Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojna Sojusz vs Liga Solarna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wojna (17 użytkowników oddało głos)

Czy dojdzie do otwartej wojny z Ligą?

1. Tak (14 głosów [87.50%])

Procent z głosów: 87.50%

2. Nie (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. Trudno przewidzieć (2 głosów [12.50%])

Procent z głosów: 12.50%

Co zrobi Republika Haven?

1. Zostanie zmiażdżona przez Manticore (0 głosów [0.00%])

2. Zawrze pakt o nieagresji z Manticore (1 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

3. Przystąpi do wojny po z Ligą, po stronie Sojuszu (15 głosów [93.75%])

Procent z głosów: 93.75%

4. Inne (opisz w komentarzu) (0 głosów [0.00%])

Jak zakończy się ewentualna wojna z Ligą?

1. Nie dojdzie do wojny (0 głosów [0.00%])

2. Królestwo Manticore zostanie podbite przez Ligę (1 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

3. Królestwo Manticore zmusi Ligę do poddania (2 głosów [12.50%])

4. Sojusz (Imperium + Republika) pokona Ligę (11 głosów [68.75%])

Procent z głosów: 68.75%

5. Liga zmiażdży każdego przeciwnika (0 głosów [0.00%])

6. Inne (opisz w komentarzu) (2 głosów [12.50%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2011 - |15:44|

Tia - Foraker jest niezła w te klocki a jak jeszcze dostanie w swoje łapy technologię Manticore

Chyba śnicie. Królestwo moze i uzna Republikę jako sojusznika co do wali z Mesą , ale wątpię by podzielili się technologią , a jeżeli już to dadzą niewiele więcej niż to co już Republika dostała od Ewerhonu .

No coz. SD ligi to zart.

Może nie są tak zaawansowane jak Republiki ,Królestwo czy Imperium Andermańskiego , ale to wciąż Super Dreadnought i może narozrabiać .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 20.03.2011 - |20:08|

Problem w tym że te SD to jednostki konwencjonalne a nie rakietowe .

Pamiętam jak w Wojnie Honor Janacek zabrał kilka SD(P) i w zamian dał eskadrę lub dwie konwencjonalnych SD - ktoś się pluł że to w żaden sposób nie zrównoważy braku tych kilku SD (P) .

Konwencjonalne SD w Honorverse już się nie liczą , bynajmniej nie tak jak kiedyś .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2011 - |21:58|

SD konwencjonalny czy nie , to wciąż jest kupa metalu ( i ekran) która może zatrzymać ( przechwycić ) mnóstwo rakiet .
Racja nie liczą się tak jak kiedyś , ale wciąż są brane pod uwagę w ogólnym rozrachunku i tonażowo/ilościowo/budżetowo pod względem floty , Liga przewyższa kilkukrotnie związek utworzony z Królestwa,Republiki i Imperium .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 Archan79

Archan79

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 22.03.2011 - |21:58|

SD konwencjonalny czy nie , to wciąż jest kupa metalu ( i ekran) która może zatrzymać ( przechwycić ) mnóstwo rakiet .
Racja nie liczą się tak jak kiedyś , ale wciąż są brane pod uwagę w ogólnym rozrachunku i tonażowo/ilościowo/budżetowo pod względem floty , Liga przewyższa kilkukrotnie związek utworzony z Królestwa,Republiki i Imperium .

Zgadzam sie liczy sie. Jako znisczczony tonaz i 6000 ludzi na pokladzie kazdego. Bez nowoczesnej obrony antyrakietowej i wielostopniowych rakiet nie sa przeciwnikiem nawet dla BC Sojuszu. Co Admiral Henke udowodnila w Mission of Honor, gdzie majac znacznie mniejsze sily, i nie liczac jednego SD Admirala Khumalo, nie miala nic ciezszego od BC jedna salwa z zasobnikow systemowych zniszczyla okolo 20 SD (nie pamietam ile dokladnie ale kolo 30 % sil admiral Crandall. A ta miala 70 SD plus oslone. A rakiety mk 16 G maja na tyle wzmocnione glowice zeby zaszkodzic okretom liniowym. A to sa rakiety ktore maja nawet niszczyciele. przypuszczam Ze BC(p) jest w stanie nawet nawiazac walke z dwoma klasycznymi SD i wygrac. Na tyle amunicji mu wystarczy. Przeciwko SD(p), nawet haven.... NIE MAJA NAJMNIEJSZYCH SZANS. Tak szczerze to nawet ich modyfikowac sie nie oplaca. Czesc SD rezerwy nie ma nawet sprzezonych laserow obrony p-rak, ale autodzialka!!! (autocannons).

Co do udostepnienia technologii sojuszu HAVEN... wydaje mi sie ze to bedzie musialo byc. Dlatego ze walcza z bardzo rozleglym przeciwnikiem (Liga Solarna), ktory jest manipulowany przez bardzo zaawansowane technicznie panstwo (MESA ALIGMENT). Sojusz (manties i grayson) nie ma chwilowo mozliwosci produkcyjnych. Wiec najblizsze sprzymierzone stocznie to te HAVEN. Zreszta BOLTHOLE to wygodna sprawa :D
  • 0

#25 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.03.2011 - |06:03|

Co do udostepnienia technologii sojuszu HAVEN... wydaje mi sie ze to bedzie musialo byc.

Biorąc pod uwagę osobiste poglądy Elżbiety na temat Republiki , aż sobie nawet zacytuję Honor - Zbombardować , zaorać , jeszcze raz zbombardować . To ciężko będzie ją przekonać aby zgodziła się na "wymianę " technologii.

Wiec najblizsze sprzymierzone stocznie to te HAVEN. Zreszta BOLTHOLE to wygodna sprawa

Po pierwsze - zawsze można teren stoczni wynająć , tak aby miejscowi budowali okręty , a wyposażać je będą " nasi pracownicy " .
Po drugie - Imperium też ma stocznie , a zaufanie Elżbiety do Karla ( chyba tak mu było) jest zupełnie na innym poziomie , niż zaufanie do Eloise .
Po trzecie - Zawsze jest jeszcze Manticore yards . A pozostałe stocznie powoli ruszają od nowa .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.08.2011 - |15:35|

Biorąc pod uwagę osobiste poglądy Elżbiety na temat Republiki , aż sobie nawet zacytuję Honor - Zbombardować , zaorać , jeszcze raz zbombardować . To ciężko będzie ją przekonać aby zgodziła się na "wymianę " technologii.

Zgadzam się, że na wymianę technologii jeśli chodzi o rakiety i łączność szanse są małe. Ale widzę całkowitą współprace co do wymiany technologi którą obecnie ma tylko Równanie. Czyli jeśli chodzi o nowe napędy. Ponieważ ich wykręcie jest teraz pierwszeństwem.

Po pierwsze - zawsze można teren stoczni wynająć , tak aby miejscowi budowali okręty , a wyposażać je będą " nasi pracownicy " .
Po drugie - Imperium też ma stocznie , a zaufanie Elżbiety do Karla ( chyba tak mu było) jest zupełnie na innym poziomie , niż zaufanie do Eloise .
Po trzecie - Zawsze jest jeszcze Manticore yards . A pozostałe stocznie powoli ruszają od nowa .

Tu się całkowicie zgadzam, jestem zszokowany, że w najnowszej książce nie było nic a nic o Imperium Andemarskim. Choć z drugiej strony, może być iż wybudowanie nowych linii produkcyjnych rakiet, będzie trwać tyle co przystosowanie tych Imperialnych.

A należy pamiętać, że Imperium Manticore nie cierpi obecnie na brak jednostek, swoich ma prawie 500 liniowych (tak przynajmniej między wersami wyczytałem), a do tego przejmuje w olbrzymim tempie te Solarne. Może i są beznadziejne technicznie, ale myślę że idzie dostosować je (i to szybko) do obsługi zasobników. Więc w pierwszych dwóch latach wojny z Ligą na pewno wystarczą, a do tego czasu Imperium Manticore powinno już zacząć stawać na nogi, szczególnie że mają kilka systemów, w tym ten oddalony Silesii.

#27 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 05.09.2011 - |22:30|

Co do wynajęcia stoczni u Haven - to z tym będzie mały problem .

Same stocznie da się wynająć - ale co dalej .

Aby zbudować okręt wg. wzorów RMN potrzeba technologii królestwa - na początku z niektórymi może być problem - rakiety najnowszej generacji , system Apollo itp.

Resztę można jako tako dać - komputery i oprogramowanie do nich , kompensatory , układy napędowe .

Chyba że by było to wynajęcie na zasadzie - wy dajecie same stocznie bez robotników , reszta jest nasza - ale raczej na taki wariant Eloise się nie zgodzi .

Co do klasycznego SD i teorii Obiego że coś może zdziałać - każdy kto czytał Mission of Honor widział jak wyglądała bitwa o Spingle , niedługo będziemy mieć powtórkę tyle że w większej skali w Manticore .

W Spindle SD Crandall nadziały się na krążowniki i lotniskowce + kutry , choć te ostatnie nie zostały użyte - wiadomo co się stało .

Henke nie miała systemu Apollo , bynajmniej nie pełnego przynajmniej mi się tak wydaje .

W Manticore będą SD(P) i to masa - nawet jak to będą te republikańskie to i tak zmiotą te 400 SD Ligi .

A jak się włączy HM czy 8 Flota i użyją swojego sprzętu - Apollo , Dazzlery , Dragon Teath czy Ghost Rider .

To dopiero będzie ciekawie .

A na zdobyczne solarne SD bym nie liczył - raz ze szybko ich nie użyją o ile je w ogóle użyją , dwa że na razie jest ich koło 50 .

Z książki można wyczytać że te okręty są bardzo archaiczne pod niektórymi względami .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#28 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.09.2011 - |18:20|

A na zdobyczne solarne SD bym nie liczył - raz ze szybko ich nie użyją o ile je w ogóle użyją , dwa że na razie jest ich koło 50 .

Z książki można wyczytać że te okręty są bardzo archaiczne pod niektórymi względami .

No i tu postępowanie Heinke mnie zdenerwowało. Szczególnie po zniszczeniu elektroniki na krążownikach w Monica. To że dla MRN są one przestarzałe i niewarte przebudowy nie oznacza, że nie przydałyby się flotom systemowym w Kwadrancie Talbot. Podejrzewam, ze to samo stanie się z SD w Spindle.
Przecież dla nich KAŻDY okręt jest na wagę złota dopóki nie dostaną tych nowocześniejszych a wiemy że to nie nastąpi szybko. Druga sprawa to załogi dla MRN - gdzieś (na czymś) je trzeba szkolić! Łatwiej jest douczyć kogoś z podstawową znajomością jakiegoś sprzętu niż uczyć od zera.
(Oczywiście cały czas mówię o załogach z planet Kwadrantu Talbot)

::. GRUPA TARDIS .::

#29 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.09.2011 - |19:22|

Szczególnie, że dla okrętów Ligi to byłyby równoważne jednostki (w końcu ich). Osobiście przerabiałbym je na ruchome platformy ogniowe, nie angażujące się do bezpośredniej walki. SD to SD, wciąż potrzeba paru rakiet by go zestrzelić a i dzięki ruchliwości nie padnie jak platformy Republiki.

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.06.2013 - |00:09|

Jestem po Zwiastunach Burzy (spoilery do książki) i przeczytałem sobie właśnie własne posty z 2009 roku i jakże blisko byłem wydarzeń opisanych przez Webera, a jak daleko zarazem.

Co do książki, to niestety dosyć średniawa. Mało się dzieje (coś ludzie piszą, że to tylko połowa materiału na tom?), a sporo z tego co się dzieje to tylko ponowne rozpisanie wydarzeń z poprzednich książek, bardziej szczegółowe, ale jednak do połowy książki wiemy gdzie to idzie. Dopiero druga połowa coś zmienia, ale bez burzy na końcu...

No ale wracając do Wojny. Republika przystąpiła do Sojuszu (teraz zwanego Wielkim Sojuszem), Honor dowodzi u boku z Theismanen połączonymi siłami Manticore i Haven. Imperium Andemarskie zostało celowo wyłączone z sojuszu, by mogło swobodniej działać.

Liga, jak przewidywaliśmy to tylko cele na strzelnicy, ale lekcja dla nich była droższa niż przewidywałem, nie 200 a przeszło 400 SD musieli stracić by uwierzyć, że nic nie znaczą ich siły. A gotowi byli więcej, ale Manticore im nie pozwoliło na wystawienie ich na ostrzał swoich rakiet.

No i dobrze przewidziałem ruchome platformy obronne, ale jednak nie będą do byłe SD, tylko jakieś nowe przerobione sondy.

Beowulf wystąpił z Ligi i przystąpił do Sojuszu, sektor Moya tylko czeka na okazję by to zrobić. Czyli i te przewidywania rozpadu Ligi się sprawdzają.

#31 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.06.2013 - |07:59|

Sam Weber w jakims wywiadzie mówił, że ten tom w trakcie pisania rozrósł mu się do takiej objętości, że zdecydował się na wydanie w dwóch osobnych częściach.

Niestety akcja jest przewidywalna, może co do małych szczegółów nie do końca wiemy co to będzie ale z grubsza wynik wojny jest "znany".

#32 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.06.2013 - |08:36|

Ja na miejscu Manticore, zrobiłbym okupację Ziemię. No ok, rakiet nie wystarczy im na długi czas tej okupacji, ale myślę, że nawet doba doba dałaby reszcie Ligi do myślenia.

#33 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.06.2013 - |09:22|

Ja natomiast zatakowałbym miejsce "składowania" zakonserwowanych SD i je tam rozstrzelał.

(Albo przejął i przekazał do Heven - bo sami o to prosili).

Straty w ludziach znikome, a cios potężny :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.06.2013 - |09:23|

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.06.2013 - |11:21|

psjodko, myślisz że Liga trzyma tysiące SD w jednym miejscu? Myślę, że raczej mają je rozrzucone po kilkaset sztuk w różnych rejonach. Tylko spójrz jaki wydźwięk miałby taki atak, słabe Manticore tak się boi Ligi, że zamiast stanąć z nią do walki to atakuje nieużywane jednostki, które nie mogą się bronić.

A Haven prosiło o SD Ligi? Po co im, przecież one nadają się tylko na przemiał. Haven na pewno dostało zwrot swoich jednostek, które przetrwały Pierwszą Bitwę o Manticore.

Inną ciekawostką, jest fakt, że Sojusz przejął i zablokował wszystkie znane wyloty tuneli. Ciekawe czy w kolejnych tomach czekają nas potyczki o każdy z osobna, i kiedy do netu wycieknie aktualna mapa Honorverse, bo ta co z niej korzystam ma sporo braków.

#35 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.06.2013 - |12:14|

Amerykanie trzymaja całą swoją rezerwową flotę lotniczą w jednym miejscu (Arizona), tak samo z okrętami wojennymi (chociaż tutaj z oczywistych względów jest podział na rezerwową flotę Pacyfiku i Rezerwową Flotę Atlantyku) - więc nie wiedze problemu z solarnymi SD ;)

Haven prosiło o przekazanie wszystkich zdobycznych SD, które pozostaną po bitwie z Solarami pod Manticore.

Nie, nie wszystkie - tylko te, które prowadziły do Gwiezdnego Imperium Manticore a nie były w posiadaniu Manticore.

TZN - swoje zamkneli w pierwszej fazie planu, a teraz w drugiej fazie zajmowali "nie swoje".

Kurcze nie mam teraz pod ręką ksiązki - poszła w pożyczki ;) ale tak mi się wydaje.

Póżniej sprawdzę.

Dla mnie natomiast ciekawostką jest Bolthole! Jak to dorwą w swoje ręce naukowcy z Manticore - a już tam lecą - możemy się spodziewać nagłego skoku ilościowego i jakościowego zjednoczonej floty Manticore-Haven. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.06.2013 - |12:38|

#36 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.06.2013 - |22:45|

Co do przejęcia SD przez Haven musiał mi fragment umknąć.

Bolthole - no to będzie ciekawe, ciekawe czy Weber zdecyduje się na opis miejsca, bo musi być imponujące, jak pamiętam, to tam są wstanie budować chyba ponad 100 SD na raz... No a jak ta Foraker dostanie kompensatory bezwładnościowe i reaktory z Graysona to będzie ciekawe, plus teoretyczne info o napędach Mesy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych