Skocz do zawartości

Zdjęcie

Terry Pratchett

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.03.2010 - |17:02|

@ Magnes, po co pytać wejdź w temat poniżej dotyczący Neila Gaimana :D
Widzisz że idę jak przecinak ;)

Czarodzicielstwo, dobry acz słabszy od Morta. Standardowo humor który jedzie po kanonach fantasy i nie tylko.

Na razie przerywam Świat Dysku zabierając się za krótki cykl TAD WILLIAMS - PAMIĘĆ, SMUTEK I CIERŃ.

Użytkownik Quendi edytował ten post 25.03.2010 - |17:06|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#22 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.05.2010 - |18:52|

Trzy Wiedźmy - kolejna udana jazda po standardzie fantasy z udanymi kreacjami tytułowych wiedźm.

Piramidy - trochę słabsze ale nadal świeże spojrzenie a gigantomanie w budownictwie na przykładzie Piramid, a także na panteon bogów.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#23 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 05.05.2010 - |22:58|

Quendi, pożyczasz od kogoś czy z biblioteki bo masz trochę dziwny dobór książek z serii?

BTW Niewidoczni Akademicy są świetni, szczerze polecam Pratchett najwyższych lotów i znowu nowa postać, która zasługuje na swoją własna książkę. 

Użytkownik Krusty edytował ten post 06.05.2010 - |08:40|

• 0

#24 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.05.2010 - |23:43|

U mnie komp robi za wszystko Kino, TV, książkę, wieżę, gazetę itp.

Wszystko co czytam to książki w txt (głównie z Chomikuj)przerabiane na mp3 (expressivo).

Co do cyklu Świat Dysku to idę po kolei jak gość co zrobił paczkę z praktycznie całym cyklem, sprawdzałem na wiki i jak na razie zgadza się.

Cykl służy mi jako podstawa, wypełniacz i w trakcie szukam czegoś innego, innych książek, cykli.

Muszę mieć jednak coś na mp3 by nie zostać z ręką w nocniku i podczas roboty w ogrodzie, sprzątania czy zakupów nie słuchać muzyki, bo ją akurat słucham jadąc samochodem czy pisząc na necie jak teraz :D

Obecnie słucham nr 8 czyli Straż! Straż ! a zgrywa się już nr 13 :D

Użytkownik Quendi edytował ten post 05.05.2010 - |23:50|

• 0

#25 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.05.2010 - |07:45|

A mnie Unseen Academicals niezbyt się spodobali. Może przejadłem się Pratchettem (ledwo co czytałem Making Money), szczególnie raził mnie brak głównej fabuły, praktycznie cała książka była zbitkiem kilku niepowiązanych wątków. Zakończenie (scena na boisku po meczu) też dość głupie, chyba że miało nawiązywać do Shreka - ale wtedy to powinien być Nutt z Glendą, a nie Trev z Juliet.
Ogólnie wolałem książki Pratchetta, które miały silną intrygę w tle.

Użytkownik Magnes edytował ten post 06.05.2010 - |07:47|

• 0
http://magory.net - moja strona

#26 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.05.2010 - |20:38|

Straż ! Straż ! - nie dziwią mnie te nagrody i wielce pozytywne oceny tej książki ze Świata Dysku bo opis pracy stróżów prawa w wydaniu dyskowym jest przedni.
Jak zawsze z jajem, inteligentnie nie zapominając o dużej dawce humoru.
Także drugi smoczy wątek i koncepcja życia smoków wielce oryginalna oraz zabawna.

Zdecydowanie zalecam zekranizowanie przez Brytyjczyków tej książki.
  • 0

#27 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.05.2010 - |20:39|

Ruchome obrazki (wiem że przeskoczyłem Eryka) - bardzo dobry opis powstawania Hoolywood w wersji dyskowej z niepokonanym sprzedawcą parówek "Gardło sobie podrzynam" :D.
  • 0

#28 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.05.2010 - |12:45|

Eryk - demonologia + Ricewind czyli poziom utrzymany. Może nie są to zachwycające książeczki ale lekkość potrafi poprawić humor. Autor też specjalnie ich nie rozwleka.
  • 0

#29 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.05.2010 - |17:38|

Kosiarz - średnie oba wątki Śmierci i maga.
  • 0

#30 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 29.05.2010 - |12:57|

Widzę, że audiobooki poleciały ;) A ja tylko chciałem przypomnieć Quendiemu tą wypowiedź:

Zaj@bi$cie interesują mnie wypociny ludzi którzy filmu nie widzieli.

Nie krępujcie się w dziale o książkach jest tak mało postów.

Wszyscy z chęcią poczytają wasze opinie o nieprzeczytanych książkach.

I cóż można na to rzec?
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#31 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.07.2010 - |23:57|

Wyprawa Czarownic - dość udana część pełna humoru serwowanego przez tytułowe czarownice oraz przerabiane bez pardonu standardy bajek.
  • 0

#32 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.07.2010 - |18:24|

Pomniejsze Bóstwa, jedna z lepszych książek serii. Świetna pierwsza połowa i rozmowy, kłótnie z bogiem bezsilnym w ciele żółwia. Bardzo zabawna zabawa tematem Boga/Bogów i ich wyznawców.

Zdecydowanie zasługuje na ekranizację.
  • 0

#33 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 13.07.2010 - |11:45|

Ostatnio przeczytałem dwie książki (obecnie czytam Piekło Pocztowe) Pratchetta i muszę przyznać, że o ile Niewidoczni Akademicy bardzo mi się spodobali (szczególnie za sprawą Nutta), to Łups był wyjątkowo nudny. Ciągnął się niesamowicie i był do bólu przewidywalny. Jedynie wątek wampir - wilkołak okazał się być interesujący.
Polecam tą pierwszą, odradzam drugą.
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#34 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 13.07.2010 - |21:35|

nie rozumiem fenomenu audiobooków, ale to może ja tak mam. Ale wypowiadać się na temat książki tylko po przesłuchaniu audio- to trochę zbyt wiele, n'est-ce pas?
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#35 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 14.07.2010 - |15:07|

Już poruszaliśmy tutaj ten temat. Spotkało się to z brakiem akceptacji ze strony moderacji. Warto by było jednak poruszyć go w innym, poświęconym już temu konkretnemu zagadnieniu temacie.
A co do Pratchetta, to skończyłem Piekło Pocztowe. Jest dobrze, nie bardzo dobrze, ale po prostu dobrze.
Nie jestem osobą, którą łatwo rozbawić (mimo to efektowna śmierć zawsze mnie bawi), ale tutaj się to kilka razy udało co jest niewątpliwym plusem tej książki w porównaniu choćby do Łups.
Tyle tylko, że nie tak używa się Banshee... Lata gry w Warcrafta mówią mi, że to jest złe.
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#36 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 16.07.2010 - |22:43|

Panowie I Damy słaba co nie znaczy że zła. Miała swoje dobre momenty ale główny wątek z Elfami czy weselem nie porywał.
Jak na razie najsłabsza z serii o czarownicach.

Nie ukrywam też że Pomniejsze Bóstwa bardzo wysoko postawiły poprzeczkę.

Użytkownik Quendi edytował ten post 16.07.2010 - |22:44|

• 0

#37 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.07.2010 - |00:41|

Zbrojni czyli Straż Nocna w natarciu. Marchewa i jego strażnicy w tym nowi z mniejszości rasowych (krasnoludy, trolle itp) ścigają mordercę który próbuje zabić główne persony miasta i poszczególnych gildii.
Książka pokazuje jeszcze raz jak wdzięcznym tematem jest policja w świecie dysku i mogę szczerze przyznać że cykl o glinach umacnia się na prowadzeniu.
  • 0

#38 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 30.07.2010 - |21:28|

Muzyka Duszy, czyli przemysł muzyczny w Świecie Dysku. Nawet udane z ulubioną moja postacią, która nie przepuści żadnej okazji do zarobienia kasy czyli sprzedawcą parówek Dibblerem :D. Do tego z moją ulubiona muzą w tle czyli rock/metal.

Ciekawe Czasy bardzo dobra Dyskowa wersja Chin z Rincewindem i dziadkami barbarzyńcami jako bohaterami oraz przezabawną Czerwoną Armią rewolucyjną i jej zabójczymi hasłami :D Teleportacja naszego Magusa też pierwsza klasa :D
  • 0

#39 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.08.2010 - |20:22|

Maskarada tym razem na tapetę poszła Opera i Duch w Operze plus wiedźmy. Średnie co nie znaczy że nie było ciekawych momentów, niemniej zdecydowanie książka o której po tygodniu się już nie pamięta i także najsłabsza opisująca przemysł rozrywkowy.

Na Glinianych Nogach tu jest już dobrze bo jakże mogły być inaczej skoro akcja dzieje się wokoło Straży Nocnej i dochodzenia w sprawie zabójczego Golema i próby pozbawienia władzy patrycjusza. Wielka szkoda że nie zekranizowano jeszcze żadnych przygód jakże barwnych stróżów prawa w Ankh-Morpork.

Wiedźmikołaj czyli Śmierć w roli dyskowego Świętego Mikołaja w tle wątki wnuczki śmierci oraz psychopatycznego skrytobójcy. Część Święto Mikołajowa bardzo dobra pozostałe już słabsze choć i tak niezłe.
  • 0

#40 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.08.2010 - |00:01|

Bogowie, Honor, Ankh-Morpork - bardzo dobre dyskowe studium wojny, patriotyzmu w oparciu o moich ulubieńców czyli członków Straży oraz Patrycjusza. Przy okazji poznajemy tutejszą Arabię z którą ma walczyć Ankh-Morpork. Patrycjusz tym razem ma oddzielny wątek, który trzeba to przyznać jest wyśmienity gdyż dopełniają go dwa powalające typy ze straży oraz genialny wynalazca.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych