Przewodnik amazon.com, co.uk
Napisano 27.03.2009 - |21:32|
Inna sprawa to koszt wysyłki z Amazon.us. Chciałem kupić książkę za 35$. Wysyłka wyszła drugie 35$.
Albo zabawka za 9$. Wysyłka 17$.
Napisano 27.03.2009 - |21:43|
ps-a amazon.ca polecam szybko, sprawnie przesyłki .
Napisano 28.03.2009 - |11:27|
Napisano 28.03.2009 - |12:08|
Hi hi ale to i tak przechodzi przez Pocztę Polską.Allegro z Pocztą Polską mają powód do wstydu.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 28.03.2009 - |13:22|
Patrzyłam czy to może wina danego sprzedawcy, ale nie:(
hmmm... już chyba kilkakrotnie o tym wspominałam - co innego rzeczy sprzedawane przez amazon.ca, a co innego rzeczy sprzedawane za pośrednictwem amazon przez osoby trzecie
i tu bardzo ważne jest, żeby dobrze to sprawdzić... o ile amazon jako sklep do Polski wysyła (to, co może, czyli płytki, książki, jakieś inne jeszcze przedmioty w przypadku europejskich amazonów), to jak do tej pory za pośrednictwem żadnego amazona nie mogliśmy (i tu raczej nic się na razie nie zmieniło) kupować towarów od osób trzecich, nieważne, że dany sprzedawca ma zaznaczone, że oferuje wysyłkę worldwide czy chociażby do krajów UE, Polska nie jest umieszczona na liście tzw. amazon payment countries i pomimo tego, iż człowiek posiada karty kredytowe i normalnie zamawia z samego amazona - od osób trzecich nie może
kretynizm, ale tak niestety jest
z Twojej wypowiedzi nie do końca wynika, czy zamawiałaś coś od amazona, czy za pośrednictwem amazon od jakiegoś sprzedawcy... jeśli opcja nr 1, to nie zaszkodzi napisać maila i zapytać, dlaczego wcześniej nie było problemów z wysyłką, a teraz nagle są... jeśli opcja nr 2 - to akurat normalka, że nie chcą wysłać :/
ja zawsze jeszcze polecam sprawdzać eBay, jeśli np wysyłka na amazonie wychodzi za drogo, nigdy nie zaszkodzi sprawdzić, czy na eBay nie znajdzie się tego samego taniej
ja np. jak potrzebuję coś kupić w niemieckim czy brytyjskim amazonie, to zawsze sprawdzam najpierw ebay, bardzo często można tam urwać chociażby kwotę podatku VAT, zawsze to parę groszy w kieszeni
Napisano 19.09.2009 - |12:28|
Items: £43.28 (czemu nie 49,77?)
Postage & Packing: £3.58
Total before VAT: £46.86
VAT: £10.31
Order Total: £57.17
to znaczy, że dokładnie Ł57,17 ściągną mi z karty, czy mogę się spodziewać jeszcze jakichś niespodzianek (cło czy coś w tym stylu)?
Napisano 19.09.2009 - |12:48|
Jeżeli zamawiasz z terenu Unii to cła nie ma, w końcu mamy wspólnotę gospodarczą Ze Stanami już jest różnie, ale u mnie jeszcze nigdy się do niczego nie przyczepili (SG-1, Babylon 5), ale przy droższych rzeczach już można się na to "załapać". Niespodzianką może być czasem kurs obcej waluty przyjęty przez Twój bank, ale na to większego wpływu człowiek niestety nie ma.
->1019<-
Napisano 19.09.2009 - |13:04|
Total Order, to cena końcowa, przy czym potem jeszcze zależy kiedy bank przyjmie informacje o ściągnięciu z karty to według dat liczy kurs. Oraz zależy z jakiej karty korzystasz, jeśli np takiej, która ma domyślnie inną walutę niż PL i inną niż waluta zakupów, to dwa razy będą ci przewalutowywać i wówczas może wyjść parę złotych drożej.
Napisano 21.09.2009 - |18:58|
Imię i nazwisko
ulica
Miasto, Województwo kod pocztowy
Poland
I teraz mam pytanie czy tak może zostać? (kod pocztowy po województwie) Podajcie może jakiś przykład jak wy macie wypisane (z danymi fikcyjnymi), jeżeli byście mogli:) z góry dziękuje za pomoc:)
ps. opłaca sie dopłacać do lepszej wysyłki?
Załączone pliki
Napisano 21.09.2009 - |19:47|
Ja mam np w adresie z amerykańskiego amazonu numer domu w osobnej linijce niż ulicę i nie ma problemu a nie chce mi się tego zmieniać.
Jeśli chodzi o dopłacanie to nie ma sensu. Ostatnio zazwyczaj coś do tygodnia szły przesyłki z UK do Polski ewentualnie 10 dni więc niewiele sobie przyspieszysz a wydasz tylko niepotrzebnie forsę.
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 29.09.2009 - |11:46|
Napisano 04.10.2009 - |03:33|
Ale sama funkcja może być przydatna, bo pozwalały by na ominięcie tzw podwójnego przewalutowania na niektórych kartach.
Napisano 04.10.2009 - |09:20|
Napisano 09.10.2009 - |23:29|
od kilku dni walczę ze sobą czy decydować się na zakupy w amazon czy nie. Nie zamawiałem z tego sklepu nic i nie posiadam na nim konta i kompletnie nie mogę zrozumieć ich cennika. Chciałbym zakupić Tablet Wacom Bamboo Touch & Pen lub dysk zewnętrzny Western Digital My Essential Passport. Proszę nie wnikać czy to się opłaca czy nie, interesuje mnie koszt przesyłki najtańszym sprawdzonym sposobem do Polski. Cena obydwu przedmiotów zamyka się w 80-90 Euro. Czy inna cena jest dla 2 przedmiotów a inna dla jednego?
Napisano 10.10.2009 - |05:03|
Dopiero potem doliczają VAT.
W przypadku elektroniki (mam nadzieję, że do tego zaliczają Twój hdd) najpierw trzeba się upewnić czy ją w ogóle wysyłają do Polski ale z tego co widzę na szybko to tak ---> co gdzie wysyłają.
I widzę, że "tylko" komórek i prenumeraty nie robią poza UK.
To mnie trochę zdziwiło, że niby większość wysyłają do Polski bo jeszcze jakiś czas temu to mało co wysyłali.
Dodatkowo trzeba sprawdzić jak sobie liczą za wysyłkę do Polski za tego typu przedmioty a jako ,że Polska jest w tzw Europe 3 to trzeba patrzeć tutaj ---> koszty wysyłki
I jak widać w wypadku elektroniki nie liczą, za przedmiot tylko za "dostawę" 4,99£ + od kilograma, za każdy po 0,49£.
A dopiero potem w zależności do jakiego kraju idzie naliczają VAT.
Tak to wszystko wygląda w teorii.
Ale najlepiej zrobić to tak jak już pisaliśmy.
Zrobić zamówienie i odrazu będziesz mieć potwierdzenie, czy wysyłają do Polski i nie akceptować/potwierdzać zamówienia na końcu a zobaczysz wtedy ile faktycznie Ci policzą i wtedy podjąć decyzję.
Jak się nie spodoba to nie potwierdzać i tyle.
Użytkownik biku1 edytował ten post 10.10.2009 - |06:21|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 10.10.2009 - |08:08|
W przypadku elektroniki (mam nadzieję, że do tego zaliczają Twój hdd) najpierw trzeba się upewnić czy ją w ogóle wysyłają do Polski ale z tego co widzę na szybko to tak ---> co gdzie wysyłają.
Biku, wielkie dzięki za info. Nie wiedziałem że rozszerzyli asortyment towarów wysyłanych do polski.
Napisano 10.10.2009 - |08:17|
Jak to jest rzeczywiście to się okaże jak ktoś zrobi zamówienie na towary dotąd nie wysyłane i zechce się podzielić informacją o tym czy faktycznie można już "wszystko" kupowac.
Inna sprawa ,że czasami mimo tej dostępności firma-producent może wprowadzić ograniczenie ,że tylko na terenie UK można coś sprzedawać i wtedy amazon nic nie pomoże.
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 11.10.2009 - |12:09|
Prawdziwa rewolucja to by była, gdyby nas łaskawie w końcu ujęli w tych Amazon Payment Countries, wtedy moglibyśmy kupować od osób trzecich za pośrednictwem dowolnego amazonu.
Napisano 11.10.2009 - |13:21|
Czy ja wiem, czy rozszerzyli?
To co mnie najbardziej interesuje, czyli gry na konsole, do tej pory pozostawało w sferze marzeń. Na NDS dostać u nad kilka tytułów za 50zł jest nierealne. Nie sprawdzałem jeszcze możliwości kupowania MP3. Do tej pory też nie można było.
Użytkownik wergora edytował ten post 11.10.2009 - |13:24|
Napisano 11.10.2009 - |15:11|
a na chwilę obecną Payment Countries to:
* UK: England, Northern Ireland, Scotland, Wales
* Europe: Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland
* US: including US protectorates
* Rest of World: Australia, Brazil, Canada, Hong Kong, Iceland, Japan, Norway, Republic of Korea, Mexico, New Zealand, South Africa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych