Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 003 - S01E03 - The Reins of a Waterfall

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (37 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (8 głosów [26.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.67%

3. 8 (7 głosów [23.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 23.33%

4. 7 (9 głosów [30.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 30.00%

5. 6 (4 głosów [13.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 13.33%

6. 5 (1 głosów [3.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.33%

7. 4 (1 głosów [3.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.33%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.02.2010 - |16:17|

-- Ale "być zamieszanym", a zlecać zabójstwo to trochę inne buty :) Mnie to bardzo zaskoczyło.

-- Zaskakuje mnie też mała liczba osób komentujących odcinki. W wątku dotyczącym pilota 5 stron postów, a tutaj pustki...

-- Hm... przy grupach przestępczych w tym wypadku mafii to "być zamieszanym" a do tego dodajmy jego profesję - adwokat, to nie sugeruje zbluzgania kogoś za rogiem ;) a właśnie ciemne sprawki, bardzo ciemne. Jak usłyszysz o "podejrzanym" adwokacie to myślisz o przekupstwach, wymuszeniach, układach z bandziorami itd. Więc tu dla mnie nie było zaskoczenia.
I tak mi się coś przypomina, że jeszcze o tym ciemnych sprawkach naszego adwokata Adamy wspominał inny adwokat czyli Romo Lampkin w czasie obrony Baltara jak motał Lee w głowie.
-- Przynajmniej nie idą posty na ilość. ;)

a tu mamy obraz gangstera zabijaki który lubi chłopców

A skąd wiesz, że to nie jest "zwyczaj" wśród gangsterów z Taurona?
Albo w ogóle może normą jest na Tauronie, poligamia i że panowie biorą faceta jako męża/żonę.
Wystarczy sobie przypomnieć jak odmienni byli na BSG chyba Sagittarianie którzy chorowali a "nie uznawali" normalnej medycyny a wręcz twierdzili, że lekarz chce ich zabić.
Na razie dopóki nam nie pokażą, że Sam Adama jakoś specjalnie się kryje ze swoim bojem przed innymi poza rodziną to nie ma co rwać szat i uznać to za normalne w 12 Koloniach.

Użytkownik biku1 edytował ten post 09.02.2010 - |16:28|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#22 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.02.2010 - |16:44|

Nie przypominam sobie w BSG rozmów o ciemnych sprawkach Josepha, dlatego mnie to zaskoczyło (chyba czas odświeżyć sobie Battlestara :) ). A jeśli chodzi o mafie, to często jest tak, że osoby takie jak prawnicy są po prostu zmuszani do pewnych rzeczy. Musisz kogoś bronić, przekupić itd. bo inaczej dostaniesz kulkę. W pierwszym odcinku dowiedzieliśmy się, że Ha'la'tha opłaciło Adamie studia, więc myślałem że to po prostu miły gość, który nie ma wyboru i musi "odwdzięczać" się mafii. Tutaj jednak widzimy, że sam wychodzi z inicjatywą zabicia innej osoby co stawia go wg mnie w zupełnie innym świetle.

Swoją drogą to coś mi się wydaje, że ktoś kto będzie miał wykonać brudną robotę włamie się do domu Greystone'ów i wtedy Zoe, ratując matkę, ujawni się. :)

Co do wątku gejowskiego, to wiadomo że to może być normalne na planecie, z której pochodzą (skoro nawet mały William wie o co chodzi to raczej się z tym nie kryją). Nie zmienia to jednak faktu, że nie lubię takich wątków i tyle. :)
  • 0

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.02.2010 - |16:58|

-- który nie ma wyboru i musi "odwdzięczać" się mafii.
-- Tutaj jednak widzimy, że sam wychodzi z inicjatywą zabicia innej osoby co stawia go wg mnie w zupełnie innym świetle.

-- Wiesz oni w mafii wszyscy są "mili" i sobie robią "przysługi". Zawsze jest jakiś "wybór" ;) czyli zrobisz to tak jak chcemy albo........ również tak jak chcemy. A do tego oczywiście oni "proszą" go o "przysługi/ę" i potem wiadomo jak to się kończy. B)
-- Faktycznie takie nagłe wykazanie inicjatywy jak na końcu zrobił Joseph to po tym jak go dotąd mieliśmy pokazanego jako miłego, spokojnego pana może zaskoczyć. Mnie też zaskoczyła ta jego mściwość.

Co do włamu do domu Greystonów to też sądzę, że Cylon-Zoe wkroczy do akcji. Ciekawe tylko czy spowoduje to ujawnienie innym C-Zoe czy też zostanie zakwalifikowane jako "wypadek". Nie zapominajmy też o trefnych policjantach którzy chcą przeszukać dom Daniela i podłożyć dowody.

Fajnie było zobaczyć Janet Fraiser z SG1. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 09.02.2010 - |16:59|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#24 jacuso

jacuso

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 09.02.2010 - |17:57|

Wprowadzanie takich elementów w serialu często jest wynikiem bzdurnej amerykańskiej poprawności politycznej.

W ogólności zgadzam się z powyższym, ale nie musi się to koniecznie odnosić do tej właśnie sytuacji. Pamiętajcie, że Caprica pokazuje nam społeczeństwo u szczytu rozwoju technicznego pogrążone w maksymalnej dekadencji. Podobnie było w Rzymie (szczyt rozwoju technicznego oczywiście adekwatny do czasów) i niestety niebezpiecznie podobnie jest w naszych czasach. Być może pod płaszczykiem poprawności politycznej pokazując grupowe małżeństwa i pokolenia par gejowskich adoptujących dzieci panowie Moore i Eick dyskretnie zwracają nam uwagę na to dokąd to wszystko może prowadzić.

Odcinek świetny; serial nie zawodzi. 9/10

Gdyby jeszcze Daniel okazał się Daneelem ... ;)

Użytkownik jacuso edytował ten post 09.02.2010 - |18:01|

• 0

#25 Slee

Slee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 10.02.2010 - |10:05|

W pierwszym odcinku dowiedzieliśmy się, że Ha'la'tha opłaciło Adamie studia, więc myślałem że to po prostu miły gość, który nie ma wyboru i musi "odwdzięczać" się mafii.

Tak też pewnie było, do chwili śmierci żony i córki, a w tym odcinku scenarzyści chcą nam ukazać przemianę prawnika Adamsa w bezwzględnego gangstera Adamę. Już sam fakt powrotu do prawdziwego nazwiska to sugeruje.

Co do wątku gejowskiego, to wiadomo że to może być normalne na planecie, z której pochodzą (skoro nawet mały William wie o co chodzi to raczej się z tym nie kryją).

Dokładnie, scenarzyści pokazali nam że takie związki to norma w universum BSG, nikogo to na Caprice nie dziwi i nie szokuje. Swoją drogą to jak by to były dwie ładne laski to nikt by pewnie nie oponował :lol:

Co do serialu ogólnie - jest dobrze, nawet bardzo dobrze :) Czekam na ciąg dalszy.
  • 1

#26 KoombajnChaosu

KoombajnChaosu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 10.02.2010 - |12:17|

Witam
To mój pierwszy post na tym forum :)
Odcinek mi się podobał, bardzo fajnie moim zdaniem prezentuję się świat. Caprica wygląda naprawdę fajnie, choć takie rzeczy jak kaseta VHS dziwnie wyglądają obok VR. Mam wrażenie że autorzy mają problem z pokazaniem jak właściwe ten świat wygląda. Adama ubiera się jakby był z lat 20 :D. No i nie mówiąc już że nie wie co to jest VR. Jemu powiedzmy że się nie dziwie (jaki prawnik u nas nie wie co to jest internet?), ale żeby jego córka (nastolatka!) nie domyśliła się że jest w VR?
Nie za bardzo rozumiem czemu w ogóle Cylony zostały stworzone ? Jako obrona przeciw atakowi z sąsiednich planet ? I czym one właściwie mają się różnić od zwykłych robotów ? Przecież ten mały robocik, który działa jako lokaj, czy jako ruchomy cel tak samo by strzelał jakby mu przymocowali karabin :D. Do tego nie trzeba inteligencji :)

Edit: I zapomniałem. Czy ja dobrze zrozumiałem że Wiliam ma też dwóch dziadków ? Uroczo :)

Użytkownik KoombajnChaosu edytował ten post 10.02.2010 - |12:19|

• 0

#27 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.02.2010 - |12:44|

Witaj :)

Adama ubiera się jakby był z lat 20 :D.

Taką mają tam po prostu modę. Nie można oczekiwać, że skoro u nas taki styl panował w latach 20 XX wieku (kiedy to technika kulała) to na Caprice musi być tak samo. Moda a rozwój technologiczny nie mają ze sobą nic wspólnego.

No i nie mówiąc już że nie wie co to jest VR.

Adama wiedział czym jest VR, ale po prostu nigdy z niego nie korzystał. To stosunkowo młoda technologia (w pilocie widzimy dyplom na okoliczność sprzedaży 1 mln sztuk). Poza tym, HOLONET służy raczej do celów rozrywkowych, a nie informacyjnych.

ale żeby jego córka (nastolatka!) nie domyśliła się że jest w VR?

To nie jest jego córka, tylko stworzony w komputerze byt, który naśladuje Tamarę. Widać, że awatar jest zagubiony i nie bardzo wie co się z nim dzieje. Poza tym, Tamara stwierdziła, że nic nie pamięta i nie wie jak się znalazła w tym pokoju.

Jako obrona przeciw atakowi z sąsiednich planet ?

A dlaczego USA pracuje nad tarczą antyrakietową, czy próbuje zbudować roboty bojowe?
Widocznie pomiędzy planetami nie zawsze było różowo.

Czy ja dobrze zrozumiałem że Wiliam ma też dwóch dziadków ? Uroczo :)

Chyba raczej wujków :)
  • 0

#28 boskie_yapko

boskie_yapko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 10.02.2010 - |12:55|

[25273][25291]Dlaczego nie będziecie mieć dzieci?
[25300][25326]Adoptujcie sierotę,|tak jak to było z tobą i tatą.

Jak wynika z powyzszego, Bill ma 2 dziadkow B)
  • 0

#29 KoombajnChaosu

KoombajnChaosu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 10.02.2010 - |13:03|

Dlaczego nie będziecie mieć dzieci?
Adoptujcie sierotę, tak jak to było z tobą i tatą.

No wynika z tego że dziadek Wiliama też adoptował dzieci, więc istnieje szansa że ma dwóch dziadków :)

A co do robotów. To według mnie nadal to nie ma sensu. Znaczy budowanie robotów - OK. Ale nadawanie im inteligencji ? Przecież to tylko cenę podnosi. Nawet przecież jakby mieli oni dowodzić to by to sensu nie miało. Po co nam żołnierz który coś czuje, czy myśli? On ma zabijać, a nie czuć. A od myślenia są ci co dowodzą.
  • 0

#30 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.02.2010 - |13:40|

Jak wynika z powyzszego, Bill ma 2 dziadkow B)

A dlaczego zakładasz, że tylko związki homoseksualne mogą adoptować dzieci? Normalne małżeństwa nie mogą?
Poza tym, co jest dziwnego w posiadaniu dwóch dziadków? Dziwne byłoby, gdyby miał ich trzech albo czterech. Ale już chyba za bardzo odbiegamy od tematu odcinka :)

Znaczy budowanie robotów - OK. Ale nadawanie im inteligencji ?

A kto powiedział, że oni chcą nadać tym robotom inteligencję pozwalającą na odczuwanie emocji? Daniel potrzebował procesora myślowego, żeby lepiej sterować robotem. Żeby tego typu maszyna mogła dobrze funkcjonować potrzebuje naprawdę dobrych algorytmów sztucznej inteligencji. Cyloni w założeniu mają być na tyle inteligentni, żeby samodzielnie działać na polu walki, a nie żeby rozważać sens życia.
  • 0

#31 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 10.02.2010 - |14:01|

Na pewno było lepiej niż w poprzednim odcinku.
Trochę na razie zwraca moją uwagę pokazywanie świata Caprici. W jednej scenie wygląda to faktycznie futurystycznie, a potem pojawia się scena niczym z amerykańskiego zwykłego przedmieścia i jeszcze audica sobie stoi :D. Ale może tak ma być.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#32 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2010 - |16:32|

Odcinek nieco lepszy. Chociaż i tak momentami przynudzał. Zobaczymy co się z tego rozwinie. Dziwnie patrzy się na młodego Willa wiedząc kto z niego wyrośnie. Motyw z Samem Adamą robił mnie na drobne. Jakie to u nich naturalne. Najbardziej mnie jednak dobiło, że taki twardy gangster i lubi chłopców. Chociaż nie pierwszy raz mogliśmy się już z czymś takim spotkać. Na minus zestawienie wątku z Cylonem na dalszy plan.

Caprica wygląda naprawdę fajnie, choć takie rzeczy jak kaseta VHS dziwnie wyglądają obok VR. Mam wrażenie że autorzy mają problem z pokazaniem jak właściwe ten świat wygląda.

Nie powiedziałbym że to problem. W dzisiejszych czasach też niektóre nośniki danych zaczynają być przestarzałe ale jednak można je spotkać. Poza tym jak ktoś napisał VR to dość młoda technologia. Weź też pod uwagę że to jednak inny świat. Dla nas VHS może być przeżytkiem a im może całkiem dobrze służyć a jak coś jest przydatne to się tego nie wyrzuca.
  • 0
don't try

#33 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.02.2010 - |17:14|

Jako obrona przeciw atakowi z sąsiednich planet ?

A dlaczego USA pracuje nad tarczą antyrakietową, czy próbuje zbudować roboty bojowe?
Widocznie pomiędzy planetami nie zawsze było różowo.

Każda planeta miała swój rząd, premiera itd.
Zanim powstał rząd 12 Koloni to one między sobą delikatnie mówiąc "rywalizowały".
Że zacytuję sam siebie z przed roku: "....Pomiędzy Koloniami będzie istniał: handel, spiskowanie przeciwko sobie, wojny, rożnego rodzaju relacje i kontakty, rywalizacja....".
Kolonie zjednoczyły się/federacja dopiero w okolicach Pierwszej Wojny Cylońskiej.

Najbardziej mnie jednak dobiło, że taki twardy gangster i lubi chłopców.

Byłby "twardszy" jakby lubił dziewczyny ? :blink: :unsure: :rolleyes:

Jeśli chodzi o te wszystkie przedmioty typu kasety vhs, Audi czy Jaguar to dla mnie zgrzyta tylko pokazanie konkretnie firmy.
O ile bez problemu mi przeszła kaseta vhs bo nie zobaczyliśmy loga firma typu Sony, LG czy Panasonic o tyle w wypadku aut wyglądało to właśnie gorzej przez pokazanie konkretnie funkcjonującej w naszym prawdziwym świecie firmy. Gdyby tylko pokazali nam np model audi tt ale bez jego loga IMO wyglądało by to lepiej.

Jeśli chodzi o ubiory a'la lata 20 to przypomnę co pisałem ponad rok temu w temacie Capriki : ".....Twórcy "środkami stylistycznymi" będą starali się oddać realia jakbyśmy oglądali swojego rodzaju "historię retro" kiedy to BSG z założenia jest nam historią współczesną......".

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.02.2010 - |17:17|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#34 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2010 - |19:14|

Byłby "twardszy" jakby lubił dziewczyny ? :blink: :unsure: :rolleyes:

Nad tą jego twardością nie będę się rozwodził ;) Powiedzmy że do wizerunku jaki zdążył sobie stworzyć do tej pory jakoś nie pasuje mi taki relationship.
  • 0
don't try

#35 KoombajnChaosu

KoombajnChaosu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 10.02.2010 - |22:49|

Każda planeta miała swój rząd, premiera itd.
Zanim powstał rząd 12 Koloni to one między sobą delikatnie mówiąc "rywalizowały".
Że zacytuję sam siebie z przed roku: "....Pomiędzy Koloniami będzie istniał: handel, spiskowanie przeciwko sobie, wojny, rożnego rodzaju relacje i kontakty, rywalizacja....".
Kolonie zjednoczyły się/federacja dopiero w okolicach Pierwszej Wojny Cylońskiej.

Skąd to wiesz ? Znaczy masz jakieś dodatkowe info na ten temat? Sam oglądałem jedynie BSG.
  • 0

#36 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2010 - |22:56|

W BSG pojawiały się przecież motywy niechęci mieszkańców jednych kolonii wobec drugich. To akurat specjalnie odkrywcze nie jest.
  • 0
don't try

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.02.2010 - |22:59|

Skąd to wiesz ?

Wspomnienia z życia na 12 Koloniach. ;)

Znaczy masz jakieś dodatkowe info na ten temat?

Coś niecoś mi zostało w pamięci B) post nr. 99 ---> TUTAJ

Sam oglądałem jedynie BSG.

My również :) ale oprócz tego jest mnóstwo dodatków, webisodów, wywiadów itp itd. <_<
I tematy takie jak ten ---> BSG - plotki, ciekawostki, fakty. i drugi podobny o Caprice. :D

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#38 wroniacz

wroniacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 12.02.2010 - |11:21|

Mi serial sie podoba od pierwszego odcinka, chciałbym teraz rozwinięcia wątku powstawania cylonów- pierwsze spotkanie ze społeczeństwem, rozpoczęcie producji, pierwsze znaki nieposłuszności wobec ludzi... Co do technologii na planetach koloni(samochody, kasety vhs itp.) w połączeniu z napędami FTL- to można było zobaczyć juz w BSG- od początku mi się ten pomysł podobał. PIekny kontrast.
  • 0

#39 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 12.02.2010 - |12:07|

Przy czym trzeba pamiętać, że owa "kaseta VHS" mogła w środku zawierać superzaawansowany nośnik cyfrowy na taśmie przesuwanej. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#40 Milo

Milo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 13.02.2010 - |17:50|

Wow. W sumie nie wiem do jakiego gatunku zaliczyć ten serial, ale mi się podoba. Nie dłuży się chociaż kina akcji w nim mało. Co do odcinka to się robi ciekawie, powstają nowe wątki, zobaczymy jak im to wyjdzie. A jeżeli chodzi o stare technologie jak VHS to przecież u nas jakiś czas temu ZUS robił przetarg na bodajże 300tyś sztuk dyskietek 3.5", więc jakby nie patrzeć ich nie stać i taniej im jest nagrać na kasetę VHS niż na dysk twardy ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych