O matko ale bzdury... znaczy nie mówie o torpedach coś tam i innych paradoksach czasowych bo za to się zabiorę w najbliższym czasie (swoją drogą od jakiej serii zacząć? mam dostęp do wszystkich, TNG widzsiałem jako tako całe w młodości)
Ale to co ktoś o łuku napisał to paranoja... ja strzelam z łuku wyczynowo więc conieco o tym wiem i tak
Łuki angielskie szacuje się się na około 80funtów (niecałe 40kg) co jest potwrotnym naciągiem jak na dzisiejsze czasy (mój olimpik ma 40 funtów i wystarcza do prowadzenia celnego ognia z 90m) taki łuk przetrzymany dłużej niż pare sek łamał się (albo wcześniej łamał strzelca
i nie ma bata drewno to drewno i tak pracuje) dlatego o celowaniu można zapomnieć. Poza tym zasięg skuteczny to wtedy było jakieś 150m raczej niż 300m ale to różnie źródła podają, napewno ze 150m strzała z dość cieżkim grotem AP (brytole to wymyślili) zrzucała pancernego z konia a zabijała go dopiero średniowiczna medycyna albo inny koń
kusza zaś była silniejsza wtedy około 2ktronie i faktycznie nawet kretyn mógł z niej strzelać celnie na odległości przekraczające 100m zasięg szacowano na 400m, gówlnie łatwość użycia czyniła z kuszy tak morderczą broń
nie wiem czy ktoś rozróżnia pomiędzy zasięgiem a donośnością bo to się zaraz przyda
Pocisk wystrzelony z współczensego pistoletu ma donośność ok 1300m zasięg 300m (pocisk ma ciągle wystarczającą energię do obalenia celu) a skutecznie to ogień da się prowadzić na odległości kilkunastu metrów w warunkach bojowych 50m na strzelnicy
Współczesna kusza może mieć i 120kg+ naciągu (łuk dzięki mechanizmowi redukcyjnemu znów ma 40kg naciągu i da się celować
) i faktycnzie jest to mordercze urządzenie gdyż rzadko które kamizelka jest projektowna do powstrzymania ostrza, z łuku myśliwskiego da się przestrzelić dzika na wylot z 50m bełt z koszy może przebić niewielkie drzewko
wiem że to maksymalny oftop ale jakoś musiałem się ustosunkować do rewelacji tu zamieszczonych
btw w średniowieczu to najwięcej ludzi zabiły zarazy a w europie nie mieszkało dużo więcej ludzi niż zgineło podczas WWII więc bez przesady (o ile nie mniej musiałbym zaglądnąć do atlasów historycznych)
Użytkownik Alyjen edytował ten post 12.05.2005 - |16:04|