Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 084 – S05E04 – The Daedalus Variations

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (151 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (20 głosów [16.26%])

Procent z głosów: 16.26%

2. 9.5 (18 głosów [14.63%])

Procent z głosów: 14.63%

3. 9 (40 głosów [32.52%])

Procent z głosów: 32.52%

4. 8.5 (16 głosów [13.01%])

Procent z głosów: 13.01%

5. 8 (13 głosów [10.57%])

Procent z głosów: 10.57%

6. 7.5 (6 głosów [4.88%])

Procent z głosów: 4.88%

7. 7 (5 głosów [4.07%])

Procent z głosów: 4.07%

8. 6.5 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

9. 6 (1 głosów [0.81%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.81%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [0.81%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.81%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 02.08.2008 - |16:43|

ps. widać było ,że Rononowi bardzo się spodobała ich pukawka. ;)

Racej Johnowi od razu powiedział Ronowi żeby mu pokazał :). Dosyć łatwą mają tą obsługę Dedala zwłaszcza jak Ron maił strzelać do myśliwców od razu mi się skojarzyło z ałtomatami do gry kilka lolorowych przycisków i strzelaj chłopie :)
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#22 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.08.2008 - |18:03|

Film "Ukryty wymiar", oryginalnego tytułu nie znam. Statek o nazwie Nowy Horyzont- pierwszy zdolny do skoków, znika podczas pierwszej próby i pojawia się kilkanaście lat później (ma na pokładzie czarną dziurę jako napęd). Po drodze odwiedził piekło, a cała załoga nie żyje.
Nie wiedzieć czemu jakoś skojarzyło mi się z dzisiejszym odcinkiem.

SGBorg całkiem fajny, od razu można było poczuć tę atmosferę walk z Borgiem, gdzie zawsze ludzie ledwo wychodzili cało z opresji.

Pierwszy odcinek na poziomie. 7/10 Więcej właściwie nie można powiedzieć. Dodam jeszcze, że ten odcinek uwidacznia, jak autorzy spętali sobie ręce Pradawnymi i Wraith. Zobaczmy ile zachodu potrzeba aby wprowadzić nową rasę, która nie będzie kłócić się z obrazem panowania Wraith w Pegazie.
  • 0

#23 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 02.08.2008 - |18:49|

Z mojej strony pełna 9, odcinek ciekawy, gdyby Atlantis ciągle trzymał taki poziom to może dałbym mniej, a tak jest 9.

.....nie mogę się pozbyć wrażenia że jak była ona tworzona to scenarzyści chyba oglądali jakiś odcinek ze ST o Borg bo widać durze podobieństwa w wyglądzie.

hehe - miałem te same odczucia już podczas oglądania trailera na końcu poprzedniego odcinka.

- Idiotyzm w zakończeniu: McKay twierdzi że może zbudować silnik do przeskakiwania między wymiarami rzeczywistości :
Pewnie, to co nad czym 100 naukowców musiałoby siedzieć przez 50 lat, McKay przerabia w przerwie między śniadaniem a przekąską - 3 X LOL.
Do czegoś takiego nawet 5 Einsteinów to byłoby za mało
.

w większości seriali SF z technobełkotem(tzn. tam gdzie odgrywa on dużą rolę) jest to na porządku dziennym; modyfikacje silnika, implementacje zupelnie obcych technologii etc.; w pewien sposób stało się to częścią gatunku; Twoją wypowiedź traktuje nie jako krytykę, ale raczej jako krytykanctwo;
czasami to co Anglosasi nazywają "reverse engineering" jest trudniejsze niż opracowanie od początku;
[politechniczny wtręt]każdy kto np. "wzorował" się na sprawozdaniach laboratoryjnych kogoś innego wie, że czasami nie jest to takie proste; :) [/politechniczny wtręt]

Ależ to było bardzo proste Mckay miał na tablecie swojego poprzednika wszystkie informacje na temat tego napędu międzywymiarowego (nasunęło mi sie jeszcze skojarzenie z Telonami). Pełną specyfikację którą jego zmarły poprzednik zgrał z bazy statku oraz jego własne uwagi i pomysły, biorąc pod uwagę co sam dodał (przestawiając się na myślenie odwrotne do McKay'owego :) ). Pewnie wie więcej o tym sprzęcie niż jego pierwsi konstruktorzy

dziwną rzeczą był fakt(w 12:59) nadrukowanego na pudełkach napisu "DO NOT RING TRANSPORT";
jako, że wiemy, że pierścienie mogą transportować zarówno skomplikowane obiekty biologiczne(vide ludzie), a również broń, materiały wybuchowe oraz przeróżne nieorganiczne rzeczy, ciekawość mnie zżera czego nie można transportować pierścieniami; a skoro nie można pierścieniem czy można np. transporterem Asgardu bądź też windami na Atlantis(który wydaje się różnią się trochę od pierścieni)?; wiemy, że można transport pierścieniami przechwycić, może więc są to materiały bardzo ważne, które nie powinny wpaść w niepowołane ręce?(dziwne jednak jest, że w tym samym pomieszczeniu Ronon znajduje coś á la mikser, czyli nic ważnego w tym pomieszczeniu nie powinno być); w każdym razie ciekawa kwestia;

Też mnie to delikatnie zastanowiło, być może są jakieś elementy uzbrojenia, lub urządzenia oparte na technologii pradawnych/asgardu, które źle znoszą transport pierścieniami - coś czuję, że być może w którymś z dalszych odcinków będą jakieś informacje na ten temat. Pewnie transport przy użyciu technologii Asgard nie szkodzi (bo by napisali - Do not use beam and rings).

@biku1

no, ale z drugiej strony Pradawni badający galaktykę Pegaza, wojna P. vs. W., potem żniwa Wraith, szalejące Replikatory i nikt ich nie spotkał?; wyglądają na raczej agresywną rasę, a nikt z nimi wojny nie toczył?;
to by było dziwne, może w tamtej rzeczywistości scenariusz wydarzeń po prostu przebiegał inaczej;
chociaż z drugiej strony mam nadzieję, że scenarzyści wymyślą jakąś nieżenującą wymówkę by ich do serialu wprowadzić, fajni byli :) ;

No fakt w końcu od czasów Pradawnych minęło 10.000 lat, kto wie co się mogło w tym czasie wykluć. Trawelersi też nie wypadli sroce spod ogona, obcy mogli także przybyć z innej galaktyki.

Mogliby go sprobowa gdzies przeslac albo cos... A swoja droga w odcinku gdzie SG1 pierwszy raz spotyka statek asgardu, statki gould wraz z nimi po prostu znikaja a wygladalo to jakby ich gdzies przesylali. Chyba to odcinek Thors chariot

Mnie to raczej wyglądało jakby je Thor rozbierał na kawałki, pamiętacie odcinek z przesyłaniem wieżowca - zabrali go od razu w całości, a piramidy Heru-ur'a zbierali na raty.
  • 0

#24 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 02.08.2008 - |19:13|

Ballo - Event Horrizon sie ten film ogladal - czesto sie powoluja ludzie na ten film tutay na forum, jesli chodzi o przezycie w otwartej przestrzeni..;)

No ja wlasnie przed chwila skonczylem ogaldac :)

Myslalem, ze bedzie to co zawsze, bo juz chece z alternatywnymi rzeczywistosciami byly i tak dalej... Ale w chwili gdy pojawil sie obcy statek, zaczalem sie wglebiac w fabule..:) No i nawet mi sie podobalo.

Trzymalo w napieciu nawet momentami.
Pomysl ciekawy i pelen spojlerow na przyszlosc.. Chociazby ten nowy wrog, nota bene wygladajacy jak BORG, no i nowe mozliwosci statku Dedalus.. Ciekawe, czy cos z tego bedzie :)
Oj no i ta bitwa w kosmosie.. Bardzo dobra robota - No ale statek obcych przypominal statki Impreuim. Zreszta sporo bylo odniesien do Star Wars :)
Podobalo mi sie.. Chociaz mogloby byc To Be Continued..:) Ciekawiej by bylo.. Czekam na inne opinie :)
  • 0

#25 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 02.08.2008 - |19:16|

No i taki myślenie mi sie podoba. :D
Niby tak tyle, że...... skąd mieli by wsiąść na to energię potrzebna do transportu?
Skoro im brakowało na skoki. Oczywiście na przesłanie potrzeba pewnie mniej niż na skok całego statku ale mimo wszystko mieli deficyt energii.

McKay przecież mógłby odłączyć ten główny kondensator. Bark kondensatora - niemożność zgromadzenia odpowiedniej ilości energii - brak skoków.

Chociaż twórcy nie mogli na to pozwolić, by były 2 Dedale. No i nie należny zapominać, że jak w SG-1 przybyła druga Carter to miała taką zapaść (nie pamiętam dokładnej nazwy), że nie mogły istnieć 2 osoby w jednej rzeczywistości - zapewne to samo się dzieje z przedmiotami.

A co do ich powrotnych skoków to też trochę naciągane - przecież przez ten czas wytworzyły się miliony innych wszechświatów, skąd system wiedział, jak się cofać?
  • 0

#26 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 02.08.2008 - |19:22|

Odcinek ja na razie najlepszy z sezonu 5, jest wszystko co tygryski lubią najbardziej:
- nowa potężna rasa
- wzrastające napięcie
- spektakularne walki kosmiczne

Brak mi za to Woolseya :( Zdecydowanie wniósł dużo świerzości do SGA, a jego brak to brak tej świerzości...
Daje 9/10

@biku1

no, ale z drugiej strony Pradawni badający galaktykę Pegaza, wojna P. vs. W., potem żniwa Wraith, szalejące Replikatory i nikt ich nie spotkał?; wyglądają na raczej agresywną rasę, a nikt z nimi wojny nie toczył?;
to by było dziwne, może w tamtej rzeczywistości scenariusz wydarzeń po prostu przebiegał inaczej;
chociaż z drugiej strony mam nadzieję, że scenarzyści wymyślą jakąś nieżenującą wymówkę by ich do serialu wprowadzić, fajni byli smile.gif ;

No fakt w końcu od czasów Pradawnych minęło 10.000 lat, kto wie co się mogło w tym czasie wykluć. Trawelersi też nie wypadli sroce spod ogona, obcy mogli także przybyć z innej galaktyki.

Co do pojawienia się tej rasy w "naszym Pegazie" wytłumaczenie może być prostsze niż się wydaję otóż wystarczy by nasi SGBorg nie mieli na planecie wrót. Wraith by ich nie odwiedzali, a oni w spokoju rozwijali by swoją technologie do takiego poziomu że gdy spotkali Wraith to skopali im zady.
W każdym razie zgadzam się z przedmówcą używającego spoiler tagu;)

Użytkownik owcaboski edytował ten post 02.08.2008 - |19:23|

• 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#27 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 02.08.2008 - |21:49|

Chociaż twórcy nie mogli na to pozwolić, by były 2 Dedale. No i nie należny zapominać, że jak w SG-1 przybyła druga Carter to miała taką zapaść (nie pamiętam dokładnej nazwy), że nie mogły istnieć 2 osoby w jednej rzeczywistości - zapewne to samo się dzieje z przedmiotami.

Raczej wątpie. Myśle że to działa tylko na materie ożywioną. Ale zupełnie by to nie przeszkadzało jaky były 2 dedale. Wraith mają ponad 60 rojów a naszych tylko dwa. Scenarzyści chcą koniecznie zrobić coś żeby to wyglądało tak jakby nasi mieli kłopoty z każdym przeciwnikiem mimo że posiadają najlepszą technologie w dwóch galaktykach i mogliby rozwalić każdego
  • 0

#28 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 02.08.2008 - |21:59|

Raczej wątpie. Myśle że to działa tylko na materie ożywioną. Ale zupełnie by to nie przeszkadzało jaky były 2 dedale. Wraith mają ponad 60 rojów a naszych tylko dwa. Scenarzyści chcą koniecznie zrobić coś żeby to wyglądało tak jakby nasi mieli kłopoty z każdym przeciwnikiem mimo że posiadają najlepszą technologie w dwóch galaktykach i mogliby rozwalić każdego

Może twórcy uważali, że z takim sprzętem za szybko by rozwalili wraith i zrobili to dla dobra serialu?

Spoiler

Użytkownik Madman07 edytował ten post 02.08.2008 - |22:00|

• 0

#29 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 02.08.2008 - |21:59|

Muszę przyznać, że bardzo mi się podobał odcinek, z alternatywnymi rzeczywistościami jest zawsze problem, ale tu było całkiem nieźle, zakładając, że możliwe jest oznaczanie w jakiś sposób każdej rzeczywistości do której się trafia, to powrót do punktu wyjścia nie powinien być problemem. Źródło zasialania napędu też ciekawe, takie domowej roboty ZMP bez wyłącznika ;)
Dałbym może i 10 ale jedna rzecz mi na to nie pozwala, jak to się stało, że przy ucieczce przed myśliwcami nowych obcych w momencie jak stracili napęd to statek się zatrzymał... jaki opór daje próżnia...
  • 0
Master of possimpible ;)

#30 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 02.08.2008 - |23:58|

McKay przecież mógłby odłączyć ten główny kondensator. Bark kondensatora - niemożność zgromadzenia odpowiedniej ilości energii - brak skoków.

I widzisz tu właśnie jest problem, bo ten kondensator jest częścią składową "silnika" międzywymiarowego, do tego jeszcze dochodzi szczątkowe promieniowanie, które zapewne w bezpośredniej bliskości napędu jest wystarczająco duże, żeby uzasadnić użycie takiej ciężkiej przesłony jaką widzimy na filmie. Poza tym pomiędzy skokami nie było na tyle czasu żeby się za to zabrać. McKay ledwie się wyrabiał na czas z naprawianiem dobrze sobie znanych systemów - raczej skupiał się na systemach które pozwolą im przeżyć powrót - główne silniki potrzebne do ucieczki przed SGAborg :) itp.

Użytkownik rahl edytował ten post 03.08.2008 - |00:00|

• 0

#31 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 03.08.2008 - |00:30|

Co do pojawienia się tej rasy w "naszym Pegazie" wytłumaczenie może być prostsze niż się wydaję otóż wystarczy by nasi SGBorg nie mieli na planecie wrót. Wraith by ich nie odwiedzali, a oni w spokoju rozwijali by swoją technologie do takiego poziomu że gdy spotkali Wraith to skopali im zady.
W każdym razie zgadzam się z przedmówcą używającego spoiler tagu;)

Rasa może się pojawić w naszym pegazie, ale nie koniecznie musi to być rasa z naszego pegaza. Może "naszym nowo poznanym Borg`ą" uda się zatrzymać statek, i skoczyć do naszego świata z powrotem (zanim napęd przestanie działać).
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#32 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 03.08.2008 - |07:44|

Raczej to jest mało prawdopodobne, Dedal porusza się w drugą stronę(oddala się od naszej rzeczywistości). McKay sam stwierdził, że napęd "padnie" po kolejnych kilku skokach. Ciekaw jestem jedynie jak będzie wyglądać to "padanie" napędu. Tylko się wyłączy, czy też wybuchnie jak przy próbie wysadzenia.

Użytkownik rahl edytował ten post 03.08.2008 - |07:46|

• 0

#33 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 03.08.2008 - |07:58|

Odcinek naprawdę dobry, chociaż ja czekam na coś, co mnie zaskoczy...

Co do napędu to obstawiam wybuch - energia będzie się kumulować, ale nie "wypalony" rdzeń nie będzie mógł jej zużyć.
  • 0

#34 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 03.08.2008 - |09:45|

Był też odcinek co nie tylko były 2 Carter ale było ich więcej, były nawet dr. Fraisher i wielu dr Jacksonów siedzących obok siebie. Nie pamiętam już czy wieli zapaść (i jak szybko) czy nie. Jeśli trzymać się teorii, że jednak nie może być w danym wszechświecie swoich odpowiedników (zupełnie nie rozumiem dlaczego - chodzi mi o fizykę), to musi to działać także w drugą stronę. Statki obcej, alternatywnej rasy też sobie nie mogą fikać po naszej rzeczywistości, ze względu na ową zapaść. Muszą też o tym wiedzieć i nigdy nie wiadomo, że podczas podróży natrafią na samych siebie. Tak więc próby podbicia alt. rzeczywistości są moim zdaniem nieekonomiczne energetycznie.

Spoiler

Offtop: następny odcinek dopiero 15 sierpnia. Za tydzień - olimpiada. Pewnie NBC (właściciel Scifi) chce by każdy oglądał ceremonię otwarcia a nie jakąś fantastykę :)
  • 0

#35 Wesol

Wesol

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 03.08.2008 - |10:41|

Mnie osobiście te Borgi nie wyglądały na klasę myślącą, tylko raczej na roboli. Bez obrazy dla nich :P, ale to takie chodzące, niezbyt inteligentne czołgi od 'czarnej roboty'. Coś jak ci strażnicy Wraith. Oczywiście fajna rasa i może faktycznie ew. pojawienie się jej w s05 nie będzie takie ciężkie od strony fabuły jak to się wydaje. W każdym bądź razie, czekam z niecierpliwością na rozwój sytuacji :D Osobiście chciałbym zobaczyć jakąś bitwę pomiędzy Wraith a Borgami ;)
  • 0

#36 macgyver2004

macgyver2004

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 03.08.2008 - |16:08|

Odcinek najlepszy w tym sezonie. Dobrze przemyslany.
Nowa rasa moze sprawic troche problemow jesli wystepuje w tym samym wymiarze.
Fajne byly te zblizenia statku. Ludzie ktorzy tworza modele 304 do modow beda
mieli troche nowego materialu :-)
  • 0

#37 Vasir

Vasir

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 03.08.2008 - |16:51|

Był też odcinek co nie tylko były 2 Carter ale było ich więcej, były nawet dr. Fraisher i wielu dr Jacksonów siedzących obok siebie. Nie pamiętam już czy mieli zapaść (i jak szybko) czy nie.

To był "Ripple effect" z dziewiątej serii SG-1 i nie wiedzieć dlaczego, nie mieli zapaści.

Czekałem na ten odcinek. Mnie się podobał dlatego 8/10. Ze względu na to czym S-F powinno być, czyli efekty, efekty i jeszcze raz efekty połączone spójną fabułą, a nie "talking heads" z odrobiną strzelanki, jak poprzednie odcinki sezonu.
Nowa rasa mnie też skojarzyła skojarzyła się z BORG, a ten ich statek to ja na 100% już gdzieś widziałem. Na pewno nie w ST ani SW. Pewnie jakiś film S-F klasy B albo gra komputerowa.
Zastanawia mnie jakim cudem oni się rozwinęli z Wraith na karku? Ukryta planeta bez wrót?? No cóż wszystko jest mozliwe. Ja mam inną teorię.
Ten alternatywny Shepard stwierdził, że ich Dedal został zniszczony w bitwie z Replikatorami.
Może ta rasa to One, tylko gdzieś po drodze obrali nieco odmienny kierunek rozwoju żeby zbliżyć się do swoich stwórców czyli ludzi. Teoria mocno naciągana, ale...

A co do silnika międzywymiarowego to myślę że Rodney nie miałby dużych problemów ze skonstruowaniem swojej wersji. Dlaczego?? Na początku jak zobaczył to ustrojstwo, stwierdził że ta maszyna jest zbudowana podobnie do tej, którą sklecił razem z siostrą do uzyskiwania nieograniczonej energii. Doświadczenie i zasadę działania zdobył empirycznie, czyli na własnej skórze, działając na "własnym" oprogramowaniu. Pozwoliłoby mu to przeskoczyć większość testów. Jednak wolałbym żeby nie rozwijali tego tematu.

A odnośnie tej broni cyborgów, to mam nadzieję, że zabrali chociaż jedną sztukę żeby ją przebadać.

Użytkownik Vasir edytował ten post 03.08.2008 - |16:52|

• 0

#38 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.08.2008 - |18:19|

Calkiem fajny odcinek, i nareszcie, nowa rasa!

Dołączona grafika

Dalem 9 punktow.
  • 0
Dołączona grafika

#39 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 03.08.2008 - |19:05|

a ten ich statek to ja na 100% już gdzieś widziałem. Na pewno nie w ST ani SW. Pewnie jakiś film S-F klasy B albo gra komputerowa.

A mi ten statek skojarzył się z tym z filmu japońskiego który królował w latach 80 na ekranach polskich kin wraz z innymi filmami o potworach.
Film nazywał się "Gamera Superpotwór" - "Gamera Super Monster" i pochodził z roku 1980.

Statek jak widać przypomina zarówno ten z Atlantydy jak i Star Wars. ;)

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.08.2008 - |19:09|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#40 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03.08.2008 - |20:21|

Zastanawia mnie jakim cudem oni się rozwinęli z Wraith na karku? Ukryta planeta bez wrót?? No cóż wszystko jest mozliwe. Ja mam inną teorię.

Może w tamtej rzeczywistości Wraith nie istnieli? Przecież wiemy że nie które różnią się tylko małymi szczegółami, a inne rzeczywistości są całkiem odmienne. Możliwe, że w tamtej Wraith nigdy nie powstali. Samo ostrzeliwanie Atlantydy dziwnie przypomniało mi odcinek "The Siege", tylko, ze wtedy Wraith było o wiele więcej...Może to borgi to dzieło Pradawnych, po tym, jak replikatory się zbuntowały?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych