Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate 3D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 02.02.2005 - |22:33|

Swiatełka i ich ilośc mają kluczowe przełożenie na długość renderingu, ale jeszcze większe znaczenie ma z uzyciem jakich algorytmów bedziemy je liczyć, kilka światełek w pełnym raytrace zabije każdego kompa:) radiosity(genialny algorytm opierający sie na przeliczaniu bilansu energetycznego) zabije wszystko :) .... ale wszystko da się zrobić. Dużo zależy od pomysłowości, sa sposoby na symulowanie jakości renderingu radiosity nawet na scanline odpowiednią grą świateł nawet bez wykorzystania pełnego RT. Robi się to na zasadzie czaszy z 30-40 swiateł nad sceną. Światła ustawione dookoła obiektu , każde ze świateł o bardzo małym natężeniu a większym z tamtąd gdzie pada światło itp świetne efekty szczególnie dobrze wychodzą używając do renderingu fR-s1 z włączonym GI zamiast scanline oczywiscie.
Sceny w kosmosie z kilkoma obiektami da się równiez przyspieszyć, przecież nikt nie ustawia naraz długiej animacji, robi sie to przecież scenkami, które póżniej sie montuje odpowiednio. Tak że naraz nie ma zastraszającej liczby obiektow, jedynie mamy więcej pliczków ze scenami które zajmują nam miejsce na hdd, ale przy dzisiejszych twardzielach to nie problem. Kompa w renderingu najbardziej dobiją efekty specjalne, wybuchy (oczywiscie nie taki crap co 3ds oferuje standardowo), chmury, volumetryczne mgławice... itp, te części animacji z pewnością długo bedą renderowane. Ale skoro Babylon 5 tworzono w LW na kilku Amigach z prockami 40 mhz z kartami NewTek to da się i to zrobić na kilku kompach z procami 3000mhz :)
Bo najbardziej pracochłonne sceny bedą renderowane na kilku kompach.

Co do obiektu Gwiezdnych Wrót
Tu http://www.stargate3d.fsnet.co.uk/ znajdziesz niezłe nawet zdjątka. Jest też tam kilka animacji które renderowane były o ile dobrze pamietam (bo linka do tej strony) znalazłem na forum Sci-fi Meshes na jednym kompie z 1gb ramu i prockiem mniej niż pVI 2.8ghz czy coś koło tego...

Jeżeli szukasz gotowego modelu wrót to znajdziesz na http://www.scifi-meshes.com/
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#22 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 03.02.2005 - |10:51|

Co do obiektu Gwiezdnych Wrót
Tu http://www.stargate3d.fsnet.co.uk/ znajdziesz niezłe nawet zdjątka.
http://www.scifi-meshes.com/

View Post

Wow, jak dla mnie wymiata .:) Chcę takie animację robić :) (może za 5 lat się uda :)

------------------------

To mam pytanko? Zawiązuję się tu może jakaś grupa 3d? Bo może i ja bym mógł coś pomóc w wolnym czasie? Na razie jestem w trakcie nauki modelowania...

heh :) Tutaj możecie zobaczeć moje badziewne pierwsze dzieła :) Ale zawsze od czegoś się zaczyna :) ARTI

------------------------
PS Ma ktoś może 10 numer magazynu WARP? (styczniowy?) Bo tylko go nie mam i nigdzie w sieci go nie ma (nawet na stronie twórców).

Tą gazetkę można było znaleźć do stycznia w PCWorld Magazine. Więc jak ktoś ma styczniowe płytki do niego, to na nich na pewno jest WARP nr10 :)

Wkrótce będzie jej papierowe wydanie. (jak nie przywalą z ceną, to będę kupował :)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 03.02.2005 - |11:02|

• 0
VeeDee

#23 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 07.02.2005 - |00:47|

czy ktoś z was ma może dobrej jakości obrazek wrót z duzej rozdzilczości żeby mozna było znich zczytac kombinacje niektórych szczegułów, trójkąty na pierścieniu juz rozszyfrowałem, ale nie wiem jaka jest kombinacja podłużnych zaokrąglonych prostokątów narazie mam coś takiego ale to nie jest pełne
6_14_11@2@(10+) i drugie które ma rozszyfrowane to (+12)@1@19_4_2 (+ oznacza że napewno jest więcej obiektów ) niestety nie moge narazie się doliczyc pełnego cyklu, pozostaje mi szukanie na ujęciach filmu ale to strasznie żmudna robota.

tylko prosze o niepodawanie mi linków do obiektów 3d zrobionych przez kogoś innego one niezawsze są zrobione dokładnie

Użytkownik GHOUST edytował ten post 07.02.2005 - |01:11|

• 0

#24 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.02.2005 - |10:52|

czy ktoś z was ma może  dobrej jakości obrazek wrót z duzej rozdzilczości żeby mozna było  znich zczytac kombinacje niektórych szczegułów, trójkąty na pierścieniu juz rozszyfrowałem, ale nie wiem jaka jest kombinacja  podłużnych zaokrąglonych  prostokątów  narazie mam coś takiego ale to nie jest pełne
6_14_11@2@(10+) i drugie które ma rozszyfrowane to  (+12)@1@19_4_2    (+ oznacza że napewno jest więcej obiektów ) niestety nie moge narazie się doliczyc pełnego cyklu, pozostaje mi szukanie  na  ujęciach filmu ale to strasznie żmudna robota.

tylko prosze o  niepodawanie mi linków do obiektów 3d zrobionych przez kogoś innego one niezawsze są zrobione dokładnie

View Post

Powinny być w necie tapety z wrotami... na nich powinno być coś widać.
  • 0
VeeDee

#25 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 07.02.2005 - |15:21|

az tak duzych rozdzielczości nie ma
  • 0

#26 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 07.02.2005 - |15:25|

az tak duzych rozdzielczości nie ma

View Post

Jaka rozdziałka Ci potrzebna?
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#27 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 07.02.2005 - |18:20|

oglądalem na necie tapetki i inne obrazki z serialu nie da się dokładnie zliczyć niektórych delati bo rozdzielczośc 1280x1024 jest za mało szczegółowa i na powiększeniu nie da się wyróznić szczegółów tylko plamki z których nie da się stwierdzić czy czy to kolejny element czy jeszcze nie. w tej chwili chodzi mi o podłużne kapsułku (chyba tak to można nazwać) które sa na brzegu pierścienia jeszcze przed ta cześcia obrotową jest tam jakiś układ (kombinacja) której nie moge się doliczyć a na wersjach randerowanych jest różnie bo goście sobie upraszczali dokładnie jak ja gdy nie maiłłem materiałów i robiłem swój pierwszy model a teraz chce je odwzorować nieco dokładniej

chodzi mi o cos tyakiego tylko żeby można bylo zobaczyć wszyskie części obręczy wrót w takim przynajmniej w takim powiększeniu http://stargate-sg1....pgmFilters=#pic
  • 0

#28 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.03.2005 - |15:15|

Nie byłem dzisiaj w szkole, więc zrobiłem sobie drone'a pradawnych. Przypomina chociaż tego z serialu?

Użytkownik mathix edytował ten post 21.06.2006 - |22:15|

• 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#29 Apollo20

Apollo20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08.04.2006 - |16:05|

I jak kiedy bedzie ta premierka????;)
  • 0

#30 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 21.05.2006 - |23:01|

Witam,
Sluchajcie, ja tworze gre w javie bazującą natematyce ogame.pl i Stargate, a poszukuje grafików i osób z pomysłami na gre, poszukajcie mojego postu na ten temat pod nickiem: sherkan, dzis zamiescilem tam zdjęcia z gierki.
Gra sie nazywa Universum
Pozdrawiam
  • 0

#31 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2006 - |16:28|

Tragiczne... kolejna gra niewypał.
No i powodzenia... w javie... powodzenia brachu, zobaczymy po ilu godzinach Ci się znudzi...
  • 0

#32 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 29.05.2006 - |13:23|

hmmmm, godzinach:) Mozliwe ze miesiacach:) bo juz siedze 1,5 miesiaca nad tą grą i można już się do niej logować i budować budynki, teraz zaczynam się brac za technologie:) Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam tutaj na forum są screeny i info jak ją można ściągnąć:)
http://forum.gwrota....00&hl=Universum

Pozdrawiam
  • 0

#33 Ethel

Ethel

Szeregowy

• Email
  • 41 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 01.06.2006 - |10:45|

No ja nie wiem czy ta gra to będzie taki nie wypał. Jeśli każdy będzie do tego podchodzić tak jak ty to napewno nie wypali, a chyba nie o to chodzi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych