Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spoiler Zone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 01.03.2008 - |22:34|

Ponieważ juz coraz bliżej do premiery sezonu, najwyższa pora na kilka newsów ze świata Doctora :)

Sezon 4 rozpocznie sie najprawdopodobniej 28 marca
(aczkolwiek pojawiają się też najróżniejsze daty kwietniowe)

Układ odcinków (w każdym zagra Tennat i Tate)

04x01 - Partners in Crime
04x02 - The Fires of Pompeii
04x03 - Planet of the Ood
04x04 - The Sontaran Stratagem (1)
pojawi się Freema Agyeman (Martha Jones)
04x05 - tytuł nie znany (2)
pojawi się Freema Agyeman (Martha Jones)
04x06 - tytuł nie znany
pojawi się Freema Agyeman (Martha Jones), oraz Georgia Moffett jako córka Doctora ;)
04x07 - The Unicorn & the Wasp
04x08 - Silence in the Library (1)
04x09 - tytuł nie znany (2)
04x10 - Midnight
04x11 - Hurricane (??)
pojawi się Billie Piper (Rose)
04x12 - tytuł nie znany (1)
04x13 - tytuł nie znany (2)
w obu odcinkach finałowych pojawią się:
John Barrowman (Kapitan Jack), Freema Agyeman (Martha Jones),
Elizabeth Sladen (Sarah Jane Smith), Billie Piper (Rose)

:)

Użytkownik psjodko edytował ten post 01.03.2008 - |22:41|

::. GRUPA TARDIS .::

#22 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 20.10.2008 - |11:04|

(Post zawiera spojlery)

No to może trochę nowinek, bo coś dyskusja zamarła :)

1. Rok 2008
Najbliższy odcinek 25 grudnia. - Doktor zwalcza kolejną próbę opanowania Londynu (a pewnie i śwata) przez Cybermanów.

2. Rok 2009
Czekają nas "tylko" 4 odcinki Doctora:
11.04.09 - 20.06.09 - 29.08.09 - trzyodcinkowy Rose Tyler: Earth Defender: War Parts 1, 2 and 3.
Już sam tytuł mówi nam wszystko. :) Gościnnie wystąpi również Hugh Grant.

No i oczywiście tradycyjnie Christmas Special 25.12.2009 - a w tym odcinku zapowiada się wręcz niesamowita przemiana Doctora :)
W pierwszym Christmas Specialu w 2005 stracił tylko (!!) rękę to tutaj straci
Spoiler
i stanie się zupełnie inną osobą (oczywiście tylko tymczasowo) ;)

3. Rok 2010
Oczekiwany gorąco bo Doctor wraca z całym normalnym sezonem (13 odcinków) !!
- nie będzie w tym sezonie Rose
- nie wiemy czy przypadkiem na zakończenie sezonu nie nastąpi ostateczna regeneracja Doctora w kolejna postać (tym razem już na stałe :( )

prawdopodobne, znane odcinki (przecieki nie koniecznie mogą okazać się prawdziwe)

5x01 - 03.04.2010 - About Time - Do Doktora przyłącza się dwoje nowych towarzyszy.
5x02 - 10.04.2010 - The Dust of Stars - Powrót Kylie Minogue (!!). I podróż do centrum Wszechświata.
5x03 - 17.04.2010 - Scherzo - Przygody we Wszechświecie równoległym (? ale nie tym gdzie była Rose ?).
5x04 - 24.04.2010 - Family Reunion - Powraca córka Doktora :D !!!! (mam nadzieję, że na dłużej)

W kolejnych odcinkach prawdopodobnie zobaczymy Zygonów, potwora z Loch Ness, zawitamy na zamek Króla Artura, będziemy mieli problemy z niestabilnymi czarnymi dziurami no i niewykluczone, że zakończy się ostateczną regeneracja Doctora :(
Nie wiadomo ostatecznie czy ponownie pojawi się River Song.
W każdym razie Steven Moffat ocenia, że ten sezon będzie dużo mroczniejszy od poprzednich.

Jak się podoba ? :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 20.10.2008 - |11:10|

#23 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 20.10.2008 - |11:22|

Dobrze, szkoda, że tyle spoilerów, ale pewnie zdążę zapomnieć. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#24 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.10.2008 - |04:19|

Jak się podoba ? :)

Podobalo by sie bardziej, gdyby to byly plany jedynie na 2008 rok. Strasznie malo tych odcinkow .... :(
  • 0
Dołączona grafika

#25 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 30.11.2008 - |13:06|

A teraz coś zupełnie innej beczki:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 0

#26 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 01.12.2008 - |08:11|

Bez spoilerów proszę, nawet w zdjęciach. To pierwsze zdjęcie usuń. :wacko:

Użytkownik Magnes edytował ten post 01.12.2008 - |08:12|

• 0

#27 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 01.12.2008 - |12:04|

Przecież od dawna wiadomo kto wróci ;)
  • 0

#28 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 01.12.2008 - |12:14|

Przecież od dawna wiadomo kto wróci ;)

Ja nie wiem (nie wiedziałem). A nie chcę przerywać zaglądania na te forum tylko po to, żeby się nie dowiedzieć. :angry:
Do spoilerów możnaby założyć osobny wątek, jak ktoś chce.

Użytkownik Magnes edytował ten post 01.12.2008 - |12:14|

• 0

#29 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.12.2008 - |02:38|

Jakich spojlerów :blink:? Trailer świątecznego odcinka leciał już przy finałowym czwartej serii, z tego co pamiętam. A tegoroczny "Children in Need" stanowił sobą tak zwany sneak preview, czyli innymi słowy fragment właśnie tego odcinka, i widać było wyraźnie co i jak. Ja rozumiem wszystko, ale to są informacje podawane przez BBC (wystarczy zajrzeć na oficjalną stronę Doktora, żeby się o tym przekonać) przy każdej możliwej okazji, i to od bardzo dawna.

Jak już kiedyś wspominałam: proponuję może zrezygnować wręcz z oglądania serialu w ogóle, wtedy się uniknie spojlerów na wieki...
  • 0

#30 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 02.12.2008 - |08:03|

To są spoilery. Proponuję, by wypowiedzieli się moderatorzy, bo jeśli takie będą dozwolone, to kończę czytanie tego wątku. Trailery to SPOILERY. :angry: Oglądanie serialu to NIE SPOILERY. Zdjęcie które było wyżej było SPOILEREM.
Trochę jak The Master musiałbym to chyba graficznie wyjaśnić.

Dodam, że jest to jedyny temat na tym forum, na jaki się natknąłem, który mimo że nie jest oznaczony, że zawiera spoilery, to takowe się w nim niestety pojawiają. Spoilery można oznaczać tak:
Spoiler
. Zamiast zdjęć dawać linki do nich. I wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Użytkownik Magnes edytował ten post 02.12.2008 - |08:11|

• 0

#31 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 02.12.2008 - |10:51|

Ja się zastanawiam jak ty obejrzałeś Journey's End skoro zaraz wyskoczyła zapowiedź Holiday Special.
  • 0

#32 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 02.12.2008 - |10:54|

Wyłączam gdy pojawia się zapowiedź. To naprawdę nie jest trudne.
  • 0

#33 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 02.12.2008 - |12:56|

No to masz super refleks... ja wczoraj przed snem oglądałem jeszcze raz i zapowiedź pojawia się bardzo szybko że nawet nie zdążyłem przełączyć subedita na Torchwoood. Ale wracając do tematu to zgadzam się z owczarnią że to nie żaden spoiler skoro BBC trąbi o tym od pół roku czy teraz puszcza reklamówki i ten kalendażyk adwentowy.
  • 0

#34 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 02.12.2008 - |13:23|

Jeśli tak, to niestety żegnam się z tematem. :) Dla mnie to spoilery.
  • 0

#35 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.12.2008 - |15:28|

To są spoilery. Proponuję, by wypowiedzieli się moderatorzy, bo jeśli takie będą dozwolone, to kończę czytanie tego wątku. Trailery to SPOILERY.

To się fachowo nazywa: gonić w piętkę.
  • 0

#36 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 02.12.2008 - |15:43|

Magnes, nie jesteś sam, ale na tym forum niestety moderatorzy podchodzą do tego bardzo pobłażliwie. Sam pamiętam jak jeden z tutejszych moderatorów osobiście puścił w pewnym bratnim - już nie działającym - nie do końca legalnym - serwisie spoilera w komentarzach do odcinka BSG. A działy Zagubionych czy BSG już od dawna omijam szerokim łukiem, bo spoilerów tam (było/jest?) jak na polu minowym.

A co do argumentu, że "skoro BBC to ujawniło, to to nie spoiler" - w którym miejscu w definicji spoilera jest rozróżnienie na pochodzenie informacji? Nie ma czegoś takiego. Informacja o fabule niepochodząca/niewynikająca z już wyemitowanych odcinków JEST spoilerem. Guzik mnie obchodzi, czy powiedział to sam Tennant w wywiadzie na oficjalnej stronie serialu zatytułowanym "The Future Adventures of the Doctor".

Użytkownik franek edytował ten post 02.12.2008 - |15:45|

• 0

#37 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.12.2008 - |16:05|

A można wiedzieć, skąd czerpiecie te definicje spojlerów? Spojlerowanie to psucie komuś przyjemności oglądania/czytania poprzez zdradzanie mu informacji z wyemitowanych już odcinków serialu/obejrzanego filmu/przeczytanej książki, których/którego/której on jeszcze nie widział/nie czytał. Bądź ewentualnie przekazywanie dalej informacji wykradzionych (chociaż to już właśnie raczej kradzież niż spojler). Odnoszę dziwne wrażenie graniczące z pewnością, że to twórca/autor serialu/filmu/książki decyduje, kiedy i jakie informacje życzy sobie ujawnić. Nosi to nazwę zachęcania publiczności/czytelników do oglądania/czytania i nie jest niczym innym, jak elementem marketingu. Nikt przy zdrowych zmysłach (a BBC raczej ich nie brakuje) nie zdradzi nic, co mogłoby widzowi/czytelnikowi zepsuć przyjemność bądź zniechęcić go do zakupienia w/w produktu.

Wszelkie odjazdy w tej kwestii (w rodzaju "zamykam oczy jak puszczają trailer") są odjazdami właśnie, a nie ogólnie przyjętą normą i owszem, każdy ma do takowych odjazdów prawo, ale spodziewanie się, że ktoś inny będzie się do tego stosował, zakrawa na śmieszność.

Użytkownik owczarnia edytował ten post 02.12.2008 - |16:08|

• 0

#38 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.12.2008 - |16:35|

Ok przeczytałem tych kilka postów i uważam tak jeśli chodzi o seriale. :D

Spoiler jest jakby najprościej powiedzieć informacją o tym, co stanie się w najbliższym odcinku lub kolejnych. [można tu zaliczyć trailery choć generalnie mają one reklamować/zachęcać a nie psuć zabawę ale z tym to rożnie bywa]
Nie tak jak piszesz owczarnia ,że to dotyczy tylko wyemitowanych już odcinków serialu bo to miał możliwość każdy zobaczyć i jego wybór czy widział. Nie będziemy zasłaniać przez najbliższe pół roku wypowiedzi bo ktoś być może jeszcze nie widział. :unsure:

Ale jest jeszcze inna nazwijmy to "odmiana" - właśnie to co pisała owczarnia - i to ma raczej zastosowanie w kontaktach między znajomymi kiedy jeden mówi, że czegoś jeszcze nie widział [a zostało już wyemitowane] ale ta druga osoba i tak z premedytacją zdradza jakiś element fabuły.
To już jest totalne świństwo.
Prawda jest taka ,że dla nowego widza serialu wszystko jest spoilerem - wtedy będzie się to odnosiło do odcinków wyemitowanych i tych co dopiero będą.

Jednakże, generalnie rzecz biorąc, jesteśmy tu, żeby informować, a nie, żeby chronić przed informacjami.

Dlatego najlepiej będzie jak Krusty daj tylko linki do zdjęć , bo w wypadku obrazków to człowiek nie ma właściwie wyboru i odrazu coś takiego widzi [ja sam często w dziale BSG dawałem do pewnych zdjęć tylko linki czy też wykropkowywałem jak ostatnio tytuły w linkach i ostrzegałem przed spoilerami].
Natomiast co do spoilerów słownych to już tylko od "wrażliwości" osoby piszącej [i moderatorów :P ] zależy czy będzie fair w stosunku do osób czytających.

Ok koniec tego offtopa o spoilerach a zdjęcia do przyszłych prawdziwych niespodzianek dawajmy w linkach. [nie mówię tu o strojach czy nowej fryzurze bo to już przesada]. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.12.2008 - |17:16|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#39 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.12.2008 - |17:13|

Ja tylko pozwolę sobie dodać, że to czym jest a czym nie jest spoiler dla danej osoby to rzecz tak subiektywna, że w ogóle nie da się o tym dyskutować. Z definicji oznacza to "coś, co psuje" (w tym wypadku przyjemność z oglądania/czytania), więc chyba sami rozumiecie, że każdy może sobie to interpretować dowolnie. Stąd istnieją pewne normy regulujące to pojęcie, wśród których to norm obracam się już na tyle długo (blisko dziesięć lat na różnych forach), żeby wiedzieć co się praktykuje, a co nie. Zawsze i wszędzie o spojlerowaniu mówi się wtedy, kiedy na krótko po ukazaniu się danej rzeczy ludzie otwarcie piszą o tym, co się tam wydarzyło. To, plus wszelkie ploty oraz informacje ze źródeł innych niż oficjalne (z przyczyn, o których pisałam już - twórca ma prawo decydować o tym, co chce ujawnić w ramach podgrzania atmosfery, i nie ma to nic wspólnego z psuciem czegokolwiek). Stąd trailery czy oficjalne zdjęcia nijak nie mieszczą się w obiektywnych ramach spojlerów, choćby nie wiem jak na to patrzeć.

Aby już nie nabijać w tym temacie zbędnych postów.
Zgadzam się w 100% co do pierwszego zdania.
Co do reszty mam swoje, [jak mam dyskutować o wczorajszym odcinku np Prison Break jeśli wciąż ktoś może mi zarzucić spoilerowanie - normalnie LOL to ile czasu trzeba czekać 48h czy może 72h, w dniu filmowej premiery w kinie też nie powinniśmy pisać swojej opinii ? - pytania retoryczne - wciąż będzie ktoś kto tego nie widział.] ;)
"Twórcy"/oficjalne zapowiedzi też potrafią "coś zepsuć" jak się trafi na jakiegoś nadgorliwego chcącego "zabłysnąć" i pochwalić się czymś co powinno być tajemnicą dla oglądającego po raz pierwszy.

Podsumowując spoilery do przyszłych odcinków zdjęciowe dajemy w linkach , słowne zakrywamy albo w widoczny sposób ostrzegamy.
Koniec o spoilerach.

//biku

Jak się trafi na nadgorliwego to na pewno ;). Ale BBC to raczej stajnia godna zaufania, zresztą tak zazdrośnie strzegą swoich sekretów, że doprawdy nie ma potrzeby się martwić.

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.12.2008 - |23:07|

• 0

#40 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 02.12.2008 - |21:09|

Jak się trafi na nadgorliwego to na pewno ;). Ale BBC to raczej stajnia godna zaufania, zresztą tak zazdrośnie strzegą swoich sekretów, że doprawdy nie ma potrzeby się martwić.

I czasami mam tego dość żadna ale to naprawdę żadna stacja nie ujawnia tak mała materiałów jak oni... ale muszę powiedzieć że to diablo skuteczna taktyka... do tej pory pamiętam genialne zagranie z Davrosem jak ludzie analizowali trailer klatka po klatce.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych