Odczucia po Babylon 5
Napisano 09.10.2004 - |17:20|
Napisano 17.10.2004 - |09:17|
Toż te słowa to profanacja ....(....) Wzialem go przy okazji jakiejs wymiany. Obejrzalem polowe 1 odcinka...prawie zasnalem i wrocilem do niego jak juz nie mialem nic do obejrzenia.(...)
Otrzymałem cios w samo serce ... auuuu....
Napisano 17.10.2004 - |23:44|
Ten serial uważam za jeden z lepszych w gronie SF. Jak jużwszyscy chyba zauważyli nie chodzi w nim o efekty (które i tak są niezłe), a o fabułę która wciąga bez reszty i powoduje że nie można się oderwać od kolejnych odcinków. Najsłabszym sezonem dla mnei był sezon 1. Nie wiem jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do Sinclaira (sorki jeśli popełniłem błąd w pisowni), dla mnie o 100% lepszym komendantem był Sheridan. Możliwe że spowodowane jest to tym, że B5 zacząłem kiedyś oglądać na TVNie (4 i 5 sezon) gdzie komendantem był przyszły Prezydent :] Pamiętam jak sie dziwiłem przy oglądaniu na kompie 4 sezonu gdzie się podziały wątki które widziałem na TVN (Garibaldi i Bester, Londi i Centauri Prime), a tu później okazało się że był sezon 5 co oznaczało 22 odcinki więcej przyjemności.
A docinki 5x20, 5x21 to już w moim odczyciu majstersztyk filmowy/serialowy. Oglądając to dwa razy za każdym razem aż mi się na łzy zbierało ( w czym chyba nie byłem odosobniony )
Do obejrzenia z tego uniwersum pozostało mi tylko B5: Crusade, wiem że to tylko 13 odcinków, ale zawsze to lepsze niż nic .
A co do filmó o naprawdę szkoda że na bazie któregoś nie powstał pełnowymiarowy serial. Naprawdę spory potencjał został zmarnowany.
Żałuję też niewyjaśnionych wątków syna Sheridana i Dellen (co się stało z "prezentem" od Drakh), Bestera i Garibaldiego (jak szybko go dorwał i jaką śmierć mu zgotował :]) no i co się stało z naszą małą telepatyczną bąbką termonuklearną SPOILERz filmu Legend of the Rangers wiemy że zmarła ale czy wcześniej zdążyła zdjąć blokadę Michelowi? co wiąże się też z życviem Bestera :]SPOILER END
Wiem że właśnie odpowiedzi na te pytania są zawarte w ksiażkach o świecie B5, ale niestety nie znam angielskiego w takim stopniu (chyba) żeby samemu to doczytać Chyba że jest polskie wydanie a ja o tym nie wiem ? Hmm....a może ktoś ma te książki (nawet po ang) i mógłby się podizelić, mógłbym spróbować zacząć czytać to nawet ze słownikiem...........
Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 17.10.2004 - |23:53|
->1019<-
Napisano 18.10.2004 - |06:59|
Wszystkie sceny 3D były robione w programie LightWave 3D na Amigach zresztą.
Jeżeli ktoś wie co to Amiga i grafika 3D w tych latach to jestem pewien że
nie będzie miał wątpliwości o "mocy" efektów w Babylonie.
Sam zafascynowałem się tym serialem z powodu właśnie Amigi
[Einstein Albert]
Napisano 31.10.2004 - |19:31|
Mógłbym wiele pisac co w nim było the best ( w zasadzie wszystko), ale duży plus to mała albo i żadna ilość wpadek, fakt że na każdym kroku było coś utrzymane w tajemnicy i to wciąga, pożadne postacie bohaterów i fakt że nigdy nie można było być pewnym co się z nimi stanie (ogromny plus).
Wątek z pierwszymi jest rewelacyjny (szkoda że tak skąpo wyjaśniony).
Zaś jeśli chodzi o ostatni odcinek serialu to brak mi słów aby opisać jakież wspaniałe zakończenie nam zaserwowano. Aż niejedna łezka mi się w oku zakręciła.
A po odcinku tym chodziłem z tydzień jakiś nieswój.
Jeśli chodzi o "minusy" to podpisuje się pod tym co napisał _Neoo_ dodając jeszcze skąpe wyjaśnienie o pierwszych. To co powiedziano, tylko dało więcej pytań.
Natomiast filmy niestety według mnie były już trochę słabsze, choć niektóre miały dobry materiał na kolejny serial w świecie B5.
Ale jakby nie było, oglądam po raz trzeci B5 i cały czas mnie wciąga, a o to w dobrym serialu chodzi.
Użytkownik Hakson edytował ten post 14.11.2004 - |15:37|
Napisano 13.11.2004 - |13:48|
Co do filmów to nie obejrzałem jeszcze pilota do Crusade ale pozostałe widziałem i musze powiedzieć że najciekawszy był In the beginig (wyjaśniony wątek wojny z Minabari). Ciekawym pomysłem było też Thirdspace (dużo niedomówień, szczególnie na końcu).
Serial jest the best, szkoda że juz nic więcej nie powstało w świecie B5
Napisano 13.11.2004 - |22:56|
Gdy obejrzysz calego Babylon 5 od poczatku do konca i zrozumiesz go w pelni.. Nic nie bedzie takie, jak dawniej ;-)
Napisano 14.11.2004 - |21:35|
Piszę tak dlatego, że kiedy próbowałem namówić znajomych do oglądania tego serialu na TVN, to Ci którzy poogladali ze 3 odnicki mówili przeważnie: "ehh politykują i politykują, a gdzie jakieś alieny"...
Kurcze siła tego serialu była w niesamowitej fabule i jak ktoś słusznie wcześniej zauważył był to serial dla starszej widowni, a nie dla dzieciaków 15-17 letnich. To była jego siła i myśle że jeszcze wiele lat serial będzie się bronił przed konkurencją... :clap:
Napisano 14.11.2004 - |22:26|
Poczekamy zobaczymy, może to sie zmieni ale jakoś mi sie w to wierzyć nie chce (ale mam nadzieje ze tak będzie)
Napisano 15.11.2004 - |00:44|
Teraz wydaje mi sie że żaden serial nie może nawet dorównać poziomem B5.
Muszę się zgodzić w zupełności z Tobą.Poziom rozwinięcia fabuły, "upolitycznienie", gra aktorska to poprostu majstersztyk.
Cieszę się że B5 oglądałem już jakis czas temu, teraz czas na skopletowanie wszystkich sezonów na płytkach i ... do oglądania!
Użytkownik Ankh edytował ten post 15.11.2004 - |00:45|
Napisano 27.11.2004 - |15:11|
Moje odczucia po obejrzeniu całości są miszane.
Po pierwsze serial jest zaj*****y. Fabuła dobrze skomponowane, trzymająca się (za przeproszeniem) kupy i bardzo wciągająca. Gra aktorska na bardzo wysokim poziomie, postacie odtwarzane przez aktorów nie są papierowe, mają trzeci wymiar i są dynamiczne, każdy się zmienia i ewoluuje. Jest to bardzo mocna strona tego serialu. Po prostu serial wymiata i tyle. Nie znam lepszego serialu SF od B5. Należą się goromne brawa i gratulacje dla JMS za pomysł a całej ekipie za wykonanie. :clap:
Po drugie czuję trochę żalu, że to już koniec Ostatno odcinek po prostu mnie wypłaszczył (chusteczka się przydała).
Na razie tyle z moich odczuć napisanych na świerzo.
Pozdrowionka dla wszystkich.
PS. Może się trochę zgubiłem, ale czy ktoś wie co się stało z urną jaką dał Londo dla dziecka Deleen i Sheridana w odcinku 5x22- Objects at rest? Jeśli ktoś wie, to bym prosił o jakieś info na privie. Dzięki z góry.
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"
Napisano 27.11.2004 - |18:39|
Dlaczego na priva... też chcemy to poznac .....(....)
PS. Może się trochę zgubiłem, ale czy ktoś wie co się stało z urną jaką dał Londo dla dziecka Deleen i Sheridana w odcinku 5x22- Objects at rest? Jeśli ktoś wie, to bym prosił o jakieś info na privie. Dzięki z góry.
Podejżewam, że to prezent w postaci tego robaka co kontroluje Londo... ale to tylko moje domysły są ....
Napisano 27.11.2004 - |20:10|
Chyba nie tylko podejrzenia. Juz troche minelo od mojego lukania B5, ale wydaje mi sie, ze byla pokazana zawartosc urny i byl to robal kontrolujacy Londo.Dlaczego na priva... też chcemy to poznac .....
Podejżewam, że to prezent w postaci tego robaka co kontroluje Londo... ale to tylko moje domysły są ....
Napisano 27.11.2004 - |22:46|
Dokladnie tak, to byl ten robal Drakhow.Chyba nie tylko podejrzenia. Juz troche minelo od mojego lukania B5, ale wydaje mi sie, ze byla pokazana zawartosc urny i byl to robal kontrolujacy Londo.
A co do tego co sie z nim stalo... coz, mamy 20 letnia dziure czasowa w tej kwestii ;D
Z tego co wiem, to chyba nigdzie nie zostalo to wyjasnione.. Choc nie wiem jak w ksiazkach. W kazdym razie - sprawy potoczyly sie dobrze, bo w ostatnim odcinku nic o klopotach z tym czyms nie bylo wspominane...
No, ale pod uwage trzeba wziac jedno - odcinek 5x22 orygionalnie byl odcinkiem 4x22, nakreconym nakoniec 4 sezonu, kiedy to 5. stal pod znakiem zapytania. Co za tym idzie - nie bylo wtedy afery z Drakhami z 5. sezonu, prawdopodobnie nie bylo nawet pomyslu z tym robalem Drakhow, wiec najzwyczjaniej nie zostalo to uwzglednione w tamtym czasie w odcinku Sleeping in Light. Niestety..
#35 Gość_jooboo_*
Napisano 21.01.2005 - |01:43|
Użytkownik jooboo edytował ten post 21.01.2005 - |01:44|
Napisano 21.01.2005 - |11:29|
Nie pożałujesz jeśli przebolejesz te słabsze docinki, ale obejrzyj je, bo ich zadaniem jest wprowadzenie w klimat serialu.
->1019<-
Napisano 21.01.2005 - |15:25|
Mam pytanie: słyszałem o B5 wyłącznie pozytywne opinie, obejrzałem 7 odcinków i z żalem stwierdzam, że póki co, serial jest słaby . Kiedy zaczyna się robić ciekawie? Seriali SF widziałem sporo, do najlepszych zaliczam FARSCAPE, STAR TREK DS9 i BATTLESTAR GALACTICA (ta nowa), także za niewyrobionego raczej się nie uważam. Czy to się rozwija do podobnego poziomu? A jeśli tak, to KIEDY?
Serial ma swoje lata. Efekty nie zaimponuja teraz nikomu,a niestety, dla wielu efekty=film. Babilon jest chyba najlogiczniejszym światem serialowym z jakim się spotkałem. I to nie tylko pośród fantastycznych kreacji. Można odpuścić sobie wiele odcinków, nie tracąc sensu fabuły, ale traci się sens świata Babilon5. Szczegóły, drobne smaczki, niekiedy drobiazgi z wystroju wnętrz, wszystko to stanowi o serialu, a nie strzelaniny, walki, akcja (chociaż i tych nie brakuje).
Napisano 21.01.2005 - |17:08|
W tym przypadku jak z winem - im starszy tym lepszy w porównaniu z nowymi produkcjami .Serial ma swoje lata.
Nie zgodzę się .Efekty nie zaimponuja teraz nikomu
Nie , odpuszczenie kilku odcinków (nawet tych z pierwszego sezonu) może sprawić że nie będziesz rozumiał niektórych wydarzeń , które dzieją się dużo później . Ja osobiście radzę obejrzeć całość .Można odpuścić sobie wiele odcinków
Napisano 21.01.2005 - |18:36|
W tym przypatku jak z winem - im starszy tym lepszy w porównaniu z nowymi produkcjami .
Niezgodzę się .
Nie , odpuszecznie kilku odcinków (nawet tych z pierwszego sezonu) moze sprawić że nie bedziesz rozumiał niektórych wydażeń , które dzieją się dużo pużniej . Ja osobiście radzę obejzeć całość .
Powiedz mi Obi, co zgubisz nie oglądając odcinka, na przykład 102, tego o Łowcach Dusz? Albo następnego, kiedy skradziono Londo purpurowe archiwum? Nawet to, że Adira pojawi się jeszcze, nie zaszkodzi głównej fabule serialu jak nie poznasz jej teraz. Dla fabuły - strata nie wielka, dla serialu, świata Babilon, o wiele większa. O to mi chodzi, kiedy piszę, że niektóre odcinki można sobie darować (ale uważam, że to głupota, nie powinno się pomijać ani jednego odcinka).
Nie ma w języku polskim słów obejżeć i puźniej, niezgodzę się, przypatku (jeśli nie podoba Ci się moje poprawianie, a komu by się podobało, to wywal tę ostatnią linijkę).
Polecałbym przeglądarkę Firefox, można do niej doinstalować moduł sprawdzający i poprawiający pisownię.
Napisano 21.01.2005 - |21:47|
(....)Seriali SF widziałem sporo, do najlepszych zaliczam FARSCAPE, STAR TREK DS9 i BATTLESTAR GALACTICA (ta nowa), także za niewyrobionego raczej się nie uważam. (....)
Sorry ale te seriale nie dorastaja do piet B5.... nawet ja jako zagorzaly treker uwazam, ze B5 bije na glowe ST.... kazdego !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych