Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia Star Treka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.10.2004 - |21:59|

nawet statki obcych ras wyglądają podobnie (czyli spodek, maszynownia i gondole Warp) .

Niezupełnie sie zgodze:

spodek i podwójne gondole warp - taka konfiguracja to znak charakterystyczny wyłącznie dla Federacji.

Natomiast co do samolotu to się zupełnie zgadzam. Zmienią sie komponenty z których wykonanych jest kadłub i skrzydła (ogólnie: powierzchnie nośne), zmianie ulegnie równiez silnik i pewnie sposób zasilania (rodzaj paliwa), ale kształt ogólny pozostanie taki sam. Dokładnie tak jak jest to pomiędzy stuletnim samoletem braci Wright i F-16.
Prawa aerodynamiki pozostaną takie same niezależnie od upływu czasu.

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.10.2004 - |22:01|

::. GRUPA TARDIS .::

#22 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 23.10.2004 - |23:06|

Dobrze, ale zauważ, że kształt kształtem-ale F-22 do samolotu braci Wright ma sie nijak... Dobrze-kształt sie zgadzać bedzie. Ale nic ponadto. A NX-01 i Sovereign? 200 lat różnicy? przy ciagle pryśpieszającym poziomie techniki? Nie da sie. Musi byc wolniejszy rozwój, zeby to miało sens. No,ael zrobił sie off-topic :) Dobra, kapituluję, ale nadal twierdzę, ze ta technologia powinna zniknać z tej linii czasowej...
  • 0

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.05.2005 - |15:55|

Pełna impulowa to ~ 270 000 000 km/h albo ~ 75 000 km/s (1/4 c )

Gdzieś czytałem że dla danej klasy statku prędkość impulsowa moze być inna - wiec jeżeli tam było poprawnie , to ta wartość podana przez Raydena jest błędna (no chyba że poda dla jakiego statku ) .
A jak podana wartość sie ma do predkości Defiajanta , który ma wedle opisu :Silniki impulsowe: standardowe (z dopalaczami) .

PS. O mam . Z opisu jednostki typu galaksy :Dodatkowo napęd impulsowy umożliwiał poruszanie się z prędkością 0,92 prędkości światła.
Wzięte z http://www.startrek.pl.

Użytkownik Obi edytował ten post 03.05.2005 - |15:57|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 03.05.2005 - |16:46|

Prędkość impulsowa dla każdej jedostki federacji ( i wieszosci jednstek obcych ras ) jest stała i wynosi dokładnie 1/4 c .

Lecz nie jest to maxymalna prędkość , jaką mozna osiagnąć na silnikach impuslowych ( bez wspomagania WARP ) - mozna leciec duzo szybciej ( nawet do 0,92 c ) , tyle ze przytakich prędkosćiach efekty relatywistyczne ( dylatacja czasu itp - czas zaczyna płynąć wolniej ) są bardzo duże .

Polecam ten link http://www.ditl.org/hedscitech.php?7 , jak by nie działał to :

http://www.ditl.org/ > sci-tech > impulse engines

koniec drugiego zielonego tekstu pod wzorem na reakcję fuzji
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#25 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 03.05.2005 - |18:39|

Dokładnie Reyden poprawnie odpowiedział na oba pytania.
Prędkośc impusowa jest w zasadzie jednostką miary prędkości i jako taka jest stała.
Przy prędkości impulsowej również ma zastosowanie fizyka Newtona a pole warp jedynie znosi mase statku.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#26 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.05.2005 - |18:51|

Prędkość impulsowa dla każdej jedostki federacji ( i wieszosci jednstek obcych ras ) jest stała i wynosi dokładnie 1/4 c .

To jak mam rozumieć komende -pełna impulsowa . Czy to właśnie te 0,25 c czy też maksymalna możliwa .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#27 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 03.05.2005 - |19:50|

Pełna impulsowa to właśnie to 0.25c.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#28 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.05.2005 - |22:05|

Pełna impulsowa to właśnie to 0.25c.

To w takim razie starczyło by żeby silniki impulsowe osiągały 0,3 c .
Po co więcej . No i np. dopalacze w jednostkach typu Defiaiant.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 04.05.2005 - |09:38|

Więsza moc silników potrzebna jest prawdopodobnie podczas starć z innymi jednostkami. Większe prędkości podświetlne są bardzo niebezpieczne ponieważ im bardziej zbliżamy sie do prędkości C tym bardziej zwiększa sie nasza masa i tym wolniej płynie dla nas czas. Zupełnie coś innego jest Warp, w warp statek wytwarza asymetryczne pole którym marszczy przestrzeń i ten sposób podrózy nie opiera sie na fizyce Newtona. Pod fizyką Newtona mam na myśli silniki działająca na zasadzie odrzutu tak jak to jest w przypadku silników impulsowych.

Spotkałem sie również w ST z określeniem maxymalna impulsowa jak i również ze stopniowaniem wydajności impulsowej w procentach
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#30 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.05.2005 - |09:44|

Większe prędkości podświetlne są bardzo niebezpieczne ponieważ im bardziej zbliżamy sie do prędkości C tym bardziej zwiększa sie nasza masa i tym wolniej płynie dla nas czas

Dla prędkości 0,9 c opużnienie czasu jest mniejwiecej talkie że jakbyś leciał
3,5 roku z tą prędkością , to poza statkiem mineło by 4 lata .
Innaczej mówiąc, efekt staje się widoczny prz na prawdę wysokich prędkościach .
Równie dobrze , statki mogły by osiągać 0,5 c - przeciesz loty z impulsową nigdy nie są długie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.05.2005 - |10:04|

Dla prędkości 0,9 c  opużnienie czasu jest mniejwiecej talkie że jakbyś leciał
3,5 roku z tą prędkością , to poza statkiem mineło by 4 lata .
Innaczej mówiąc, efekt staje się widoczny  prz na prawdę wysokich prędkościach .
Równie dobrze , statki mogły by osiągać 0,5 c - przeciesz loty z impulsową nigdy nie są długie .

Wyświetl post

\
jednak loty z impulsową są dość długie, lata co prawde nie trwają, ale dni lub miesiace na pewno tak. Należy pamiętąć że napędu Warp nie wolno uruchamiąć w układzie gwiezdym (tego jestem pewien, bo w którymś odcinku było że ten zakaz któryś z kapitanów złamał, tłumaczyli wówczas czemu nie wolno tego robić, ale już nie pamiętam, za dużo lat minęło), wolno się nim poruszać tylko w przestrzeni międzygwiezdnej.

Ja mam takie pytanie, Ile to 1 WARP? Czemu nie wolno przekraczać 10 WARP i ile to jest? :)

#32 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 11.05.2005 - |12:30|

Poniewaz jestem wredny, lubie mieszac a nie lubie DITL (poza zoltymi fragmentami) to namieszam i tym razem:

Wg mnie pelna impulsowa to maksymalna moc silnikow impulsowych. I nie ma nic wspolnego z tym nieszczesnym TM'owym 0,25c.

Po pierwsze, predkosci impulsowe mierzone sa w jednostkach warp (ST:TMP). dla Constitution maksymalna impulsowa to 0,5 warp. Powyzej tego potrzebowal juz normalnego napedu warp.

Dla Galaxy ta predkosc to warp 0,92 (albo ,96 - ne pamietam dobrze). Co wiecej - bez wzgledu na predkosc nie ma dylatacji czasowych. I co ciekawe - naped impulsowy jest napedem bezinercyjnym - posiada wyloty czasteczkowe (TNG), ale dziala we wszystkich kierunkach. ALe to taka ciekawostka.

Dlatego pelna impulsowa to maksymalna moc silnikow impulsowych. A poniewaz jest to skala warp, mozna w ten sposob podawac maksymalna predkosc okretu, a nie przyspieszenie jak w "normalnych" silnikach.

1 warp to juz zalezy jak na to spojrzysz - teoretycznie to 1c, praktycznie chyba troche wiecej, skoro 0,92(6) w (maksymalna predkosc Galaxy) to predkosc nadswietlna.

Warp 10 to maksymalna prędkość. funkcja predkosci warp w stosunku do predkosci swiatla to asymptota, podobnie jak warp do energii potrzebnej do osiagniecie danej predkosci.
Mowiac po ludzku - im szybciej lecisz, tym wiecej energii potrzebujesz, a w wypadku predkosci zblizajacych sie do warp 10, ta ilosc zaczyna zblizac sie do nieskonczonosci - to taka trekowa wersja teori wzglednosci.

Użytkownik Zarathos edytował ten post 11.05.2005 - |12:34|

• 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#33 Alyjen

Alyjen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoPoznań/Kraków

Napisano 12.05.2005 - |15:56|

O matko ale bzdury... znaczy nie mówie o torpedach coś tam i innych paradoksach czasowych bo za to się zabiorę w najbliższym czasie (swoją drogą od jakiej serii zacząć? mam dostęp do wszystkich, TNG widzsiałem jako tako całe w młodości)

Ale to co ktoś o łuku napisał to paranoja... ja strzelam z łuku wyczynowo więc conieco o tym wiem i tak
Łuki angielskie szacuje się się na około 80funtów (niecałe 40kg) co jest potwrotnym naciągiem jak na dzisiejsze czasy (mój olimpik ma 40 funtów i wystarcza do prowadzenia celnego ognia z 90m) taki łuk przetrzymany dłużej niż pare sek łamał się (albo wcześniej łamał strzelca ;) i nie ma bata drewno to drewno i tak pracuje) dlatego o celowaniu można zapomnieć. Poza tym zasięg skuteczny to wtedy było jakieś 150m raczej niż 300m ale to różnie źródła podają, napewno ze 150m strzała z dość cieżkim grotem AP (brytole to wymyślili) zrzucała pancernego z konia a zabijała go dopiero średniowiczna medycyna albo inny koń

kusza zaś była silniejsza wtedy około 2ktronie i faktycznie nawet kretyn mógł z niej strzelać celnie na odległości przekraczające 100m zasięg szacowano na 400m, gówlnie łatwość użycia czyniła z kuszy tak morderczą broń
nie wiem czy ktoś rozróżnia pomiędzy zasięgiem a donośnością bo to się zaraz przyda ;)
Pocisk wystrzelony z współczensego pistoletu ma donośność ok 1300m zasięg 300m (pocisk ma ciągle wystarczającą energię do obalenia celu) a skutecznie to ogień da się prowadzić na odległości kilkunastu metrów w warunkach bojowych 50m na strzelnicy

Współczesna kusza może mieć i 120kg+ naciągu (łuk dzięki mechanizmowi redukcyjnemu znów ma 40kg naciągu i da się celować :D ) i faktycnzie jest to mordercze urządzenie gdyż rzadko które kamizelka jest projektowna do powstrzymania ostrza, z łuku myśliwskiego da się przestrzelić dzika na wylot z 50m bełt z koszy może przebić niewielkie drzewko

wiem że to maksymalny oftop ale jakoś musiałem się ustosunkować do rewelacji tu zamieszczonych

btw w średniowieczu to najwięcej ludzi zabiły zarazy a w europie nie mieszkało dużo więcej ludzi niż zgineło podczas WWII więc bez przesady (o ile nie mniej musiałbym zaglądnąć do atlasów historycznych)

Użytkownik Alyjen edytował ten post 12.05.2005 - |16:04|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych