Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 106 - S06E07 Dr Linus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#21 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.03.2010 - |17:33|

Jeden z lepszych odcinków 6 sezonu, na pewno dużo lepszy od poprzedniego. Dużo wyjaśnione, ciekawe relacje, ładne widoki. Nie podobał mi się tylko Widmore... po co na co... to nudne już.. nie lubię tej postaci w ogóle mnie to nie interesuje.
  • 0

#22 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.03.2010 - |17:43|

Bardzo dobry odcinek, dawno mnie LOST nie wzruszył, a teraz mu się udało. Alternatywna (flashforwardowa?), nieco smutna wersja życia Bena, jego wyznanie przed Iljaną, końcówka a'la pierwszy sezon, bardzo dobrze się to oglądało.

Ben "wymiata", że tak powiem, zwłaszcza na wyspie. Rewelacyjnie zagrana rozmowa z Iljaną, jak i uczucie osamotnienia (mały, zagubiony, przygarbiony, smutny Ben - to naprawdę smutne). Fajnie było zobaczyć w końcu jakieś emocje u Richarda, ten gość był do tej pory jak skrzyżowanie Terminatora z Waldemarem Pawlakiem. Fajne odniesienie do Nikki i Paulo. Fajne był ten powiew klimatu z pierwszego sezonu. Jak dla mnie 9/10.

Michael nie mógł zginąć, czyli to nie wyspa nie pozwalała mu zginąć, tylko Jacob nie pozwalał. Tylko niby kiedy Jacob dotknął Michaela? A może to Flocke w ciele ojca Jacka zadziałał? Ciekawe...
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#23 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 10.03.2010 - |18:48|

Michael nie był (?) "dotknięty " przez Jacob'a a przez "Wyspę", lub miał pecha z bronią :) i uwierzył co mu Tom mówił- na zasadzie odkupiłeś swoje winy to znikaj- tak ja sobie tłumaczę. Albo twórcy się pogubili , he,he
  • 0

#24 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.03.2010 - |19:23|

W alternatywnej rzeczywistości wyspa poszła pod wodę. To kiedy Dharma zdążyła się ewakuować? Że Ben z ojcem jest poza wyspą?
Skoro Dharma opuściła wyspę to nie było Czystki. Czyli - co się stało z Dharmą w alternatywnej rzeczywistości?

Widmore = Wallace ;)
Kolejny argument przeciw "dobroci" Jacoba :P Skoro oczekuje na wyspie takiego drania...
Chyba, że Widmore to tak "po drodze", by załatwić swoje porachunki z Benem. A 108-Wallace to jeszcze ktoś inny...
W końcu nazwisko było skreślone, a Widmore raczej na trupa nie wygląda :)
Tylko, że trochę za mało czasu, by wyskakiwać z takimi zwrotami akcji...

Rozmemłany i rozczulający się nad sobą Ben na wyspie czy profesorek historii poza wyspą - wybaczcie, wątek sympatyczny, ale fabularnie nie do przełknięcia. Sztuczne, że aż zęby bolą... :(

Niestety, ale sezon 6 Losta to już nie jest Lost. Kończenie wątków na łapu capu, byle upchnąć jak najwięcej...
Bo po drodze w poprzednich sezonach najważniejsze były durne zapychacze :/
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#25 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.03.2010 - |19:57|

W alternatywnej rzeczywistości wyspa poszła pod wodę. To kiedy Dharma zdążyła się ewakuować? Że Ben z ojcem jest poza wyspą?
Skoro Dharma opuściła wyspę to nie było Czystki. Czyli - co się stało z Dharmą w alternatywnej rzeczywistości?

Odpowiedz jest prosta. Ben oposcil Wyspe zanim poszla pod wode.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#26 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 10.03.2010 - |20:18|

Świetny ep, znowu zasłużone 9/10.

@TW

W końcu nazwisko było skreślone, a Widmore raczej na trupa nie wygląda

Nie wiadomo, czy skreślane są trupy. Littleton też jest skreślona, a ciągle żyje. Obstawiam, że gdyby Jacob żył to by też skreślił Sayida. Zresztą niewiadomo, nikt nie powiedział, że skreślony=trup.
  • 0

#27 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 10.03.2010 - |20:19|

Pamietajcie, ze skreslenie nie oznacza smierci
odcinek bez rewelacji, znow nic sie nie wyjasnilo
jedyna ciekawostka to, ze dotyk Jacoba czynil niesmiertelnym... z tego, co mozna zobaczyc chyba tylko na wyspie, bo Sawyer zostal dotkniety jak był mały
  • 0
You are what you believe yourself to be

#28 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 10.03.2010 - |21:03|

HOHO ale FLocke ma super moce, kiwnięciem palca uwolnił Bena. Ilana - wreszcie jakaś osoba co zachowała się po chrześcijańsku i przyjęła syna marnotrawnego. Postąpiła odwrotnie niż ten cały Dogen i chyba jej się to opłaci.
Ben w równoległej rzeczywistości ma strasznie nieprzyjemną atmosferę w pracy, mógłby się po prostu przenieść.
No i Widmore, tutaj akurat zdziwiłbym się gdyby twórcy go olali. Tylko nie wiadomo czy ma jakiś konkretny cel, czy też płynie na pałę i zamierza improwizować.
  • 0

#29 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 10.03.2010 - |21:53|

Jezu skąd Wy bierzecie te teorie, że Widmore = Wallace? W jednym z ostatnich wywiadów powiedzieli, że pozostałe nazwiska nie mają znaczenia dla show.

A tak w ogóle to myślę, że są dwie listy. Latarnia=Jacob, Jaskinia=MIB.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#30 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 10.03.2010 - |22:44|

Odcinek bardzo fajny, chociaz nie podobala mi sie w nim zdecydowanie jedna rzecz:

Ben rozmawiajacy z Flockiem jak ze starym kumplem przy piwie. Wczesniej widzielismy przerazenie Bena, kiedy byl z Flockiem przy posagu. Teraz nagle taka luzna pogawedka. Nie podoba mi sie to. No i ogolnie, odcinek nieco chaotyczny. Ale w stylu 1 sezonu, a to na plus.

Po raz kolejny fajne flashe, poziom odcinkow ogolnie idzie w gore, miejmy nadzieje ze to tendencja stala.
  • 0

Dołączona grafika

#31 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 10.03.2010 - |23:15|

Chyba raczej nie ma sensu przywiązywać nadmiernej uwagi do "Wallace'a" i 108-ki. Byłby to chyba jeden z największych absurdów finałowych tego serialu. Przecież jest o wiele więcej ciekawszych zagadek, tajemnic do rozwikłania, kluczowych dla usystematyzowania fabuły i logi serialu.

Odcinek na poziomie. Fajnie wiedzieć w jaki sposób Richard dotarł na wyspę.
A ów "the dark side of the force" Flocke'a!!! Po mistrzowsku otworzył "kajdany" Bena wręcz jak Imperator w Return of the Jedi;-)
Klasyka LOSTA - te zwolnienia kamery w finałowej scenie odcinka, choć okraszone dodatkowo ujęciem z innej perspektywy - miłe dla oka! ;-)
  • 0

#32 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 11.03.2010 - |00:34|

Ogólnie dobrze, choć nie lubie takich łzawych i patetycznych zakończeń. Bardzo dobra alternatywna rzeczywistość. Odcinek świetnie obrazuje tragizm postaci Benjamina. Dobrze, że przeszedł na stronę "good guy". Widmoore na końcu ni z gruchu, ni z pietruchy. Ciekaw jestem czy to jego na myśli miał Jackob (cały czas stawiam, że jest dobrym człowiekiem). Richard widać przeszedł chwilę zwątpienia. Jack odkrywa po co znalazł się na wyspie. Jakub, widać, realizuje z zaświatów swój plan. No i doskonała postać Ilany. Liczę na jej większe wyeksponowanie, w którymś z późniejszych odcinków.
  • 0

#33 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 11.03.2010 - |18:27|

Ben rozmawiajacy z Flockiem jak ze starym kumplem przy piwie. Wczesniej widzielismy przerazenie Bena, kiedy byl z Flockiem przy posagu. Teraz nagle taka luzna pogawedka. Nie podoba mi sie to.

A co niby miał zrobić- przykuty do drzewa i tak nie miał szans na ucieczkę od Flocke'a. Poza tym znał jego moc, a mając w perspektywie swoją śmierć to wolał przystać do Flocke'a ( "bo ktoś będzie musiał zarządzać Wyspą" zrobił chciwe oczka do władzy). Tylko żeby Ben się nie okazał "szczurkiem", jak Iliana pozwoliła mu się przyłączyć do swojej grupy, i nie zrobił jakiejś volty w decydującym momencie- bo niby sponiewierany na Wyspie przez los, ale nie zapomniał jeszcze kłamać, oj nie :)

EDIT:

Według mnie wziął Ilinę na litość bo "ja też kogoś straciłem kogo kochałem";)

Użytkownik Kiz edytował ten post 11.03.2010 - |18:28|

• 0

#34 reXio

reXio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 11.03.2010 - |19:26|

Nie sadze by Ben "wzial Iliane na litosc". Ja wierze w jego metamorfoze.

I powiem wiecej - mam przeczucie ze Ben zostanie nowym Jacobem jako przeciwienstwo Flocke'a.

I dajcie juz spokoj z tym Wallacem i 108. Bedzie co bedzie. Niektorzy snuja teorie tak daleko idace i zagmatfane, ze nawet Abramsowi sie to nie snilo :)
  • 0

#35 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.03.2010 - |20:09|

Ratunku! :(
Przecież w Lighthouse sam Jacob zapowiadał, że "ktoś" płynie na wyspę. I że ją znajdzie bez pomocy luster.
Teraz wyszło, że Widmore. Łodzią podwodną... Lustra rzeczywiście niepotrzebne.
Ludzie, może włączcie mózgi przy oglądaniu. :P

Tylko, że to ma się nijak do rzekomej "dobroci" Jacoba. Szczególnie, że wyglądało, że Widmore jest raczej po stronie przeciwników Jacoba. Przypomnijcie sobie jak Bram werbował Milesa.
Z drugiej strony to by się łączyło z gadką Richarda, by nie wierzyć Jacobowi.

@Jonasz
Skoro Dharma zdążyła ewakuować załogę z wyspy, to kiedy tak naprawdę wyspa zatonęła i co było przyczyną. Bo raczej nie wybuch "Jugheada" z "Incydentu".
Co teraz robi Dharma w alternatywnej rzeczywistości poza wyspą?

Chyba podejrzewam, co zobaczymy jako jeden z wątków finału - zniszczenie wyspy w obecnej rzeczywistości. Oraz co zatopiło wyspę w alternatywnej rzeczywistości, po wybuchu bomby.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#36 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 11.03.2010 - |21:52|

Przecież w Lighthouse sam Jacob zapowiadał, że "ktoś" płynie na wyspę. I że ją znajdzie bez pomocy luster.

Widmore nie Wallace. :blink:
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#37 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 11.03.2010 - |22:16|

Tylko, że to ma się nijak do rzekomej "dobroci" Jacoba. Szczególnie, że wyglądało, że Widmore jest raczej po stronie przeciwników Jacoba. Przypomnijcie sobie jak Bram werbował Milesa.
Z drugiej strony to by się łączyło z gadką Richarda, by nie wierzyć Jacobowi.

A według mnie Jackobowi chodziło przede wszystkim, o to, żeby odciągnąć Hurlyiego i Jacka od świątyni. Info, że ktoś się zbliża miało tylko dodatkowo nakłonić Hugo do opuszczenia miejsca kultu. Zauważyliście, że z odcinka wynika, iż nie można ukryć się przed Flockiem? Gdy tylko chciał znalazł Ilanę i reszte bez problemów.
  • 0

#38 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 11.03.2010 - |22:49|

Można? Można :D

Można zrobić dobry odcinek - dużo (SENSOWNYCH!) odniesień do starych wątków - Niki i Paulo, 3 miliony baksów, Czarna skała, Rychu Malowane Oczka i jeszcze parę by się znalazło :) Nawet w flash-sidach odniesienie do Dharmy fajne. W ogóle flash-side całkiem niezły.
Teraz rzeczywistość poza-wyspowa nabiera jakiegoś sensu...

Takie odcinki sprawiają że fabuła układa się w całość. Może był spokojniejszy ale przynajmniej nie można się przyczepić do jakiegoś debilnego, nowego pomysłu twórców. Jest sensownie - jest fajnie ;]

Tak się zastanawiam po co w LOST pojawiła się postać Dogena? Gadał po japońsku, dmuchnął kurzem, poraził prądem i przypalił żelastwem, pokazał jak dobrze umie kung fu i zginął... głupota sezonu! ;/

Widmore... oO gościa się nie spodziewałem... naprawdę :D Myślałem że to będzie jeden z martwych wątków a tu nieeee :D
Btw. woda i peryskop lekko kiczowate ^^ Cięcia kosztów na efektach specjalnych...

Po durnym poprzednim epie ten całkiem spoko. Jak dobrze zakończyć LOST? Nie wciskać (na siłe!) nowych rzeczy w stylu Samuraja ze Świątyni, w miarę możliwości przypominać stare wątki, wprowadzić trochę (ciekawej!!!) akcji
edit: i oczywiście wyjaśnić to i owo :D będzie gites :)

Użytkownik Fisher edytował ten post 11.03.2010 - |22:49|

• 0
Сделано в СССР

#39 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.03.2010 - |22:52|

Zauważyliście, że z odcinka wynika, iż nie można ukryć się przed Flockiem? Gdy tylko chciał znalazł Ilanę i reszte bez problemów.

Grupka na plaży nie była specjalnie zaabsorbowana chowaniem się przed Lockiem. Jak można było zauważyć w świątyni prościej jest się przed nim chronić niż chować. Mam na myśli proch, który jednak na dłuższą metę i tak się nie sprawdził.

Sytuacja z Benem przechodzącym na jasną stronę mocy świadczy, że całe to bycie złym składa się jedynie na sumę zdarzeń, które prowadzą do podjęcia decyzji o przystąpieniu do 'tych złych' a nie jakieś tam opętania jak próbował insynuować na Sayidzie Japothers. W zasadzie można to było zobaczyć na Sayidzie w poprzednim odcinku. Nie stał się zły bo go wykąpali w basenie tylko dlatego, że traktowali go jak śmiecia i w końcu chłopak nie wytrzymał i podziękował im za gościnę nożem.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 11.03.2010 - |22:54|

• 0
don't try

#40 kasper93

kasper93

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.03.2010 - |00:06|

Moim zdaniem najlepszy odcinek z S06. Troche poczułem ten klimat z pierwszych sezonów. :)

@Jonasz
Skoro Dharma zdążyła ewakuować załogę z wyspy, to kiedy tak naprawdę wyspa zatonęła i co było przyczyną. Bo raczej nie wybuch "Jugheada" z "Incydentu".
Co teraz robi Dharma w alternatywnej rzeczywistości poza wyspą?

Chyba podejrzewam, co zobaczymy jako jeden z wątków finału - zniszczenie wyspy w obecnej rzeczywistości. Oraz co zatopiło wyspę w alternatywnej rzeczywistości, po wybuchu bomby.

Ja wypowiedź ojca Bena zrozumiałem tak, że oni wrócili sami (bądź z jakąś grupą) z wyspy. Ojciec mówił, że gdyby zostali to coś tam... czyli pewnie była możliwość zostania na wyspie z dharmą. Więc nie było ewakuacji.(ale to tylko takie moje rozmyślania) Za to zgodzę się z twoim ostatnim zdaniem dokładnie tak samo pomyślałem. :) Bo tak na prawdę to twórcy mogą wymyślić cokolwiek.

Natomiast po przemysleniu zaczalem sie zastanawiac nad ta sytuacja z alternatywnej rzeczywistosci - troche to jednak bylo naciagane. No bo przeciez logicznie rzecz biorac jesli Ben mial w garsci tego dyrektora i chcial go szantazowac tymi mailami to rownie dobrze mogl wymusic na nim zeby dal tez rekomendacje Alex ( Zrzekasz sie swojego stanowiska, piszesz rekomendacje dla Alex a ja nie ujawniam romansu). Nie rozumiem z jakiej racji ten dyrektor stawial jakiekolwiek warunki skoro bal sie ujawnienia romansu. Troche za slabo sie scenarzysci wysilili zeby to mialo rece i nogi, ale jak juz ktos wczesniej zauwazyl, Lost stal sie serialem dla widzow mniej wymagajacych niz na poczatku.

No to załóżmy hipotetycznie, że Ben każe zrzec się stanowiska i napisać rekomendacje. Niby piękniem, ładnie, ale dyrektor nie wyglądał na osobę która się podda i na 99% napisałby jednak złą rekomendacje. I co?? Ben nie może NIC zrobić praktycznie. Bo jakby ujawnił romans w tym momencie to WSZYSCY by na tym stracili. Alex miałaby złą opinie, Ben straciłby nowe stanowisko bo wyszłoby na jaw dlaczego je zdobył, Dyrektor straciłby żonę, pracę itd. Wybór był prosty Alex lub stanowisko...
Nie trzeba tego tak gmatwać bo po prostu chodzi o zmianę Bena względem tego z wyspy. (tak jak ktoś już napisał)

Niestety, ale sezon 6 Losta to już nie jest Lost. Kończenie wątków na łapu capu, byle upchnąć jak najwięcej...
Bo po drodze w poprzednich sezonach najważniejsze były durne zapychacze :/

Każdy serial po kilku sezonach bardzo się zmienia (prawie zawsze na gorsze). Co nie zmienia faktu że ten odcinek najlepszy z S06 moim zdaniem.

Zastanawiam się także nad słowami Richarda, żeby Hurley nie wierzył Jacobowi. Zastanówmy się ile razy widzieliśmy Jacoba w tym sezonie. W pierwszym odcinku nakazał Hurley'owi zaniesienie Sayida do świątyni - wszyscy wiemy czym to się skończyło, można powiedzieć, że Jacob przysłużył się Flocke'owi! Później zjawa Jacoba kazała Hurley'owi wyprowadzić Jacka ze świątyni i udać się do latarni - może tutaj np. chodzić o to, żeby w świątyni nie było żadnych kandydatów, aby atak się udał - podobnie jak Dogen może mogli oni swoją obecnością chronić świątynię. Podobnie sam fakt "kandydatów" - zakładając że zjawa Jacoba to nie on - słyszeliśmy od nich tylko od FLocke'a... ale w tym odcinku także od Illany, ale o niej jak narazie zbyt mało wiemy.

No i potwierdza się teoria, którą snuje już sobie od dłuższego czasu , że Jacob to tak na prawdę nie Jacob...

Po za tym Widmor... Twórcy starają się zagmatwać fabułe jak najbardziej, żeby było tak "lostowo"
Pozdro

Użytkownik kasper93 edytował ten post 12.03.2010 - |00:09|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych