Skocz do zawartości

Zdjęcie

Southland

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 10.10.2009 - |10:13|

Rome i Deadwood to jednak HBO. Stacje kodowane mogą sobie pozwolić na większy budżet, tak jak teraz Starz przy Spartacusie.
Ale faktem jest że nawet małe kablówki jak np. AMC potrafią zrobić często (za dużo mniejsze pieniądze niż w np. ABC czy innym CBS) znacznie lepsze seriale.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#22 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 10.10.2009 - |10:39|

Rome i Deadwood to jednak HBO. Stacje kodowane mogą sobie pozwolić na większy budżet, tak jak teraz Starz przy Spartacusie.
Ale faktem jest że nawet małe kablówki jak np. AMC potrafią zrobić często (za dużo mniejsze pieniądze niż w np. ABC czy innym CBS) znacznie lepsze seriale.

Nie no nie porównujmy Rome czy Deadwood do Spartacusa. Tam budżet to był +$100 mln, a tutaj to będzie około $25 mln.
Dobrze, że HBO już się nauczyło na własnych błędach i nie będą popełniać ich w przyszłości. Przykładowo przy Rome, to bardzo dużo budżetu zżerały koszta związane z lokalizacją, bo kręcili to we Włoszech. Teraz przy kręceniu Game of Thrones poszli po rozum do głowy i kręcą w Irlandii i budują sobie sceny itd. oszczędzając przy tym mnóstwo kasy.

Mam nadzieję, że takie zabiegi zachęcą ich do inwestowania w ambitniejsze produkcje :D.
  • 0

#23 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 06.05.2010 - |00:07|

Serialu jeszcze nie widziałem bo całą uwagę póki co skupiam na Zagubionych. Ale ze względu na Ryana z O.C pewnie ten serial napocznę bo jestem ciekawy jak się w nim spisuje.
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#24 Jax

Jax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 27.01.2012 - |21:39|

Zeszłej nocy oglądając NBA na TNT leciały zapowiedzi 4 sezonu . Jeszcze podparte... "best drama" wg Wall Street Journal. Opinii nie ma co widzę zbyt przychylnych, może po przejściu do TNT coś lepszego wynikło?. W wolnej chwili ogarnę temat, patrze mało odcinków i napisy też widzę są.
  • 0

#25 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 27.01.2012 - |21:42|

Dobrze się go ogląda. Pierwszy odcinek nowego sezonu też trzymał dobry poziom.

#26 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.02.2012 - |09:42|

Mimo samych złych recenzji na forum (zaledwie jedna pozytywna ze strony johnassa) skusiłem się na ten serial i muszę powiedzieć, że nie żałuję. 1 sezon obejrzałem sobie w dwa dni (zaledwie 7 odcinków) i jestem pozytywnie zaskoczony. Na pewno nie jest to The Shield, ale temu chyba nic już nie jest w stanie dorównać. Mimo wszystko fajnie się ogląda, zdecydowanie lepszy serial niż oglądany przeze mnie The Chicago Code, który prezentuje podobny gatunek czyli dramat policyjny. Tutaj akcja skupia się bardziej na postaciach, ich życiu prywatnym, w którym każdy musi się zmagać ze swoimi problemami (żona, córka, matka, leki przeciwbólowe, zawody miłosne, alkoholizm itd). Do tego ciekawe historie policyjne. Mamy tu wojnę gangów, brutalne morderstwa, ale też i trywialne sytuacje, na których można czasem nieźle się pośmiać. Serial trochę jakby stylizowany na dokument i jakiś taki bardziej klimatem przypominający seriale kablówkowe. Drażni mnie tylko wycinanie bluzgów, po co tak pisać dialogi skoro i tak jest to potem usuwane. Mam nadzieję, że przeniesienie od 3 sezonu serialu do TNT coś na tym polu zmieniło.
No i mamy nawet ciekawy cliff na koniec sezonu, którego mówiąc szczerze się nie spodziewałem.
Generalnie polecam, jeśli ktoś lubi tego rodzaju klimaty. Odcinków nie jest wiele więc można zerknąć.
  • 0

#27 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 21.02.2012 - |14:06|

The Chicago Code w porównaniu z Southland jest cukierkowe. Co prawda początkowych odcinków już za bardzo nie pamiętam, ale w tej chwili serial jest bardziej mroczny i realistyczny od TCC. Jeśli chodzi o cenzurę, to raczej jest to właśnie wzorowanie na filmach/serialach dokumentalizowanych. Wikipedia podaje też, że sezon pierwszy ponownie nadawany na TNT był mniej ocenzurowany.
Z tego, co pamiętam, serial przeniesiono do TNT już po pierwszym sezonie, bo NBC skasowało go, ale dalsze odcinki były już chyba napisane czy nakręcone. Pierwszy i drugi sezon miały być pierwotnie pierwszym sezonem, jeśli dobrze pamiętam. Jednak utraty jakości na pewno nie było.

Użytkownik johnass edytował ten post 21.02.2012 - |14:08|

#28 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 21.02.2012 - |15:33|

Tak czy inaczej skasowanie przez NBC to najlepsza rzecz jaka się temu serialowi mogła przydarzyć.
  • 0

#29 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.03.2012 - |13:00|

Faktycznie sezon 2 już z logiem TNT. I zgadzam się, że przeniesienie do kablówki to dobry krok, aczkolwiek co do TNT to nic tam dotychczas nie oglądałem ponieważ nie gustuję w ich produkcjach. Próbowałem z Falling Skies, ale nie dałem rady po kilku epizodach. Mimo wszystko przeniesienie jakiejkolwiek produkcji do kablówki to dobry krok bo poziom z samego założenia powinien być o wiele wyższy no i generalnie można o wiele więcej pokazać, a przy tym serialu szczególnie możliwości są o wiele wyższe niż w stacji ogólnej.
Co do samego sezonu to poziom mniej więcej podobny jak przy pierwszym, czytaj bardzo dobry, szczególnie dwa pierwsze odcinki rewelacyjne.
A po wyjaśnieniach johnassa na temat cenzurowania wypowiedzi odbieram już ten serial inaczej. Dodatkowo czasami pojawia się zakrywanie twarzy co jeszcze bardziej podkreśla to stylizowanie na dokument.
Trochę pogubiłem się w tych partnerach Lydii bo znikali z odcinak na odcinek bez nawet słowa wyjaśnienia, trochę to dziwne i wprowadzające chaos w oglądanie bo w pewnym momencie musiałem sprawdzać czy oglądam właściwy odcinek.
Nadal polecam serial i radzę nie sugerować się negatywnymi postami z początku tego tematu bo serial naprawdę daje radę.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 05.03.2012 - |15:32|

• 0

#30 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 05.03.2012 - |15:19|

Z tymi partnerami faktycznie nie wyszło. Amaury Nolasco (aka Fernando Sucre) pojawił się i zniknął bez słowa, ale to znowu jakieś rozgrywki pozaserialowe. Bo generalnie miał grać, ale po nakręceniu trzech odcinków coś się dogadał z NBC (wtedy te odcinki były jeszcze ich) i wyszło, jak wyszło. Potem jest już lepiej.

Nawet news jest: klik.

Użytkownik johnass edytował ten post 05.03.2012 - |15:20|

#31 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.03.2012 - |15:43|

Co do tego linka o odejściu Nolasco, to pojawił się za niego niejaki Clifton Collins i tak jak się nagle pojawił tak nagle zniknął również bez słowa żadnego wyjaśnienia zaledwie po jednym odcinku. Twórcy mogli chociaż jedną kwestię dodać do odcinka gwoli wyjaśnienia i by wystarczyło, a tak to jakiś większy bajzel się z tym zrobił.
Mimo wszystko jest to drobny szczegół niezbyt rzutujący na całość produkcji.
  • 0

#32 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 05.03.2012 - |16:15|

Fakt, o nim w ogóle już zapomniałem. Pewnie znowu się o coś nie dogadali.

#33 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.04.2012 - |11:28|

Sezon 3 nie odbiega poziomem od poprzednich, ale zostałem nieźle zaskoczony gdy ni z tego ni z owego zabity zostaje jeden z głównych bohaterów serialu. I to z tak prozaicznego powodu. Normalnie nie mogłem się ogarnąć po tym. Wielki plus dla twórców, że nie boją się takich zabiegów. Chociaż akurat w tym wypadku czuję, że było to bardziej związane z jakąś ofertą innej roli tego bohatera, ale mogę się mylić.
No i tak jak pisał johnass faktycznie bardziej mroczno się robi, kilka ciekawych śledztw, ale też i pokazanie tych nudnych aspektów pracy policjantów, ale w nawet ciekawy, a momentami zabawny sposób.
Mam nadzieję, że skończą też wątek bólu pleców Coopera bo za długo też nie ma co tego ciągnąć. No i czyżby kolejny bohater na odwyku? Jak tak dalej pójdzie to zaraz wszyscy tam wylądują.
Mimo że to właściwie procedural i w każdym odcinku są inne przypadki to ogląda się znakomicie. Jedyne wątki które są kontynuowane dłużej odnoszą się głównie do życia prywatnego naszych bohaterów, które niestety w żadnym chyba wypadku nie jest usłane różami. Każdy z nich ma jakieś problemy, czyli tak jak w normalnym życiu.
Reasumując, jeśli ktoś lubi takie niecukierkowe, mroczne, policyjne dramaty to powinien się sprawdzić.

• 0

#34 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 05.05.2012 - |12:02|

Serial dostał zamówienie na 5 sezon liczący 10 odcinków. Premiera w lutym 2013.
  • 0

#35 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 14.04.2013 - |10:49|

5x9. O kurde, ale mocny odcinek zafundowali przed finałem sezonu.

#36 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 20.04.2013 - |16:26|

To obejrzyj finał. Jedno słowo oh shit! ;]

Użytkownik kyrcer edytował ten post 20.04.2013 - |16:26|

• 0

#37 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 20.04.2013 - |17:43|

No właśnie zajrzałem, żeby napisać, że finał jeszcze lepszy. Ciężko będzie wytrzymać do następnego sezonu.

#38 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 24.04.2013 - |01:38|

Ehh... Niby nic nie zdradziliście, a od początku 9 odcinka już wiedziałem przez was co się stanie :(

Ale nie przesadzałby, że takie mocne to było. Mocne to było

Spoiler

Cały sezon na duży plus. Na ulicach dramat pełną gębą, do tego ciekawie poprowadzone losy głównych bohaterów. Jest to chyba najlepsza obecnie pozycja policyjna - o do tego procedural! Także czapki z głów. W ogóle jest to jeden z lepszych seriali policyjnych.

Ten sezon oceniam chyba lepiej niż poprzedni. Jakoś nie pasowała mi w 4 sezonie Lucy Liu.

Na minus zdecydowanie propaganda gejowska. Przez bodajże dwa sezony cisza, a później nagle dowiadujemy się, że jeden z bohaterów jest gejem. I niestety wątek ten coraz częściej jest ciągnięty... Aaa i oczywiście bezlitosny zbrodniarz i gwałciciel

Spoiler
jest szalonym Chrześcijaninem. A jego ksiądz spowiednik liczy tylko na spadek, który po nim dostanie. Serio?... Gdyby nie poprawność polityczna ciężko byłoby się do czegoś przyczepić w tym serialu.

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 24.04.2013 - |01:40|

• 0

#39 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 24.04.2013 - |11:25|

A dałem numer odcinka na początku wypowiedzi, żeby czytać na własną odpowiedzialność...

Mną wstrząsnęła cała scena porwania, nie sam jej punkt kulminacyjny. Tak sobie siedziałem, spokojnie oglądałem i nie spodziewałem się takiej akcji.

#40 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 24.04.2013 - |18:31|

To też to co napisałem nie miało na celu wyrażenia pretensji do was :)

Dla mnie w tym odcinku kapitalne było pokazanie zachowania ćpunów. W ogóle to jest najsilniejsza strona serialu. Ten dramat, dno, bezsens (czy jak to inaczej nazwać) ulicy.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych