Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dexter w moralności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 24.09.2008 - |22:29|

Cytat(psjodko @ 3.10.2006 |07:22|) *
Muszę przyznać, że nadal jestem na rozdrożu.
Nie wiem czy będę nadal ten serial oglądał smile.gif
Nie ma w nim (jak na razie) żadnego pozytywnego przesłania.
Morderca psychopata mordujący innych morderców psychopatów... hmmm
I do tego pokazywany w pozytywnym świetle...
Czy to jest warte pokazywania i oglądania ?Mam identyczne odczucia po trzech pierwszych odcinkach obejrzanych w TVN. No i ten "dobry Dexter", bo morduje (na początku) "tylko" psy?... No sorry.

Serial nie musi mieć przesłania... To widz ma się zastanowić, czy istnieje coś takiego jak sprawiedliwe zabijanie, a sam serial nie podaje jednoznacznej odpowiedzi. To my musimy zdecydować, czy źli zasługują na śmierć, jeśli uciekną przed systemem karnym...

Użytkownik tukcio edytował ten post 24.09.2008 - |22:31|

• 0

#22 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 25.09.2008 - |22:42|

Wegetarianizm nie ma tu nic do rzeczy. :)

Ten serial znieczula widzów na okrucieństwo i twierdzi, że "czasami" okrucieństwo jest jak najbardziej dopuszczalną metodą działania.
Co więcej zaczynamy stopniować okrucieństwo.
Dla niektórych widzów, niektóre okropne rzeczy po obejrzeniu tego filmu i podobnych już nie są takie okropne.
Czyż przecież nie radujemy się gdy Dexter dopadnie kolejnego zwyrodnialca ?
Przecież zwyrodnialca można pociąć elektrycznym nożem, żywcem w plasterki!
Wszak uczynił tyle okropnych rzeczy ze swoimi ofiarami. Czyż okrutne zarżnięcie go to nie jest sprawiedliwość ?
I w naszym systemie moralnymi robi się kolejny wyłom.
potem następny...
i następny.

Aż naraz dziwimy się jak to możliwe, że ojciec przez 20 lat gwałci córkę albo matka swoje dzieci topi w beczce z kapustą...

Czy więc nie "stoimy w rozkroku"? Przecież zwyrodnialca można pociąć nożem elektrycznym...(!) Gdzie były te wszystkie noże elektryczne gdy X gwałcił swoją córkę, a Y topiła dzieci w beczkach z kapustą? Ich sąsiedzi nie mieli telewizji? Powinni przecież się pierw naoglądać filmów, a potem zarżnąć faceta 19lat temu.
Zgadzam się z tezą, że brutalne gry/filmy/(cokolwiek innego) wyładowują agresje i zmniejsza prawdopodobieństwo brutalnych zachowań.

Jednocześnie uważam, że każdy ma prawo do obrony. Jeśli ktoś nas napadnie, spróbuje okraść, będzie chciał pobić to powinniśmy móc odpowiedzieć jak najsilniej potrafimy (w czym na pewno by pomógł ułatwiony dostęp do broni palnej). Starsza pani to nie bankomat, ale to ktoś kto może zakończyć nasze życie, jeśli spróbujemy ją okraść - To napastnik powinien się bać i mieć dreszczyk emocji "przeżyje to/nie przeżyje", a nie ofiara. Jeśli do kalkulacji potencjalnych zysków i strat "ukradnięcia komuś telefonu", dodamy potencjalną kulkę w głowie, to pomysł nie wygląda już tak dobrze...
//Napastnik będzie zawsze miał broń, niezależnie czy można ją legalnie posiadać czy nie

W zabijaniu "najgorszych zwyrodnialców", niema i nigdy nie było nic złego (dlatego popieram karę śmierci). Problem jest zabijanie niewinnych (myśląc, że są winni). Gdyby na czole każdego mordercy automatycznie pojawiał się napis "morderca" to sądy by były zbędne (przynajmniej w tej kwestii)...
Niestety takiego napisu niema, a wiele było i będzie sytuacji w których "ludzie" chcieli kogoś "zlinczować", a przed sądem okazywał się niewinny.

Domniemywając "nieomylność" Dextera i "współmierność wymierzonej kary do winy" to jest prawdziwie pozytywną postacią:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 25.09.2008 - |23:11|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#23 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 30.09.2008 - |04:10|

Poza tym ogladanie Dextera na TVNie-no brawo, gratuluje. To moze StarTtreka tez na tej stacji sobie poogladajmy, na pewno sie wtedy spodoba.

A co ma, przepraszam bardzo, piernik do wiatraka?

Ogladanie "Dextera" na TVNie ma tyle sensu, co ogladanie na tejze stacji Star Treka. Czego tu nie rozumiesz? tego ze polska telewizja kazdy serial obrzydzi swoim podejsciem do niego, zaczynajac od godziny emisji a na tlumaczeniu konczac? Nie zapominajmy o wynalazku lektora, wprost genialny. Czegos dobrego nie powinno sie ogladac w takich warunkach, szkoda czasu. Po prostu irytuje mnie to, ze dobry serial morduje sie bezabrawnym tlumaczeniem i cenzura.

Aha. A możesz rozwinąć swoje zarzuty pod adresem TVN-owskich tłumaczeń? Osobiście oceniam je bardzo dobrze, no ale może ja się nie znam :). Godzina emisji debilna? Że niby co, że o dwudziestej powinni dawać, czy może zgoła w niedzielę o szesnastej, tak akurat do obiadu? Że serial familijny taki? Leci o 23:30 i bardzo dobrze. W doskonałym paśmie, we wtorki po "Twarzą w twarz" i Kubie Wojewódzkim, trudno o bardziej popularny blok. Reklamują też jak należy. Chyba Ci się stacje pomyliły, o debilnej godzinie to puszczała TVP1 Doktora Who. TVN ostatnio wyrasta na bardzo przyzwoitą stację i doprawdy nie mam pojęcia o co Ci biega. Btw, trzeba było widzieć jak BBC Entertainment obcinało Life on Mars, to dopiero była cenzura. Nie oglądałam Dextera nigdzie indziej, więc nie mam porównania, ale z każdym odcinkiem utwierdzam się, że nie mam również czego żałować. Ostatniego nawet nie obejrzałam do końca, zwyczajnie mnie znudził. Jednak nie dla mnie amerykańskie seriale i chyba nigdy nich nie polubię.The Office na przykład zamordowali kompletnie, żal na to patrzeć nawet.

Kiepskiej baletnicy i rąbek u spódnicy przeszkadza, jak to się kiedyś mówiło. Dobry lektor nie jest zły, a TVN-owski akurat jest całkiem do rzeczy.

Użytkownik owczarnia edytował ten post 30.09.2008 - |04:12|

• 0
::. GRUPA TARDIS .::

#24 lurgen

lurgen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13.03.2014 - |19:17|

Ciekawy temat, i kolejna próba odpowiedzenia na pytanie dot. szkodliwości kultury masowej. Serial zakończył się, więc sądzę, że to odpowiedni czas na obiektywne spojrzenie na to zjawisko. Napisałem artykuł w którym zestawiłem liczbę morderstw na 100tys mieszkaćów w kolejnych latach w USA. Ciekaw jestem waszej opinii na temat artykułu. http://culturevein.p...ters-followers/

• 0

#25 wrotkowicz

wrotkowicz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.05.2015 - |10:18|

Musze się zgodzić, że mimo całej sympatii jaką wzbudza główny bohater to jednak ciężko uznac jego zachowanie za moralnie akceptowalne. Nie można jednak dawać upustu swoim żądzom nawet jeśli są one ukierunkowane na w pewnym sensie pozytywne działania. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych