Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykl Dziedzictwo Aldenata (aka Seria Wojen Posleen)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.02.2010 - |01:32|

Co do gaussa to chodzi mi gównie o jego siłę czyli przechodzenie przez cały statek jednym pociskiem.
Uważam że ekstra bronie powinny mieć duże, realne ograniczenia a nie że byłe debil ma karabin rozwalający czołgi.

No dobra, a jakby taki rycerz na koniu wyskoczył i powiedział "dla mnie to jakaś paranoja, nie powinno być tak, że jakiś cham strzela i kładzie zbrojnego w pełnym rynsztunku na bojowym wierzchowcu. To paranoja! przesada! No znaj poroprcyje, mocium panie!" a tymczasem 2 kilometry stąd jest już strzelec wyborowy i właśnie naciska spust. Trafia durnego bęcwała w zbroi i rozwala go w drobny mak. Zarzuca swój sprzęcior na plecy i spokojnie oddala się. Różnica: 600 lat rozwoju.
Albo inaczej. Dowódca T-34 spluwa z pogardą: "że co? że jeden piechtą miałby mnie rozwalić? Niby jak? Pantera nie potrafi przebić tego pancerza, a co taki szczyl może? Musiałby najpierw podejść z jakąś miną czy czymś... a nawet wtedy mogę go z pepy skosić..." A półtora kilosa od niego dójka żołnierzy odpala właśnie pocisk kumulacyjny, zabijając całą załogę T-34. Pakują sprzęcior i się oddalają. Różnica-65 lat.
Tak więc tak do końca nie jest jak piszesz.

Co do gaussa-bez przesady. Gauss jest duży, ale nie wielki. Spokojnie zajmuje działo okrętowe i z dwa pokłady pod nim. A ty mówiłeś o wielkim bydlęciu wokół którego jest zbudowany statek kosmiczny. Oczywiście, różne railguny SFwriterzy umieszczają niekiedy na statkach-ale nigdy nie robią z tego głównej borni i słusznie, bo to bez sensu. Taka broń nadaje się głownie do kładzenia zapory point defense, a tylko w low tech jako faktyczna broń. I wtedy nie potrzeba wielkich dział, wystarczą takie które trafią.
Poza tym już trwają prace nad wersja ręczna tej broni, tak więc sama rzeczywistość szykuje ci wielki cios w plecy.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#22 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.02.2010 - |01:54|

Tak Afganistan, ale nie to co robią tam teraz, ale to co się tam działa za czasów Rosjan. Jakoś bojówki przetrwały i na tyle skutecznie odpierały Rosjan, że te nigdy nie zajęły Afganistanu, a co jak co, dlanich cywil w tą czy w tamtą nie robił różnicy...

Jeśli ktoś myśli że wielką trudnością jest otoczyć Bagdad i wyciąć całą ludność w pień to się bardzo myli.

Wyciąć miasto w pień, to nie jest problem, ale wytnij w pień górali, nawet w polskich górach... Partyzantka już wielokrotnie pokazała, że potrafi być niebezpieczna, nawet dla większych zgrupowań zawodowego wojska - przecież dzisiejsi komandosi to nic innego jak porządnie wyszkolona partyzantka.

javelin kosztuje 80 tys$ rakieta 125 tys $ wyrzutnia. Czyli za 1 Abramsa miał bym 100 javelinów które mając zasięg 2,5 km rozwalają wszystkich wszechwładców, a skuteczność jest 96% przy ledwo co przeszkolonej obsłudze bo jest to broń fire and forget

.
Quentin FGM-148 Javelin waży 12 KG!!! ile takich rakiet będzie dźwigać partyzant w górach? Jedną, max dwie? A wyrzutnia, a standardowy ekwipunek? Jak chcesz to praktycznie zastosować na większą skalę?
Jeśli to weźmiemy do świata książki, może i finansowo jest to bardziej opłacalne, ale skuteczność broni będzie mniejsza. Po pierwsze elektronika w pocisku ułatwi jego wykrycie. Oraz wykrycie strzelca.
Nie bez powodu karabiny Barrett stały się tan głównym wyposażeniem do zwalczania Wszechwładców - niby wazy tyle co Javelin, ale pozwala zabrać znacznie więcej amunicji. Gdyby tylko wiedzieli, że to przez celowniki elektroniczne ich tak łatwo namierzają....
Do tego, w późniejszej fazie, kiedy ludzie stracili większość terenów, o wiele łatwiej jest zrobić pocisk do karabinu, niż wyprodukować rakietę. Również o wiele łatwiej jest zrobić pocisk do działa (arltyleria, czołg), niż rakietę.

Jeszcze mi się przypomniało:

a nie że byłe debil ma karabin rozwalający czołgi.

Jakby tak popatrzeć na Drugą Wojnę Światową, to prawie mieliśmy takie SF :)
Karabin przeciwpancerny wz. 35, przecież, gdyby jakimś cudem było tego więcej i było na wyposażeniu armii polskiej, to nasi ułani by zatrzymali natarcie Niemiec...

#23 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.02.2010 - |16:24|

Taniec z diabłem, nadal dobrze napisane niestety absurdalne założenia psują logikę świata i coraz bardziej mnie drażnią.

@Toudi, kolejny razy, kolejna osoba nie umie czytać ze zrozumiem tekstu albo widzi co chce widzieć.
Afganistan i rosjanie a nawet Niemcy podczas okupacji, to nie to co inwazja i totalna eksterminacja.
Namiastkę tego zrobili Niemcy żydom.
Partyzantka w momencie kiedy my nie zostawiamy sobie w ogóle jakichkolwiek cywilów, co więcej strzelamy do niego jeśli się tylko pokarze, nie ma racji bytu.

Założeń cyklu nie będę kopał bo lista była by tak długa że szkoda mojej klawiatury.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#24 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.02.2010 - |16:47|

Doktryna Piekieł a tym samym cały cykl zakończony.
Zdecydowanie zmarnowany potencjał i to głównie przez zbyt wiele przegiętych założeń.
Końcówka za to śmieszna, jak na walkę z wrogiem o tak nieprawdopodobnej przewadze.
Przylatuje flota i po Posleenach.

Nie wiem czy to wina wychowania się amerykanów na komiksach czy Star treku ale te super hiper nawet odmładzanie czy programowanie umiejętności nie ma umiaru i ograniczeń.
Pomijając jednak założenia to trzeba przyznać że postacie nie są drętwe, napisane jest to wprawnie i żwawo a i humor się znajdzie. Do tego realia wewnątrz wojskowe czyli burdel, niekompetencja i braki zaopatrzeniowe przedstawione realistycznie że aż czuć atmosferę.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych