Skocz do zawartości

Zdjęcie

Narody ekspedycji Atlantis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#21 ZenOm

ZenOm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 01.08.2004 - |18:00|

ja tez takiej flagi tam nie widzialem (bo ze zlej strony był filmowany), ale bylo powiedziane ze to czech (o ile dobrze zrozumialem Rodney'a)

No nic musimy szukać dalej :)

Użytkownik ZenOm edytował ten post 01.08.2004 - |18:04|

• 0

#22 JACKo

JACKo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoS-c

Napisano 01.08.2004 - |18:21|

A znajdziemy w ogóle?... oby.. :)
  • 0

#23 Asen

Asen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 01.08.2004 - |22:59|

No cóż oglądnąłem 1x04 "38 minut" nie czekając na polskie napisy, jakoś nie mogę nigdy wytrzymać, i...

Prof. Zelenka lub Zelinka musi być Czechem, ale nie wiadomo, czy reprezentuje Czechy (nie było widać lewego ramienia, czy też jest Amerykaninem czeskiego pochodzenia.

Na forum.gateworld.net znalazłem
- imię i nazwisko aktora grającego rolę Zelenki to David Nykl. urodził się w... Pradze. Strona : http://www.davidnykl.com - nie wiem czemu nie działa, ale istniała: http://www.google.pl...l.com/reels.htm
- poza tym jeden z Czechów: Veneticuss, napisał na forum: "to Czech. wypowiedział zupełnie poprawnie 5 zdań... z centarlnym Bohemian akcentem.
Asen

Aha i jeszcze jedno:
wg strony: http://www.imdb.com/...t0374455/guests
David Nykl vel Zelenka występuje gościnnie w odcinku 1x04... oraz 1x05.

Użytkownik Asen edytował ten post 01.08.2004 - |23:07|

• 0

#24 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.08.2004 - |16:14|

Jeszcze jedna, śmieszna dosyć sprawa. Jakiej narodowości jest ten naukowiec zbierający bęcki od Weir? Amerykaninem. :P
  • 0

#25 jstar

jstar

Organizator

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03.08.2004 - |20:17|

Witam,

Udało mi się znaleźć owego mitycznego polaka w najnowszym odcinku (04 - 38 minutes). Jest w 15:03 sekundzie filmu, w scenie kiedy Weir rozmawia z Czeskim naukowcem. Sprawdzałem parę razy. Na pierwszy rzut oka wydaje sie, że to nie Polska (czerwony jest troche zbyt ciemny), ale przy zbliżeniu widac, ze nie ma tam prawa być żadnego innego koloru oprócz białego i czerwonego.

A więc wniosek, ze zostalismy docenieni i też jesteśmy w Atlantis. To dobra wiadomość, bo skoro mają mundury z polskimi naszywkami, to może kiedyś pojawi się jakiś polak który coś powie, a nie tylko będzie trzymał latarkę ;)

A oto dowód polskiej obecności:
Dołączona grafika

Użytkownik jstar edytował ten post 03.08.2004 - |20:23|

• 0

#26 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 03.08.2004 - |20:41|

Chyba masz racje :>
Ale w na niektorych klatach widac niebieski pomiedzy białym i czerownym. Ale czasami niebieski znika, albo to bład kodowania albo faktycznie Polska :>
Coz trzeba na to zerkna w innej wersji najlepiej DVD :P

PEACE :P
  • 0

#27 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 04.08.2004 - |00:07|

Już 3 dni temu napisałem, ze to nie jest polska flaga, a rosyjska. Przeciez tam wyraźnie widać pomiędzy białym a czerwonym kolor niebieski, szczególnie na tym powiększeniu...

Żeby Wam to wybić z głowy :P zapytałem na innym forum. Klikac tu.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#28 jstar

jstar

Organizator

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04.08.2004 - |08:06|

A ja będe obstawał przy tym, ze to jest Polska flaga. Wystarczy wziać jakiegos VideoDuba (czy coś co rozkłada obraz na klatki) i obejrzeć całą scenę z tym Ruso-Polakiem o którego się kłucimy. Jak ja oglądałem, to ani przez sekunde nie widziałem tam niebieskiego - nie wiem też gdzie Wy go tam widzicie. Wybralem klatkę na ktorej on tą ręke ma całkowicie wyprostowaną tak, żeby nie bylo problemu, ze niebieski gdzies sie schował.

Popatrzmy na argumentację naszych amerykanskich (chyba) kolegów:

It's definitly the Russian flag, and not the imperial flag of the Romanovs. The reason it's the Russians, is because 1) Russia already knew about the Stargate. 2) Poland wasn't part of the Antartica Treaty or whatever it was called. Also, I also can see the blue inner stripe.

W skrócie: to jest rosyjska flaga, bo rosjanie wiedzą o programie a polacy nie podpisali traktatu antarktycznego.

Cóż bardziej błędnego - podpisaliśmy go parę lat po jego utworzeniu. Jesteśmy nawet na lepszej pozycji od Czechów w tej sytuacji, bo o wszystkim MUSIELIŚMY zostać poinformowani zgodnie z wyżej wymienionym traktatem. Natomiast Czesi są tzw. "Non-consultive members", czyli im wcale mowić co tam się działo nie trzeba było.

Więc jak na razie ciągle wydaje mi się że to jest polska flaga i to ma sens: podpisaliśmy traktat i na jego mocy jako "Consultive member" musieliśmy zostać o wszystkim poinformowani, a czegoby nie mówić - tak jak czesi mamy troche dobrych naukowców, a amerykanie pewnie chcieliby pokazać, ze dobrze jest ich się trzymać. Nie widzę powodu dlaczego to by nie mialbyć polak (tym bardziej, że polska jest jedynym europejskim krajem o tej konfiguracji kolorów - a to był zdecydowanie europejczyk).

Użytkownik jstar edytował ten post 04.08.2004 - |08:18|

• 0

#29 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 04.08.2004 - |08:49|

jstar

Polish flag has a ratio of bars 1:1, Russia 1:1:1, and the "Russian" flag here would have to be 2:1:1 (this means that the white bar would be twice as wide as the red and the blue one), and Russia has no such flag, nor any other nation.

Ta argumentacja mi sie podoba ale faktem jest ze u mnie sie przewija na niektorych klatkach niebieski ale to moze byc błąd kodowania jak napisalem.
Co do ogladania w VD to ja ogladalem w Subedicie z zoomem na maxa i podbnie w Crystal Playerze na maxa.
W takim razie jestem za naszymi :P

Co do Amerykanskich kolegow z forum to i tam i tu zdania sa podzielone.
Nie ma wyjsciea trzeba to potwierdzic w stu procentach wypatujac "naszego" w kolejnych odcinkach.

A moze by tak zbiore maile od Polako do producentow :> by umiescic Polakaprzeciez chyba jeszcze kreca ostatnie odcinki Atlantisa :P

• 0

#30 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 04.08.2004 - |09:14|

Ad 1. - A co z moją argumentacją odnośnie tych nieznanych flag? Arabic League ma flagę jasno zieloną z białymi ornamentami (pasuje, a poza tym do ekspedycji nie brano by np. tylko z Iraku czy tylko z Afganistanu - musi być przedstawiciel wszystkich krajów arabskich), a Izrael ma właśnie flagę biały-niebieski-szeroki biały-niebieski-biały, przy czym na szerokim białym jest niebieska Gwiazda Dawidowa (właśnie taka niebieska plama)? Wydaje mi się, ze te dwa panstwa (grupy raczej, bo Izrael to państwo, a Arabic League to unia) wyjatkowo do siebie nie pasuja, ale Arabic League (zwana tez Liga Arabska, nie mylic ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi) i Izrael sa silnymi partnerami handlowymi USA. Jak myslicie? :)
Ad 2. - Milo by bylo, jakby to rzeczywiscie Polak byl, szczegolnie jesli pamietamy o Traktacie Antarktycznym - Polska jako jeden z pierwszych krajów go podpisała i musi być powiadamiana o wszelkich wydarzeniach na Antarktyce - nie to co pepiki które mogą a nie muszą :)
  • 0
Dołączona grafika

#31 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów

Napisano 04.08.2004 - |09:49|

Narysowałem teoretyczne kontury flagi:
Dołączona grafika

Ratio nie wiem skad sie bierze 2:1:1, kiedy jest 1:1:1.

Użytkownik Seth edytował ten post 04.08.2004 - |09:51|

• 0

#32 jstar

jstar

Organizator

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04.08.2004 - |10:02|

Jak dla mnie to wygląda raczej tak:

Dołączona grafika

Tym bardziej, że ten ciemny kawałek na zoomie ma odcien czerwony nie niebieski. To co dla ciebie jest czerwonym paskiem we fladze "Rosji" jest dla mnie poświatą jaką daje silnie oświetlona Polska flaga z dużą poświatą biała na górze i troche mniejszą czerwoną na dole. Po prostu dla mnie to co ty widzisz za niebieskie jest ciemno-czerwone, a twój czerwony, to już dla mnie kawałek munduru z poświatą.

Użytkownik jstar edytował ten post 04.08.2004 - |10:04|

• 0

#33 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów

Napisano 04.08.2004 - |10:24|

No cóż , trzeba poczekać na kolejne odcinki i wypatrywać tego goscia :D
  • 0

#34 Asen

Asen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 04.08.2004 - |10:42|

cóż jstar widzi to co pragnie widzieć, niech mu będzie - dla mnie to ewidentnie Rosja
  • 0

#35 jstar

jstar

Organizator

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04.08.2004 - |11:04|

cóż jstar widzi to co pragnie widzieć, niech mu będzie - dla mnie to ewidentnie Rosja

A dla mnie Polska. Każdy widzi to co chce zobaczyć i to samo mogę powiedziec o tych którzy optuja za wersją Rosjską. Ja po prostu uważam (i wolę uważać), że to polak, niż że to rosjanin, bo ja tak to "widzę" (doslownie i w przenośni).

Możemy tylko trzymać kciuki, żeby kiedyś bylo wyraźnie widać kto to tak naprawdę był :)

Użytkownik jstar edytował ten post 04.08.2004 - |11:05|

• 0

#36 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 04.08.2004 - |12:47|

Cóz jak na mój gust to przy obecnej jakości odcinków skłaniałbym się jednak do tezy, że jest to jednak polak. Ale fakt faktem że na pewno wiedzą tylko scenarzyści. Będę oglądał kolejne odcinki aby się przekonać czy mam rację czy też może się mylę.
Pozdrowionka.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#37 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.08.2004 - |17:50|

A moze by tak zbiore maile od Polako do producentow :> by umiescic Polakaprzeciez chyba jeszcze kreca ostatnie odcinki Atlantisa :P

hmm a zastanawiałeś sięnad reakcją producentów, kiedy zorientują się, że w Polsce SGA jeszcze nie leci,baaa nawet sg1 jest w powijakach (bo HBO dopiero puściło 5 sezon). a kanał amerykański i angielski na którym leci serial jest legalnie nie dostępny w Polsce?

To tak na marginesie.

A co do samego udziału Polaka w misji jakoś jestem niestety nastawiony sceptycznie. Tym bardzie, że ten pepiczek miał swoje 5 minut chwały. A my niestety nie widzieliśmy 5 minut jakiegoś Polaka i to póki co wkurza mnie i to mocno...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#38 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów

Napisano 05.08.2004 - |10:01|

Specjalnie sciągnąłem sobię odcinek SAx01 w jakości HQ, by się lepeij przyjrzeć niezidentyfikowanym flagom.

Flaga, która miała byc Gracją, Izraelem lub nawet Urugwajem, jest jednak Grecją.
Nie ma tam zadnej flagi Ligi Arabskiej, czy czegos tam.
Zaraz za flagą Grecji, widzimy w 17:21 flagę ..... Republiki Środkowej Afryki, czyli
Dołączona grafika
Jest tam flaga Nowej Zelandii, a nie Australii.
Szukąc szczegółów znalazłem w 19:25 po prawej stronie kawałek flagi Portugalskiej
Dołączona grafika
  • 0

#39 JaXa

JaXa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 06.08.2004 - |07:56|

Patrzac na naszywke chyba tez przylacze sie do polskiej teorii w Atlantisie :>
Moze troche jest ten czerwony za ciemny ale moim zdaniem jest to czerwony... Nie widze tez tam zadnego niebieskiego
Swoja droga miloby bylo zeby nas stronie Atlantisu opublikowli lisete krajow... Chyba wiedza komu robili naszywki :>
  • 0

#40 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 06.08.2004 - |08:14|

będę dalej prowadził obserwacje - no bo czemu nie ma nowszych członków NATO hehe, ani Czech, Węgier czy Polski.

Pepik akurat jest dr. Zelenka prawdopodobnie. Kurcze Pepików wtajemniczyli a Polaków nie, prawdopodobie,że u nas jest niezły bałagan w rządzie;p
Pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych