Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolekcjonerskie wydania filmów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
216 odpowiedzi w tym temacie

#21 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.10.2008 - |11:38|

Wcześniejszego wydania nie widziałem ale w nowym obraz i dźwięk są kryształowo czyste.

Wcześniej tez były 2 edycje jedna taka jak mam na zdjęciach a potem druga wznowienie tylko w plastikowym pudełku.
Ale pewnie parametry miały te same.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#22 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 25.10.2008 - |19:52|

Wybitnie mi się wierzyć nie chce, że nagle kogoś naszło na zabawy z obrazem i dźwiękiem przy BTTF... jak porównywałam to puszkowe wydanie z tym, które mam, to parametry są dokładnie te same, te same proporcje obrazu, dźwięk również 5.1, tyle tylko, że nie ma lektora... a wrzucając płytkę na TV to obrazek jak najbardziej cacy :)
  • 0
Dołączona grafika

#23 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 26.10.2008 - |04:46|

Ja tam się nie znam :)

Po prostu wyobraźcie sobie moje zdumienie gdy zobaczyłem jak wygląda film z 1985 zwłaszcza że poprzednie wydanie ma już kilka lat. Jak to się mówi: kopara mi opadła. Pierwsza myśl była taka że poprawiono obraz i dźwięk. Robi się to coraz częściej. Prosty przykład: Monthy Python i św. Graal, 2DVD, 1CD, fajne pudełko. Obraz jak nowe Gwiezdne Wojny, dźwięk trochę gorszy. Tłumaczenie kapitalne. Ogląda się super, szkoda że nie ma podobnego wydania Żywota Briana.

Co mi się marzy to moment kiedy to lista dialogowa lektora jest taka sama jak napisy. Szlag mnie trafia gdy napisy jedno a lektor drugie. Pół biedy jak różnią się spójnikami lub interpunkcją. Ale jeśli całe zdania są przebudowane? Do legendy przeszło nowe wydanie Blade Runnera. Nowy Ojciec Chrzestny ma tą lepszą sytuację i jego tłumaczenie nie jest aż tak fatalne jak w przypadku BR, ale momentami miałem wrażenie że czyta dialogi innego filmu.

Użytkownik wergora edytował ten post 26.10.2008 - |04:50|

• 0

#24 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 26.10.2008 - |08:23|

No fakt jest faktem, że napisy zawsze różnią się od lektora, ale w porządne napisy nie sposób jest wcisnąć tyle tekstu, ile jest w stanie wypowiedzieć lektor, inaczej żaden pożytek by z tych napisów nie płynął, bo co z tego, że miałbyś cały tekst lektora, jak napis zajmowałby pół ekranu i miał 2-sekundowy czas wyświetlania

Co oczywiście nie znaczy, że nie można tych napisów zgrać pod kątem nazewnictwa i ogólnego klimatu, ale o tym to oczywiście nikt u nas nie pomyśli... napy powinny powstawać na bazie tekstu czytanego przez lektora, na pewno część mogłaby zostać dokładnie taka sama, a inne fragmenty wymagałyby edycji i selekcji, ale wszystko można zrobić, tylko trzeba chcieć :D

A wracając do kolekcjonerskich wydań, jednym z takich ciekawszych na naszym rynku jest Park Jurajski, obecnie zaczęły wypływać jakieś wznowienia czy inne wersje zebrane w pakiet 3DVD, ale dostępne jest również wydanie 4DVD i jest ono naprawdę extra jak na nasze realia :D

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wszystkie 3 filmy mają do wyboru lektora 5.1 lub napisy, a materiały dodatkowe mają napisy :)

Użytkownik SliderOh edytował ten post 26.10.2008 - |08:30|

• 0
Dołączona grafika

#25 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 27.10.2008 - |22:18|

Nie no ten Park Jurajski to wypas. Na Allegro chodzi po 60zł, prawie za darmo.

Miałem w ręku Indiana Jones 4 wydanie z czaszką. Generalnie ciężko mi się wypowiadać ponieważ nienawidzę, nie cierpię, nie toleruję istnienia tego filmu. Ale spróbuję. Za 99,99 otrzymujemy kiepskie pudełko kartonowe z filmem (nie MetalBox) i plastikową czaszkę. W sumie cena jest adekwatna do wykonania i jakości zestawu. Oczywiście ma się nijak do Władcy Pierścieni z figurkami które jest poza zasięgiem. Jednak jeśli jakimś cudem nowy Indiana podobał by mi się to jednak kupiłbym edycję MetalBox.

P.S. Proszę o wybaczenie jeśli uraziłem kogos kto jednak trawi nowego Jonesa. Ja do tej grupy nie należę i proszę o tolerancję.
  • 0

#26 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.10.2008 - |10:37|

taaa, o metal boxie wszyscy marzą, a tymczasem dvdmax.pl już ma oznaczenie artykuł niedostępny ;> Ja zamówiłam 2 egzemplarze na allegro i teraz czekam, kiedy dostanę maila, że też gostek ni ma ;>

ogólnie to tak coś czułam, że Imperial pewnie zrobił tego 10 kopii i se tera weź szukaj... na allegro jest jedna kobita, która zamieściła real-foto tej puszki, więc na razie jako jedyna rzeczywiście ma to wydanie w ręce, ale chce za nie 90 zł, więc na drzewo :D
  • 0
Dołączona grafika

#27 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.10.2008 - |17:01|

Pojawiła się już oferta cenowa do wspomnianego wcześniej "Koszmaru z ulicy Wiązów - 6xDVD" cena to 99 zł ---> http://www.dvdmania....V...13359&zap=1

Użytkownik biku1 edytował ten post 28.10.2008 - |17:08|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#28 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.10.2008 - |17:51|

taaa, o metal boxie wszyscy marzą, a tymczasem dvdmax.pl już ma oznaczenie artykuł niedostępny ;> Ja zamówiłam 2 egzemplarze na allegro i teraz czekam, kiedy dostanę maila, że też gostek ni ma ;>

ogólnie to tak coś czułam, że Imperial pewnie zrobił tego 10 kopii i se tera weź szukaj... na allegro jest jedna kobita, która zamieściła real-foto tej puszki, więc na razie jako jedyna rzeczywiście ma to wydanie w ręce, ale chce za nie 90 zł, więc na drzewo :D

Dzisiaj u mnie w empiku leżało sporo metalboxów, nawet nie były jeszcze porysowane. ;) Jednak wiadomo, że na sklepie w empiku ceny inne...

Użytkownik johnass edytował ten post 28.10.2008 - |17:52|

#29 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.10.2008 - |18:45|

a ile za nie chcieli?
  • 0
Dołączona grafika

#30 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 28.10.2008 - |19:31|

W moim EMPiKu metale prawie walają się po podłodze. Za to jest jeden egzemplarz z czaszką. Metale są za 69.99.

Użytkownik wergora edytował ten post 28.10.2008 - |19:32|

• 0

#31 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.10.2008 - |19:36|

U mnie też za 69,99 zł, taniej jest na empik.com, a ze zniżką UPC już w ogóle wychodzi prawie 20 zł taniej niż w salonie.

#32 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 30.10.2008 - |09:44|

no cóż... w szczecińskich empikach nie mają nawet cienia wydania w puszcze, ogólnie to status tych salonów przypomina sam sklep empik.com - prawdziwie wirtualne zakupy, bo i towar wirtualny :D

anyway... ponieważ to temat o wydaniach kolekcjonerskich, to chciałam się podzielić ciekawą pozycją na naszym rynku - może nie jest to tak do końca kolekcjonerska edycja, ale i tak napiszę.

Chodzi o film Dzień Niepodległości, który można nabyć za grosze, pudełko najzwyklejsze, ale na okładce dumnie widnieje napis "wersja rozszerzona", więc nie ma się co dziwić, że Polaka aż za serce ściska, że wielce łaskawy dystrybutor raczył coś rozszerzyć :D

Szczęśliwy nabywca zapodaje filmik do odtwarzacza, widzi takie standardowe menu, wybór scen, języka (jest lektor lub napisy pl), PLAY :D Niestety nie ma do wyboru wersji kinowej lub rozszerzonej (jak np. w przypadku nowych edycji LOTR, gdzie za pomocą technologii seamless branching na płycie zamieszczone zostały dwie wersje - kinowa i rozszerzona), więc pozostaje jedynie oglądać filmik wzbogacony o kilka scen :D Widz zapodaje sobie opcję z lektorem i z zapartym tchem ogląda do momentu, kiedy pojawia się pierwsza "doklejona" scena i... wcina lektora :D Zanim w panice zdąży odpalić napisy, lektor powraca i film jak gdyby nigdy nic jedzie dalej... do kolejnej doklejonej sceny, przy której znowu wcina lektora :D

Ogólnie dołożyli trochę tych scen i w sumie gdzieś z 10-15 minut filmu jest gołe i wesołe, jeśli ktoś ogląda z lektorem, napisy na szczęście uwzględniają dodatkowe sceny. Po prostu wymiękłam przy tym, ukłon w stronę Imperiala, bo to tylko u nas takie kuriozum mogło powstać... :D
  • 0
Dołączona grafika

#33 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 30.10.2008 - |10:47|

Na empik.com na razie realizują zamówienia... więc póki co nie będę bawił się w anulowanie swojego. ;)

Co do Dnia Niepodległości, taka sama historia jest z filmem American Gangster od TiM Film Studio. Pewnie dystrybutorowi nie opłaca się dograć parę minut lektora.

Użytkownik johnass edytował ten post 30.10.2008 - |10:58|

#34 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 30.10.2008 - |18:40|

no cóż... w szczecińskich empikach nie mają nawet cienia wydania w puszcze, ogólnie to status tych salonów przypomina sam sklep empik.com - prawdziwie wirtualne zakupy, bo i towar wirtualny :D

Robisz tak: idziesz do EMPiKu do punktu INFO (każdy salon to ma) i prosisz o zamówienie z innego salonu IJ4 w puszce. Czekasz 5-6 dni roboczych i masz. Proste jak budowa cepa.
  • 0

#35 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 30.10.2008 - |20:12|

równie prosto było zamówić na allegro, dostałam dzisiaj info, że puszki są w drodze :D I jeszcze zaoszczędziłam na tym parę groszy :)

Tu nie chodzi o to, że coś można sprowadzić, tylko ja bym chciała chociaż raz wleźć do jakiegoś sklepu tutaj i zobaczyć to, co chcę na półce, móc kupić sobie coś od ręki, a nie kombinować na prawo i lewo... pod względem zaopatrzenia zarówno szczecińskie empiki jak i MM są po prostu porażką :/

Użytkownik SliderOh edytował ten post 30.10.2008 - |20:20|

• 0
Dołączona grafika

#36 boscorelli

boscorelli

Redakcja GHN

• VIP
  • 264 postów
  • MiastoBielsko-Biała/Ustroń

Napisano 02.11.2008 - |12:13|

Teraz kolejne kolekcjonerskie wydanie tym razem padło na kultowy Gang Olsena, który ukaże się w dwóch wersjach 6-płytowej na które złożą się części nie wydane do tej pory u nas oraz 14-płytowej pełnej kolekcji filmów. Filmy w wersji oryginalnej i z polskim lektorem, ale niestety bez napisów. Obraz 16:9, dźwięk 2.0. A to jakie części wchodzą w pakiet: "Gang Olsena" (1968), "Gang Olsena W Potrzasku" (1969), "Gang Olsena Jedzie Do Jutlandii" (1971), "Wielki Skok Gangu Olsena" * (1972), "Gang Olsena W Amoku" * (1973), "Ostatni Skok Gangu Olsena" * (1974), "Gang Olsena Zmienia Kierunek" * (1975), "Gang Olsena Wpada W Szał" * (1976), "Gang Olsena Znowu W Akcji" * (1977), "Gang Olsena Idzie Na Wojnę" (1978), "Gang Olsena Nigdy Się Nie Poddaje" (1979), "Gang Olsena Daje Dyla" (1981), "Gang Olsena - Paryski Plan" (1981) i "Gang Olsena - Ostatnia Misja" (1998). A to okładka boxu 14 DVD:

Dołączona grafika

* wcześniej się nie ukazały.

Użytkownik boscorelli edytował ten post 02.11.2008 - |12:16|

• 0

#37 HiStoryk

HiStoryk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 02.11.2008 - |13:50|

No fajnie wygląda ten Gang, tylko brak napisów to pierwsze uuuuuu, a drugie to cena http://www.punkt44.p...iet_14dvd).html
  • 0

#38 boscorelli

boscorelli

Redakcja GHN

• VIP
  • 264 postów
  • MiastoBielsko-Biała/Ustroń

Napisano 02.11.2008 - |20:56|

No bez przesady 249 PLN za 14 DVD to przyzwoita cena.
  • 0

#39 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 02.11.2008 - |21:24|

Za tą pozycję przyzwoita cena to max. 120 - 140 zł. Ma swój wiek, a nie jest to jakaś megawypaśna produkcja kosztująca miliony $. Jeżeli ta cena będzie ceną oficjalną, to wróżę tej pozycji spektakularną klapę :/
  • 0

#40 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 03.11.2008 - |00:02|

Wizualnie prezentuje się wyśmienicie. Merytorycznie bądźmy szczerzy: to nie są filmu z górnej półki. Owszem, w dzieciństwie (tj. 15-17 lat) lubiłem Olsena głównie dlatego że był miłą odskocznią od Tygodnia Filmu Radzieckiego w TV. Dzisiaj ta seria raczej drażni.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych