Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teorie po 4x10

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#21 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 17.06.2008 - |15:11|

Większość Battlestarów dokowała ,bang bang i ich nie ma.

Z tym się prawie zgodze (wiemy że dokowało 5), pozostałe sobie latały.

W ciągu godziny to oni zostali zmiecieni. Battlestar bez zapory ogniowej to [beeep] nie Battlestar, kilkanascie rakiet i czesc.

Nom.

To gdzie oni są ,bo jakoś ich nie widać.

Odwołuje sie do odcinka Lay down your burdens part 1 lub part2. Cyloni wtedy odlecieli i stwierdzili ,że ataki były błędem.

W odcinku download widzimy jak ładnie sobie żyją na Caprice.

Ja tu czytam , o milionach cylonów. No bez przesady....

Opieram się na wypowiedzi Cavila w 4x2, gdzie mówi o milione 6,8, itp..

Odprawy pilotów na BSG tam ich przecież około 50 zawsze siedzi w tych fotelikach ,czasami mniej.

Istnieje jeszcze coś takiego jak myśliwce zapasowe, grupy uderzeniowe, chociaż 100-200 viperów to lekka przesada, jak dobrze pamiętam to chyba było mówione o 70 viperah i 45 raptorach.

Nie chodzi mi o teorie ,jak wyglądałaby walka z brand ne BSG i baseshipem ,bo takich walk nie było. Wszystkie zostały rozwalone w mak z zaskoczenia i jedyny ocalały to Pegasus ,który skoczył i Galactica ,której całe skrzydło viperów rozwaliły 2 raidery w pilocie i zostały im stateczki z wystawy muzealnej.

Nie wszystkie zostały rozwalone w mak z zaskoczenia, w pilocie mamy moment gdy Adama mówi że sam ktoś tam przejoł dowodzenie nad chyba Battlestar Atlantis, a po pewnym czasie była lista wyczytanych zniszczonych battlestarów. Następnie podsłuchiwanie radia nie pamiętam kto to dokładnie był, ale było mówione że sukcesy w walce odnoszą tylko przerobione vipery i coś jeszcze i że prawie cała flota zgłasza problemy z mocą. I moim zdaniem całkowite wykonczenie trwało więcej od 6 do 12 godzin może nawet. Jak by to było tak bach bach to pilot zmieściłby się w 20 minutach, a tu mieliśmy spore rozciągnięcie w czasie.

Wracając do planety którą znaleźli teoretycznie ziemi, coprawda gaeta potwierdził konstelacje, ale czy wzioł pod uwage poprawke na to że mapa ma 4000 lat (może więcej) ,a wszechświat nie stoi sobie w miejscu tylko się rozszerza. Równie dobrze 4000 lat temu mapa wskazywała na Ziemie, a teraz wskazuje na jakąś ziemską kolonie. Więc to może nie być ziemia. Aczkolwiek sam w to wątpie.

Edit:
No i zapominamy o tym że flota kolonialna nie ograniczała się tylko do Battlestarów, dość prawdopodobne że istniały też jednostki wsparcia, między innymi gdy dochodzi do spotkania między pegazusem a galacticą i Egzo obydwóch gadaja jest wspomniane o statku który był uzbrojony, chyba "Celesta". Ale to moje dywagacje.

Użytkownik Memento edytował ten post 17.06.2008 - |15:17|

• 0

#22 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 17.06.2008 - |15:50|

W odcinku download widzimy jak ładnie sobie żyją na Caprice.

no i potem były odcinki Lay Down your burdens. :rolleyes: i brat Kavil mówiący "To cód pomódlmy się" ,kiedy cyloni odlecieli zostawiając rescue party 8sekmi (pozniejsza Athena) Kary ,Helo. Ratowali wtedy grupe Andersa.

Opieram się na wypowiedzi Cavila w 4x2, gdzie mówi o milione 6,8, itp..

Rzeczywiście mówi on ,że : "Miliony tych dwójek mają ten nos, miliony 6 mają takie usta ... itd

Potem mówi ,że są produkcją seryjna i raczej chodziło mu o to ,że dany model jest taki sam...

Nadal uważam ,że żywych cylonów(skór) jest niewielu, zostały miliony ciał jedynie.

Bo jak sobie wyobrażacie współżycie cylonów i ludzi gdzieś tam kiedyś na jakiejś planecie?
  • 0

#23 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 17.06.2008 - |16:05|

no i potem były odcinki Lay Down your burdens. :rolleyes: i brat Kavil mówiący "To cód pomódlmy się" ,kiedy cyloni odlecieli zostawiając rescue party 8sekmi (pozniejsza Athena) Kary ,Helo. Ratowali wtedy grupe Andersa.

Nie odlecieli a wycofali się od ataku, nigdzie nie jest powiedziane że odeszli z planet.

Rzeczywiście mówi on ,że : "Miliony tych dwójek mają ten nos, miliony 6 mają takie usta ... itd

Potem mówi ,że są produkcją seryjna i raczej chodziło mu o to ,że dany model jest taki sam...

Nadal uważam ,że żywych cylonów(skór) jest niewielu, zostały miliony ciał jedynie.

Bo jak sobie wyobrażacie współżycie cylonów i ludzi gdzieś tam kiedyś na jakiejś planecie?

No normalnie, nie chciał byś mieć cylona sąsiada/sąsiadki??

Centurioni pilnowali by ulic wiesz jak by to zmniejszyło przestępczość.
Nie mówiąc już o przemocy w rodzinie jak żona będzie wstanie przebić tobą ściane ;]
  • 0

#24 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.06.2008 - |16:16|

Ludzie zwolnijcie trochę bo czasami piszecie bez ładu składu tyle co ślina na język przyniesie i ciężko się to czyta.
Podobnie jest w tych 2-3 innych aktualnych tematach gdzie wygląda jakby się ludzie nakręcili po ostatnim odcinku.
Normalnie jakby się było w dziale Losta. :(
Spokojnie nikt Was nie goni :D a i innym będzie się to lepiej czytało.

Co do wyposażenia BS i Baseshipów to poza wymyślaniem/zgadywaniem samemu ile to mają tam Raiderów, Viperów, Raptorów to warto podpierać się choćby jakimiś innymi źródłami.
SPIS STATKÓW ---> http://en.battlestar...ki/Portal:Ships
BATTLESTAR i szczególnie dział "Equipment" z opisem Viperów i Raptorów ---> http://en.battlestar...Galactica_(RDM)
Podają ilość Viperów na ok 80 i ok 20 Raptorów i tyle powinno być na Galaktyce.
OPIS SZWADRONÓW NA BS ---> http://en.battlestar...ns_of_Galactica

Co do liczebności Cylońskich pojazdów to można sprawdzić przechodząc z pierwszego linka.

Oczywiście "battlestarwiki" to nie jest jakaś wyrocznia, niemniej jednak uczestniczy w tym sporo osób, wyłapują więc błędy i powinno ich być tam stosunkowo mało.
A najważniejsze po co wyważać samemu otwarte drzwi jeszcze raz. ;) :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.06.2008 - |16:20|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#25 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 17.06.2008 - |16:20|

Nie odlecieli a wycofali się od ataku, nigdzie nie jest powiedziane że odeszli z planet.

Nieprawda.

17 minuta 35 sekund lay Down your burdens part2

Kara- Cylonska okupacja sie skonczyla, odlecieli

Kavil - To prawda , cyloni odlecieli ku zielonym pastwiskom

No normalnie, nie chciał byś mieć cylona sąsiada/sąsiadki??

sąsiadkę raczej:)
  • 0

#26 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 17.06.2008 - |16:59|

Nieprawda.

17 minuta 35 sekund lay Down your burdens part2

Kara- Cylonska okupacja sie skonczyla, odlecieli
Kavil - To prawda , cyloni odlecieli ku zielonym pastwiskom

zwracam honor, zapomniałem o tym fragmencie, ale teraz w takim razie pytanie co z farmami gdzie teoretycznie znajdowało się tysiące ,a może nawet setki tysięcy kobiet, na których cyloni eksperymentowali? Co z nimi?? Tak po prostu je zabili, kiedy żekomo odchodzili w pokoju? Według mnie powiedzenie że cyloni odlecieli ma troche inne znaczenie. A kawil to żartował "zielone pastwiska", według mnie oni dalej tam siedzą, a nwet jeśli odlecieli, to potem jak stwierdzili że to był błąd to z całą pewnością powrócili.

ja też ;]
  • 0

#27 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 17.06.2008 - |17:45|

zwracam honor, zapomniałem o tym fragmencie, ale teraz w takim razie pytanie co z farmami gdzie teoretycznie znajdowało się tysiące ,a może nawet setki tysięcy kobiet, na których cyloni eksperymentowali? Co z nimi?? Tak po prostu je zabili, kiedy żekomo odchodzili w pokoju? Według mnie powiedzenie że cyloni odlecieli ma troche inne znaczenie. A kawil to żartował "zielone pastwiska", według mnie oni dalej tam siedzą, a nwet jeśli odlecieli, to potem jak stwierdzili że to był błąd to z całą pewnością powrócili.

Odlecieli i szukają Ziemi i, a kobiety z Farm mogli wziąć ze sobą - w końcu od nich zależy przyszłość gatunku.
Czemu szukają Ziemi? Po to by zrobić z niej swój nowy dom, tak samo jak i buntownicy. Powodem wojny domowej u Cylonów, nie był pomysł poszukiwania Ziemi, a stosunek do poszukiwania Final Five. W praktyce nie tylko jedna grupa może poszukiwać Ziemi - tylko kilka a nawet kilkadziesiąt.
Co Cavil miał na myśli mówiąc o zielonych pastwiskach? Ziemie, ale z jasnych względów nie powiedział o tym kolonistom, bo po co zdradzać swoje plany. Zresztą tak na prawdę to wiedział to tylko Baltar a dowiedział się o tym na Baseshipie, ale nie pamiętam czy zdradził ten sekret po powrocie do Floty.

ja też ;]

Najlepiej #6 w wersji platinum blond;)
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#28 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 17.06.2008 - |18:02|

Odlecieli i szukają Ziemi i, a kobiety z Farm mogli wziąć ze sobą - w końcu od nich zależy przyszłość gatunku.

Ciekawa teoria, ale bardzo wątpliwa. Pozatym w 4 seri mieliśmy jeden odcinek u ludzi i jeden u cylonów i jakoś nie zauważyłem kobiet! 2 wyjścia:
1. albo ich nie ma już
2. albo cyloni mają mnustwo okrętów, które będą wstanie podtrzymać przy życiu tysiące ludzkich kobiet, które maja rodzic.

Jak widać jest to wątpliwe. Dlatego dalej uważam że cyloni są na koloniach. I że jest ich kilka set razy więcej. Mam nadzieje że w 2 połowie 4 sezonu zobaczymy jakąś większą cylońska flote, powiedzmy 50 baseshipow plus 50 000 raiderów;], i ta cała flota rzuca sie na flote kolonialną jest pif paf, koloniści tracą pół floty, robią awaryjny skok za nimi skacze cylońska flota i znowu pif paf, i tak przez 3 odcinki, aż zostanie tylko galactica, cyloni sie zatrzymają, pogadzą z ludzmi (z tym co zostanie) i będzie happy ending ;] BIG HUG!

ja też ;]
Najlepiej #6 w wersji platinum blond;)

6 Ble, nie przepadam za blondynkami, za to brunetki ;]

Użytkownik Memento edytował ten post 17.06.2008 - |18:03|

• 0

#29 volkmann

volkmann

Szeregowy

• Email
  • 72 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.06.2008 - |18:21|

Jak widać jest to wątpliwe. Dlatego dalej uważam że cyloni są na koloniach. I że jest ich kilka set razy więcej. Mam nadzieje że w 2 połowie 4 sezonu zobaczymy jakąś większą cylońska flote, powiedzmy 50 baseshipow plus 50 000 raiderów;], i ta cała flota rzuca sie na flote kolonialną jest pif paf, koloniści tracą pół floty, robią awaryjny skok za nimi skacze cylońska flota i znowu pif paf, i tak przez 3 odcinki, aż zostanie tylko galactica, cyloni sie zatrzymają, pogadzą z ludzmi (z tym co zostanie) i będzie happy ending ;] BIG HUG!\\

ale żeś teraz wymyślił. BSG to nie bezmyslna strzelanka która tak zakończą
  • 0

#30 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.06.2008 - |13:03|

To nie jest Ziemia bo:
- nie bez powodu Lee w jednej ze scen mówi o potrzebie skorygowania kursu przed wykonaniem skoku. Zdecydowali się jednak skoczyć od razu bo się zbyt podekscytowali i dlatego są nie tam gdzie trzeba.
- nie bez powodu planeta na której wylądowali jest zakryta chmurami tak, aby nie można było dostrzec zarysu kontynentów.
- nie bez powodu istnieje proroctwo wg którego umierający przywódca nie dotrze nigdy do Ziemi. A przecież jeżeli byliby na Ziemi to przepowiednia bierze w takim razie w łeb.

Moim zdaniem są gdzieś bardzo blisko Ziemi, bo zgadzają się konstelacje. Może to być np. jedna z gwiazd układu Alfa Centauri, bo przecież tylko 4 lata świetlne od Ziemi. Przemawiałby za tym fakt, iż Lee pokazujący ojcu na mapie gwiazd ulokowanie Ziemi wskazuje palcem na miejsce, gdzie są trzy kropki (dwie większe: Alfa Centauri A oraz Alfa Centauri B; jedna mniejsza: Proxima Centauri). Oczywiście wszystko zależy od skali i perspektywy przedstawionej w serialu mapy. Trudno przecież zrobić odwzorowanie trójwymiarowej przestrzeni jaką jest kosmos na dwuwymiarowej mapie.
Inna sprawa, że układ konstelacji, który mają ludzie na BSG nie musi być prawidłowy. Istnieje przecież dryf gwiazd, więc przez kilkanaście tysięcy lat znaki zodiaku mogły ulec przesunięciu.
  • 0

#31 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 18.06.2008 - |13:38|

nie bez powodu istnieje proroctwo wg którego umierający przywódca nie dotrze nigdy do Ziemi. A przecież jeżeli byliby na Ziemi to przepowiednia bierze w takim razie w łeb.

Umierający przywódca zaprowadzi ludzkość do ziemi. Umierającemu przywódcy nie będzie dane zobaczyć obiecanego lądu

Obiecany lad a ziemie to 2 różne sprawy, więc przepowiednia nadal jest aktualna.

Ludzie nie chcą wierzyć ,że to jest ziemia bo oczekują Happy endu.

Zapożyczone z oficjalnego forum o BSG na scifi

W kontynuacji serialu Adama przed skokiem ... "Nareszcie ją znaleźliśmy. Ziemia. Tym razem na serio."
  • 0

#32 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.06.2008 - |14:22|

Może to Wam ułatwi zabawy w zgadywanie czy to Ziemia.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzę w necie ludzie coraz lepiej się bawią w te zgadywanki i coraz lepsze [bardziej zakręcone] teorie wymyślają.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.06.2008 - |14:23|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#33 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 18.06.2008 - |14:49|

Trochę to wygląda na panoramę NY, łącznie z tym mostem.....ale hmmmm, te wszystkie teorie, pewnie znów okażą się "niczym" przy tym, co wymyślili producenci......
Z drugiej strony, Kara - jak "harbinger of doom", ok ale dla kogo? Dla Ludzi? dla Cylonów? Czy dla wszystkich, "wiedzie ich ku zagładzie" czyli to o nazwijmy to "Ziemię"? Czy to wszystko ściema? Teoria, o tym że "ktoś" pociąga za sznurki wydaje się coraz bardziej realna, ale kto? 5 Cylon? Coś mi się zdaje że nie, jeśli jest "gdzieś wśród" naszych i ludzi i cylonów.... \
Konstalacje się zgadzają, ok, ale czego? Danych ze starych map? Danych z Vipera Kary? TO także może być ściema.
Tak na prawdę nie wiadomo, gdzie oni są, jeśli na Ziemi, to co dalej?
  • 0
Dołączona grafika

#34 tystax

tystax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 18.06.2008 - |15:26|

Wg mnie to jest ziemia, wydaje mi sie że znajdą w jakiś bunkrach kilku ocalonych i wśród nich 5 cylona którego nie ma we flocie
  • 0

#35 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.06.2008 - |15:29|

Szczątki okrągłej kopuły widoczne na scenie trochę mi się kojarzą z tym dużym, okrągłym budynkiem (bodaj światynia Aurory) na rysunku w książce z początku odcinka. No ale to nie musi nic znaczyć ;]. Zwłaszcza, żę tam góry były, a tu morze :). Wprawdzie góry mogą być za kamerą, a morze jak wiadomo lubi czasem zalać jakiś nowy obszar, ale...

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 18.06.2008 - |15:30|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#36 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.06.2008 - |16:10|

Szczątki okrągłej kopuły widoczne na scenie trochę mi się kojarzą z tym dużym, okrągłym budynkiem (bodaj światynia Aurory) na rysunku w książce z początku odcinka. No ale to nie musi nic znaczyć ;]. Zwłaszcza, żę tam góry były, a tu morze :). Wprawdzie góry mogą być za kamerą, a morze jak wiadomo lubi czasem zalać jakiś nowy obszar, ale...

Też się temu obrazkowi przyglądałem aby porównać do tej panoramy.
Niestety tak jak Hans zauważył nie za bardzo pasuje ukształtowanie terenu z rysunku w książce do tego co widzimy na końcu odcinka.

Dołączona grafika

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#37 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 18.06.2008 - |17:25|

Też się temu obrazkowi przyglądałem aby porównać do tej panoramy.
Niestety tak jak Hans zauważył nie za bardzo pasuje ukształtowanie terenu z rysunku w książce do tego co widzimy na końcu odcinka.

Dołączona grafika

Wpadka reżyserów:) To jest Forum i Opera Hause na Kobolu. Kto nie wierzy ,niech sobie odswierzy przedostatni odcinek 1 serii:)

edit. Nie wiem jak to zrobili , ale są minimalne różnice na tych dwóch rysunkach. (1x12 20 minuta 29 sekunda) Może zgubili książke z przepowiednią hihi

Użytkownik dunkunid edytował ten post 18.06.2008 - |17:30|

• 0

#38 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.06.2008 - |19:17|

Wpadka reżyserów:) To jest Forum i Opera Hause na Kobolu. Kto nie wierzy ,niech sobie odswierzy przedostatni odcinek 1 serii

Ups przecież już o tym ktoś wspominał.. :P

edit. Nie wiem jak to zrobili , ale są minimalne różnice na tych dwóch rysunkach. (1x12 20 minuta 29 sekunda) Może zgubili książke z przepowiednią hihi

Poza tym budowle na Kobolu mogły być zrobione na wzór tych na Ziemi więc to nic niezwykłego , że są podobne.

A tu jak coś to każdy może porównać ujęcia tego rysunku z obu odcinków.

4x10
Dołączona grafika

1x12
Dołączona grafika

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#39 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 18.06.2008 - |19:41|

Szkoda czasu na dywagacje, czy Ziemia to Ziemia. Równie dobrze można rozmawiać na tematy typu "Czy D'Anna jest rzeczywiście Cylonem" albo "Czy >Pegasus< rzeczywiście został zniszczony". Przypominają mi się dyskusje po 3x20, w których część widzów stała na stanowisku, że ujawniona w tym odcinku czwórka Cylonów nie jest czwórką Cylonów. Kompletne bzdury.

A ruiny na Ziemi nie przedstawiają żadnego konkretnego miasta. Gdyby miał to być Nowy Jork, autorzy by to zasugerowali. Nie zrobili tego. I bardzo dobrze, bo widok tej metropolii zniszczonej po raz 847 638 byłby sporą dawką tandety.

*

Konstalacje się zgadzają, ok, ale czego? Danych ze starych map? Danych z Vipera Kary? TO także może być ściema.

Czyja ściema? Gaety, bo tak powiedział? Adamy, bo go o to spytał? Bądźmy poważni. Gaeta chciał powiedzieć, że układ gwiazd widoczny z orbity ziemskiej zgadza się z układem gwiazd, widzianym w Grobowcu Ateny na Kobolu. A autorzy serialu chcieli przez to powiedzieć, że to jest na 100% Ziemia.

Poza tym budowle na Kobolu mogły być zrobione na wzór tych na Ziemi więc to nic niezwykłego , że są podobne.

Odwrotnie. To budowle na Ziemi mogły być zrobione na wzór tych z Kobolu. Praktycznie od początku serialu mowa jest o tym, że ludzkość wywodzi się z Kobolu a Ziemia to jedna z kolonii.
  • 0

#40 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 18.06.2008 - |20:00|

Odwrotnie. To budowle na Ziemi mogły być zrobione na wzór tych z Kobolu. Praktycznie od początku serialu mowa jest o tym, że ludzkość wywodzi się z Kobolu a Ziemia to jedna z kolonii.

Jest to mówione i to wiele razy, ale pewne fakty w serialu temu przeczą:

Im bardziej ludzie i Cyloni zbliżają się do Ziemi tym starsze artefakty napotykają na swojej drodze:
- ruiny na Kobolu - 2000 lat
- boja z wirusem - 3000 lat
- Świątynia Pięciu - 4000 lat

Ja myśle że to Ziemia jest kolebką ludzkości.
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych