Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E08 - LaFleur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
221 odpowiedzi w tym temacie

#21 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |12:35|

O samym odcinku - bez rewelacji. Gdzie te czasy, kiedy chciało się zobaczyć czasy Dharmy, bo to było niemal gwarancją odkrycia jakichś tajemnic wyspy... Ale jeden szczegół: statua widziana od tyłu trzyma w rękach jakieś przedmioty, które wyglądają jak krzyże ankh. Może więc wisior Paula nie był tylko symbolicznym naddatkiem fabuły tego odcinka i zagra jakąś większą rolę w historii wyspy.

Bo statua najprawdopodobniej trzyma w rękach dwa duże krzyże ankh.
Na DarkUfo jest nawet dyskusja, kogo - jakie bóstwo egipskie - ma przedstawiać.
http://losteasteregg...ps-of-four.html

@Tom_Logan
Szacowana data urodzenia Bena to rok 1962 bądź 1964. Wówczas w 1974 roku miałby około 10 lat, na tyle też wyglądał.

A czas w dzisiejszym odcinku jest ewidentnie naciągany. Rzekoma Charlotte jest kilkuletnią dziewczynką w 1974 roku. To oznacza, że w 1979 roku - który ma jako swój rok urodzenia (04x02) - musiałaby mieć około 10 lat. Jak ją w Anglii przyjęli do jakiejkolwiek szkoły?

Co gorsza, odcinek potwierdza moje obawy - "wycieczka" w czasy Dharmy niewiele wyjaśni. Lościaki nie zajmowali w Dharma Initiative eksponowanych stanowisk. Zatem chyba możemy zapomnieć o tym, że się dowiemy jak powstała Dharma czy spotkamy DeGrootów. Zwykli ciecie nie mieli na co dzień kontaktów z Zarządem.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |12:50|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#22 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05.03.2009 - |12:52|

Żoną Horacego była Olivia (03x20), a tu nam wciskają historyjkę o Amy.

Skąd wiadomo, że Olivia była żoną Horacego? Widzieliśmy ich w samochodzie kilka lat wcześniej. Na wyspie już razem nie, więc nie wiadomo jakie ich relacje łączyły (chyba, że czegoś nie pamiętam). Nawet jeżeli byli razem to wydarzenia w 3x20 dzieją się póżniej, gdyż na wyspie, w 5x08 nie ma jeszcze Bena. Przynajmniej tak to wygląda, więc wstrzymaj się ze swoimi bezsensownymi komentarzami, albo podaj jakieś precyzyjne argumenty.
  • 0

#23 mkkm

mkkm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:03|

Zastanawia mnie jedno. Jak to jest możlwie, że pracowali tam 3 lata i po tak długim czasie ktoś taki jak Ben nie miał pojecia kim są po rozbiciu samolotu. Troche to naciagne jest. Jakis czas temu byl poruszony watek Jak to jest mozliwe ze Danielle nie kojarzy Jina. Chcialem zwrócić uwage, ze w jednym skoku w czasie Ethan strzela do Locka ( gdy ten wspina się by zobczyć rozbity samolot ) Mówi mu, że jest nowym leaderem. I po takim czasie, też nikt nie pamiętał kto jest kto... ?
  • 0

#24 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |13:04|

Skąd wiadomo, że Olivia była żoną Horacego? Widzieliśmy ich w samochodzie kilka lat wcześniej. Na wyspie już razem nie, więc nie wiadomo jakie ich relacje łączyły (chyba, że czegoś nie pamiętam). Nawet jeżeli byli razem to wydarzenia w 3x20 dzieją się póżniej, gdyż na wyspie, w 5x08 nie ma jeszcze Bena. Przynajmniej tak to wygląda, więc wstrzymaj się ze swoimi bezsensownymi komentarzami, albo podaj jakieś precyzyjne argumenty.

Olivia GOODSPEED! Coś jeszcze? :angry:
Jeśli wg ciebie napisałam bezsensowny komentarz, to sam podaj precyzyjne dowody, że wydarzenia z odcinka 05x08 są dużo wcześniej niż przybycie Bena w 03x20.
Brak małego Bena w tym odcinku to ŻADEN dowód. Zwłaszcza, że sporo wydarzeń w tym odcinku rozgrywa się w porze, gdy grzeczne dzieci powinny spać.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |13:11|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#25 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:13|

Statua wyglądała mi na Anubisa.

Ciekawe co się takiego stało, że po Dharmie nie można było donosić ciaży? Incydent?

Nie wiem czy ktoś zauważył ale Alpert stwierdził, że ich sonic fence nie obchodzi (tj. czy jest włączony czy nie). Mogą sobie tak po prostu przez niego przechodzić.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#26 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:21|

Zastanawia mnie jedno. Jak to jest możlwie, że pracowali tam 3 lata i po tak długim czasie ktoś taki jak Ben nie miał pojecia kim są po rozbiciu samolotu. Troche to naciagne jest. Jakis czas temu byl poruszony watek Jak to jest mozliwe ze Danielle nie kojarzy Jina. Chcialem zwrócić uwage, ze w jednym skoku w czasie Ethan strzela do Locka ( gdy ten wspina się by zobczyć rozbity samolot ) Mówi mu, że jest nowym leaderem. I po takim czasie, też nikt nie pamiętał kto jest kto... ?

Właśnie o to mi chodzi od początku sezonu. Podróże w czasie zabiły ten serial. Twórcy musieli jakoś rozwiązać (czy raczej powiązać) płodzone bez ładu i składu wątki, więc sięgnęli po najprostsze wyjście (tak, to, od którego sami się odżegnywali) - podróże w czasie. Niestety wiązanie pewnych wątków powoduje, co dzisiejszy ep pokazuje jak na dłoni, że fabuła w szerszym ujęciu pogrąża się w coraz to nowych pokładach głupoty. Naprawdę nie ma sensu tego rozgryzać i roztrząsać, bo na serio - z boku wygląda to na dyskusję z idiotą, a jakie są tego skutki, to wszyscy wiemy. Przykre, ale Lost spadł do poziomu Prisona - żeby w ogóle to strawić, trzeba przestać myśleć i oglądać jak serial komediowy. Liczę, że skoki w czasie jeszcze wrócą - wyobrażacie sobie ten czadzior, jak Sawyer będzie nadzorcą niewolników na Black Rock, a Juliet pokładowym cieślą? Jak Locke będzie strugał nożykiem w drewnie statuę?
  • 0

#27 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:24|

Olivia GOODSPEED! Coś jeszcze? :angry:

Dzięki za przypomnienie z żoną Horacego.

Jeśli wg ciebie napisałam bezsensowny komentarz, to sam podaj precyzyjne dowody, że wydarzenia z odcinka 05x08 są dużo wcześniej niż przybycie Bena w 03x20.
Brak małego Bena w tym odcinku to ŻADEN dowód. Zwłaszcza, że sporo wydarzeń w tym odcinku rozgrywa się w porze, gdy grzeczne dzieci powinny spać.

Nie podam Ci dowodów, bo nie mam. Tak to po prostu z perspektywy tego odcinka wygląda. Nigdy nie piszę "na pewno", a jedynie "pewnie", "tak mi się wydaje" i nie wyśmiewam czegoś dopóki nie zostanie nam pokazane. Trzeba czekać na na wyjaśnienia do czasu ich rozwiązania. Taką budowę ma ten serial i jeżeli ktoś nie lubi czekać na odpowiedzi, to tego typu produkcji nie powinien oglądać. Już za rok zobaczymy kto miał rację. Być może sam wyśmieję całość po emisji ostatniego odcinka.
  • 0

#28 xyfka

xyfka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:29|

Odnosnie posagu: Mi to wyglada troche na azteckie klimaty biorac pod uwage nakrycie glowy tej postaci.

Odnosnie calosci: Ludzie, zlitujcie sie, to jest serial, nie teoria fizyczna. Ma przynosic rozrywke i sprawiadz ze milo spedza sie czas. Podroze w czasie nie istnieja, wyspy sie nie przemieszczaja, nie ma sonicznych plotow, drewnianych kol zmieniajacych czasoprzestrzen. Jesli sie komus nie podoba serial i uwaza ze jest glupi to niech nie oglada. A jesli jednak chce sie ogladac, jesli ciekawi co bedzie dalej to widac tworcy wiedza co robia=]

Wyluzujcie. Nigdy sie nie wypowiadalem na forum, ale jak czytam wypowiedzi niektorych uzytkownikow to smiac mi sie chce. Ty spory o to czy Charlotte miala wtedy 8, a moze 10 lat, czy ben mial 7 czy 12, czy noga posagu byla za mala cz za duza i dlaczego Sawyer sie ogolil... geeez :P

Użytkownik xyfka edytował ten post 05.03.2009 - |13:34|

• 0

#29 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |13:34|

Dzięki za przypomnienie z żoną Horacego.

Nie podam Ci dowodów, bo nie mam. Tak to po prostu z perspektywy tego odcinka wygląda. Nigdy nie piszę "na pewno", a jedynie "pewnie", "tak mi się wydaje" i nie wyśmiewam czegoś dopóki nie zostanie nam pokazane. Trzeba czekać na na wyjaśnienia do czasu ich rozwiązania. Taką budowę ma ten serial i jeżeli ktoś nie lubi czekać na odpowiedzi, to tego typu produkcji nie powinien oglądać. Już za rok zobaczymy kto miał rację. Być może sam wyśmieję całość po emisji ostatniego odcinka.

Pytanie o Olivię było jednym z pierwszych, jakie zostało zadane praktycznie na wszystkich portalach i forach. Wraca nadzieja, że widzowie Losta jednak myślą i tak łatwo nie dadzą sobie wcisnąć bajki o Amy, żonie Horacego.
Trzeba czekać na wyjaśnienia? Hmmm, trochę mało czasu zostało - półtora sezonu, więc może wypadałoby wreszcie zacząć wyjaśniać główne zagadki, a nie drobiazgi.

@xyfka
Aztekowie jednak nie używali krzyża ankh. Natomiast od egipskich hieroglifów na wyspie aż się roi.
Mam nie zwracać uwagi na bzdury, od których bolą zęby? Przecież to z Charlotte to idiotyzm. Spróbuj sobie wyobrazić sytuację zapisania do szkoły 15-letniej panny, podając że wg metryki ma 5 lat. A w tym wypadku mniej więcej tak wychodzi.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |13:40|

• 0

#30 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:38|

Chcialem zwrócić uwage, ze w jednym skoku w czasie Ethan strzela do Locka ( gdy ten wspina się by zobczyć rozbity samolot ) Mówi mu, że jest nowym leaderem. I po takim czasie, też nikt nie pamiętał kto jest kto... ?

Mnie się prędzej wydaje, że Ethan pamiętał o tym wydarzeniu i przekazał wiadomość o znikającym Locke'u, podającemu się za lidera Benowi. Ben sam Locke'owi mówił od początku, że jest kimś specjalnym dla wyspy. Duże prawdopodobieństwo, że zainteresowanie Bena Locke'iem zaczęło się od pogaduszki z Ethanem.
  • 0

#31 xyfka

xyfka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:44|

@xyfka
Aztekowie jednak nie używali krzyża ankh. Natomiast od egipskich hieroglifów na wyspie aż się roi.
Mam nie zwracać uwagi na bzdury, od których bolą zęby? Przecież to z Charlotte to idiotyzm. Spróbuj sobie wyobrazić sytuację zapisania do szkoły 15-letniej panny, podając że wg metryki ma 5 lat. A w tym wypadku mniej więcej tak wychodzi.

Byla uczona indywidualnie/ prywatnie/ Dharma placila takie kokosy ze chodzila do specjalnej placowki dla dzieci Dharmiarzy=]

Wytlumaczen jest wiele i sa na wszystko. =]

Na 100% nie widac ze to ankh. Mozna sie domyslac tylko ze to jest wlasnie ten symbol. Moglo to byc cokolwiek innego. Np:

http://www.crystalinks.com/omacatl.jpg

A jesli spekulujemy... moze wyspa to kolebka prakultury? Budowle + posag wygladaja na azteckie. Hieroglify na egipskie. A technologia przemieszcznia + czarny dym na pozaziemskie. To moze byc wszystko.

Użytkownik xyfka edytował ten post 05.03.2009 - |14:00|

• 0

#32 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |13:48|

Byla uczona indywidualnie/ prywatnie/ Dharma placila takie kokosy ze chodzila do specjalnej placowki dla dzieci Dharmiarzy=]
Wytlumaczen jest wiele i sa na wszystko. =]

Z tego, co mówiła sama Charlotte, jej matka opuściła wyspę jeszcze za czasów Dharmy i usiłowała córce wybić z głowy wspomnienia z wyspy. Tak jakby się nie chciała przyznawać do tego, że kiedyś dla nich pracowała.
Więc raczej wszystko poza wyspą, co miało etykietkę Dharma, omijała szerokim łukiem.
  • 0

#33 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:49|

Pytanie o Olivię było jednym z pierwszych, jakie zostało zadane praktycznie na wszystkich portalach i forach. Wraca nadzieja, że widzowie Losta jednak myślą i tak łatwo nie dadzą sobie wcisnąć bajki o Amy, żonie Horacego.
Trzeba czekać na wyjaśnienia? Hmmm, trochę mało czasu zostało - półtora sezonu, więc może wypadałoby wreszcie zacząć wyjaśniać główne zagadki, a nie drobiazgi.

Już kiedyś pisałem, że wyjaśnienie jednej z ważnych zagadek łączy się z innymi, więc nie możliwe jest rozwiązanie którejś z nich bez wielkiego spoilera do pozostałych tajemnic serialu. Musimy poczekać do finału. Takie jest moje zdanie.

Co do Olivii to bardzo mało prawdopodobne, że jest to błąd. Praktycznie nie możliwe. Poczekaj jeszcze trochę to dostaniesz odpowiedż. To nie jest wielka tajemnica, więc pewnie przekonasz się jeszcze w tym sezonie.
  • 0

#34 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:51|

Goodspeedowie mogli sie rozwiesc przeciez;) Poza tym, TW, skad wiadomo ze mamy rok 74? Bylo to gdzies powiedziane/pokazane? Bo mozliwe ze przeoczylem, ale wydaje mi sie ze nigdzie konkretny rok nie byl podany.
  • 0

Dołączona grafika

#35 ajka74

ajka74

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.03.2009 - |13:52|

a czy nie pomyśleliście że Olivia mogła umrzeć? i Amy jest drugą żoną???

co do Charlotty - ta dziewczynka miała ok. 3-4 lat, jeżeli Charlotta się urodziła w 79 roku to może to nie była wcale ona?
  • 0

#36 mkkm

mkkm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 05.03.2009 - |13:56|

Co do tego zastanawiania się ile lat miala Ruda, w którym roku poszła do szkoły itd itd... :) Myślę, że niektórzy zbyt serio do tego podchodzą. Serial jest stworzony by dawać przyjemność, rozrywkę po długim dniu w pracy. Tak naprawdę, który normalny widz, siedzi z kartką w ręku, spisuje sekunda po sekundzie kto kogo spotkał, ile miał lat i że wynik, który mu wychodzi jest komicznie śmieszny. Być może wiele osób - w tym pewnie i Ja, nabrało się na tę koncepcję, że serial od samego początku został spiany. Był kompletny. Posiadał wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Jednak z sezonu na sezon widać, że ta koncepcja zanika i sami autorzy nie za bardzo wiedzą w która stronę iść - podoba mi się motyw z tym, że sami śledzą fora takie jak te, spisują najbardziej logiczne pomysły a potem je realizują. Znam osoby, które po obejrzeniu jednego z ostatnich odcinków, zadały pytanie - kim jest Danielle. Zbyt długie przerwy, dużo pomysłów i brak logicznych rozwiązań sprawia, że takich sytuacji w których nie ma dobrego wyjaśnienia, będzie się powtarzał. Czasu do końca serialu nie ma już dużo. Być może, kiedy padnie ostatni klaps, obejrzenie go od samego początku, da w miarę jedną logiczną całość.
  • 0

#37 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |13:59|

Goodspeedowie mogli sie rozwiesc przeciez;) Poza tym, TW, skad wiadomo ze mamy rok 74? Bylo to gdzies powiedziane/pokazane? Bo mozliwe ze przeoczylem, ale wydaje mi sie ze nigdzie konkretny rok nie byl podany.

Jak Sawyer gada z Malowanym Ryśkiem - że 20 lat temu spotkali się przy bombie.

Olivia umarła, rozwiedli się - jak tak szybko znajdował następną żonę, to się okaże, że do Czystki to miał cały harem. :lol: A po Czystce siedzi w chatce :lol:
Biblijny Jakub miał dzieci z 4 kobietami. :P

@mkkm
Serial ma dawać przyjemność, ale nie może być też bezdennie głupi. A niestety w Lost jest coraz więcej nic nie wnoszących wątków: efektowny fajerwerk, w środku - pusto.
To, że twórcy czytają fora wyszło przy okazji Nikki & Paulo.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |14:05|

• 0

#38 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.03.2009 - |14:00|

a czy nie pomyśleliście że Olivia mogła umrzeć? i Amy jest drugą żoną???

co do Charlotty - ta dziewczynka miała ok. 3-4 lat, jeżeli Charlotta się urodziła w 79 roku to może to nie była wcale ona?

Dziewczynka mogla miec 2 lata, a Charlotte wcale nie musiala sie urodzic w 1979.

Olivia umarła, rozwiedli się - jak tak szybko znajdował następną żonę, to się okaże, że do Czystki to miał cały harem. :lol: A po Czystce siedzi w chatce :lol:
Biblijny Jakub miał dzieci z 4 kobietami. :P

Te 20 lat moglo rownie dobrze oznaczac 15 jak 25. Sawyer nie wiedzial ani w ktorym roku nastapil epizod z bomba, ani w ktorym roku jest obecnie.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 05.03.2009 - |14:04|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#39 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:02|

Nie wiem czy ktoś zauważył ale Alpert stwierdził, że ich sonic fence nie obchodzi (tj. czy jest włączony czy nie). Mogą sobie tak po prostu przez niego przechodzić.

Mysle ze sobie moga wziac drabine i nad nim przejsc, tak jak to onegdaj nasi lostowicze zrobili idac z Bakuninem
  • 0

#40 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:03|

To raczej nie bylo powiedziane dokladnie co do roku ;) Moglo byc okolo, ale wcale nie jest pewne ze mamy 74 rok.
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych