Skocz do zawartości

Zdjęcie

Muzyka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#21 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.10.2009 - |00:28|

Cymrean masz genialne ucho. Faktycznie niesamowite podobieństwo - zbliżona trójstopniowa struktura utworu, niemal ta sama rytmika i na końcu podobne instrumentarium. Jak tego słucham to jeszcze mi coś kołacze po uchu. To dużo dalsze podobieństwo, chodzi o ten rytm w scenie czerpania energii. Juz wiem to trylogia filmowa, gdzie tytuły były nie do wymówienia po indiańsku, z muzyką chyba Glassa, tam też gdzieś był bardzo podobny motyw, chyba w scenach przedstawiających ruch w miastach*).
To znaczy, że nie mam omamów słuchowych i muzycznie SGU puszcza do nas "ucho", bo w SG-1 i Atlantis nie mialem co chwila jakiś skojarzeń, a to przecież ten sam kompozytor:)

*) Nie udało mi się znaleźć dokładnie ale element tego motywu jest tu od 1:07.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#22 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 29.10.2009 - |03:09|

xetnoinu, no sorry, ale jeśli masz na myśli trylogię Quatsi (wcale tak trudno się nie wymawia; Koyaanisqatsi, Naqoyqatsi ...itd :P każdy główny utwór ma powtarzane to słowo więc można się nauczyć ;) ), to się grubo mylisz, ja tam inspiracji nie słyszę oprócz tego, że to minimalizm i szkoła repetycji. A jak wiadomo, Joelowi kazali tutaj grać minimalistycznie to i chłop próbuje. Imo nie znalazł swojego stylu i dużo kopiuje, widać że wtrącali mu się masowo w muzykę, każąc robić efekty a nie to, co mu się wydaje że być powinno. Chłopaki sami byli pod wrażeniem BSG (jako charakterystycznego stylu-imo zerżniętego prosto od Hansa Zimmera i jego black Hawk Down-autentycznie, kilka momentów jest identycznych-prawie-z tymi z BSG), ale dużo się starają by wykuć własne brzmienie (twórcy+producent dźwięku+kompozytor). Nie wiem, ja uważam ich starania za chybione póki co, jako muzyka to to się broni ale nie jako muzyka do SGU, jak dla mnie powinni znaleźć złoty środek pomiędzy minimalizmem a symfonicznością. Na razie ich zabiegi są sztuczne, brak w tym zgrania i czegoś więcej niż rzemieślniczej roboty. Nie wiem, może to dobór kawałków, a płyta będzie inna. Ale jak dla mnie-to średnio. Tak to jest jak każe się kompozytorowi nie robić swoim stylem.

Co do inspiracji-każdy słyszy co innego. Ja z Muse w scenie wchodzenia w gwiazdę słyszałem raczej "Take a bow", wcześniej (Rush wstaje idzie ro rdzenia) coś pomiędzy Vangelisowaniem a najnowszymi Zimmerami z nowych filmów o Batmanie.

Ale to wszystko to takie małe muzyczne iluzje.

Przez większość czasu mam wrażenie, że Joel zaraz walnie, że to tylko taka przygrywka, ale zaraz wszystko się wygładza i wycisza by zacząć od nowa. Buduje napięcie, nakłada instrumenty, jedna płaszczyzna, druga płaszczyzna, trzecia....i.... nic. Dla mnie to niesatysfakcjonujące. Mam takie wrażenie, że za każdym razem kompozytor miał pomysł na grand finale, ale mu nie pozwalano.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 29.10.2009 - |03:41|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#23 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 29.10.2009 - |22:11|

...powinni znaleźć złoty środek pomiędzy minimalizmem a symfonicznością.....Tak to jest jak każe się kompozytorowi nie robić swoim stylem.
....
Przez większość czasu mam wrażenie, że Joel zaraz walnie, że to tylko taka przygrywka, ale zaraz wszystko się wygładza i wycisza by zacząć od nowa. Buduje napięcie, nakłada instrumenty, jedna płaszczyzna, druga płaszczyzna, trzecia....i.... nic. Dla mnie to niesatysfakcjonujące. Mam takie wrażenie, że za każdym razem kompozytor miał pomysł na grand finale, ale mu nie pozwalano.

Na razie mi się ten minimalizm i niesymfoniczność osobiście podoba - to dobrze buduje taki pesymistyczny i klastrofobiczny klimat.
Ale w pełni się zgadzam, że Joel w SGU to "inny" Joel niż w SG-1 i SGA. Rzeczywiście jak na razie wszystkie dłuższe kawałki są nakładająco-trójstopniowe, mniej więcej. Myślę, że te grand-wykończenia pojawią się jak trochę zmieni się klimat odcinków. Jak będą mniej zapuszkowane w te wnętrza Przeznaczenia, no i oczywiście jak się pojawią jakieś spektakularne walki, krajobrazy itp. Nie da się jednak nie zgodzić ze stwierdzeiem, że jest dużo ilustracji (czy jak to nazwać inaczej rzemieślniczej roboty) w muzyce w SGU. Ale to chyba pochodna tego, że jest tworzona, czy dokomponywana, po tym jak Joel ogląda w miarę zmontowane odcinki (co po troszę jest powiedziane w wywiadzie, który wyżej wskazałeś). Wywiad czytałem na szybko, ale odniosłem wrażenie, że kompozytorowi na rękę było zupełnie nowe podejście do tematu - chyba nawet tam wspomniał, że po nastu latach jego rozwoju muzycznego stoi w innym miejscu niż styl zapoczątkowany pierwszym sezonem SG-1. Chociaż ta myśl jest trochę sprzeczna jak się zastanowić nad muzyką do SGA.

Pozdrawiam :)

PS. A co do kompilacji z SGU na płytach, to mam nadzieje, że nie będą tak okrojone jak dotychczas. Wolę jak każdy sezon ma swoją osobną płytkę, bo czasem fajne kawałki nie mieszczą się na tych The best of.

Trochę też szkoda, że budżety seriali s-f nie pozwalają na zatrudnienie takiego H. Zimmera. On nawet z takiego klopsa filmowego jak "Łzy słońca" potrafił wykrzesać niesamowitą i doskonale zgraną z obrazem i klimatem muzę ;)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.10.2009 - |22:42|

• 0

#24 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 29.10.2009 - |22:49|

Czytając wasze posty to zastanawiam się czy mam coś ze słuchem ale naprawdę jakoś kompletnie nie potrafię znaleźć w niej nic godnego uwagi a nawet uważam, że kompletnie nie pełni żadnej ważnej roli jak genialne kawałki z Dzieci Diuny czy BSG i równie dobrze mogłoby jej nie być. 
  • 0

#25 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 29.10.2009 - |23:32|

.... kompletnie nie pełni żadnej ważnej roli jak genialne kawałki z Dzieci Diuny czy BSG i równie dobrze mogłoby jej nie być. 

W Air pełni, bo jest moment, że wyciszono nawet wszystko inne, i pozostawiono tylko sam utwór. A tym, że mogłoby jej nie być, to przypomina mi się takia półrobocza wersja odcinka SGA-pre-air z niewykończoną muzyką i efektami i uwierz to się prawie nie dało oglądać. Nie doradzam zatem oglądania SGU z wyciszonym dźwiękiem ;) ;).

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.10.2009 - |23:33|

• 0

#26 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 30.10.2009 - |01:00|

Ale, jak to się mówi, the man has a point: ja też nie słyszałem niczego, co by mi mocno zapadło w pamięć, niczego co by się wybiło i mnie zainteresowało. Słyszałem jakiś lepszy kawałek i mówiłem sobie "o fajnie, oryginalnie" ale to wszystko. Mam odczucie poprawności, ale nie "wybitności". W SGA natychmiast takie wrażenie mi dostarczono-to muzyka do czołówki, była świetna. Nawiązująca w kreatywny sposób do czołówki SG-1, będąca nową jakością i jednocześnie czymś zupełnie nowym. No po prostu urywała jaja. Tutaj nic takiego nie słyszałem, stąd moje narzekania. Kompozytor może lubi eksperymentowanie, ale ja ciężko znoszę eksperymentowanie bez pointy.

Wątpię, by to podejście zmieniło się w ciągu tego sezonu, raczej zostanie utrzymany ten "nowy kurs". Ale pamiętajcie, że BSG zaczynało też od samoograniczania się w muzyce, dopiero później zaczęli sobie pozawalać na więcej-z fenomenalnym skutkiem. Mam nadzieję, że producenci dadzą więcej wolności Goldsmithowi w przyszłych sezonach i usłyszymy jeszcze jakąś porządną uwerturę.

Joel Goldsmith jest całkiem niezły, ale powinno dać się mu czas na wczucie się w nowy styl, póki co nie pokazał co potrafi. I choć miał swoje momenty w poprzednich latach, to imo nadal mu brak do kursu wyznaczonego przez Davida Arnolda w filmie... Ale spośród wszystkich kompozytorów chyba mimo to był najlepszym wyborem.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#27 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 30.10.2009 - |12:02|

Joel Goldsmith jest całkiem niezły, ale.... nadal mu brak do kursu wyznaczonego przez Davida Arnolda w filmie...

A na marginesie, czy ktoś wie, czy w ogóle David Arnold dostał propozycję, kiedy przystępowano do produkcji SG-1? Zawsze mnie to nurtowało, ale nie znalazłem info na ten temat.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 30.10.2009 - |12:03|

• 0

#28 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 02.11.2009 - |03:00|

Joel Goldsmith jest całkiem niezły, ale.... nadal mu brak do kursu wyznaczonego przez Davida Arnolda w filmie...

A na marginesie, czy ktoś wie, czy w ogóle David Arnold dostał propozycję, kiedy przystępowano do produkcji SG-1? Zawsze mnie to nurtowało, ale nie znalazłem info na ten temat.

Patrząc na to, że na początku "rzucano w aktorów papierowymi skałami" ;) to śmiem zaryzykować stwierdzenie, że nawet im to przez myśl nie przeszło... Wtedy były inne czasy, inne realia... Seriale SF były systematycznie u[beeep]ane zanim się pokazywały, wszyscy na nie lali i mieli pazerny do nich stosunek albo uważali za pasożyty na zdrowej tkance TV(patrz: tragedia zwana B5, tylko determinacja pomysłodawcy sprawiła, że dobrnął-cudem-do końca). Dziś mocne nazwiska nie maja takich problemów z przekonaniem do nowych produkcji szefostwa, a możliwości techniczne posunęły się do przodu. Nadal jednak nikogo nie stać na zatrudnienie wielkich nazwisk do ścieżki dźwiękowej. A David Arnold takim jest. Poza tym kasa to nie wszystko-kompozytor musi chcieć. Wybaczcie, ale SG póki co do ambitnych produkcji nie należało, zwłaszcza na początku...
Spójrzmy prawdzie w oczy-trzeba szukać kompozytorów wśród "tuptusiów" pokroju McCreary'ego-nic na koncie nie mają, plumkają w telewizji, aż trafia im się okazja i jak nie gwizdną...
  • 0
Winchell Chung

#29 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 04.11.2009 - |18:50|

Witam.

Wie ktoś może jak nazywa się nutka z minuty 35:00 z odcinka 5 ??

Odcinka na gitarce w momencie spojrzenia na radar kiedy pokazane jest że prom nie doleci .

Jeśli znacie nazwę proszę podajcie ją ;)
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#30 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 04.11.2009 - |19:04|

Witam.

Wie ktoś może jak nazywa się nutka z minuty 35:00 z odcinka 5 ??

Odcinka na gitarce w momencie spojrzenia na radar kiedy pokazane jest że prom nie doleci .

Jeśli znacie nazwę proszę podajcie ją ;)

Wszystko made by and composed by Joel Goldsmith, trzeba czekać na OSTa
  • 0
Winchell Chung

#31 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 04.11.2009 - |19:17|

hm.. Nie byłem pewien bo znam już muzę z końca ep. 3 i niejest to by Joel Goldsmith więc się pytam ;)
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya

#32 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 04.11.2009 - |20:40|

Oczywisty wyjątek, poza tym wszystko made by JG. Zresztą, sorry, no ale słychać że jest to przetworzony temat zmiksowany z typowymi dźwiękami SGU, nie za bardzo więc rozumiem jak mogłeś sądzić, że to jest jakaś "piosenka" czy jak wy to tam nazywacie :P
  • 0
Winchell Chung

#33 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 05.11.2009 - |17:28|

... Nie piosenka .. tak tylko napisałem ale chodzi ogólnie o muzyczke na gitarce ;D
  • 0

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2009 - |23:24|

A tym co przepelnilo czare goryczy byly muzyczki... TRZY razy w ciagu 45 minut zostalismy uraczeni przebojami gitarowymi w wykonaniu muzykow country made in USA.

lol^2

Nie żebym twierdził, że nie chciało ci się nawet pierwszej strony przeczytać, ale:
Flogging Molly – składająca się z siedmiu osób irlandzko-amerykańska grupa muzyczna grająca irlandzki punk.

Reszta bez komentarza.

#35 Idol29

Idol29

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 25.11.2009 - |23:35|

Sorry, nie odroznie irlandzkiego punka od rosyjskiego jazzu nawet gdyby ten ostatni wyskoczyl z krzakow i kopnal mnie w dupe.

Nie ma dla mnie znaczenia kto brzdaka, wazne ze brzdaka. A brzdaka sie wtedy wtedy gdy na ekranie NIC sie nie dzieje, tzn. scenarzysci nie maja pomyslu co wstawic wiec wstawiaja scenki rodzajowe w rodzaju przytulajacych sie lesbijek czy tez wyginajacych sie corek senatorow. Jedna taka scena to dla mnie za duzo, a co dopiero trzy!
  • 0

#36 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2009 - |23:44|

Idol29 skoro nie odróżniasz muzyki, oraz nie rozumiesz słów, to jak możesz powiedzieć, że jest kiepska i nie pasuje do obrazu?

#37 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.11.2009 - |11:15|

Nie ma dla mnie znaczenia kto brzdaka, wazne ze brzdaka.

To ci myśl roku, parę analogii

Nie ważne kto rządzi, ważne że rządzi.
Nie ważne co jem, ważne że jem.
Nie ważne co studiuje, ważne że studiuje.
Nie ważne co mówię, ważne że mówię ;p

A brzdaka sie wtedy wtedy gdy na ekranie NIC sie nie dzieje

No akurat w tych scenach był zawarty cały odcinek i był swoistą klamrą. Potem wyjaśniano nam dlaczego ktoś maluje wyspę, dlaczego ktoś wpatruje się w jakieś pojemniki (i po co...) że wszystkie te czynności sprawiają że ludzie wariują... by na koniec pokazać że może nie będzie tak źle...
Log65: Happy camper

#38 sefirot

sefirot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.11.2009 - |11:53|

Przenioslem swojego posta z tematu dotyczacego 8 odcinka.

Czy orientuje sie ktos, jak nazywa sie piosenka przewijajaca sie na poczatku odcinka Time. Chodzi mi o czas miedzy 5-6minuta tego odcinka, ktora "koncza" slowa "Wylacz to Greer".

Niestety programy od rozpoznawania utworow nie daja rady (za krotki fragment)
  • 0

#39 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.11.2009 - |16:08|

Remix" List of Demands" - Saul Williams
Oryginał w wykonaniu Robyn

Dziękować tutaj: ;)
http://answers.yahoo...14172433AAD5oUr

Użytkownik SGTokar edytował ten post 26.11.2009 - |16:09|

Log65: Happy camper

#40 sefirot

sefirot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.11.2009 - |17:05|

Dzieki za naprowadzenie, jesli sluch mnie nie myli to dokladnie jest tam ta wersja (czyli Saul Williams - List of Demands), ale juz bez remixu :

Co ciekawe, pojawila sie tez w reklamie Nike

Użytkownik sefirot edytował ten post 26.11.2009 - |17:19|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych