo cyferek w tym nazwisko Will a oni z tego siedem nazwisk wyciagneli
Chcialbym zostac takim analitykiem. Wie ktos gdzie przyjmuja;)??

A
  • 0

#30 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 25.08.2010 - |18:37|

Will rozgryzł pierwszą linijkę cyfer, a potem to już przecież nie pokazywali jak rozgryza kolejne 6.

Myślę, że musisz poszukać w think-tankach w USA.
  • 0

#31 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 25.08.2010 - |18:55|

Pierwsze nazwisko rozgryzl jego parner o ile pamietam z nazwiskiem baseballisty

Sprawdzalem ze u nas jest wydawany magazyn ThinkTank 400 zl za roczna prenumerate:)
  • 0

#32 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.08.2010 - |19:23|

1x05
Odcinek posunął trochę akcję do przodu. Coraz więcej faktów, ale też i sporo nowych wątków i tajemnic. Ciekawe dokąd nas to zaprowadzi? Jak dla mnie świetny serial konspiracyjny, dawno podobnego nie widziałem. Osadzony trochę jakby w klimatach filmów szpiegowskich z lat 70-tych, kiedy mieliśmy jeszcze do czynienia z zimną wojną. Bohaterowie nie rozwiązują zagadek za pomocą superkomputerów, ale w bibliotekach czy archiwach z dokumentami za pomocą starych metod. Za to duży plus. Jedyne czego mi tu brakuje to chociaż odrobiny akcji w chociaż co drugim odcinku, no ale przed nami jeszcze sporo epizodów więc może akcja się jeszcze pojawi.
Odcinek najlepszy z dotychczasowych 8/10. Liczę, że kolejne odcinki będą na podobnym albo i lepszym poziomie.
  • 0

#33 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 29.08.2010 - |00:39|

zacząłem oglądać ten serial bez specjalnego przekonania i wiele sobie po nim nie obiecywałem. Także ku mojemu zaskoczeniu - jest nieźle. Bardzo mi odpowiada powolne tempo i brak "akcji" (strzelaniny i mordobicia mam w innych serialach aż nadto). Największą zaletą jest oczywiście klimat - tak sobie właśnie pracę analityków wywiadu wyobrażałem i chciałem to zobaczyć na ekranie, a AMC mi to podał na tacy :D. Nawet zapychaczowy odcinek 4 dało się oglądać. Czekam na więcej.
  • 0

#34 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.09.2010 - |08:20|

01x06
Kolejny fajny odcinek. Serial mocno wciąga, a przynajmniej mnie :) Akcja coraz bardziej tajemnicza, zagadka goni zagadkę.
Fajny klimat wokół głównego bohatera i jego śledztwa. Atmosfera wokół niego ostro się zagęszcza
Spoiler

Fajny wątek poboczny Maggie i jej potrzeby zaspokojenia własnych żądzy. Oprócz tego nie wiadomo do końca po czyjej dziewczyna jest stronie w sprawie głównego śledztwa - Ingrama czy Willa?
Mamy nową bohaterkę Julię, która też IMO na duży plus. Fajna scena kiedy tłumaczyła rozmowę w języku urdu Milesowi, który BTW chyba jest pod jej wrażeniem.
Z odcinka na odcinek serial prezentuje się coraz lepiej i wciaga coraz bardziej.

Zastanawiam się tylko dlaczego taki tytuł - Rubicon. Wie ktoś o co chodzi albo jakieś teorie? Oprócz tego, że w antyku była to rzeka w Italii i że odegrała jakąś rolę za czasów Juliusza Cezara.

Ocena za ten epizod 8/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 03.09.2010 - |08:50|

• 0

#35 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 03.09.2010 - |09:17|

http://www.imdb.com/...8&p=1#169740968
  • 1

#36 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.09.2010 - |11:09|

Dzięki cliffhanger. Ale nadal nic nie wiadomo z tytułem; same domysły. Będę oglądał i starał się cos wyłapać bo faktycznie w 5 odcinku była rozmowa między Ingramem a Bloomem i padły słowa o rzece oddzielającej dwa fronty działania, ale jakoś nie uznałem tego za istotne, a tu proszę ktoś to jednak zinterpretował w nawiązaniu do tytułu serialu. Może cos w tym jest, okaże się później.
  • 0

#37 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 03.09.2010 - |11:24|

Podobno też istnieje takie wyrażenie "crossing the rubicon", co teoretycznie oznaczałoby "przekroczenie granicy, gdzie nie ma dalszego powrotu".

Zresztą istnieje wieli seriali, gdzie tytuł jest dwuznaczny albo i więcej. Podejrzewam, że tutaj jest podobnie.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 03.09.2010 - |11:28|

• 0

#38 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.09.2010 - |21:25|

01x07
Odcinek dosyć spokojny, z rodzaju zapychaczy. Mało co wniósł do samej akcji, ale dowiadujemy się co nieco o drugoplanowych postaciach w serialu. Fajnie się oglądało przesłuchania na wariografie.
Co do głównego wątku czyli śledztwa Willa to kolejne pytania i jak na razie brak jakichkolwiek odpowiedzi.
Odcinek 7,5/10.
  • 0

#39 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 11.09.2010 - |18:48|

Wbrew zapowiedziom nie wytrzymałam i obejrzałam odcinki 5 i 6. Po strasznie monotonnym czwartym wreszcie działo się coś ciekawego (albo po prostu ciekawiej przedstawionego). Polecam oglądanie więcej niż jednego odcinka na raz ;)
  • 0

#40 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.09.2010 - |23:33|

Ja oglądnę Rubicon do końca ale jak w finale nic nie wyjaśnią to się bardzo wku#wię bo po Lost jestem uczulony na robienie widza w wała.

Użytkownik Quendi edytował ten post 11.09.2010 - |23:34|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych