Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 082 - S04E13-14 - There's No Place Like Home 2&3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mastero000

Mastero000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 30.05.2008 - |15:33|

Co tu duzo pisac, odcinek zarabisty! Przesuniecie wyspy bylo troche za doslowne. Jin zginal na statku. ‘Wyspa’ odebrala Michaelowi niesmiertelnosc no I tez ‘zszedl’ – to takie smutne fakty. Desmodn polaczony z Penelope nareszcie. No I wkoncu odpowiedz na pytanie kim byl Jeremy Bethson, albo wlasciwie wyglada jak Lock, bo czy to na pewno on?
No I wiadomo o czym nastepny sezon – o staraniu sie powrocic na wyspe.

Ps. Widzieliscie alternatywne zakonczenia?

Skoro pokazali w TV jedno, to nie sadze zeby w necie byly inne.
  • 0

#22 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.05.2008 - |15:35|

na podstawie Wikipedii:

Jeremy Bentham (ur. 15 lutego 1748 w Londynie, zm. 6 czerwca 1832 tamże), angielski prawnik, filozof i ekonomista, ponadto dżentelmen i ekscentryk. Reformator instytucji prawnych i społecznych, prekursor pozytywizmu prawniczego. Jeden z głównych przedstawicieli liberalizmu. Jeden z autorów filozoficznej koncepcji utylitaryzmu. W ekonomii zwolennik wolnego rynku. Jedną z najsłynniejszych jego myśli było przekonanie, że ludzie pragną w życiu przede wszystkim przyjemności cielesnych, które są dla nich ważniejsze niż dobro świata.

1 Doktryny
Celem człowieka jest unikanie bólu i dążenie do przyjemności, człowiek zaspokaja swe przyjemności, więc społeczeństwo też powinno. Należy dążyć do szczęścia. Celem zaś państwa i prawa jest dawanie ogólnego szczęścia. Demokracja to dobry ustrój, a on sam był radykałem i chciał likwidacji monarchii i izby lordów. Był twórcą utylitaryzmu (zwłaszcza ilościowego). Bentham tak jak Thomas Hobbes uznawał wolę suwerena za źródło prawa. Obywatele porównywali korzyści i niekorzyści z tytułu podporządkowania się władzy.Byli jej posłuszni,ponieważ oceniali przykrości z podporządkowania jako mniejsze niż przykrości skutków ich nieposłuszeństwa.W duchu pozytywizmu prawniczego twierdził,ze zasady współżycia ludzi powinny zostać ujęte w ramy stałego i znanego wszystkim prawa,co umożliwiłoby dokonanie racjonalnej kalkulacji pozwalającej uniknąć przykrości wynikających z przekroczenia prawa. Jako prawnik stworzył kierunek analityczny w prawie. Jego kontynuatorami byli John Austin i James Mill.

2 Ciekawostki
Wypełniając jego ostatnią wolę, wypchano jego zwłoki, które są eksponowane na Uniwersytecie College w Londynie. Jego życzeniem było bycie obecnym przy ważniejszych czynnościach akademickich w przyszłości, co jego spadkobiercy skrzętnie wypełnili. Jego mumia jest wnoszona na uroczyste posiedzenia senatu.
Oto jedna z jego myśli: "Umysły twórcze najlepiej rozwijają się tam, gdzie istnieje poszanowanie twórczości".

Czy ta ciekawostka jest jakas wskazowka dla nas? Dla czego Cialo Locke ma wrocic na Wyspe?
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#23 maniac

maniac

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30.05.2008 - |15:50|

Ciało ojca Jacka na wyspie -> Ojciec Jacka stał się duchem-widmem.
Ciało Locke'a na wyspie -> Locke staje się duchem-widmem.

Coś w tym IMHO jest:)
  • 0

#24 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 30.05.2008 - |15:58|

Maniac - No tak, tylko jadąc tym tokiem rozumowania, kiedyś był żywy i realny Jacob, który powtem umarł, jego ciało było na wyspie i... no, ciąg dalszy znamy. Może poznamy tego Jacoba w jakimś retrosie?
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#25 Northim

Northim

Kapral

• Użytkownik
  • 212 postów

Napisano 30.05.2008 - |16:38|

No finał całkiem w porządku. Jest tak jak mówiłem, ci co jęczeli po przeczytaniu wypocin lostfana 108 powinni teraz mnie częściej słuchać :) Od razu mówiłem, że to jak sprawa ma się na papierze, może zupełnie inaczej wyglądać (mimo że widzimy dokładnie to samo, tylko w inny sposób przedstawiony) w serialu.

Ale jedna rzecz mnie rozbawiła: "Looooockeeee jesssteeeeśśśś wybraaaańceeeem. Musisz uraaatooowaaaaćć wyyyspęęęę. Musiszzzz ją przeeesuuunąąąąąć." A skończyło się tym, że "Jacob ci powiedział co zrobić, ale nie powiedział jak". I tutaj Ben ma pełną rację. Bo w końcu kto oprócz Bena by potrafił przekręcić koło? :) Śmieszne to było, ale nie aż tak tragiczne. Czekam aż ktoś odtworzy od tyłu tę rozmowę przez telefon w śnie Kate. No i jeszcze ciekawi mnie po co do wechikułu Ben pakował tyle metalu. Może to było wytułumaczone, ale pierwszy raz oglądałem premierowy odcinek bez napisów więc mogłem tego i owego nie zrozumieć.
No i poza tym jeszcze mistrzowska muzyka, brak cliffhangera i przewidywalność odcinka (każdy chyba się domyślił, że w trumnie jest Locke). No i głupotę walnęli z tym, że zamiast dać jakąś fajną zagadkę to tylko pokazali nam Johna. Po co, nie mogli zrobić tego wcześniej?
Ogólnie mogłoby być lepiej, szkoda, że serial idzie w kierunku SF, ale finał lepszy moim zdaniem od tego z 2 sezonu.
  • 0

#26 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 30.05.2008 - |16:40|

Skoro pokazali w TV jedno, to nie sadze zeby w necie byly inne.

Ależ są. http://darkufo.blogs...te-endings.html Taka różnica, że w jednym w trumnie jest Sawyer a w kolejnym Desmond. Miały służyć za przykrywkę w razie gdyby ta informacja wyciekła.

PS. Northim przeczytaj poprzednie posty, jest napisane co Kate usłyszała w telefonie.

Użytkownik garus edytował ten post 30.05.2008 - |16:41|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#27 Fein

Fein

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 30.05.2008 - |16:46|

Eee, czy ktoś jeszcze twierdzi, że Ben jest good guy?
  • 0

#28 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 30.05.2008 - |17:03|

Fajne, ale nie tak jak finał drugiego sezonu... Jednak flashforwardy popsuły napięcie.... 8/10 za całość, plus jeden za spotkanie Desmonda i Penny. W końcu :)
-0,5 za rozwałkę komando Keamy'ego - tych leszczy mogli rozwalić pierwszego dnia po wylądowaniu :/

Razem 8,5/10, w ziemię mnie nie wbiło ...

PS. Dlaczego Hugo skłamał Waltowi na temat jego ojca? Aż tak nie chciał mu powiedzieć bolesnej prawdy?

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 30.05.2008 - |18:28|

• 0

#29 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 30.05.2008 - |17:36|

Mnie tylko zastanawia jak to się stało, że paliwo zaczęło wyciekać tak nagle, a nie wyciekło jeszcze na wyspie :P

Poza tym nie mam za wiele do zarzucenia. Finał świetny :)
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#30 Bols

Bols

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 30.05.2008 - |17:46|

Eee, czy ktoś jeszcze twierdzi, że Ben jest good guy?

a kiedy niby Ben był good guy? :D

świetny finał, nie zawiódł moich oczekiwań. Zaczyna mi ta wyspa coś Atlantydą zalatywać ;) Może Atlantyda nie zatonęła tylko jakiś przodek Bena pokręcił kółkiem? No bo dowodów na to, że na wyspie istniała jakaś pradawna cywilizacja, jest dużo - hieroglify, ruiny posągu itd. Cieszę się, że rozwiązali wiele zagadek - np. czemu Oceanic 6 ściemnia i jak właściwie się wydostali, no i kto jest w trumnie. Ciekawam, jak Jack zdoła ich przekonać do powrotu :D No i czy Aaron też ma niby wrócić? Przecież Claire przeszła niejako "na stronę" wyspy, więc nie dawałaby Kate rad, jakich nie chciałaby wyspa. No i strasznie mnie intryguje o co chodzi z Charlotte - że niby urodziła się na wyspie? Smutne było trochę z tym Michaelem - "już możesz odejść" - ale nie do syna, tylko możesz wreszcie umrzeć. I bardzo jestem zadowolona,że Desmondowi się udało wrócić do Penny. Z tym Lockiem to dziiiwne :> jak wrócił, po co, co mówił Jackowi? Co to za straszne rzeczy się tam działy? W ogóle to wyglądało, jakby wyspa została wessana pod wodę, ciekawe jak to wyglądało z perspektywy rozbitków.

A misie to pewnie sprowadzili na wyspę tym teleporterem :> Ciekawe, czy w przyszłym sezonie powrócą do wątku stacji Orchid.

Ma ktoś transkrypcję szeptów z dżungli zanim chłopaki Keamy'ego zaczęli się stzrelać z ludźmi Bena?? I chyba jak Christian przyszedł do Michaela tez jakieś szepty były.
  • 0

#31 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 30.05.2008 - |19:00|

No i strasznie mnie intryguje o co chodzi z Charlotte - że niby urodziła się na wyspie?

Mi się skojarzyło, z tą koleżanką Bena z flashbacków (jego i dharamy)...
Edycja:
Zakręcenie kółkiem wyglądało mi jak podnoszenie "kotwicy". Może wyspa "popłynęła" z prądem w czasie i przestrzeni -> pojawi się w losowym miejscu i w losowym czasie (wtedy to by było naprawdę niebezpieczne:P).
Edycja2:
Możliwe, że Ben naprawdę nie może wrócić na wyspę, no przynajmniej nie bez Oceanic 6 i Desmonda.

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 30.05.2008 - |19:16|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#32 zyhjasz

zyhjasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 30.05.2008 - |19:12|

czy mi sie tylko wydaje czy podczas implozji swana wyspa takze zostala przesunieta ??? wszystko ma powiazanie z elektomagnetyzmem i przy obydwu przypadkach wystepowal taki sam efekt tyle ze za pierszym razem widzielismy to od srodka
  • 0

#33 Mundi66

Mundi66

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 30.05.2008 - |19:24|

kurde to wyspa nam lekko opustoszała.Oprócz Locka,Saywera i Juliet(pewniacy),zostały same drugoplanowe postacie(Daniel,Miles,Charllote,Bernard,Rose,Richard).Los Jina nieznany(ale prawdopodobnie nie żyje),Claire też już raczej nie zobaczymy(chyba że w epizodach jako "zjawę").Na marginesie ciekawe jak część(i czy wogóle)rozbitków zginęła w czasie wybuchu statku?
  • 0

#34 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 30.05.2008 - |20:03|

Hmm, to było bardzo długie 1,5h z Lostem :)
Wysokie noty dla tego, finałowego odcinka 4 sezonu!
  • 0

#35 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 30.05.2008 - |20:33|

Teraz juz mozemy byc pewni do czego sluzyla Stacja Swan. Wiemy co sie stalo wchwili jej upadku.

Mógłbyś to nieco rozwinąć? Jestem bardzo ciekaw.
  • 0

#36 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.05.2008 - |20:44|

Mógłbyś to nieco rozwinąć? Jestem bardzo ciekaw.

To chyba oczywiste.

Efekt przekrecenia kieratu i wylaczenia systemu bezpieczenstwa w Swanie przez Desmonda spowodowalo purpurowe niebo. Identycznei ten sam efekt. Zauwaz, ze Ben zanim Wyspe przesunol musial spowodowac znaczne wyladowanei elktromagnetyczne. Swan wszelkiego rodzaju niestabilnosci magnetyczne kanalizowal i bezpiecznie rozladowywal co 108 minut, uniemozliwial wiec uzycie kieratu.

Zadaniem Swana bylo wiec kotwiczenie Wyspy. Celem wizyty Bena w Swanie (2. sezon) bylo wlasnie zachwianie wiary rozbitkow w sensownosci dalszej operacji, by tego zaniechali i w konsekwencji odblokowali "kierat". Plan Bena, jak wiekszosc jego planow sie powiodl. Swan zostal zniszcony.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#37 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.05.2008 - |20:46|

Wspaniały Finał !!! 10/10

No kurna tyle się dzieje :) właściwie to w/g mnie jakby kończy się 1 część serialu a rozpoczyna druga. Mam nawet godne zakończenie serialu ale trzeba wyjaśnić co się stało z wyspą.

Aż się wzruszyłem sceną Desmonda z Penny..Coś pięknego. No co tu dużo gadać świetny serial z wspaniałym finałem czwartego sezonu.

Zero zastrzeżeń..

Szkoda mi tylko Jina :( i właściwie Michaela poniekąd też
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#38 Rimak

Rimak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 30.05.2008 - |20:55|

Zachodnie strony donoszą, że Ben pojawił się w Tunezji ok. 10 miesięcy po "zniknięciu" wyspy. Może wyspa wcale się nie przesunęła w przestrzeni, tylko w czasie. Czyli pojawiła się z powrotem na starym miejscu 10 miesięcy później. Cały świat się postarzał o 10 miesięcy, a na wyspie nic się nie zmieniło. W "międzyczasie" wyspy nie było :)

Z drugiej strony łatwo byłoby znaleźć wyspę. Wystarczyło by na nią poczekać.
  • 0

#39 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.05.2008 - |21:01|

Jeden z najlepszych odcinków LOSTA, a zdecydowanie najlepszy spośród wszystkiego od końca pierwszego sezonu.
Dla mnie od teraz jest już rzeczą niemal pewną, że Wyspa jest Atlantydą. Po pierwsze te starożytne (bo inaczej nie da się ich nazwać) instalacje w podziemiach, które możliwościami przewyższają cały equipment DHARMY - co więcej, wydaje się, że te bunkry powstały właśnie celem badania możliwości tych instalacji. Mowa nie tylko o "kieracie", ale również podziemiach domku Bena, w których znajdowało się centrum sterowania Czarnym Dymem. :) Po drugie przesunięcie bardzo kojarzy się z platońskim opisem zatonięcia Atlantydy. :) Po trzecie - nieco zapomniana czteropalczasta stopa, fragment jakiegoś starożytnego monumentu. :)

Tylko kim są w takim wypadku Inni? Czyżby faktycznie potomkowie rdzennej ludności? A może jedynie tych gości z Black Rock? :)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#40 Stifler

Stifler

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 30.05.2008 - |21:01|

Ha! I wiemy skąd w w 1/2 ? sezonie , znalazł się nóż U.S Army ...

Pamiętacie? :huh:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych