Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zestawienie odcinków i ras w nich występujących

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.09.2004 - |16:57|

Rasa z "Fire and Water" nazywała się Oannes. Planetę P3X-866 też, nie wiedzieć czemu, nazwano Oannes. Osobnik z odcinka nazywał się Nem i wypytywał Daniela o swoją partnerkę, Omorokę.

Dzięki, będę musiał ten odcinek obejrzeć jeszcze raz bo w napisach nie ma wzmianki na temat nazwy rasy.
  • 0

#22 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 25.09.2004 - |22:30|

Nie, ale jakoś sobie nie przypominam potwierdzonych informacji o ich pochodzeniu w serialu. Były spekulacje że Tolanie pochodzą z ziemi i rozwali się szybciej od nas bo nie mieli średniowiecza ale konkretnych informacji sobie nie przypominam. O Ashenach niewiele wiadomo a jeszcze mniej o ich pochodzeniu.

SG to nie StarTrek. Jesli kosmita przypomina człowieka w tak wielu szczegółach to jest naszym krewnym. W końcu Pradawni rozrzucili kolonie po galaktyce, robale też się przyczyniły do tego..
  • 0

#23 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2004 - |06:37|

SG to nie StarTrek. Jesli kosmita przypomina człowieka w tak wielu szczegółach to jest naszym krewnym. W końcu Pradawni rozrzucili kolonie po galaktyce, robale też się przyczyniły do tego..

Z twojego postu wynika że Noxowie i Asgard też są ludźmi. Asgard co prawda teraz nie jest bardzo podobny ale to wynik klonowania. Ja uważam za ludzi wyłącznie mieszkańców planet którzy zostali przewiezieni przez robale albo inną rasę z Ziemi.
  • 0

#24 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 26.09.2004 - |09:06|

Rasa z "Fire and Water" nazywała się Oannes. Planetę P3X-866 też, nie wiedzieć czemu, nazwano Oannes. Osobnik z odcinka nazywał się Nem i wypytywał Daniela o swoją partnerkę, Omorokę.

Hmm... Dawno nie oglądałem tego odcinka - mam robiony przez siebie spis z czasów, gdy na TVN puszczali SG-1 - musiał wkraść się tam błąd (albo tłumaczenie TVN było skopane :> )
  • 0

#25 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 26.09.2004 - |11:10|

Z twojego postu wynika że Noxowie i Asgard też są ludźmi. Asgard co prawda teraz nie jest bardzo podobny ale to wynik klonowania. Ja uważam za ludzi wyłącznie mieszkańców planet którzy zostali przewiezieni przez robale albo inną rasę z Ziemi.

Cóż, Noxowie to bym się zgodził, ale ponieważ należą do sojuszu 4 ras, to znaczy, że jednak są oddzielnym gatunkiem. Może ten wygląd nie jest ich prawdziwym wyglądem? Może kiedyś się zmodyfikowali na wzór Pradawnych? :D
Asgard nie jest podobny, kiedyś byli, ale też nie do końca...

Chodzi mi o to, że w tym serialu jako w jednym z nielicznych można jako tako wytłumaczyć dlaczego co i rusz się spotyka obcych wyglądających jak ludzie - bo to są ludzie :D
  • 0

#26 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.09.2004 - |13:34|

Dzięki, będę musiał ten odcinek obejrzeć jeszcze raz bo w napisach nie ma wzmianki na temat nazwy rasy.

Jest jest, nawet w transkrypcji, tylko z błędem ortograficznym :P .

Fragment transkrypcji z "GateWorld":

JACKSON: Omoroca. (starts to grunt and sniff. )Omoroca. (His voice is getting louder, he is in pain). And in that place there was Omoroca...A women who came forth from the Heavenly egg... (Starts yelling)...Ow, Oh…I can't!

NEM: More.

JACKSON: I can't! Who walked among men by day...but at night...she would retreat to the great sea to...sleep. One of the beings called Onuses...

Powinno być OANNES. :D, zwłaszcza, że "onus" to po angielsku (z łaciny) wina lub ciężar.
  • 0

#27 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2004 - |16:23|

Jest jest, nawet w transkrypcji, tylko z błędem ortograficznym :P .

Fragment transkrypcji z "GateWorld":

JACKSON: Omoroca. (starts to grunt and sniff. )Omoroca. (His voice is getting louder, he is in pain). And in that place there was Omoroca...A women who came forth from the Heavenly egg... (Starts yelling)...Ow, Oh…I can't!

NEM: More.

JACKSON: I can't! Who walked among men by day...but at night...she would retreat to the great sea to...sleep. One of the beings called Onuses...

Powinno być OANNES. :D, zwłaszcza, że "onus" to po angielsku (z łaciny) wina lub ciężar.

Ja ten fragment zrozumiałem jako imię jednej z tych istot. Tak zresztą jest w tłumaczeniu

[23441][23461]Inna z tych istot|nosiła imię Onuses.
  • 0

#28 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.09.2004 - |17:52|

Powinno być:
"W tym miejscu była Omoroca... Kobieta, która wyszła
z niebiańskiego jaja. [...]
Która chodziła wśród ludzi za dnia,
ale na noc wracała spać do wielkiego morza.
Jedna z istot nazywanych Oannes."

Nota bene, Berossus pisał coś całkiem innego. W jego zapisach Oannes jest rzeczywiście imieniem pojedyńczej rybokształtnej istoty, która nauczała ludzi w Babilonii.
  • 0

#29 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2004 - |17:56|

Powinno być:
"W tym miejscu była Omoroca... Kobieta, która wyszła
z niebiańskiego jaja. [...]
Która chodziła wśród ludzi za dnia,
ale na noc wracała spać do wielkiego morza.
Jedna z istot nazywanych Oannes."

Nota bene, Berossus pisał coś całkiem innego. W jego zapisach Oannes jest rzeczywiście imieniem pojedyńczej rybokształtnej istoty, która nauczała ludzi w Babilonii.

Ok, przyjmuje że masz racje, widać mój angielki jest niewystarczający :(
  • 0

#30 [USS]<NeoKiller>

[USS]<NeoKiller>

Szeregowy

• 33 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 07.10.2004 - |22:22|

Cóż tłumaczenie dobre no może z wyjątkiem zbyt dosłownego przetłumaczenia "Heavenly egg" :D ale reszta ok. :clap:

Od moderatora:
Hmm.... Po głębokim namyśle postanowiłem twojego posta nie usuwać (stoczyłem ze sobą wewnętrzną walkę). Ma on służyć ostrzeżeniu na przyszłość. PROSZĘ PISAĆ POSTY Z SENSEM!!!! Nie podobało się tłumaczenie kimery???? - proszę przetłumacz sobie to sam.
Masz żółtą kartkę - jeśli dalej będę znajdywał Twoje posty nic nie wnoszące do dyskusji będzie źle. Znikną szybciej niż zdążysz je pisać!!

Użytkownik Katharn edytował ten post 07.10.2004 - |23:12|

• 0

#31 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 26.12.2004 - |17:53|

Ponieważ doczekaliśmy się nowej rasy w SG1, zatem nieśmiało wpisuję ją w poczet ras nieznanych :D

Rasa Jar-Jarian
8x12 Prometheus Unbound

Ma ktoś jakieś lepsze określenie na nich? :>
  • 0

#32 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.12.2004 - |22:26|

Ponieważ doczekaliśmy się nowej rasy w SG1, zatem nieśmiało wpisuję ją w poczet ras nieznanych :D

Rasa Jar-Jarian
8x12 Prometheus Unbound

Ma ktoś jakieś lepsze określenie na nich?  :>

Dodałem zgodnie z Twoją sugestią, też mam skojarzenie ze StarWars, Uaktualniłem tez Asgard i Replikatory o 8x11 Gemini.

Użytkownik polkop edytował ten post 27.12.2004 - |22:56|

• 0

#33 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 07.02.2005 - |21:39|

...mam nadzieję że to dobre miejsce forum na takie pytanie. Pytanie - bo nie wiem, jak się ta rasa zwie. Wiem jedynie że mają wypasione statki kosmiczne. W serialu chyba brak informacji, ale może ktoś coś gdzieś wyczytał? :mellow:
  • 0
Dołączona grafika

#34 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 07.02.2005 - |23:20|

...mam nadzieję że to dobre miejsce forum na takie pytanie. Pytanie - bo nie wiem, jak się ta rasa zwie. Wiem jedynie że mają wypasione statki kosmiczne. W serialu chyba brak informacji, ale może ktoś coś gdzieś wyczytał? :mellow:

Wyświetl post

Asgard??

Nieeeee, oni nie maja wypasionych, raczej na lekkiej głodówce te ich stateczki.
  • 0

#35 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 08.02.2005 - |00:06|

Asgard??

Nieeeee, oni nie maja wypasionych, raczej na lekkiej głodówce te ich stateczki.

Wyświetl post

Trzeba było kliknąć w "statki kosmiczne". :P Nazwy tej rasy nie znamy, pojawiają się oni tylko w wyłącznie w tym odcinku.
  • 0

#36 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.02.2005 - |20:08|

Trzeba było kliknąć w "statki kosmiczne". :P  Nazwy tej rasy nie znamy, pojawiają się oni tylko w wyłącznie w tym odcinku.

Wyświetl post

No więc właśnie... zauważyłem że autorzy serialu dość często mrugają do nas - widzów okiem zakładając że znamy sezony. Wiemy więc że w naszej galaktyce były 4 'wypasione' rasy high-tech. Skąd więc wział się ten statek? A może autorzy się zapędzili w kozi róg bo jak niby pokazać przedstawicieli tej cywilizacji skoro oni - o ile dobrze pamiętam - komunikują się za pomocą iluzji i telepatii? Może nazbyt skomplikowali tę cywilizację jak na tv? Pamiętam że na początku nie wyglądali na przyjaznych bo zaczeli "do nas" strzelać....
... a może TO właśnie byli ci mityczni Furlingowie??? :blink:
  • 0
Dołączona grafika

#37 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 08.02.2005 - |22:39|

... a może TO właśnie byli ci mityczni Furlingowie??? :blink:

Wyświetl post

Jeśli Furlingowie, to z topografią są na bakier, bo przecież zgubili się w tej mgławicy. <_<
  • 0

#38 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.08.2005 - |09:55|

Dodałem Ori z 9x03 ale nie wiem czy oddzielnie zapisywać kapłanów Ori (a jeśli tak to jak się oni nazywają)
  • 0

#39 Monku

Monku

Szeregowy

• Email
  • 7 postów
  • MiastoKielce/Kraków

Napisano 04.08.2005 - |12:46|

witam

Ciekawy pomysł z tym spisem :-), ale mam kilka uwag co do nazw :-)

"Re'all" <- raczej "Reol" (SG-1 RPG) lub "Reole" (gateworld.net)
5x04 Fifth man

'Pradawni' < 'Alterans' (choć gdzies ktoś powiedział że poprawniej byłoby Alterrans)

'Kryształy jedności' <- 'Unity' (tak są nazwani na Gateworld.net oraz SG-1 RPG)
1x06 Cold Lazarus

'Rasa zmiennokształtnych' <- 'The Spirits' (Tak sa nazwani w SG-1 RPG i na Gateworld.net)
1x13 Spirits

to narazie tyle, pozdrawiam Monku
  • 0

#40 hybrid_17

hybrid_17

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24.11.2005 - |15:03|

Zapomnieliście o rasie z Foothold B) jak to powiedział mój tata: "To chyba już Star - Trek" :]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych