Furlingowie
Napisano 07.10.2004 - |22:13|
Napisano 08.10.2004 - |18:10|
Napisano 02.12.2004 - |16:46|
Napisano 02.12.2004 - |19:36|
Napisano 17.03.2005 - |01:06|
1. Być może sojusz czterech ras rozpadł się gwałtownie, z pewnych konkretnych powodów, np. wzrastającej dominacji Pradawnych. Być może Furlingowie zaczeli czuć się zagrożeni, mimo braku realnych podstaw (mega paranoja).
2. Nazwa Furlings kojarzy się z pokojowymi, miłymi istotami, więc bardzo możliwe, że będzie dokładnie odwrotnie (może niekoniecznie byli tacy zawsze, ale coś im później odbiło, w przeciwieństwie do Pradawnych, którzy byli "poukładani").
3. Muszę nawiązać, do spoilera z sezonu 9, a mianowicie: SPOILER że Orii, o których wiemy, że się pojawią, to w istocie ascended Furlings (a to już spekulacja). END SPOILER
4. Alternatywna koncepcja do 3, a mianowicie, że SPOILER Furlinowie już przestali istnieć, bo Orii wymietli ich z ich rodzimej galaktyki i przeszli do naszej (znowu spekulacja, ale łączona z faktem istnienia Orii, więc nie chcę psuć zabawy wytrwałym, dlatego kolor "spoiler"). END SPOILER
Zdaję sobie sprawę, że te koncepcje są naciągane, ale może macie alternatywne? Mam wrażenie, że ten wątek nie zdobył pewnej masy krytycznej kreatywnych spekulacji. Jasne, mało faktów, ale w miarę napływu spoilerów do SG-1 i SGA można próbować się doszukiwać (włochatego?) śladu Furlingów. :>
Napisano 17.03.2005 - |07:31|
Użytkownik ArTi edytował ten post 17.03.2005 - |07:31|
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 04.04.2005 - |18:24|
spojler start
1. ostatnio po głowie krązy mi jedna myśl. furlingowie, asgard, nox i pradawni. mi się wydaje ze wszystkie te rasy mogą mieć wspólnego przodka (prapradawni) wystarczy spojzec na przedstawiciela asgard który 30 tys lat dryfował w przestrzeni - toż to zwykły człowiek tylko z większą czachą, nox - ludzie z krzaczastymi włosami, furlingowie - widzielismy tylko szkielety - mocno humanoidalne, rzekłbym ze nie rzucilo mi sie w oczy nic NIE-ludzkiego w nich. a pradawni jak wyglądali samy wiemy. może przymierze to było po to żeby pogodzić dawno skłóconych i rozdzielonych "kuzynów"?
2. orii to chyba nie furlingowie gdyż jak widzielismy w odcinku "paradise lost" byli oni dobrzy i mili ( ) chcieli stworzyc raj dla wszystkich ras u siebie - nie pasuje mi to do tego co do tej pory wiemy o orii (evil-ascended beings)spoler fin
Użytkownik elbereth edytował ten post 04.04.2005 - |18:25|
Napisano 06.04.2005 - |01:29|
Ale do rzeczy.
Ciekawa koncepcja i może coś w tym być. Mam jednak coraz poważniejsze obawy, czy wątek Furingów nie zostanie zapomniany. Możemy się nigdy nie dowiedzieć, biorąc pod uwagę fakt, że serial idzie w nowym kierunku. Miejmy nadzieję, że nas w końcu mile zaskoczą...furlingowie, asgard, nox i pradawni. mi się wydaje ze wszystkie te rasy mogą mieć wspólnego przodka
Przypomnij mi, gdzie to było? Słowo daję, nie pamiętam takiego odcinka... Głowę bym dał, że o Furlingach dotychczas tylko słyszeliśmy (przymierze 4 ras), lub widzieliśmy wytwory ich technologii (portal teleportujący), a nie ich samych lub ich szczątki. Aaa, chyba wiem o co ci chodzi, ale raczej mylisz się. W odcinku o "raju" i teleporcie, te szczątki, to były tylko szczątki ludzi, którym Furlingowie zapewnili azyl. Jedynym śladem po Furlingach był właśnie teleport i klucz do niego.furlingowie - widzielismy tylko szkielety - mocno humanoidalne, rzekłbym ze nie rzucilo mi sie w oczy nic NIE-ludzkiego w nich
Napisano 06.04.2005 - |13:15|
Aaa, chyba wiem o co ci chodzi, ale raczej mylisz się. W odcinku o "raju" i teleporcie, te szczątki, to były tylko szczątki ludzi, którym Furlingowie zapewnili azyl. Jedynym śladem po Furlingach był właśnie teleport i klucz do niego.
w sumie też możliwe... możliwe że furlingowie wlasnie stworzyli tylko wspomniany raj lecz sami tam nie siedzieli na stałe :] musze jeszcze raz obejżeć odcinek dokładnie. z drugiej jednak strony informacje jakie mogą paść w tym odcinku nie koniecznie muszą byc prawdziwe (tzn pewnie ekipa SGC wie tyle co my )
myśle że twórcy i scenarzysci czytują fora o stargate i widzą ze motyw furlingów jest chyba największą zagadką serialu więc miejmy nadzieje ze wezmą pod uwagę i zaspokoją ciekawośc fanów :]
Napisano 06.04.2005 - |13:33|
To przypuszczenie o ewolucji ras od Pradawnych mi się podoba, w szczególności dlatego że to część mego spojrzenia na historię SG1 którą umieściłem w temacie „Pradawni, mity...”.
Osobiście coś po kościach mi mówi że w zbliżającym sezonie zostanie rozwinięty temat Furlingów.
Skojarzenie elebereth tych szkieletów z Furlingami ma podstawę biorą pod uwagę zdanie jednego z producentów które wyraził w jednym z wywiadów. Ostatecznie prawda jest taka że oni sami nie wiedzą co w tej sprawie zadecydować.
Napisano 09.04.2005 - |23:22|
A co do Furlingów, to mam szczerą nadzieję, że okażesz się prorokiem i rzeczywiście tak będzie. Mam powoli dosyć czekania na rozwiązanie tego wątku.
Napisano 10.04.2005 - |14:43|
Tajemnica futrzastych :hyhy: stała się już integralną częścią całego świata Stargate i jest jednym z jego ciekawych obszrów, że się tak wyrażę.
Czy chcemy stracić jeden z powodów, dla któych z taką uwagą śledzimy kolejne odsłony SG-1?
Zaczynam mieć wątpliwości
Może upaść całe moje wyobrażenie Furlingów - mogę być zawiedziony tym co zobacze.
Wątpliwości wciąż narastają
Ojj oj oj co ja pocznę.... :bag:
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 10.04.2005 - |23:28|
Pozdrawiam
Visa
Napisano 16.04.2005 - |16:52|
:afro:
Napisano 09.05.2005 - |23:21|
Mam szczerą nadzieję, że nie okaże się tak, że postanowią zostawić "futrzaków" na sezon 10, po czym okaże się, że go nie będzie...
Napisano 12.05.2005 - |20:51|
Wiem to off topic, ale mozna prosic o krotka wypiske ras i ew technologii o ktorych nic albo prawie nic nie wiadomo poza tym ze gdzies sa (lub byli)??
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!
Napisano 12.05.2005 - |22:56|
Furlingowie (to chyba najbardziej oczywiste)
Giganci z 3x21 (Crystal Skull) - o nich wiadomo tylko, że są wrogami Goa'uld'ów
Rasa z 7x13 (Grace) - pojawił się statek i to wszystko.
Może inne przyjdą mi na myśl - napiszę jeśli to się stanie.
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 13.05.2005 - |10:09|
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 17.09.2005 - |09:45|
Jeśli już przyjąć taki motyw to bym się pokusił o stwierdzenie, że czaszka jest takim teleporterem do innej rzeczywistości. Idąc dalej tym tropem przeniesienia do innego wymiaru. A co powiecie o rasie, która była niewidzialna - chodzi mi o ten odcinek z dzieckiem, które rozmawiało z O'Neillem?
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 17.09.2005 - |10:43|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych