Skocz do zawartości

Gwiezdne wrota - Stargate SG-1 Czy naprawdę warto ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.03.2009 - |21:34|

Star Treki są wspaniałe. Ale powoli robi nam się z tego klon pewnego innego wątku :P
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#22 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.03.2009 - |21:55|

Ale powoli robi nam się z tego klon pewnego innego wątku

tego:
http://forum.gwrota....?showtopic=5064
czy tego:
http://forum.gwrota....p?showtopic=614
?

#23 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.03.2009 - |21:56|

Raczej miałem na myśli ten pierwszy.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#24 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.03.2009 - |21:59|

Gibol, jeszcze powiedz, ze podobają ci się pomysły JJA....

JJA?
Zabij mnie nie wiem.
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#25 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 02.03.2009 - |22:32|

Gibol, jeszcze powiedz, ze podobają ci się pomysły JJA....

JJA?
Zabij mnie nie wiem.

J.J. Abrams :-)
  • 0

#26 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 02.03.2009 - |23:34|

Witam

Mam zamiar obejrzeć ten serial, ale to jednak aż 10 sezonów i tutaj pytanie do wytrawnych fanów tego serialu. Można spodziewać się po tym serialu napięcia ?:-) albo jakieś ciekawe akcję, w innych wymiarach walki itp ? jak ktoś oglądał, to było by miło gdyby się wypowiedział.

Pozdrawiam

Po kilkuletnie abstynencji od stargiejtów, nabraniu dystansu i burzliwym powrocie stwierdzam... że WARTO :-D
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#27 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.03.2009 - |00:20|

@Lowrey23 tak ogólnie i na przyszłość Ci odpowiem :D -- WSZYSTKO co mam w sygnaturce - wypada i powinno się znać, szczególnie na tym forum.
A przynajmniej próbować obejrzeć bo wiadomo nic na siłę.
I niestety ale niebawem do niej dołączy BSG.

O farscape.. naprawde super serial.. On przebil nawet SG pod wzgledem checi obejrzenia kolejnego odcinka, a podchodzilem do niego sceptycznie rekord.. siadlem o 22.. odeszlem o 11 rano.. z przerwami na WC.. :lol:

A startreka nie ogladalem zadnego :rolleyes:
  • 0

#28 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.03.2009 - |09:44|

A startreka nie ogladalem zadnego

Nie wiesz co tracisz ;)
  • 0
don't try

#29 Prakosmiczny

Prakosmiczny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 09.03.2009 - |21:13|

Kto nie oglądał StarTreka (szczególnie TNG, a dalej DS9) ten naprawdę wiele traci :)

Natomiast w sprawie SG-SG1: jeszcze nie obejrzałem, aczkolwiek już zaczynam sezon 8 (a niedawno zacząłem SG1 oglądać), oglądam często po kilkanaście godzin z rzędu. Więc serial uważam za bardzo wciągający i jak najbardziej warty zainteresowania.

Niemniej ma on swoje nadzwyczaj irytujące wady. M.in.:

przewidywalność

specyficzne deus ex machina np. jak bohater zostanie uwięziony kiedy wszystko się wali, to wiadomo, że po to, ażeby się uwolnić i dokonać sabotażu i tym samym uratować innych, co z czasem urasta do poziomu takiego nieprawdopodobieństwa, że równie dobrze mogłoby być zastąpione nagłą interwencją sił boskich

z czasem monotonność użytych konwencji - co by tak nie irytowało, gdyby serial nie był w zamierzeniu "przygodowy" - kiedy nie ma zbyt wiele treści, a akcja jest powtarzalna, to naprawdę zaczyna to wkurzać

nikłe rozbudowanie lub całkowite pominięcie wielu bardzo ciekawie zaczętych wątków

zupełna absurdalność i nieprawdopodobieństwo przebiegu głównej osi konfliktu (głupota ciemnych sił i ich metody to po prostu kpina)

pisanie scenariuszy jakby z zakulisową niechęcią do ciągnięcia pewnych wątków: czasami czujemy się jakbyśmy zaglądali za drzwi projektantów tego serialu np. wprowadzanie wątków i postaci o których po pewnym czasie widz wie z niemal całkowitą pewnością, że zostaną ucięte (jakby ze względu na brak angażu, na ograniczenia finansowe w przypadku kwestii wymagających efektów, czy na stałą i niewytłumaczalną awersję do posuwania pewnych kwestii na przód).

Część wad mogę wydawać się powtarzać, ale to dlatego, że nie chce mi się dokładnie precyzować różnić między nimi :P Kto oglądał ten rozumie.

Tak czy owak - warto :)

Użytkownik Prakosmiczny edytował ten post 09.03.2009 - |21:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych