Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 021 - S02E09 - I Will Rise Up

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (8 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (3 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

2. 9,5 (1 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. 9 (1 głosów [16.67%])

4. 8,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 8 (0 głosów [0.00%])

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6,5 (1 głosów [16.67%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.08.2009 - |17:56|

Sookie kompletnie straciła głowę, a Eric sprytnie to wykorzystał.

Ja to właśnie tak odebrałem w serialu więc skoro i tak było w knigach to nie ma problemu.

ale tu już nie powiem nic więcej, bo wiadomo - spojlery ;).
.....Ej, a co to za edity? Przecież żadnego spojlera nie było w moim poście,

Oj spoilery książkowe to już poleciały kilka zdań wcześniej. Nie wszyscy chcą wiedzieć dokładnie co i jak było w książkach więc z tym proszę uważać.
I w drugim zaczernionym napisałaś co się dopiero wydarzy w którymś tam tomie więc......

Poza tym po co sobie życie utrudniać z tym "nadpisywaniem" , jak dla mnie to Sooki będzie teraz miała dwóch aniołów stróży, ups.... sorry lepiej powiedzieć dwa cienie. ;)

.....prawdziwą motywację samobójstwa Godrica. Przez to może się ona wydawać nieco mętna, podczas kiedy sprawa była naprawdę bardzo prosta: dostał się pod wpływ Kościoła Słońca, lekutko przeprali mu mózg i odwaliło mu na punkcie poczucia winy. Nie był w stanie dłużej już żyć sam ze sobą, z myślą o tym ile (i z jakim okrucieństwem) osób wymordował

I znowu ja to podobnie odebrałem w serialu z tym, że bez tego wyprania mózgu. Jak już pisałem gościu żył ponad 2 tysiące lat i doszedł już do takiego etapu, że po prostu pewne sprawy w końcu sobie przemyślał, pewne do niego dotarły, pewnymi już się zmęczył a za pewnymi zatęsknił. Zresztą on na dachu powiedział "ojcze, bracie, synu" na zasadzie w końcu niebawem spotkamy się.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.08.2009 - |17:58|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#22 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.08.2009 - |18:03|

Oj spoilery książkowe to już poleciały kilka zdań wcześniej. Nie wszyscy chcą wiedzieć dokładnie co i jak było w książkach więc z tym proszę uważać.

Jakbym chciała napisać dokładnie, musiałabym walnąć posta na całą stronę, wierz mi :). Ja naprawdę rozumiem, że nie każdy chce wiedzieć ze szczegółami co i jak, więc bardzo uważam.

I w drugim zaczernionym napisałaś co się dopiero wydarzy w którymś tam tomie więc......

Nie, napisałam tylko, że się w serialu mocno (o sześć tomów) pospieszyli z tą super-więzią Eric/Sookie. Więc jakby co, to pretensje do scenarzystów o spojlery książek, nie do mnie ;).

Sookie kompletnie straciła głowę, a Eric sprytnie to wykorzystał.

Ja to właśnie tak odebrałem w serialu więc skoro i tak było w knigach to nie ma problemu.

A czy ja gdzieś wzmiankowałam jakikolwiek problem?

Użytkownik owczarnia edytował ten post 18.08.2009 - |18:04|

• 0
::. GRUPA TARDIS .::

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.08.2009 - |18:28|

-- Nie, napisałam tylko, że się w serialu mocno (o sześć tomów) pospieszyli z tą super-więzią Eric/Sookie.

-- A czy ja gdzieś wzmiankowałam jakikolwiek problem?

-- Czyli zdradziłaś komuś co, kiedy, będzie w książkach. <_< Wiem, że to trudno tak mniej napisać ale trzeba się starać. Zresztą żadnej tragedii nie było , tylko profilaktycznie zasłoniłem spoilerofobom pewne zdania i tyle. :D

-- Hm to Cię zacytuję "..... Odcinek byłby świetny, gdyby nie dwie rzeczy .... Gordic i Eric. Nie wiem dlaczego, ale jakoś wybitnie uparli się ominąć prawdziwą motywację samobójstwa Godrica....." oraz ".....Po jaką cholerę? Już autorka książek dobrze to wymyśliła, nie trzeba przekombinowywać, szanowny Panie Scenarzysto....Tak to jest, jak się chce na siłę przyspieszyć.... " i cała reszta posta kiedy to jedziesz po scenarzystach. :P
I podałaś, jak to "powinno być" a ja napisałem, że ja to właściwie tak widziałem i to na podstawie serialu [książek nie znam] czyli nie jest tak źle jak to malowałaś. :)
A do tego robisz to co Ci już kilka osób pisało, że wciąż odnosisz to do książek (ja to rozumiem, bo jakbym sam przeczytał to też bym tak robił) ale osobom nie czytającym to wcale nie przeszkadza i dobrze się bawią.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.08.2009 - |18:29|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#24 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.08.2009 - |18:44|

-- Hm to Cię zacytuję "..... Odcinek byłby świetny, gdyby nie dwie rzeczy .... Gordic i Eric. Nie wiem dlaczego, ale jakoś wybitnie uparli się ominąć prawdziwą motywację samobójstwa Godrica....." oraz ".....Po jaką cholerę? Już autorka książek dobrze to wymyśliła, nie trzeba przekombinowywać, szanowny Panie Scenarzysto....Tak to jest, jak się chce na siłę przyspieszyć.... " i cała reszta posta kiedy to jedziesz po scenarzystach. :P

A nie, mnie chodziło o to gdzie ja się niby czepiałam o ten moment z wysysaniem krwi, co go go zacytowałeś. Sęk w tym, że wtrąciłeś cytat z zupełnie innego posta, z mojej wymiany zdań z Kiarą jako dowód na to, że coś mi nie pasuje. A mnie akurat tam pasowało wszystko, nie pasowało mi zupełnie gdzie indziej :P. Bronię się, bo tak naprawdę niewiele jest rzeczy, które mnie wkurzają w tym serialu, wymieniłam może ze trzy albo cztery, co w skali ogólnej jest po prostu pikusiem (panem pikusiem), a jak tak to przedstawiasz, to wychodzi na to, że się czepiam po prostu wszystkiego jak leci.

I podałaś, jak to "powinno być" a ja napisałem, że ja to właściwie tak widziałem i to na podstawie serialu [książek nie znam] czyli nie jest tak źle jak to malowałaś. :)

Nie jak "powinno być", na litość boską, tylko jak było w książkach. Rozmawiałyśmy chwilkę z Kiarą o różnicach, przy czym mnie akurat nie przeszkadzało tam nic a nic, jak również kompletnie nic nie malowałam.

A do tego robisz to co Ci już kilka osób pisało, że wciąż odnosisz to do książek (ja to rozumiem, bo jakbym sam przeczytał to też bym tak robił) ale osobom nie czytającym to wcale nie przeszkadza i dobrze się bawią.

Napisała mi jedna osoba, ale o to już mniejsza. To w końcu co, bo zgłupiałam z tego wszystkiego kompletnie: mam pisać, nie pisać, morda w kubeł czy wręcz przeciwnie?

Użytkownik owczarnia edytował ten post 18.08.2009 - |18:48|

• 0

#25 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 18.08.2009 - |23:24|

Jeżeli jednorazowe wypicie krwi Erica wywołało w Sookie takie nim odurzenie to oznaczało by że to całe pożądanie jakim pałała przez cały serial do Bill'a jest także po części sprawką zażycia jego krwi a jak wiemy napiła się jej kilkakrotnie (bodajże już w drugim epizodzie wyżłopała jej sporo w ramach uleczenia po zmasakrowaniu przez tych dilerów wampirzej krwi). Ale wtedy ten cały wątek o prawdziwej miłości człowiek-wampir by się sypnął na rzecz złudzenia miłości i porządania wywoływanego przez wampira na ludzkim partnerze przez jego krew... Choć tą moją teorię podwarza znowu ostatnio zaistniały związek Hoyt'a i Jessici gdyż przynajmniej narazie nie było nigdzie pokazane żeby ten pierwszy kiedykolwiek zasmakował jej krwi (i na odwrót) a wyraźnie widać że uczucie jest miedzy nimi wielkie... Takie moje małe rozmyślanie (książek nawet na oczy nie widziałem - teorię wysnułem tylko po odcinkach serialu) :)

Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 19.08.2009 - |17:05|

• 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#26 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.08.2009 - |00:42|

No i dlatego właśnie, jak słusznie zauważyła Kiara, nie bardzo się to wszystko w serialu trzyma kupy. Przy czym ochapia mi się teraz, że tak w ogóle, to do stworzenia naprawdę porządnej więzi opartej na krwi potrzebna była obustronna wymiana tejże, nie tylko napicie się krwi danego wampira przez człowieka. Nie wiem w sumie, czy to można uznać za spojler, co teraz napiszę, ale niech tam -
Spoiler
...
  • 0

#27 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.08.2009 - |16:43|

INFORMACYJNIE : Powyższe posty przeniesione z starego ogólnego tematu więc może się pojawić kilka nieścisłości w chronologii i wątku dyskusji.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.08.2009 - |17:23|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#28 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 26.08.2009 - |11:39|

O tym odcinku wiele nie napiszę. Cały odcinek przyćmiewa ostatnia jego scena gdy na dachu Godric postanawia spłonąć w płomieniach słońca. Cała scena to po prostu mistrzostwo świata. Niesamowity klimat. Bardzo fajnie zrobione zostało że na początku mamy ciemno ale pomału robi się coraz jaśniej. Pod koniec rozmowy z Sookie z Godrica zaczyna już parować, aby wreszcie spłonął w płomieniach słońca.

Świetna scena, jak dla mnie majstersztyk.

Ocena: czy w ogóle jest sens wystawiania samych 10/10 :D? W każdym razie tutaj za samą ostatnią scenę należy się dycha.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#29 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 16.08.2011 - |18:32|

Po obejrzeniu pierwszego sezonu, który mi się całkiem spobobał, od razu wziąłem się za drugi. I moje niedowierzanie narastało, osiągając kulminację w tym odcinku.

O ile wątek Maryanne i miasteczka jest ciekawy i dobrze się go ogląda, o tyle wątek skoncentrowany wokół wampirów był fatalny. Popsuli je.

Począwszy od samego Bractwa Słońca, które zostało przedstawione trochę parodystycznie i karykaturalnie, co można jeszcze przyjąć, biorąc pod uwagę, że fanatyzm religijny jest z gruntu irracjonalny i pewnie ciężko go wykreować jako spójny, ale do czasu. Ta scena z ostatnim wywiadem telewizyjnym, ostatnie argumenty Nowlinów i to "twoja fryzura jest fatalna" to już sprowadzenie do totalnej głupawki.

Ale co gorsza lokalne wampiry zostały wykreowane w podobnym stylu. Postacie są równie płaskie, sztuczne i jednowymiarowe. Stan (?), który ma reprezentować tą bardziej krwiożerczą część wampirów, nie skorą do układów, co sprowadza się do jakich dziwnych grymasów i komicznego wejścia do tego kościoła, a'la texas redneck. W southparku takie wyolbrzymianie stereotypów by mnie może bawiło, ale tutaj spodziewałem się czegoś innego. A i tak ta jego drapieżność jest niczym, chociażby w porównaniu z Erykiem z poprzedniego sezonu.

Ta druga czołowa wampirka, zakochana w człowieku. Wcześniej tak się inne wampiry śmiały z Billa, że kocha Sookie, a tu proszę, zastępczyni szeryfa daje przykład. Plus to, że w jaki
sposób ma takie stanowisko, będąc taką... wrażliwą (?). Zresztą taka niekompetencja i niepewność siebie bije zarówno z niej jak i z tego Stana, ale kurde, rozpłakać się przed szeryfem? Wampir? Ja rozumiem, że wampiry dokonały comming outu i może, niektóre pokazują teraz swoje lepsze oblicze, ale c'mon. Ściśle zhierarchizowane wampiry, stosunki opierające się na dominacji, żeby dojśc do takiej pozycji to trzeba mieć jakieś nerwy.. A ta płacze przed szeryfem i resztą wampirów? NIe oczekuję, żeby od razu się do gardła rzuciła temu zdrajcy, no ale bez przesady. To gorzej niżby minister się rozkłakał na wystąpienie w parlamencie bo mu coś w rozporządzeniu nie wyszło. Nie wiem.

W ogóle jakie wampiry się nagle płaczliwe zrobiły. Bill w pierwszy sezonie był dość zrozumiały, nawet Eryka w tym sezonie zrozumiem. Ale te wampirki płaczące o facetów, no c'mon. Razem z tą Jessicą. Nie oglądałem Zmierzchu, ale wyobrażam sobie, że krążące o nim opinię jako o robieniu jakiegoś wampirzego harlekina to pewnie dotyczyły właśnie takich scen.

A to wszystko razi tym bardziej, że cała historia była bez większego sensu. Pojechali uratować kolesia, który dał się złapać doborowolnie, może się w każdej chwili wydostać, a i tak wszystko to prowadzi do farsy jaką jest konfrontacja w kościele. A koleś i tak się sam unicestwi. BTW czemu Eryk nie złapał Sookie i nie wybiegl z nia na wampirzym speedzie, jak niby mieli zdążyć zareagować?

No i te teksty pełne miłości, pacyfizmu, przebaczenia, dobroci: "Jak możesz zachowywać się
niczym dziecko wyrywające ważce skrzydła, przecież ludzie to też cośtam cośtam", "Ah a pomimo go to kochasz, mimo że zdradził", "Dobro i zło istnieje, byłem w błędzie, muszę się zabić" itp. No litości. Godrick zapowiadał się na bardzo ciekawą postać, a posłużył jedynie do wygłaszania jakiś hippisowskich przesłań.

Użytkownik wzzzzzz edytował ten post 17.08.2011 - |09:05|

• 0

#30 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.08.2011 - |10:50|

Począwszy od samego Bractwa Słońca, które zostało przedstawione trochę parodystycznie i karykaturalnie, co można jeszcze przyjąć, biorąc pod uwagę, że fanatyzm religijny jest z gruntu irracjonalny i pewnie ciężko go wykreować jako spójny, ale do czasu. Ta scena z ostatnim wywiadem telewizyjnym, ostatnie argumenty Nowlinów i to "twoja fryzura jest fatalna" to już sprowadzenie do totalnej głupawki.

A moim zdaniem to był całkiem fajny wątek taki z lekkim przymrużeniem oka i z tego co pamiętam to jeden z ciekawszych w tym sezonie. No i dotyczył Jasona, a niestety jego wątki w kolejnych sezonach były już o wiele słabsze i momentami wręcz strasznie nudne, podobnie jest w bieżącym 4 sezonie.
Mam nadzieję, że to co napisałem nie będzie dla ciebie spoilerem bo wiem, że jesteś na tym punkcie ogromnie wyczulony.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 17.08.2011 - |10:52|

• 0

#31 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 17.08.2011 - |13:46|

:D
Nie, nie uważam tego za spoiler. A i spoiler spoilerowi nierówny, więc jeśli pijesz do ADwD, to raczej był tam przykład spoilera najwyższej klasy :)
  • 0

#32 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 17.08.2011 - |16:06|

Moim zdaniem wątek Bractwa w sezonie 2 był lepszy od wątku Maryann i od czasu jego zkończenia poziom TB spadł i do tej pory nie jest w stanie się podnieść.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych