Dyskusja o regulaminach
Napisano 29.03.2009 - |14:58|
Napisano 29.03.2009 - |15:09|
Napisano 29.03.2009 - |15:13|
Mam taką nadzieję, jedynie chciałem się upewnić. Przecież nie chcemy, żeby nasz regulamin miał luki jak ustawy produkowane przez sejm RP.biku chyba chodziło o materiały dodatkowe z dvd.
Napisano 29.03.2009 - |16:22|
Mi chodziło o te "dodatkowe sceny" nie z wydłużonych/reżyserskich wersji a o takie które są w dodatkach na dvd bo ja mając np sporo seriali na dvd mógłbym z samego BSG Wam dawać i nic byście nie zgadli a chyba nie o to tu chodzi.
A dokładnie mówiąc o sceny które nigdy nie były w filmie/odcinku w wersji normalnej czy rozszerzonej.
Użytkownik biku1 edytował ten post 29.03.2009 - |16:23|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 31.03.2009 - |21:53|
Napisano 01.04.2009 - |16:30|
Wszelkie sugestie są mile widziane, zatem nie krępujcie się. Proszę pisać, jak coś jest napisane zbyt ogólnie lub szczegółowo, coś chcielibyście zmienić, dodać, wyrzucić, przenieść, itp.
Możecie też napisać w celach informacyjnych, że wszystko Wam pasuje i niczego byście w nim nie zmienili.
Quiz Filmowy - Zasady/Regulamin/10 przykazań quizowych:
1. Zagadką może być tylko screen* z filmu, w przypadku podpowiedzi zadający ma dowolność.
2. Odpowiedź powinna zawierać: oryginalny tytuł filmu i rok produkcji.
3. W jednym poście można podać maksymalnie 2 filmy, kolejne propozycje można podać dopiero po zanegowaniu naszych propozycji.
4. Dozwolona jest edycja postów z zachowaniem zasad punktu 3.
5. W przypadku drobnego błędu w odpowiedzi decyzja o zaliczeniu zagadki należy do zadającego.
6. Osoba, która odgadła film, zadaje kolejną zagadkę oraz uzupełnia punktację dodając sobie punkt.
7. Jeśli zgadujący jest pewny swojej odpowiedzi, może zadać kolejną zagadkę bez potwierdzenia.
8. Jeśli nie masz zamiaru lub czasu zadać następną zagadkę, nie zgaduj.
9. Jeśli zagadka nie zostanie zadana w ciągu 24 godzin, obowiązuje zasada: "kto pierwszy, ten lepszy".
10. Jeśli zagadka nie zostanie rozwiązana w ciągu 12 godzin, a autor zagadki nie doda podpowiedzi, obowiązuje zasada: "kto pierwszy, ten lepszy".
*screen - skompresowany jpeg, nie miniaturka
Użytkownik johnass edytował ten post 01.04.2009 - |16:59|
Napisano 01.04.2009 - |17:22|
Użytkownik Modes edytował ten post 01.04.2009 - |17:23|
Napisano 01.04.2009 - |17:45|
Wziąłem to pod uwagę, ale na razie większość opowiedziała się za 12 godzinami na podpowiedź.Co do dwoch punktow mam pretencje, oczywiscie 10 (o ktorym juz wczesniej pisalem)
Również większość opowiedziała się za taką opcją, a jak ktoś nie zna oryginalnego tytułu, polecam imdb lub filmweb, nie trzeba od razu przeszukiwać całego google.oraz 2. Orginalny tytul filmu? Tylko ze niektore filmy sa z krajow bardzo egzotycznych (chiny, japonia, indie, itp.) i nie kazdy zna orginalny tytul a chyba nie chcemy zeby quiz zamienil sie w zabawe "kto wygoogluje tytul pierwszy". Wedlog mnie powinno byc tak jak w starym regulaminie czyli tytul orginalny/angielski/polski do wyboru.
Chyba prościej podać film z rokiem produkcji, niż sprawdzać, czy istnieje inny film o podanym tytule.Co do roku produckji powinno byc to opcjonalne z tymze jesli sa 2 lub wiecej filmy o tym samym tytule to wygrywa odpowiedz z poprawna data (tutaj takze nie chcialbym zeby gra zamienila sie w umiejetnosc googlowania, niektorym znalezienie takich informacji zajmuje 30 sekund innym 30 minut).
Moim zdaniem im precyzyjniejsza odpowiedź, tym mniej jest miejsca na jakieś niejasności, a podanie oryginalnego tytułu filmu i roku produkcji nie przekracza chyba możliwości osoby, która potrafi zrobić screena i umieścić go w poście na forum.
Napisano 08.04.2009 - |09:43|
Napisano 08.04.2009 - |14:11|
pkt 10. jest bez sensu, nie kazdy moze sprawdzac co kilka godzin czy ktos odpowiedzial lub nie - wynika z tego ze pozostana zagadki/pytania bez odpowiedzi, dazenie do generacji jak najwiekszej liczby pytan nie ma wiekszego sensu i nie na tym chyba polega quiz
pkt 9. nie mowi od kiedy liczymy czas 24h
pkt 8. powinien byc zmieniony tak ze w przypadku odpowiedzi mozna bylo napisac ze nie bedzie zadawane pytanie wtedy zasada "kto pierwszy, ten lepszy" miala by sens
pkt 2. przez orginalny tytul w przypadku egzotycznych jezykow z krzaczaki przyjac polska wersje albo angielska
proponuje dodac pkt mowiacy "pierwsza piatka w punktacji nie moze odpowiadac prze pierwsze 12h od zadania zagadki/pytania"
Napisano 08.04.2009 - |14:35|
Tak.rozumiem ze zasada "kto pierwszy, ten lepszy" polega na zadaniu nastepnego pytania?
Wszystko jest do obgadania, ale jakoś na razie temat upadł. Do tej pory większość opowiedziała się za 12h, więc tak napisałem. Zmiana nie jest problemem.pkt 10. jest bez sensu, nie kazdy moze sprawdzac co kilka godzin czy ktos odpowiedzial lub nie - wynika z tego ze pozostana zagadki/pytania bez odpowiedzi, dazenie do generacji jak najwiekszej liczby pytan nie ma wiekszego sensu i nie na tym chyba polega quiz
Dodam, że od potwierdzenia.pkt 9. nie mowi od kiedy liczymy czas 24h
Ale jaki jest wtedy sens zgadywania, jak się nie ma zamiaru zadawać kolejnej zagadki?pkt 8. powinien byc zmieniony tak ze w przypadku odpowiedzi mozna bylo napisac ze nie bedzie zadawane pytanie wtedy zasada "kto pierwszy, ten lepszy" miala by sens
Przecież wiadomo, że zawsze są jakieś niepisane umowy między graczami, a chciałem, żeby ogólny regulamin był zwięzły. Mogę to dopisać, ale generalnie chodzi o to, żeby schemat odpowiedzi wyglądał: oryginalny tytuł (rok produkcji).pkt 2. przez orginalny tytul w przypadku egzotycznych jezykow z krzaczaki przyjac polska wersje albo angielska
A może przez tydzień? Tutaj mógłbym dyskutować w stylu tych 12h na podpowiedź, ale róbcie, jak chcecie – ja się dostosuję albo po prostu przestanę się w to bawić i poczekam, aż będę szósty.proponuje dodac pkt mowiacy "pierwsza piatka w punktacji nie moze odpowiadac prze pierwsze 12h od zadania zagadki/pytania"
Użytkownik johnass edytował ten post 08.04.2009 - |14:38|
Napisano 08.04.2009 - |14:50|
Temat nie upadł tylko jednym wskoczyło trochę innych zajęć albo tak jak mi choróbsko i brak chęci i możliwości na skupianie się i wczytywanie w jakiekolwiek Regulaminy ale powoli zbieram siły.- Ale jaki jest wtedy sens zgadywania, jak się nie ma zamiaru zadawać kolejnej zagadki?
- Przecież wiadomo, że zawsze są jakieś niepisane umowy między graczami, a chciałem, żeby ogólny regulamin był zwięzły. Mogę to dopisać, ale generalnie chodzi o to, żeby schemat odpowiedzi wyglądał: oryginalny tytuł (rok produkcji).
- A może przez tydzień? Tutaj mógłbym dyskutować w stylu tych 12h na podpowiedź, ale róbcie, jak chcecie – ja się dostosuję albo po prostu przestanę się w to bawić i poczekam, aż będę szósty.
- Co do napisania , że się nie będzie zadawać kolejne zagadki to ja to rozumiem jako sporadyczne wydarzenia a nie ,że ktoś notorycznie będzie zgadywał i nie zadawał. Jest jeszcze taka możliwość, że widzimy iż zgadujący się "męczą" a dla nas jest to bardzo proste więc aż korci ,żeby odpowiedzieć.
- Co do oryginalnego tematu to oczywiście, że nie będziemy pisać krzaczkami chińskimi tudzież zawijasami tajlandzkimi. Oryginalny w domyśle jak najbardziej "rozpowszechniony" a takim są tytuły angielskie. Wiadomo też, że jak ktoś napisze "Wirujący seks" to nie ma bata ale chodzi tylko o jeden film choć nie podaliśmy tytułu amerykańskiego.
- Ha ha hi hi ha aaaa ha ha ha h i hi hi hi hi hi ahahahahha
Zresztą staramy się po prostu stworzyć jak najjaśniejszy i zwięzły=prosty Regulamin a jak będą jakieś niewielkie odstępstwa to wiadomo, że nikt nikogo nie będzie bił.
Wszystko w granicach rozsądku i aby było potem jak najmniej nieporozumień.
ps. johnass dziwisz się, że nikt nie odpowiadał a pisałeś to wszystko 1 kwietnia więc nikt nie był pewien czy to nie jajca.
Użytkownik biku1 edytował ten post 08.04.2009 - |14:51|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 08.04.2009 - |15:14|
chwila, moment - to my zabieramy zabawki i idziemy to innej piaskownicyproponuje dodac pkt mowiacy "pierwsza piatka w punktacji nie moze odpowiadac prze pierwsze 12h od zadania zagadki/pytania"
Napisano 08.04.2009 - |15:20|
Ok, prześlij mi skan zwolnienia lekarskiego i zanotuję sobie, że jesteś usprawiedliwiony.Temat nie upadł tylko jednym wskoczyło trochę innych zajęć albo tak jak mi choróbsko i brak chęci i możliwości na skupianie się i wczytywanie w jakiekolwiek Regulaminy ale powoli zbieram siły.
Pewnie, że zdarzały się już takie przypadki, iż ktoś prosił o zadanie zagadki w zastępstwie, ale nie widzę sensu, żeby robić z tego zasadę w regulaminie. Wiadomo, że zawsze może coś komuś wypaść, a to tylko zabawa.- Co do napisania , że się nie będzie zadawać kolejne zagadki to ja to rozumiem jako sporadyczne wydarzenia a nie ,że ktoś notorycznie będzie zgadywał i nie zadawał. Jest jeszcze taka możliwość, że widzimy iż zgadujący się "męczą" a dla nas jest to bardzo proste więc aż korci ,żeby odpowiedzieć.
Zgoda, ale dalej obstaję przy tym, że oryginalny tytuł + rok produkcji znacznie minimalizuje powstanie jakiś niejasności i wolałbym tego przestrzegać. Jednak decyzja i tak należy do zadającego - jeśli jemu nie przeszkadza "Wirujący seks", to czemu mnie miałby?- Co do oryginalnego tematu to oczywiście, że nie będziemy pisać krzaczkami chińskimi tudzież zawijasami tajlandzkimi. Oryginalny w domyśle jak najbardziej "rozpowszechniony" a takim są tytuły angielskie. Wiadomo też, że jak ktoś napisze "Wirujący seks" to nie ma bata ale chodzi tylko o jeden film choć nie podaliśmy tytułu amerykańskiego.
Hehe, Toudi też się załapuje do pierwszej piątki.chwila, moment - to my zabieramy zabawki i idziemy to innej piaskownicyproponuje dodac pkt mowiacy "pierwsza piatka w punktacji nie moze odpowiadac prze pierwsze 12h od zadania zagadki/pytania"
Użytkownik johnass edytował ten post 08.04.2009 - |15:29|
Napisano 08.04.2009 - |21:28|
Ta regula popsuje tylko gre bo nikt nie bedzie chcial byc w pierwszej 5 i dojdzie do tego ze ktos dla kogo zagadka jest banalnie prosta nie bedzie zgadywal bo ten 1 punkt podniesie go na 5 pozycje i nie bedzie mogl grac.proponuje dodac pkt mowiacy "pierwsza piatka w punktacji nie moze odpowiadac prze pierwsze 12h od zadania zagadki/pytania"
Nie ma sensu karac najlepszych graczy bo to oni napedzaja tempo gry (johnas juz ponad 300 razy zgadl ... czyli ponad 300 razy zadal zagadke)
Przecież wiadomo, że zawsze są jakieś niepisane umowy między graczami, a chciałem, żeby ogólny regulamin był zwięzły. Mogę to dopisać, ale generalnie chodzi o to, żeby schemat odpowiedzi wyglądał: oryginalny tytuł (rok produkcji).pkt 2. przez orginalny tytul w przypadku egzotycznych jezykow z krzaczaki przyjac polska wersje albo angielska
Tylko ze wtedy osoba ktora zgadla poprawny tytol ZGODNIE z regulaminem bedzie miala pretensje do zadajacego ze uznal wczesniejsza odpowiedz ktora byla niezgodna z regulaminem (np. "wirujacy seks (1987)").
Musi to byc rozwiazane regulaminem.
mam podobne zdanie. Moim zdaniem jesli jakis aktywny uczestnik gry (np.Toudi) zgadnie zagadke i napisze zeby ktos za niego zadal i zddarzy sie to raz na dluzszy czas to jest to dopuszczalne ale jesli ktos zupelnie obcy przyjdzie odgadnie zagadke i wiecej sie nie pojawi to dla mnie jest to psucie zabawy chamskim zachowaniem.- Co do napisania , że się nie będzie zadawać kolejne zagadki to ja to rozumiem jako sporadyczne wydarzenia a nie ,że ktoś notorycznie będzie zgadywał i nie zadawał. Jest jeszcze taka możliwość, że widzimy iż zgadujący się "męczą" a dla nas jest to bardzo proste więc aż korci ,żeby odpowiedzieć.
Jak pisalem powyzej, w takim przypadku ktos kto odpowiedzial drugi ale poprawnie (Dirty dancing 1987) bedzie mial zazle zadajacemy ze zaliczyl odpowiedz niezgodna z regulaminem i po kilku takich sytuacjach i klutniach regulamin bedzie musial byc zmieniony (albo wszyscy beda sie stosowac do orginalnego tytulu i tajlandzkich znaczkow).- Co do oryginalnego tematu to oczywiście, że nie będziemy pisać krzaczkami chińskimi tudzież zawijasami tajlandzkimi. Oryginalny w domyśle jak najbardziej "rozpowszechniony" a takim są tytuły angielskie. Wiadomo też, że jak ktoś napisze "Wirujący seks" to nie ma bata ale chodzi tylko o jeden film choć nie podaliśmy tytułu amerykańskiego.
Nie moze byc to rozwiazane decyzja zadajacego, poniewaz bedzie taki zadajacy od woli uznawal raz orginalny tytul a raz jego angielska albo polska wersje i kto z nas bedzie wiedzial czy nie uznal naszej odpowiedzi dlatego ze "pasowal" mu wczesniejszy polski tytul czy dlatego ze nas nie lubi i wolal by ktos inny dostal punkta.Zgoda, ale dalej obstaję przy tym, że oryginalny tytuł + rok produkcji znacznie minimalizuje powstanie jakiś niejasności i wolałbym tego przestrzegać. Jednak decyzja i tak należy do zadającego - jeśli jemu nie przeszkadza "Wirujący seks", to czemu mnie miałby?- Co do oryginalnego tematu to oczywiście, że nie będziemy pisać krzaczkami chińskimi tudzież zawijasami tajlandzkimi. Oryginalny w domyśle jak najbardziej "rozpowszechniony" a takim są tytuły angielskie. Wiadomo też, że jak ktoś napisze "Wirujący seks" to nie ma bata ale chodzi tylko o jeden film choć nie podaliśmy tytułu amerykańskiego.
Skoro chcecie juz uznac ze dopuszczalne jest podawanie odpowiedzi po angielsku/polsku ale czy taka odpowiedz zostanie zaakceptowana przez zadajacego zalezy tylko od jego dobrej woli to moze lepiej wyrzucic z rowniania ta "wole zadajacego" (ktora moze nam byc nieprzychylna ... bo naprzyklad wypowiedzialem sie ostatnio ze serial XXX, ktory zadajacy uwielbia, jest prawdziwym dnem) i wpisc w regulaminie ze angielski, polski albo orginalni tytul jest prawdilowa odpowiedzia.
Napisano 08.04.2009 - |21:48|
Napisano 08.04.2009 - |22:29|
przecież to tylko dowcip był, luźno rzucone hasło, nie bierzcie tego sobie do sercaTa regula popsuje tylko gre bo nikt nie bedzie chcial byc w pierwszej 5 i dojdzie do tego ze ktos dla kogo zagadka jest banalnie prosta nie bedzie zgadywal bo ten 1 punkt podniesie go na 5 pozycje i nie bedzie mogl grac.
Nie ma sensu karac najlepszych graczy bo to oni napedzaja tempo gry (johnas juz ponad 300 razy zgadl ... czyli ponad 300 razy zadal zagadke)
Napisano 08.04.2009 - |22:34|
a z odpowiedzia to bez przesady tytul orginalu albo eng i jest po sprawie dodawanie do tego jeszcze roku jest przesadzonym pomyslem nawet jak mamy remake to co z tego ze tytul jest taki sam? nie zmienia to faktu ze wiemy jaki jest jego tytul a przeciez o to chodzi
dopisek poodpowiedzi "kto pierwszy" zalatwial by sprwe z zadawaniem pytan w tych wyjatkowych przypadkach, przeciez nie kazdy odrazu musi miec jakis film zeby screena zrobic
Napisano 08.04.2009 - |23:46|
Hehe, trochę przesadzasz, ale przecież punktacja to tylko dodatek do quizu. Dla mnie najważniejsza jest dobra zabawa, a nie jakieś punkty (do CV sobie tego chyba nie wpiszę ). Jednak jak chcecie się tak ścigać - wyzerujcie mnie i po sprawie.5 pierwszych to wiecie tylko taki pomysl przeciez nie musi tez byc 12h moze byc mniej ale zeby szanse jednak mieli ci z konca stawki(np ja) bo powiedzmy sobie szczerze johnass ma za duzo czasu i wiedzial wszystko co mozna zobaczyc jak tu z takim konkurowac
Tu się nie zgodzę. Skoro wiesz, przedstaw to tak, żeby i inni wiedzieli, że Ty wiesz.nawet jak mamy remake to co z tego ze tytul jest taki sam? nie zmienia to faktu ze wiemy jaki jest jego tytul a przeciez o to chodzi
A tu nie wiem, o co biega, więc prosiłbym o rozwinięcie myśli.dopisek poodpowiedzi "kto pierwszy" zalatwial by sprwe z zadawaniem pytan w tych wyjatkowych przypadkach, przeciez nie kazdy odrazu musi miec jakis film zeby screena zrobic
Użytkownik johnass edytował ten post 08.04.2009 - |23:50|
Napisano 09.04.2009 - |06:37|
Nie zawsze wiadomo o co chodzi. Przykład "crash" imdb podaje kilka filmów o tym tytule, dopisanie roku gwarantuje ci, że podajesz tytuł bardzo precyzyjnie.a z odpowiedzia to bez przesady tytul orginalu albo eng i jest po sprawie dodawanie do tego jeszcze roku jest przesadzonym pomyslem nawet jak mamy remake to co z tego ze tytul jest taki sam? nie zmienia to faktu ze wiemy jaki jest jego tytul a przeciez o to chodzi
Co do całego zamieszania z tytułami wymagał bym tytuł oryginalny bo nasi tłumacze są często na tyle kreatywni + nie każdy na tym forum mieszka w pl i może nie znać polskiego tytułu (raz na pewno było z tym zamieszanie że ktoś nie uznał polskiego tytułu jakiegoś filmu, a po paru podpowiedziach/odpowiedziach uznał tytuł oryginalny).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych