Co do mojego rankingu:
Zdecydowanie najlepsza część 2. Wiadomo dlaczego. Robił to najlepszy wg mnie hollywoodzki reżyser. I nie chodzi tu wcale o efekty. Po prostu ta część miała najbardziej wartką i emocjonującą akcję. Mnóstwo dramatycznych zwrotów akcji. Do tego wyjaśniono niedomówienia z części 1.
Część 1 też była świetna. To pierwszy film, i coś nowego, oryginalnego w dziedzinie sf. Do tego też dużo emocji. Jednak nie tyle co w dwójce. Pierwszy raz oglądałem ten film w kinie jak miałem jakieś 10 lat. Pamiętam, że seans zaczynał się o 18.00, była zima, i potem sam wracałem po ciemku do domu.
Część 4 już dużo mniej mi się podobała. Głównie dlatego, że namieszali z genami obcego i nie był on juz taki jak wcześniej. Obcy podobny do człowieka nie bardzo mi pasował. Brakowało mi też tego napięcia. Chociaż jak na już 4 część to była to całkiem niezła kontynuacja.
Część 3 najmniej mi się podobała, chociaż chyba była bardziej emocjonująca od 4. Główna przyczyna to to, że namieszali w fabule. W dwójce wyraźnie obcy zginął i nie miał prawa znaleźć się na tamtym statku. Do tego uśmiercili tą dziewczynkę, a potem jeszcze Ripley. Pewne znaczenie ma chyba też to, że pierwszy raz oglądałem to na kasecie, w wojsku.

Logowanie »