Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewodnik amazon.com, co.uk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#21 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 27.03.2009 - |21:32|

Np. Amazon.uk nie wysyła gier na konsole. Identyczną grę kupiłem na Amazon.de bez żadnych problemów. I bądź tu mądry.
Inna sprawa to koszt wysyłki z Amazon.us. Chciałem kupić książkę za 35$. Wysyłka wyszła drugie 35$.
Albo zabawka za 9$. Wysyłka 17$.
  • 0

#22 mischelle

mischelle

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 27.03.2009 - |21:43|

Patrzyłam czy to może wina danego sprzedawcy, ale nie:( Szkoda mi tych prawie 35 $ z gift carty:( Czyli nic już sie nie da zrobić? To ja już nie wiem, jak inni mogą kupować i normalnie im przysyłają do Polski, tylko mnie nie:( jakaś pechowa jestem:(
ps-a amazon.ca polecam szybko, sprawnie przesyłki .
  • 0

#23 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 28.03.2009 - |11:27|

Amazon.uk - zamówienie złożyłem w sobotę, wysłali w niedzielę (!), doszło w czwartek. Allegro z Pocztą Polską mają powód do wstydu.
  • 0

#24 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.03.2009 - |12:08|

Allegro z Pocztą Polską mają powód do wstydu.

Hi hi ale to i tak przechodzi przez Pocztę Polską. :P
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#25 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.03.2009 - |13:22|

Patrzyłam czy to może wina danego sprzedawcy, ale nie:(

hmmm... już chyba kilkakrotnie o tym wspominałam - co innego rzeczy sprzedawane przez amazon.ca, a co innego rzeczy sprzedawane za pośrednictwem amazon przez osoby trzecie

i tu bardzo ważne jest, żeby dobrze to sprawdzić... o ile amazon jako sklep do Polski wysyła (to, co może, czyli płytki, książki, jakieś inne jeszcze przedmioty w przypadku europejskich amazonów), to jak do tej pory za pośrednictwem żadnego amazona nie mogliśmy (i tu raczej nic się na razie nie zmieniło) kupować towarów od osób trzecich, nieważne, że dany sprzedawca ma zaznaczone, że oferuje wysyłkę worldwide czy chociażby do krajów UE, Polska nie jest umieszczona na liście tzw. amazon payment countries i pomimo tego, iż człowiek posiada karty kredytowe i normalnie zamawia z samego amazona - od osób trzecich nie może

kretynizm, ale tak niestety jest

z Twojej wypowiedzi nie do końca wynika, czy zamawiałaś coś od amazona, czy za pośrednictwem amazon od jakiegoś sprzedawcy... jeśli opcja nr 1, to nie zaszkodzi napisać maila i zapytać, dlaczego wcześniej nie było problemów z wysyłką, a teraz nagle są... jeśli opcja nr 2 - to akurat normalka, że nie chcą wysłać :/

ja zawsze jeszcze polecam sprawdzać eBay, jeśli np wysyłka na amazonie wychodzi za drogo, nigdy nie zaszkodzi sprawdzić, czy na eBay nie znajdzie się tego samego taniej

ja np. jak potrzebuję coś kupić w niemieckim czy brytyjskim amazonie, to zawsze sprawdzam najpierw ebay, bardzo często można tam urwać chociażby kwotę podatku VAT, zawsze to parę groszy w kieszeni :)
  • 0
Dołączona grafika

#26 Benson

Benson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 19.09.2009 - |12:28|

Jestem całkowicie zielony, jeśli chodzi o zakupy przez neta z zagranicy i trochę mnie to przeraża :) Mam jedno pytanie dotyczące zakupów z amazon.uk (właściwie to tyczy się wszystkich sklepów). Czy jeśli kupując serial za Ł49,77, przed potwierdzeniem zamówienia mam napisane:
Items: £43.28 (czemu nie 49,77?)
Postage & Packing: £3.58
Total before VAT: £46.86
VAT: £10.31
Order Total: £57.17

to znaczy, że dokładnie Ł57,17 ściągną mi z karty, czy mogę się spodziewać jeszcze jakichś niespodzianek (cło czy coś w tym stylu)?
  • 0

#27 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.09.2009 - |12:48|

Może na jakiś upust się załapałeś, albo coś w tym stylu i dlatego ci mniej za to liczą?

Jeżeli zamawiasz z terenu Unii to cła nie ma, w końcu mamy wspólnotę gospodarczą :) Ze Stanami już jest różnie, ale u mnie jeszcze nigdy się do niczego nie przyczepili (SG-1, Babylon 5), ale przy droższych rzeczach już można się na to "załapać". Niespodzianką może być czasem kurs obcej waluty przyjęty przez Twój bank, ale na to większego wpływu człowiek niestety nie ma.
  • 0

->1019<-

#28 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.09.2009 - |13:04|

Wydaje mi się, że mogła być podana cena z VATem brytyjskim (19), potem podali bez VATu, a gdy wiedzieli gdzie posłać doliczyli polski 22 - ale mogę się mylić.

Total Order, to cena końcowa, przy czym potem jeszcze zależy kiedy bank przyjmie informacje o ściągnięciu z karty to według dat liczy kurs. Oraz zależy z jakiej karty korzystasz, jeśli np takiej, która ma domyślnie inną walutę niż PL i inną niż waluta zakupów, to dwa razy będą ci przewalutowywać i wówczas może wyjść parę złotych drożej.

#29 Thorn

Thorn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 21.09.2009 - |18:58|

Witam mam problem z zakupami na amazon.co.uk. Chce sobie zamówić do polski pakiet stargate z filmami (cena bardzo przystępna zwłaszcza z porównaniem z allegro), ale przy wypisywaniu adresu dostawy pojawił się sie problem jak wypisze tak jak jest napisane na screenie to adres mi sie utworzy na końcu w formacie:
Imię i nazwisko
ulica
Miasto, Województwo kod pocztowy
Poland
I teraz mam pytanie czy tak może zostać? (kod pocztowy po województwie) Podajcie może jakiś przykład jak wy macie wypisane (z danymi fikcyjnymi), jeżeli byście mogli:) z góry dziękuje za pomoc:)
ps. opłaca sie dopłacać do lepszej wysyłki?

Załączone pliki

• 0

#30 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.09.2009 - |19:47|

Adres spokojnie może tak zostać, w końcu najważniejsze aby w Twoim mieście ludzie na poczcie potrafili go zidentyfikować.
Ja mam np w adresie z amerykańskiego amazonu numer domu w osobnej linijce niż ulicę i nie ma problemu a nie chce mi się tego zmieniać. ;)

Jeśli chodzi o dopłacanie to nie ma sensu. Ostatnio zazwyczaj coś do tygodnia szły przesyłki z UK do Polski ewentualnie 10 dni więc niewiele sobie przyspieszysz a wydasz tylko niepotrzebnie forsę.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#31 Thorn

Thorn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 29.09.2009 - |11:46|

Dzieki za pomoc :) jestem miło zaskoczony we wtorek zamówiłem w środę wysłali a dziś już umnie nie raz czekałem dłużej na zamówienie z polski ;]
  • 0

#32 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.10.2009 - |03:33|

Składając dzisiaj zamówienie na amazon.co.uk, zauwazyłem że mają coś takiego jak Amazon Currency Converter. Z tego co wyczytałem, ma wymieniać walutę, na walutę karty kredytowej. Nie bardzo wiem jak to ma działać, bo pomimo włączenia, nie zawuażyłem nigdzie przelicznika.

Ale sama funkcja może być przydatna, bo pozwalały by na ominięcie tzw podwójnego przewalutowania na niektórych kartach.

#33 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 04.10.2009 - |09:20|

To ma działać na tej zasadzie, że po włączeniu tej opcji, jeśli nasza kochana Polska bierze udział w tym programie, to powinieneś zostać podliczony nie w funtach, tylko w PLN i płatność poszłaby do banku jako płatność w złotych polskich, przez co nie byłoby przeliczania kwoty przez bank... z doświadczenia powiem, że w przypadku mBanku dodatkowe, nazwijmy to, "koszty" związane z przelicznikiem to jakieś 3 zł, więc świat się nie zawali bez takich super opcji, do których pewnie i tak nie mamy dostępu :lol: (nie wiem, bo na amazon.co.uk to ja jestem gościem raz do roku :D)
  • 0
Dołączona grafika

#34 Damaran

Damaran

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 09.10.2009 - |23:29|

Witam
od kilku dni walczę ze sobą czy decydować się na zakupy w amazon czy nie. Nie zamawiałem z tego sklepu nic i nie posiadam na nim konta i kompletnie nie mogę zrozumieć ich cennika. Chciałbym zakupić Tablet Wacom Bamboo Touch & Pen lub dysk zewnętrzny Western Digital My Essential Passport. Proszę nie wnikać czy to się opłaca czy nie, interesuje mnie koszt przesyłki najtańszym sprawdzonym sposobem do Polski. Cena obydwu przedmiotów zamyka się w 80-90 Euro. Czy inna cena jest dla 2 przedmiotów a inna dla jednego?
  • 0

#35 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.10.2009 - |05:03|

Przykład tego "jak liczą" masz na samej górze w poscie 26 i tam widać kiedy liczą Postage & Packing.
Dopiero potem doliczają VAT.
W przypadku elektroniki (mam nadzieję, że do tego zaliczają Twój hdd) ;) najpierw trzeba się upewnić czy ją w ogóle wysyłają do Polski ale z tego co widzę na szybko to tak ---> co gdzie wysyłają.
I widzę, że "tylko" komórek i prenumeraty nie robią poza UK.
To mnie trochę zdziwiło, że niby większość wysyłają do Polski bo jeszcze jakiś czas temu to mało co wysyłali.
Dodatkowo trzeba sprawdzić jak sobie liczą za wysyłkę do Polski za tego typu przedmioty a jako ,że Polska jest w tzw Europe 3 to trzeba patrzeć tutaj ---> koszty wysyłki
I jak widać w wypadku elektroniki nie liczą, za przedmiot tylko za "dostawę" 4,99£ + od kilograma, za każdy po 0,49£.
A dopiero potem w zależności do jakiego kraju idzie naliczają VAT.

Tak to wszystko wygląda w teorii.
Ale najlepiej zrobić to tak jak już pisaliśmy.
Zrobić zamówienie i odrazu będziesz mieć potwierdzenie, czy wysyłają do Polski i nie akceptować/potwierdzać zamówienia na końcu a zobaczysz wtedy ile faktycznie Ci policzą i wtedy podjąć decyzję.
Jak się nie spodoba to nie potwierdzać i tyle.

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.10.2009 - |06:21|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#36 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 10.10.2009 - |08:08|

W przypadku elektroniki (mam nadzieję, że do tego zaliczają Twój hdd) ;) najpierw trzeba się upewnić czy ją w ogóle wysyłają do Polski ale z tego co widzę na szybko to tak ---> co gdzie wysyłają.

Biku, wielkie dzięki za info. Nie wiedziałem że rozszerzyli asortyment towarów wysyłanych do polski.
  • 0

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.10.2009 - |08:17|

Ja też nie dopóki tego nie sprawdziłem.
Jak to jest rzeczywiście to się okaże jak ktoś zrobi zamówienie na towary dotąd nie wysyłane i zechce się podzielić informacją o tym czy faktycznie można już "wszystko" kupowac.
Inna sprawa ,że czasami mimo tej dostępności firma-producent może wprowadzić ograniczenie ,że tylko na terenie UK można coś sprzedawać i wtedy amazon nic nie pomoże.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#38 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 11.10.2009 - |12:09|

Czy ja wiem, czy rozszerzyli? na amazon.co.uk więcej tego do nas wysyłali już od dawna, były jakieś tam ograniczenia, ale ogólnie większa była szansa, że można coś zamówić spoza kategorii book czy DVD :D Np na amazon.co.uk można bez problemu nabyć najnowszą odsłonę Windowsa, przy czym obecnie mają taką promocję, że można u nich kupić wersję Ultimate box za tyle, ile u nas kosztuje wersja OEM, tym samym 500 zł zostaje u nas w kieszeni... i można naszym sklepom spokojnie powiedzieć baj-baj :D

Prawdziwa rewolucja to by była, gdyby nas łaskawie w końcu ujęli w tych Amazon Payment Countries, wtedy moglibyśmy kupować od osób trzecich za pośrednictwem dowolnego amazonu.
  • 0
Dołączona grafika

#39 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 11.10.2009 - |13:21|

Czy ja wiem, czy rozszerzyli?

To co mnie najbardziej interesuje, czyli gry na konsole, do tej pory pozostawało w sferze marzeń. Na NDS dostać u nad kilka tytułów za 50zł jest nierealne. Nie sprawdzałem jeszcze możliwości kupowania MP3. Do tej pory też nie można było.

Użytkownik wergora edytował ten post 11.10.2009 - |13:24|

• 0

#40 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 11.10.2009 - |15:11|

MP3 nie można kupować i wątpię, żeby się to szybko zmieniło, ale to nie wina amazonów, tylko tych palantów trzymających prawa do utworów... a gierki na amazonie z reguły są drogie, jakbym chciała kupić CD MW 2, to bym zapłaciła dwa razy tyle, co u nas, już kiedyś się przymierzałam i podczas składania zamówienia nie było info, że nie wysyłają, ale końcowa cena wyszła taka jak u nas, więc co za sens zamawiać :D... taniej można natomiast kupić od osób trzecich za pośrednictwem amazon, ale dopóki nie włączą nas do Amazon Payment Countries, to nie możemy z tego korzystać...

a na chwilę obecną Payment Countries to:

* UK: England, Northern Ireland, Scotland, Wales
* Europe: Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland
* US: including US protectorates
* Rest of World: Australia, Brazil, Canada, Hong Kong, Iceland, Japan, Norway, Republic of Korea, Mexico, New Zealand, South Africa
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych