Skocz do zawartości

Zdjęcie

Planet of the Apes - movies

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy Film: (25 użytkowników oddało głos)

Najlepszy Film:

1. Planeta Małp (16 głosów [80.00%])

Procent z głosów: 80.00%

2. Podziemia Planety Małp (3 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

3. Ucieczka z Planety Małp (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. Podbój Planety Małp (0 głosów [0.00%])

5. Bitwa o Planetę Małp (1 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

6. Powrót na Planetę Małp (0 głosów [0.00%])

7. Pożegnanie Planety Małp (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 lord pinek

lord pinek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 23.06.2005 - |18:06|

a co to są "problemy czarnych" ??? Rasizmem pachnie na kilometr !!!!

A wracając do wątku to 1 była najlepsza, a reszta jest taka sobie. Mimo to ciągle wracam do moich kaset vhs i ogladam całą to opowieść : )
  • 0

#22 Raven

Raven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.06.2005 - |21:08|

a co to są "problemy czarnych" ??? Rasizmem pachnie na kilometr !!!!

Przydałaby się powtórka z historii, jak napisałem powieść powstała w 1963 roku, kiedy w USA były ogromne problemy natury rasowej (vide Martin Luther King, problemy uczęszczania czarnych dzieci do "białych" szkół, zabójstwa, Ku Klux Klan itp.) i faktycznie rasizmem pachniało wtedy nawet i na 1000 km. :/

Jest zresztą oczywiste że małpy są alegorią murzynów, jako projekcja ówczesnych lęków białego społeczeństwa amerykanśkiego na tle coraz większych swobód tych pierwszych.

Użytkownik Raven edytował ten post 23.06.2005 - |22:01|

• 0

#23 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 23.06.2005 - |21:16|

Pierwszy za realizacje, pomysł. Ktos tu napisał że to spaprane, tandetne... itd. Może i tak, jednak jak odladało się to mając naście lat w polskiej telewizji(dawno temu) to to była perełka i tak sie to pamieta.
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#24 Daniel Jackson

Daniel Jackson

Starszy szeregowy

• Email
  • 78 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 28.07.2005 - |09:38|

Planeta Małp mi się nie podoba wcale. Ten film mi się naprawdę źle ogląda :ph34r: , ale zagłosowałem na "Planetę Małp", ponieważ to pierwszy film z tej serii i ma z nich wszystkich najlepszy klimat.
  • 0
STAR WARS + STARGATE = ?

#25 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.09.2005 - |18:25|

Oglądałem trzy filmy o Planetach i serial, który kiedyśnasza TV poszczała. NIe wiem dlaczego, ale wolę wersję z lat sześćdziesiątych. Mimo, że małpy były bardziej ludzkie w zachowaniach (chód, postawy itp) i mniej było bajerów technicznych. Ale miał w sobie co! To wyróżnia go spośród obecnych produkcji, które jednak wg. mnie skopały pomysł i ekranizację.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#26 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 02.02.2008 - |11:12|

Z okazji 40-lecia pierwszego filmu z serii kanał Ale kino! w każdy piątek o 20 (a później w licznych powtórkach) pokaże 5 filmów z serii (czyli wszystkie kinowe).

Wczoraj pokazano "Planetę Małp". No i muszę powiedzieć, że spodziewałem się chyba czegoś innego, ale zostałem mile zaskoczony. Oczekiwałem zwykłego filmu rozrywkowego, a obejrzałem trochę typowy dla końcówki lat '60 film z ostrzeżeniem aktualnym do dziś (wędrówka przez wyjałowioną pustynię, choćby).
  • 0

#27 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.02.2008 - |09:28|

Oto cała hierografia filmów:

Planeta Małp(1968)
Podziemia Planety Małp(1970)
Ucieczka z Planety Małp(1971)
Podbój Planety Małp(1972)
Bitwa o Planetę Małp(1973)
Powrót na Planetę Małp(1981)
Pożegnanie Planety Małp(1981)

Chyba zapomniałeś jeszcze o nowym wydaniu planety małp Tima Burtona, mimo że łączy je wiele lat różnicy, to ten film także powinien znaleźć się w twoim spisie.
  • 0

#28 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 08.02.2008 - |21:56|

Chyba zapomniałeś jeszcze o nowym wydaniu planety małp Tima Burtona, mimo że łączy je wiele lat różnicy, to ten film także powinien znaleźć się w twoim spisie.

"Powrót na planetę małp" oraz "Pożegnanie z planetą małp" to podobno miks po dwóch odcinków z serialu "Planeta Małp" z 1974 roku (tak wyczytałem na filmwebie). Jest jeszcze chyba "Zaginione miasto planety małp", ale o tym filmie jest info tylko na filmwebie.

Co do filmu "W podziemiach planety małp" - słabszy, ale w sumie niewiele. Tym razem ma wyraźne przesłanie anty-atomowe, które jakże aktualne jest do dziś. Szympansy, które buntowały się przeciw inwazji odczytałem jako ówczesnych hipisów. Jednak przeciez i dzis ruch antywojenny jest dosyc prezny. Film IMO niewiele stracil na aktualnosci.

"Ucieczka z Planety Małp" to drugi, ledwo trzymający się kupy sequel ;). Scenarzyści wykorzystali furtkę w scenariuszu i małpy przeniosły się w czasie do lat '70 XX wieku. Pierwsza część filmu była dosyć zabawna jak na tę serię. Druga już zdecydowanie bardziej pesymistyczna - gdy niektórzy z ludzi zaczynają rozumieć swoją przyszłość.

"Podbój Planety Małp" również ma lekkie braki w scenariuszu ;). Jednak bardzo mi się podobał gdyż przypominał niektóre antyutopie (małpy jako niewolnicy) no i jest to o wiele mroczniejsza część sagi od poprzednich. Choć nadal nie rozumiem w jaki sposób Cezar tak szybko zbuntował małpy :mellow:

Użytkownik Dżakas edytował ten post 22.02.2008 - |22:08|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych