Dzięki, będę musiał ten odcinek obejrzeć jeszcze raz bo w napisach nie ma wzmianki na temat nazwy rasy.Rasa z "Fire and Water" nazywała się Oannes. Planetę P3X-866 też, nie wiedzieć czemu, nazwano Oannes. Osobnik z odcinka nazywał się Nem i wypytywał Daniela o swoją partnerkę, Omorokę.
Zestawienie odcinków i ras w nich występujących
Napisano 25.09.2004 - |16:57|
Napisano 25.09.2004 - |22:30|
SG to nie StarTrek. Jesli kosmita przypomina człowieka w tak wielu szczegółach to jest naszym krewnym. W końcu Pradawni rozrzucili kolonie po galaktyce, robale też się przyczyniły do tego..Nie, ale jakoś sobie nie przypominam potwierdzonych informacji o ich pochodzeniu w serialu. Były spekulacje że Tolanie pochodzą z ziemi i rozwali się szybciej od nas bo nie mieli średniowiecza ale konkretnych informacji sobie nie przypominam. O Ashenach niewiele wiadomo a jeszcze mniej o ich pochodzeniu.
Napisano 26.09.2004 - |06:37|
Z twojego postu wynika że Noxowie i Asgard też są ludźmi. Asgard co prawda teraz nie jest bardzo podobny ale to wynik klonowania. Ja uważam za ludzi wyłącznie mieszkańców planet którzy zostali przewiezieni przez robale albo inną rasę z Ziemi.SG to nie StarTrek. Jesli kosmita przypomina człowieka w tak wielu szczegółach to jest naszym krewnym. W końcu Pradawni rozrzucili kolonie po galaktyce, robale też się przyczyniły do tego..
Napisano 26.09.2004 - |09:06|
Hmm... Dawno nie oglądałem tego odcinka - mam robiony przez siebie spis z czasów, gdy na TVN puszczali SG-1 - musiał wkraść się tam błąd (albo tłumaczenie TVN było skopane :> )Rasa z "Fire and Water" nazywała się Oannes. Planetę P3X-866 też, nie wiedzieć czemu, nazwano Oannes. Osobnik z odcinka nazywał się Nem i wypytywał Daniela o swoją partnerkę, Omorokę.
Napisano 26.09.2004 - |11:10|
Cóż, Noxowie to bym się zgodził, ale ponieważ należą do sojuszu 4 ras, to znaczy, że jednak są oddzielnym gatunkiem. Może ten wygląd nie jest ich prawdziwym wyglądem? Może kiedyś się zmodyfikowali na wzór Pradawnych?Z twojego postu wynika że Noxowie i Asgard też są ludźmi. Asgard co prawda teraz nie jest bardzo podobny ale to wynik klonowania. Ja uważam za ludzi wyłącznie mieszkańców planet którzy zostali przewiezieni przez robale albo inną rasę z Ziemi.
Asgard nie jest podobny, kiedyś byli, ale też nie do końca...
Chodzi mi o to, że w tym serialu jako w jednym z nielicznych można jako tako wytłumaczyć dlaczego co i rusz się spotyka obcych wyglądających jak ludzie - bo to są ludzie
Napisano 26.09.2004 - |13:34|
Jest jest, nawet w transkrypcji, tylko z błędem ortograficznymDzięki, będę musiał ten odcinek obejrzeć jeszcze raz bo w napisach nie ma wzmianki na temat nazwy rasy.
Fragment transkrypcji z "GateWorld":
JACKSON: Omoroca. (starts to grunt and sniff. )Omoroca. (His voice is getting louder, he is in pain). And in that place there was Omoroca...A women who came forth from the Heavenly egg... (Starts yelling)...Ow, Oh…I can't!
NEM: More.
JACKSON: I can't! Who walked among men by day...but at night...she would retreat to the great sea to...sleep. One of the beings called Onuses...
Powinno być OANNES.
Napisano 26.09.2004 - |16:23|
Ja ten fragment zrozumiałem jako imię jednej z tych istot. Tak zresztą jest w tłumaczeniuJest jest, nawet w transkrypcji, tylko z błędem ortograficznym
.
Fragment transkrypcji z "GateWorld":
JACKSON: Omoroca. (starts to grunt and sniff. )Omoroca. (His voice is getting louder, he is in pain). And in that place there was Omoroca...A women who came forth from the Heavenly egg... (Starts yelling)...Ow, Oh…I can't!
NEM: More.
JACKSON: I can't! Who walked among men by day...but at night...she would retreat to the great sea to...sleep. One of the beings called Onuses...
Powinno być OANNES., zwłaszcza, że "onus" to po angielsku (z łaciny) wina lub ciężar.
[23441][23461]Inna z tych istot|nosiła imię Onuses.
Napisano 26.09.2004 - |17:52|
"W tym miejscu była Omoroca... Kobieta, która wyszła
z niebiańskiego jaja. [...]
Która chodziła wśród ludzi za dnia,
ale na noc wracała spać do wielkiego morza.
Jedna z istot nazywanych Oannes."
Nota bene, Berossus pisał coś całkiem innego. W jego zapisach Oannes jest rzeczywiście imieniem pojedyńczej rybokształtnej istoty, która nauczała ludzi w Babilonii.
Napisano 26.09.2004 - |17:56|
Ok, przyjmuje że masz racje, widać mój angielki jest niewystarczającyPowinno być:
"W tym miejscu była Omoroca... Kobieta, która wyszła
z niebiańskiego jaja. [...]
Która chodziła wśród ludzi za dnia,
ale na noc wracała spać do wielkiego morza.
Jedna z istot nazywanych Oannes."
Nota bene, Berossus pisał coś całkiem innego. W jego zapisach Oannes jest rzeczywiście imieniem pojedyńczej rybokształtnej istoty, która nauczała ludzi w Babilonii.
Napisano 07.10.2004 - |22:22|
Od moderatora:
Hmm.... Po głębokim namyśle postanowiłem twojego posta nie usuwać (stoczyłem ze sobą wewnętrzną walkę). Ma on służyć ostrzeżeniu na przyszłość. PROSZĘ PISAĆ POSTY Z SENSEM!!!! Nie podobało się tłumaczenie kimery???? - proszę przetłumacz sobie to sam.
Masz żółtą kartkę - jeśli dalej będę znajdywał Twoje posty nic nie wnoszące do dyskusji będzie źle. Znikną szybciej niż zdążysz je pisać!!
Użytkownik Katharn edytował ten post 07.10.2004 - |23:12|
Napisano 26.12.2004 - |17:53|
Rasa Jar-Jarian
8x12 Prometheus Unbound
Ma ktoś jakieś lepsze określenie na nich? :>
Napisano 27.12.2004 - |22:26|
Dodałem zgodnie z Twoją sugestią, też mam skojarzenie ze StarWars, Uaktualniłem tez Asgard i Replikatory o 8x11 Gemini.Ponieważ doczekaliśmy się nowej rasy w SG1, zatem nieśmiało wpisuję ją w poczet ras nieznanych
Rasa Jar-Jarian
8x12 Prometheus Unbound
Ma ktoś jakieś lepsze określenie na nich? :>
Użytkownik polkop edytował ten post 27.12.2004 - |22:56|
Napisano 07.02.2005 - |21:39|
Napisano 07.02.2005 - |23:20|
...mam nadzieję że to dobre miejsce forum na takie pytanie. Pytanie - bo nie wiem, jak się ta rasa zwie. Wiem jedynie że mają wypasione statki kosmiczne. W serialu chyba brak informacji, ale może ktoś coś gdzieś wyczytał?
Asgard??
Nieeeee, oni nie maja wypasionych, raczej na lekkiej głodówce te ich stateczki.
Napisano 08.02.2005 - |20:08|
No więc właśnie... zauważyłem że autorzy serialu dość często mrugają do nas - widzów okiem zakładając że znamy sezony. Wiemy więc że w naszej galaktyce były 4 'wypasione' rasy high-tech. Skąd więc wział się ten statek? A może autorzy się zapędzili w kozi róg bo jak niby pokazać przedstawicieli tej cywilizacji skoro oni - o ile dobrze pamiętam - komunikują się za pomocą iluzji i telepatii? Może nazbyt skomplikowali tę cywilizację jak na tv? Pamiętam że na początku nie wyglądali na przyjaznych bo zaczeli "do nas" strzelać....Trzeba było kliknąć w "statki kosmiczne".
Nazwy tej rasy nie znamy, pojawiają się oni tylko w wyłącznie w tym odcinku.
... a może TO właśnie byli ci mityczni Furlingowie???
Napisano 02.08.2005 - |09:55|
Napisano 04.08.2005 - |12:46|
Ciekawy pomysł z tym spisem :-), ale mam kilka uwag co do nazw :-)
"Re'all" <- raczej "Reol" (SG-1 RPG) lub "Reole" (gateworld.net)
5x04 Fifth man
'Pradawni' < 'Alterans' (choć gdzies ktoś powiedział że poprawniej byłoby Alterrans)
'Kryształy jedności' <- 'Unity' (tak są nazwani na Gateworld.net oraz SG-1 RPG)
1x06 Cold Lazarus
'Rasa zmiennokształtnych' <- 'The Spirits' (Tak sa nazwani w SG-1 RPG i na Gateworld.net)
1x13 Spirits
to narazie tyle, pozdrawiam Monku
Napisano 24.11.2005 - |15:03|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »