Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 100-101 - S06E01-02 LA X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#21 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |18:29|

Mi się odcinek podobał, a i wydarzenia w samolocie i LAX też nie były najgorsze. Choć też zwróciłem uwagę na takie szczegóły jak inne fryzury (jak ktoś z was powyżej), trochę szkoda, że tego nie dopracowali.
Mam nadzieję, że niedługo wyjaśnią czym tak dokładnie są te wydarzenia w samolocie. Czy to faktycznie takie 'co by było gdyby'? Jeśli tylko to, to w jakim celu? Trochę bez sensu, mogli by się skupić na wyspie. No chyba że jakoś fajnie to niedługo wyjaśnią.

Wg mnie bomba wybuchła (w końcu błysnęło to białe światło po ostatnim uderzeniu Julie i słynnym "come on, you son of a bitch!" :D ), no i tak z niczego przecież nie przenieśliby się z powrotem do teraźniejszości - roku 2007.

Nemesis = czarny dym = Locke < utwierdzili nas we wcześniejszych przekonaniach. Myślałem, że Julie przeżyje - tj. że razem z Sayidem wezmą ją do Świątyni.
A propo świątyni - o co mogło chodzić że woda jest zanieczyszczona - czy to jakaś oznaka, że Jacob nie żyje?
No i wreszcie poznaliśmy resztę The Others.

Kim tak naprawdę był Richard nim Jacob sprawił, że ten przestał się starzeć? ("Miło cię widzieć bez tych łańcuchów" ?? )
I dlaczego Locke-Nemesis mówi, że zawiódł się na nich wszystkich.
A co do tego że chce wrócić do domu to pewnie chodzi mu o świątynię.

P.S. Witam po długiej nieobecności. Byłem pewien że OT Forum już nie funkcjonuje.

Użytkownik Korzi edytował ten post 03.02.2010 - |18:39|

• 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#22 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 03.02.2010 - |18:49|

Odcinek dobry - nie wybitny ale dobry :) nie nudziłem się. Alternatywna wersja - super pomysł ;] Światynia i reszta The Others - musieli ją w końcu pokazać - też spoko wątek. nic nie przebija scen przy Stopie... sceny z nowym Lockem n i e s a m o w i t e!!!!!!

I wkurzają mnie osoby mówiące że odcinek nic nie wniósł do serialu... no prosze... ;/ to co w takim odcinku 'wnoszącym' powinno się znaleźć?

tylko ten Japończyk... ;/ tak, tak w LOST muszą się znaleźć przedstawiciele kultur
Fakt że Rosjanka już jest a dla Jankesów Polska to samo co Rosja ale nie traćmy nadzeji :)

Użytkownik Fisher edytował ten post 03.02.2010 - |18:53|

• 0
Сделано в СССР

#23 Chuck12

Chuck12

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 03.02.2010 - |18:55|

Spodziewałem się czegoś mocniejszego. Znowu dużo więcej pytań niż odpowiedzi. Przynajmniej wiemy teraz trochę więcej o Richardzie. Flocke: "Miło cię widzieć bez tych łańcuchów" ?? )
. Zapewne Richard był jednym z niewolników z Czarnej Skały.
  • 0

#24 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.02.2010 - |19:00|

Co do "zabrudzonej" wody, to wydawała się padać w czerwony odcień, może to krew Jacoba?
Dziwnie tylko pokazują wydarzenie po wybuchu. W obydwu przypadkach tak jakby bomba zadziałała (wydarzenia w LA i wydarzenia na wyspie w czasie "teraźniejszym" czyli nie w czasach Dharmy). Ciekawie też bohaterowie wchodzą w interakcje ze sobą w LA, pewnie ma to jakiś sens, ciekawe co dla nas szykują scenarzyści.
  • 0

#25 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 03.02.2010 - |19:03|

Dym pod postacia Locka, tak jak podejrzewalismy. Ale skoro byl przeciwnikiem Jacoba, to dlaczego wczesniej mial dostep do podziemii swiatyni?

Jak to wcześniej? A co go powstrzymywało?

Locke nie moze przekroczyc pylu, wiec powstaje pytanie. Kto siedzial w chacie? Czy chata byla schronieniem przed czlowiekiem w czerni, czy jego wiezieniem?

Na to już była odpowiedź, więzieniem. Potem krąg został przerwany i się uwolnił.

Nikt nie wspomniał o deja vu;)

jakim deja vu? Mówisz o tym, że Jack pamiętał Desmonda? Jeśli tak, to przecież się widzieli na stadionie jak Desmond robił stadionówkę po schodkach.

Ad1 Dymek już siedział w świątyni (vide odcinek o Francuzach)

Ad3. No niekoniecznie. Gdyby Des biegał po stadionie to teraz (tzn. podczas lotu) zapewne odbywałby rejs albo wciskałby klawisz na wyspie.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#26 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.02.2010 - |19:13|

Tylko gdzie on zniknął? Myśle, że pytanie Jacka gdzie sie podział jego sąsiad oraz pokazywanie jak wszyscy opuszczają samolot (oprócz Desa) ma jakiś znaczenie. Tym bardziej, że Desmond nie rozbił sie samolotem więc nie powinien sie w nim znaleźć (tak to sobie rozumuje;p)
  • 0

#27 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 03.02.2010 - |19:25|

Wydaje mi się, że Jacob jest wcielony pod postacią Saiyda :) A dymek zapewne chce wrócić do świątyni, z której go przegnano :P Premiera dobra. 7/10

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 03.02.2010 - |19:25|

• 0

#28 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |19:44|

Sayid = Jacob!

Odcinek genialny! :)
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#29 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 03.02.2010 - |19:56|

Szkoda, ze Jacob tak szybko przepadł, lubie tego aktora
odcinki IMHO bardzo dobre, czekam na dalszy ciag opowiesci
  • 0
You are what you believe yourself to be

#30 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.02.2010 - |20:07|

Ufff - jakimś cudem przebrnęłam, pozierając jednym okiem na... konkurs skoków w Klingenthal :P

Juliet - rozumiem, że chcieli ją w jakiś sensowny sposób pożegnać, a wyszło jak w kiepskiej telenoweli. Niepotrzebne i zupełnie bez sensu. Jakby powiedziała, że jest w ciąży, to byłoby już totalne przegięcie.
Zatopiona stopka - w alternatywnej rzeczywistości wyspa zatonęła (a przynajmniej jej spora część), więc co spowodowało turbulencje? Jak na razie cały wątek alternatywnej rzeczywistości (i to nawet w wersji "co by było gdyby") wydaje mi się totalnie zbędny. Bo nie służy wyjaśnieniu czegokolwiek z dotychczasowych zagadek. Czy np. to, że Claire znalazła się w Los Angeles wyjaśni, co się z nią stało na wyspie i dlaczego Christian zabrał ją do chatki? Zamiast wyjaśnień - zapychacze.
Popiół chroni przed Dymem, więc kto do jasnej ciężkiej siedział w chatce? Koleś w Czarnym? Czy jeszcze kto?
Nowy Locke to Dym, ale czy w ogóle możemy założyć, że Koleś w Czarnym = Dym? Bo wtedy wycieczka Ilany do chatki z ciałem prawdziwego Locke'a zupełnie nie ma sensu. Jeśli to Dym miał siedzieć w chatce, to po co tam poszła?
Dym chce wrócić do domu - kim jest zatem naprawdę? Istotą z innego wymiaru? Kosmitą? I co jest "domem"? Chyba jednak nie Świątynia, bo przecież w poprzednim sezonie Dymek był w Świątyni (odcinek 05x05 i 05x12). Został nawet określony jako "system ochronny Świątyni". Więc o co chodzi?

Jedyne co mi się naprawdę spodobało to Świątynia i basenik z wodą.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#31 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 03.02.2010 - |20:16|

Chyba jednak nie Świątynia, bo przecież w poprzednim sezonie Dymek był w Świątyni (odcinek 05x05 i 05x12). Został nawet określony jako "system ochronny Świątyni". Więc o co chodzi?

Ja odniosłem wrażenie, że tam mają dwie świątynie, dlatego Hugo był taki zdziwiony, gdy zobaczył drugą :) Może Dymkowi właśnie chodzi o tą drugą fortece :)
  • 0

#32 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 03.02.2010 - |20:21|

Zatopiona stopka - w alternatywnej rzeczywistości wyspa zatonęła (a przynajmniej jej spora część), więc co spowodowało turbulencje?

Już druga osoba z tym durnym pytaniem, a co to normalnie turbulencje nie występują? To że były też przed katastrofą, to nic nie znaczy. Teraz zostały same turubulencje, bo nie było katastrofy.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#33 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.02.2010 - |20:25|

Już druga osoba z tym durnym pytaniem, a co to normalnie turbulencje nie występują? To że były też przed katastrofą, to nic nie znaczy. Teraz zostały same turubulencje, bo nie było katastrofy.

Wróć, pytanie było z lekka nieprecyzyjne. Powinno raczej brzmieć - co stało się z anomalią elektromagnetyczną :P
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#34 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |20:31|

może ktoś na wyspie pod wodą wciska klawisz w bunkrze :D :P
  • 0
Dołączona grafika

#35 lestat

lestat

Szeregowy

• VIP
  • 40 postów

Napisano 03.02.2010 - |20:32|

Sayid = Jacob!

Odcinek genialny! :)

Wiesz mam takie same odczucie, że Sayid od teraz jest Jacobem. Ogólnie to na razie mam taki trochę mętlik w głowie :), ale to normalne.

Małe podsumowanie wydarzeń według Lestata:)

Wydaje się, że bomba zadziałała i powstały dwie równoległe linie czasowe. Raz ekipa wróciła z 1977 do rzeczywistości.
Drugi raz wybuch spowodował to o czym gadał Faraday. Obie linie czasowe wydają się prawdziwe i zapewne obydwie są równie ważne. Już mamy takie malutkie aluzje i spotkania bohaterów w LAXowej linii czasowej. Natomiast na wyspie wszystko zmierza do konfliktu między Flockem i Fsayidem :). Mam dziwne przeczucie, że Flock jednak nie docenia Jacoba. Z akcji odcinka widać, że Jacob wszystko przewidział nawet swoją śmierć. Świadczy o tym list do pana Karate :) i wysłanie ekipy do świątyni.
Ciekawe czy Fsayid od razu przyzna się Innym, że przejął inne ciało, czy może będzie działał tak jak początkowo Flock w konspiracji. Obie możliwości wydaja się na razie równie prawdopodobnie i będziemy zapewne musieli czekać do następnych odcinków by zobaczyć którą strategię przyjmie :).

Podsumowując mocny początek ostatniego sezonu, ale mam nadzieje na jeszcze więcej w dalszych odcinkach

Pozdro
  • 0

#36 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |20:44|

Jacob sie nie przyzna raczej - wyjawi się pewnie w ważnym momencie - bo będzie miał obawy, że zostanie wydany Dymkowi. Tak Jacob przewidział i nadal jest o krok na przód względem dymka.

Dlatego Jacob powiedział, że oni nadchodzą - i miał na myśli tych z Oceanic na liście. A, że zobaczył, że Sayid umiera to kazał grubaskowi do świątyni zaprowadzić.

Jeśli rywal Jacoba może być dymkiem to dlaczego Jacob nie może? Wydają się postaciam o podobnych umiejętnościach. Może to Jacob się objawił Locke`owi w 1 sezonie - jak Locke po zobaczeniu dymka powiedział wszystkim, że widział coś pieknego. A przecież spotkanie z czarnym dymkiem takie piękne nie jest ;).

Widać gołym okiem, że w tym sezonie Jacob a zwłaszcza DYMEK stali się głównymi bohaterami serialu.

--
Jeszcze jedno te wydarzenia co się dzieją w LAX to, są właśnie wydarzenia, które się wydarzą finale serialu. Czyli czas się cofnie i wylądują normalnie i twórcy specjalnie tak zrobili aby pokazać jak bohaterowie będą sobie radzić dalej.

Użytkownik Azazell edytował ten post 03.02.2010 - |20:47|

• 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#37 gopher

gopher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 101 postów
  • MiastoWlkp.

Napisano 03.02.2010 - |20:49|

Odcinek nawet fajny, ale trzeba przyznać, że z Lostem jest tak jak z odcinaniem głowy hydrze - odpowiedzą na pytanie, ale pojawi się kilka następnych. W sumie nie spodziewałem się za bardzo nic nowego, lecz w paru momentach mnie zaskoczył. Trochę humoru, dramatu i akcji. Dobrze, że nie będzie już Juliet. Dymek jest potężny. Ciekawe co z Saidem, ale mam wrażenie, że on jest "wybrańcem".

Gdzie podziała się ankieta?
  • 0

#38 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 03.02.2010 - |20:55|

Dobrze, że nie będzie już Juliet.

To była chyba najbardziej irytująca postać w całym serialu.

Ciekawe czemu osoby z list nie mogą umrzeć?
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#39 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |21:08|

Jeszcze jedno te wydarzenia co się dzieją w LAX to, są właśnie wydarzenia, które się wydarzą finale serialu. Czyli czas się cofnie i wylądują normalnie i twórcy specjalnie tak zrobili aby pokazać jak bohaterowie będą sobie radzić dalej.

O! i na to nie wpadłem, chociaż w sumie nie wiem dlaczego :D już przecież nie raz twórcy LOST serwowali nam achronologię rodem z filmów Tarantino xD :P
  • 0
Dołączona grafika

#40 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 03.02.2010 - |21:12|

Odpowiadając na kilka postów wyżej. Wygląda na to, że popiół chronił chatkę przed wtargnięciem dymka. To pewnie było miejsce spotkań. Ale kogo? W sumie nie wiadomo, może Jacoba. Ekipa Ilany w finale 5 sezonu zauważyła rozerwany krąg, dlatego spalili chatę, bo wiedzieli, że może być wykorzystywana przez Dymka. I tak się chyba działo. Teraz też niemal pewne wydaje mi się, że Christian to był dym co w zasadzie większość podejrzewała od dawna.

Mi się początek podobał. Pierwsza godzina bardzo mieszane uczucia. Rzeczywiście ratowanie Juliet by umarła totalnie niepotrzebne. Pewnie dodane to zostało przez skowycie fanów po finale 5 sezonu. Reszta świetna. Nawet pozytywnie zaskakuje mnie alternatywna rzeczywistość, ale jakoś trudno mi sobie tak wyobrazić cały sezon.

I w końcu jest Świątynia! Wg mnie sporo odpowiedzi w tych odcinkach. Ale też oczywiście kolejne pytania. Nie mam czasu za bardzo się rozpisywać, ale najważniejszą sprawą wydaje się być teraz WTF z Sayidem? Jacob go opanował? Brawa za wszystkie sceny z Flockiem. Mistrzowskie były.
  • 0
...and Justice for All!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych