Skocz do zawartości

Zdjęcie

Star Wars - The Clone Wars - sezon 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#21 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 13.10.2009 - |18:38|

Witam:)

Otwarcie sezonu bardzo mi się podobało, bardzo w stylu i z pomysłami: walka bez grawitacji, żołnierski humor klonów, ale i co do biblioteki z sejfem też ciekawe rozwiązanie. Wydawało się, że już o tym budynku wszystko wiadomo, a tu miła niespodzianka. I mam nadzieję, że u nas nie ma takich Bibliotekarek ;).
Co do trójki, to podobało mi się pokazanie tortur bez tortur - ten głos i pomysł na spotęgowanie Mocy - bardzo ciekawe. Planeta Naboo ujdzie (plus za małego Gungana). Ciekawi mnie, co midichloriany na tę cud-inkubatoro-machinę i ten czepeczek z elektrodkami ;) Swoją drogą, to co to miało być ekstracja/injekcja midichlorianów przez czepek? Tu nie do końca zrozumiałem zamysł od strony technicznej, ale oczekuję, że wątek zostanie pociągnięty i Lord w tej kwestii nie odpuści.

Pozdrawiam

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 13.10.2009 - |18:44|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#22 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 13.10.2009 - |19:38|

Swoją drogą, to co to miało być ekstracja/injekcja midichlorianów przez czepek? Tu nie do końca zrozumiałem zamysł od strony technicznej, ale oczekuję, że wątek zostanie pociągnięty i Lord w tej kwestii nie odpuści.

Pranie mózgu coś co później zaowocowało jako Ręka Impertora(Emperor's Hand)i Inkwizycja(Inquisitorius).

Użytkownik Krusty edytował ten post 13.10.2009 - |19:40|

• 0

#23 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 13.10.2009 - |23:20|

Dzięki za info. Przeczytałem linki ale się chciałem upewnić, bo nie znam universum SW, znam tylko filmy.
1) W filmach ani ludzi Ręki ani Inkwizycji expresis verbis nie było?
2) Co nam może dać dla fabuły to ustrojstwo do prania mózgu w serialu, czy to jest już czas tej Inkwizycji?

P.S.
Nadal jednak nie rozumiem mechanizmu działania tej elektrodowej czapki z uwzględniniem drogi midichlorianów. Te ostatnie to mnie zawsze fascynowały jako wynalazek z epizodu pierwszego. Pamiętam, jak się okazało, że przyszły Vader, przyszedł na świat przez niepokalane poczęcie, to się w kinie ze śmiechu mało nie zapadłem w fotel. Ale jest to konkretny wątek s-f i ciekawi mnie np kwestia, czy Lord S ma jakieś midichloriany ujemne, inaczej spolaryzowane - z czego wynika molekularnie przejście albo podporządkowanie się Ciemnej Stronie Mocy? Czy można mierzyć dzieciom we krwi te midichloriany złej mocy, tak samo jak się to robi z tą dobrą Mocą? Jak to jest?

Pozdrawiam

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 13.10.2009 - |23:34|

• 0

#24 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.10.2009 - |06:45|

z tego co wiem nie ma czegoś takiego jak midichloriany ciemnej strony mocy; midichloriany wskazują tylko jak bardzo dana osoba jest wrażliwa na moc, natomiast nie można na ich podstawie ustalić, czy dana osoba jest na jasnej czy na ciemnej ścieżce mocy;

Ad. 1
nie było powiedziane w filmach; to jest z EU(Expanded Universe), czyli książki, komiksy, gry z universum SW;

Ad. 2

czasy Inkwizycji to czasy Imperium, któremu Inkwizycja służyła; Palpatine po prostu przygotowuje sobie podstawy swojej władzy jako Imperator;

Użytkownik inwe edytował ten post 14.10.2009 - |09:56|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#25 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 14.10.2009 - |15:24|

Dzięki, od razu jaśniej.

Cieszę się, że wstąpiłem na to Forum, bo teraz wiem skąd ta Ahsoka i cała reszta się wzięły. Ten kierunek literatury mnie jakoś nie kręcił.

Swoją drogą to zgodzę się z opiniami, że to trochę smutne, że to EU budowane przez tyle lat zostało "zaburzone" przez epizody 1,2,3. Jak scenarzyści jako tako potrafią ogarnąć SG, to dziwne, że Lukas to potem zmienił, chociaż wszystko wcześniej akceptował. Decyzja w jednym ręku i brak konsekwencji - dziwne. Ale ten serial mi się bardzo podoba, poza uczuciem niedosytu z tych krótkich odcinków. Swoją drogą teraz rozumiem krytykę nowej trylogii, która czasami wydawała mi się dziwna. Jak znajdę czas to się wezmę za epizody 7-8. Wnikanie w literaturę okresu z serialu to się nie odważę, bo pewnie mi za bardzo namiesza.

PZDR
  • 0

#26 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.10.2009 - |18:51|

Dopiero teraz miałam okazję by obejrzeć i podobało mi się, nawet bardzo. Nie jestem star warsowym nerdem, ba! poza filmami i teraz tą animacją nić widziałam. I całkiem mi z tym dobrze, nie muszę się przejmować, "a dlaczego Obi nie użył mocy tu?", "a dlaczego Bane tak szybko uciekł?!" etc.

Drugą połową odcinka rzucało mną między: "Nie, nie, to dla nieletnich, te dzieci nie wpadną w lawę, na pewno nie wpadną..." do "To powinno się kończyć śmiercią Ahsoki i zatorturowali mistrza Jedi na śmierć, mogą jednak zabić dzieci...".

Straszna huśtawka, na szczęście dla moich skołatanych nerwów wszystko skończyło się dobrze. ;) Wydaje mi się, że to przez oczy Rodianina, chwytają za serce.

Jeszcze jedna sprawa mi się podobała, w poprzednim odcinku nie zauważyłam zdjęcia łańcuszka Ahsoki przez łowcę. W gruncie rzeczy cały czas myślałam, że to tradycyjny warkoczyk z włosów, co było co najmniej dziwne. Miło wiedzieć, że ten "Warkoczyk" ma wymiar bardziej mentalny.
  • 0

#27 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.10.2009 - |06:58|

2x04

+ senator Padme Amidala
- senator Padme Amidala

Plus za to, że mieliśmy coś odmiennego od ostatnich odcinków. Żadnych strzelanin tylko knowania i szpiegostwo polityczne, do tego główną postacią była Padme a nie jak ostatnio Jedi.
Minus za te wszystkie "romantyczne" sceny z Amidalą. Niestety w tym serialu zawsze to zgrzytało i niezbyt dobrze wychodziło.

Czyli pewnie w kolejnym odcinku możemy oczekiwać zwiększenia tempa akcji powrotu do większej liczby walki skoro Jedi odkryli nową fabrykę droidów.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#28 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 17.10.2009 - |11:16|

Minus za te wszystkie "romantyczne" sceny z Amidalą. Niestety w tym serialu zawsze to zgrzytało i niezbyt dobrze wychodziło.

To nie wina serialu tylko Lucasa cały ten romans Padme-Anakin to jego drugi największy burak po Evokach. O ile Vader to klasa sama w sobie to Anakin to ...
  • 0

#29 Idanow

Idanow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 17.10.2009 - |17:01|

Odcinek lepszy od poprzedniego, ale rzeczywiście wątek "romantyczny" raził swoją sztucznością, zwłaszcza Padme i jej "wojna jest dla ciebie wazniejsza ode mnie <kiepsko ukrywany foch>". Ale juz jako "Amidala, Padme Amidala" pani senator była fajniejsza. :) Mogę tez powiedzieć, że Anakin milo mnie zaskoczył zostawiając zdrajcę na pastwę wkurzonych Separatystów. :D
  • 0
I wake up in the morning and piss excellence.

#30 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.10.2009 - |19:01|

Uhh... Najgorszy odcinek klonów ever.

Wątek Padme- Anakin identycznie drętwy jak w filmie i sprawia mi nieomal fizyczny ból. Gdy rozmawiali w senacie byłam niemal pewna, że Anakin zniechęcając Amidalę do misji, tak naprawdę ją zachęca znając jej słaby punkt. Ale nie, po co, lepiej nagadać jej tak by na pewno wzięła misje <facepalm>

Senator zdrajca... Yeah, image shrekowskiego księcia z bajki wymieszany z Pattisonem, czyli typ obrzydliwego uwodziciela. Wcale, a wcale nie oklepany.

Cały pomysł z otruciem Padme przez federacje zasługuje na kolejnego facepalma. Takie mózgi, a nie przewidzieli, że bohaterski zdrajca rzuci się wpierw na nich z bronią? Ten wątek ocalić może tylko i wyłącznie pokazanie w kolejnym odcinku, że Padme wcale nie dostała antidotum. Ale z drugiej strony to zwiększa ilość jej scen z udziałem Anakina, więc jednak chyba wole spartaczony wątek.

A motto odcinka ["nigdy nie winno się wątpić w szczere serce"] chyba wytatuuje mojej dnd'kowskiej paladynce na czole. ;)

I ciekawostka, czy mi się wydaje, czy w scenie schodzenia po schodach zapomnieli dodać pani senator pieprzyk?:)
  • 0

#31 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 17.10.2009 - |20:09|

A motto odcinka ["nigdy nie winno się wątpić w szczere serce"] chyba wytatuuje mojej dnd'kowskiej paladynce na czole. ;)

Jako zadeklarowany Czarnoksiężnik jestem zniesmaczony obecnością takiego świętoszka. ;)
  • 0

#32 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.10.2009 - |20:36|

To nie wina serialu tylko Lucasa cały ten romans Padme-Anakin to jego drugi największy burak po Evokach. O ile Vader to klasa sama w sobie to Anakin to ...

A co ty chcesz od ewoków, (i Yodowe) hmmmm? zacytuje Hana Solo : "Mała pomoc lepsza od żadnej".
Co do romansu Padme-Anakin (humorzasto) : dzieci skądś się muszą brać w tym "A long time ago, in galaxy far away" , do tej pory mieliśmy tylko lubudubu i to fajne dużo akcji no to i jeden odcinek musial przypomnieć nam, że Ani Love Padi :D
  • 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#33 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 17.10.2009 - |20:47|

A co ty chcesz od ewoków, (i Yodowe) hmmmm? zacytuje Hana Solo : "Mała pomoc lepsza od żadnej".
Co do romansu Padme-Anakin (humorzasto) : dzieci skądś się muszą brać w tym "A long time ago, in galaxy far away" , do tej pory mieliśmy tylko lubudubu i to fajne dużo akcji no to i jeden odcinek musial przypomnieć nam, że Ani Love Padi :D

Nie znaczy że musiał robić z tego wielkiej miłości one night stand czy wpadka też zdałyby egzamin... zresztą to już przypadłość Fantasy i Sci-Fi że rzadko kiedy wątki miłosne są dobrze prowadzone a u Lucasa wręcz tragicznie.

Użytkownik Krusty edytował ten post 17.10.2009 - |21:01|

• 0

#34 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 18.10.2009 - |02:47|

Witam

Mimo mojej miłości do SW, to ten odcinek (2x04) mi też sprawił nieomal fizyczny ból. Bo to uromantyzowanie i kawologia to tu moim zdaniem są przesadzone już nie z dorosłego punktu widzenia ale nawet w kategorii: film dla amerykańskich dzieci. Po odfiltrowaniu to w sumie zgadzam się z opinią, że fajny pomysł, miła odmiana od walk jedi, fantastyczne ujęcia stolicy, ciekawa muzyka - wyraźnie z nowymi motywami - ale ....w odcinku było zero "puszczonego oczka" do dużego widza. Jak dla mnie za szybko ta pełna zażyłość z Padme, brak tonów pośrednich.
Muszę chyba to jeszcze raz obejrzeć, jak ochłonę, i potraktować tę "wielką miłość" i tę 'głębię osobowości" Amidali jako jakiś megasarkazm scenarzysty, który to celowo i z premedytacją przerysował, bo może to przeoczyłem?

Pozdrawiam:)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 18.10.2009 - |02:48|

• 0

#35 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 18.10.2009 - |13:39|

Eee Amidala jest spoko póki nie zamienia się wielką miłość Anakina wtedy ma się ochotę trzasnąć drzwiami i wyjść do drugiego pokoju.
  • 0

#36 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 19.10.2009 - |20:25|

Swoją drogą przypomniało mi się coś co jest wiecznie aktualne w temacie Anakina.
  • 0

#37 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 28.10.2009 - |21:41|

Swoją drogą przypomniało mi się coś co jest wiecznie aktualne w temacie Anakina.

Szczególnie miło refren wpada w ucho :)

Oh
My my this here Anakin guy
Maybe Vader someday later
Now he's just a small fry
He left his home
And kissed his mommy goodbye
Sayin'
"Soon I'm gonna be a Jedi"
"Soon I'm gonna be a Jedi"
  • 0

#38 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 08.11.2009 - |11:54|

Oj  przerwa dobrze zrobiła serialowi bo najnowszy odcinek ma taką epę jak poprzedni serial i nawet Anakin i Ahsoka mniej wnerwiają niż zawsze. Gehosha jak widać zawsze daje rade.
  • 0

#39 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.11.2009 - |16:00|

2x05
Faktycznie nowy odcinek po przerwie zrobiony z dużym powerem.
Nasi zrobili sporą rozpie*duchę w czasie tym razem naziemnego ataku.
Podobało mi się jak Anakin z Ahsoką rozwalili mur w kanionie i jak z niego uciekli z Rexem.
I ten tekst Anakina do niego "a gdzie w tym cała zabawa". Dołączona grafika
Zabawne było jeszcze jak Anakin rywalizował z Ahsoką na punkty kiedy ona go na końcu niby pobiła a potem i tak usłyszeli "a ja miałem 65. Co wygrałem?".
I Anakin zaliczył małego zonka. Dołączona grafika Ale ładnie z tego wybrnął.
Szkoda tylko, że tym razem Kenobi dostał w bęcki i tak mało go było bo facet ma zawsze mocne teksty.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:03|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#40 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 08.11.2009 - |22:21|

2x05
znakomity odcinek, no to są Wojny Klonów; chociaż przyznam, że większa ilość takich odcinków by się również znudziła; dobre jest to, że odcinki są dość zróżnicowane pod względem punktów widzenia i sytuacji w nich przedstawianych;

jeden klon rzuca tekst, że Separatyści znali ich każdy ruch; nasuwa to na myśl jakiegoś szpiega, ciekawe czy będzie to poruszane w następnych odcinkach;

poza tym ciekawe jaka jest rotacja w jednostkach klonów skoro tyle ich ginie, a okres hodowli nowego to 10 lat;

Użytkownik inwe edytował ten post 09.11.2009 - |13:20|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych