Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 068 - S04E15 - No Exit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
166 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (146 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (45 głosów [35.43%])

Procent z głosów: 35.43%

2. 9,5 (30 głosów [23.62%])

Procent z głosów: 23.62%

3. 9 (28 głosów [22.05%])

Procent z głosów: 22.05%

4. 8,5 (8 głosów [6.30%])

Procent z głosów: 6.30%

5. 8 (4 głosów [3.15%])

Procent z głosów: 3.15%

6. 7,5 (1 głosów [0.79%])

Procent z głosów: 0.79%

7. 7 (3 głosów [2.36%])

Procent z głosów: 2.36%

8. 6,5 (1 głosów [0.79%])

9. 6 (2 głosów [1.57%])

Procent z głosów: 1.57%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.79%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.79%])

14. 3,5 (2 głosów [1.57%])

Procent z głosów: 1.57%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.79%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.02.2009 - |13:38|

Jak dla mnie najlepszy z dotychczasowych odcinków. Niby nic się nie działo, a działo się tak wiele. Ja tam dużo bardziej wolę takie przegadane odcinki - "zabawę" słowem mają na wysokim poziomie :). Do tego sam poziom realizacji (szeroko rozumianej). Zatem na koniec zostało tylko stwierdzenie - a gdzie reszta :).
I po raz kolejny zastosowali bardzo proste rozwiązanie do wyjaśnienia kilku "trudnych" tematów. Ja ja lubię jak mnie zaskoczą - nawet jeżeli jest to drobne zaskoczenie :). Jest tego tak mało w dzisiejszych produkcjach, że obejrzenie czegoś takiego to sama przyjemność.

P.S. biku czy mogłabym prosić o nie komentowanie przyszłych odcinków - bo ja staram się unikać spoilerów, a komentarz dot. piano man, mimo, że to tylko spekulacje, niesie jednak bardzo dużo informacji!
  • 0

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.02.2009 - |13:43|

P.S. biku czy mogłabym prosić o nie komentowanie przyszłych odcinków - bo ja staram się unikać spoilerów, a komentarz dot. piano man, mimo, że to tylko spekulacje, niesie jednak bardzo dużo informacji!

W żaden sposób nie czytałem tego w kontekście pewnego "spoilera" do przyszłego/szłych odcinków. O przyszłych odcinkach wiem tylko to co widziałem w tym 1 nowym promo i to wszystko.
Więc tego tak nie odbieraj bo to nie było moim zamierzeniem. :)
I jak napisałaś są to tylko spekulacje takie same jak o Gaecie, Zaku, Billym bo ludzie po prostu "strzelają" swoimi typami.

Zacytuję siebie samego "To TYLKO jedna z możliwości." .

Kolejny raz napiszę nie wpadajmy w paranoję bo niebawem nie będzie można nic napisać na podstawie "dzisiejszego" odcinka o tym jak widzimy przyszłe wydarzenia.

Użytkownik biku1 edytował ten post 16.02.2009 - |00:13|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 14.02.2009 - |13:58|

Sadzac po tym jak ladnie spiewal Felix po tym jak mu noge amputowano, moze to byc wlasnie on. To by nadalo niezlego dramatyzmu. Kto wie. Siodmy to wrazliwiec i artysta. Innego typu nie mam, no chyba ze Kara z tymi swoimi bazgrolami, ktora moze byc jakas hermafrodyta.

Aurora czyli pani switu (figurka na statku Adamy) ma dosc dziwne rysy i budowe - jakby cechy meskie i zenskie w jednej osobie. To samo mozna zaobserwowac u starbuck zwlaszcza podczas pierwszych sezonow.

Użytkownik Semko edytował ten post 14.02.2009 - |13:59|

• 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#24 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2009 - |14:05|

Sadzac po tym jak ladnie spiewal Felix po tym jak mu noge amputowano, moze to byc wlasnie on. To by nadalo niezlego dramatyzmu. Kto wie. Siodmy to wrazliwiec i artysta. Innego typu nie mam, no chyba ze Kara z tymi swoimi bazgrolami, ktora moze byc jakas hermafrodyta.

Aurora czyli pani switu (figurka na statku Adamy) ma dosc dziwne rysy i budowe - jakby cechy meskie i zenskie w jednej osobie. To samo mozna zaobserwowac u starbuck zwlaszcza podczas pierwszych sezonow.

Sądząc po tym co w odcinku powiedziano, siódmu model (Daniel) zotał zaboxowany. Szuknie więc go wśród znanych nam postaci jest naciąganiem. Moim zdaniem, jesli wgóle powróci, to będzi to nowa postać.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#25 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.02.2009 - |14:05|

A ja powiem tak: genialna rola Deana Stockwella, przepięknie pokazany sposób myślenia tej jednostki.

I tak jak mówiłem przez cały poprzedni okres - BOGA w tym serialu nie ma. Jonasz czy teraz już mam rację?
I potwierdzają się pewne przypuszczenia co do "wadliwości" ósemek - im "młodszy" model, tym bardziej bliższy był człowiekowi. I "starszy" tym bardziej kierował się rozumowaniem maszyny - Cylonów.

Naprawdę podoba mi się kierunek w którym zmierza serial. Oby tak dalej.

#26 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.02.2009 - |14:46|

Odcinek, na który wszyscy czekaliśmy przez te wszystkie lata, a wy mówicie, że jest taki sobie, bo przegadany. Nie mogę zrozumieć wypowiedzi co poniektórych... Niemniej pytań bez odpowiedzi jeszcze trochę zostało:
1. Jak ma się Ziemia z której wyruszyli do naszej Ziemi?
2. Czy Kobol to naprawdę homeworld ludzi i cylonów? Co takiego się tam wydarzyło?
3. Skąd się bierze (brała?) Szóstka w głowie Baltara i kim jest on sam?
3a. Skąd się brał Baltar w głowie Caprica Six.
4. Jakie były związki między dwunastoma Koloniamii a Trzynastym Plemieniem na Ziemi? Skąd się wzięło proroctwo Pytii?
5. Kim jest Starbuck i dlaczego przeżyła? Czy faktycznie przeszła download, a może jej ciało na Ziemi jest efektem jakiejś ingerencji temporalnej i dopiero zobaczymy, jak Viper z Karą rozbija się na tej planecie?
6. Czy w ogóle będą jakieś wątki temporalne w tym serialu? O co chodzi z tą cyklicznością wydarzeń?

Pojawiło się też nowe: Kim jest Daniel?

BTW wygląda na to, że Piątka jednak nie bardzo zaufała swoim dzieciom uniemożliwiając im normalną prokreację. Wychodzi na to, że oni sami mogą normalnie mieć dzieci, jak każdy człowiek, natomiast możliwość ta została zablokowana u ośmiu nowych modeli. Teraz pytanie: czy Piątka przed umieszczeniem wśród ludzi zapewniła sobie jeszcze jakąś deskę ratunkową? Może mają swojego własnego minihuba na wszelki wypadek?
BTW czy Anders umarł?
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#27 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 14.02.2009 - |15:02|

Ej, kurde nie kumam tu kilku rzeczy...

1. Jak się Ellen odrodziła? Jeszcze przed zniszczeniem tego głównego huba, tak?
2. Okazuje się, że wszyscy wiedzieli kim była Final Five, tak? Tzn. Cavil i Boomer wiedzieli, a potem DiAnna się dowiedziała jeszcze...

Ogólnie ten odcinek tylko mnie zamotał, muszę jeszcze raz go obejrzeć.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#28 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.02.2009 - |15:11|

1. Jak się Ellen odrodziła? Jeszcze przed zniszczeniem tego głównego huba, tak?

Tak, to się działo ileś tam miesięcy temu to było w okresie po Nowej Caprice. A Cavil przyszedł w pewnym momencie i poinformował Ellen, że Hub został zniszczony i teraz nie mogą się "ładować". ;)

2. Okazuje się, że wszyscy wiedzieli kim była Final Five, tak? Tzn. Cavil i Boomer wiedzieli, a potem DiAnna się dowiedziała jeszcze...

Cavil wiedział, bo to on się pozbył całej Piątki, zresztą to samo mówili Tory, Tigh i Tyrol w korytarzu po rozmowie z Andersem.

muszę jeszcze raz go obejrzeć.

Tu się zgadzam bo wiele informacji i odniesień umyka przy pierwszym obejrzeniu.

BTW czy Anders umarł?

Ta pielęgniarka mówiła :
"......There's almost no brain activity.
He doesn't hear you.
He's not in there...."
tylko tyle, że nie ma aktywności mózgu i jego "tu" nie ma.
Ale w wypadku Piątki to kto wie czy na to patrzeć jak na śmierć mózgową czy po prostu facet odjechał.

Użytkownik biku1 edytował ten post 14.02.2009 - |15:19|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#29 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 14.02.2009 - |15:55|

Było dobrze - 9/10. Pewne części układanki wreszcie zaczynają wchodzić na swoje miejsca. Najzabawniejsze jest to, że jak na razie wszystkie rozwiązania pochodzą z poletka SF, więc cały mistycyzm, który mnie w tym serialu wybitnie denerwował, idzie się paść. I oby tak dalej. Popieram Toudiego - Boga w tym serialu nie ma. Z tego co zrozumiałem - wiarę w jednego boga zaszczepiła swoim "dzieciom" Ellen, bo uważała, że w ten sposób staną się bardziej ludzcy (jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu).

Z momentów szczególnie dobrych - dyskusja Ellen z Cavilem na przy okazji supernowej - "...dlatego, że piątka moich twórców myślała, że Bóg tak chce..." - dla mnie 10/10. Tak sobie myślę ile wielu z nas chciało by wygarnąć swojemu stwórcy jesli spotkałoby się z nim oko w oko. Rozumiem rozgoryczenie Brata Cavila - ludzie nie mieli wpływu na to jak działają - są w końcu tylko produktem ewolucji, a jego "ułomności" są winą ograniczenia piątki twórców.

Miło też, że wreszcie wyjaśniło się dlaczego ludzkie modele Cylonów są tak lewe pod względem technologicznym.

Może Baltar jest nr 7? :lol: Dusza artysty - to by do niego pasowało.

Użytkownik graffi edytował ten post 14.02.2009 - |15:58|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.02.2009 - |16:01|

tego co zrozumiałem - wiarę w jednego boga zaszczepiła swoim "dzieciom" Ellen, bo uważała, że w ten sposób staną się bardziej ludzcy (jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu).

Wiara w jednego boga, była wśród Cylonów z 12 Kolonii, przynajmniej ja tak zrozumiałem to z odcinka. Ona (Ellen) jej im nie wszczepiła (znazczy się, nie zapoczątkowała jej), raczej wyglądało to na fragment umowy między blaszakami a odnaleziony - dajecie nam skóry, wczespiacie im to co chcemy a my przerywamy wojnę.

#31 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 14.02.2009 - |16:18|

Fenomenalny odcinek, idealny można by powiedzieć. Ocena 10/10.

Nie rozumiem narzekania ludzi na to że odcinek jest przegadany. Tydzień i dwa tygodnie temu narzekaliście, że nie ma odpowiedz - cóż tu się pojawiają i znowu jest jęczenie że coś jest nie tak, że za mało akcji.

Nie wiem od czego zacząć tak wiec będzie kilka luźnych spostrzeżeń:
- szef znowu szefem, z misją naprawy BSG (statek jest w znacznie gorszym stanie niż się można było spodziewać),
- nigdy nie lubiłem Cavila, ale Johna polubiłem:P (tak to ta sama osoba, ale poznanie przyczyn jego postępowania powoduje znaczący wzrost sympatii dla tego modelu (poza tym Dean Stockwell jest wspaniałym aktorem i dzisiaj zaliczył swój najlepszy występ w BSG)),
- Lee będzie tworzyć nowe rząd - ciekawe czy uwzględnią w nim Cylonów tworząc zalążek do nowego Kolobu?,
- wyjaśnienie Sama bardzo ciekawe, reakcja pozostałych bardzo fajna (szczególnie szukanie winnych, tekst pułkownika o bakteriach mnie rozłożył:P), ciekawe czy Kara posyłając Sama na operację zanim wszystko wyjaśnił spowodowała dopełnienie swojego przeznaczenia? Ciekawe co się stało z Samem po operacji.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#32 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2009 - |16:58|

Fenomenalny odcinek, idealny można by powiedzieć. Ocena 10/10.

Nie rozumiem narzekania ludzi na to że odcinek jest przegadany. Tydzień i dwa tygodnie temu narzekaliście, że nie ma odpowiedz - cóż tu się pojawiają i znowu jest jęczenie że coś jest nie tak, że za mało akcji.

Z mojej strony to jest raczej stwierdzenie faktu, a nie narzekanie. Po powtórnym oglądnięciu stwierdzam, ze nadmiar dialogów nie jest wadą. Dialogi, szczególnie pomiędzy Johnem a Ellen są fenomenalne.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#33 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 14.02.2009 - |17:31|

hehe, wiecie co, właśnie wciągam znajomego w oglądanie baltarstara. śledzi dzielnie pierwszy sezon i od czasu do czasu wyjaśnia sobie ze mną smsowo wątpliwości -- znaczy się, kiedy MOGĘ mu coś wyjaśnić.
wczoraj wysłał mi smsa: to ta żona pułkownika będzie cylonem, tak?
co byście odpowiedzieli? 'nie, no nie żartuj', 'naprawdę musiałeś zapytać o tę jedną osobę?' czy może 'hm, sam chciałeś to wiedzieć, będzie ostatnim cylonem' ;-)

potem odpalacie kolejny odcinek i dowiadujecie się, że cylonów jest jednak trochę więcej.

przestaję, przysięgam!, czytać jakiekolwiek teorie i przypuszczania. kompletnie już mnie nie obchodzą. NIC, NIC nie przygotowało mnie na druzgocącą informację o OŚMIU modelach. owszem, każdy zastanawiał się, skąd ta dziura w numeracji, no ale kaman; przez 3.5 sezonu była mowa o siódemce i nikt normalny nawet nie podejrzewał..
to, jakie ten fakt może mieć implikacje, spokojnie powinno zburzyć 99% superteorii. i niech zdychają. bardziej martwi mnie powrót starej, po wielokroć wałkowanej gadki -- kto jest cylonem? [pół-żartem pół-'spoiler'-przypuszczenia; uprasza się o NIE ZAZNACZANIE, jeśli unika się snucia domysłów o bsg w czasie przyszłym]
Spoiler

niespecjalnie zaskoczyło mnie zachowanie boomer, ale cała ta akcja była tak piękna, tak przemyślana, tak prosta i tak idealna, że wcale nie tęsknię za elementem zaskoczenia.

Lee będzie tworzyć nowe rząd

bankowo; skoro chcą to zrobić wg statków, cylonom należy się reprezentant. zabawne, w temacie o którymś z poprzednich odcinków nawet tak sobie gdybałam, czy system polityczny nie ulegnie małej korekcie, no i proszę.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#34 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 14.02.2009 - |18:11|

A ja dochodzę do wniosku, że w serialu jednak istnieje Bóg, albo ekhem... Czwarta Siła.

Najpierw Sam mówi, że zostali ostrzeżeni o zagładzie Ziemi. Później mówi konkretnie o "znakach ostrzegawczych" - Sam widział kobietę, a Tory widziała mężczyznę, których nikt inny nie mógł zobaczyć. A to oczywiście jednoznacznie łączy się z Szóstką z głowy Baltara, która też znała przyszłość (dziecko Helo i Atheny). No i jest jeszcze Caprica Six ze swoją wizją Baltara.

Tak więc trzech cylonów - Tory, Sam i Caprica Six ma wizje nieistniejących ludzi. Czwartą osobą, która ma takie wizje jest Baltar. Bardzo mocno nam to sugeruje, ze Baltar jednak jest cylonem, a brakuje nam tylko jednego do kompletu - Daniela.
  • 0

#35 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 14.02.2009 - |18:26|

Teraz pytanie: czy Piątka przed umieszczeniem wśród ludzi zapewniła sobie jeszcze jakąś deskę ratunkową?

A to nie było tak ,że to Cavil ich tam umieścił?
  • 0

#36 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.02.2009 - |18:34|

".....Cavil wiedział, bo to on się pozbył całej Piątki, zresztą to samo mówili Tory, Tigh i Tyrol w korytarzu po rozmowie z Andersem....."

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#37 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 14.02.2009 - |18:34|

4 lata czekałem na ten odcinek !!

Obowiązkowo 10/10
  • 0

#38 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.02.2009 - |18:58|

Teraz pytanie: czy Piątka przed umieszczeniem wśród ludzi zapewniła sobie jeszcze jakąś deskę ratunkową?

A to nie było tak ,że to Cavil ich tam umieścił?

Tak, tylko zastanawiam się czy tam gdzieś nie dryfuje sobie w kosmosie ich oryginalny stateczek z aparaturą do downloadu. ;) To podejrzenie opiera się na moim założeniu, iż Piątka tak do końca nie ufała nowej linii Cylonów, dlatego nie dała im możliwości reprodukcji. Może ta nieufność objawiła się czymś jeszcze?

Co do Daniela, to jestem niemal pewien, że jeszcze go zobaczymy. O czymś takim nie mówi się bez powodu. On zwyczajnie najwcześniej stracił możliwość odradzania się, ale nie padło żadne słowo mówiące o tym, że żyjące "egzemplarze" zostały zgładzone. Moje typy to albo Baltar, albo ojciec Kary. W drugim przypadku rodzi się jeszcze bardziej naciągana teoria, wedle której Starbuck jest kolejnym, unikalnym modelem Cylona stworzonym przez Daniela. W końcu był chyba blisko z "matką" (Hellen) która mogła przekazać mu wiedzę o tym, jak tworzyć nowe życie. Takie przedsięwzięcie pasowałoby też do wrażliwego artysty. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#39 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 14.02.2009 - |19:00|

Pojawiło się też nowe: Kim jest Daniel?

Spoiler

Ja mam inną propozycję:
Spoiler

A co do odcinka, na razie napiszę tylko, że 10/10. Po parokrotnym obejrzeniu skrobnę coś więcej.

Użytkownik Nom edytował ten post 14.02.2009 - |19:01|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#40 Quide

Quide

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 14.02.2009 - |19:06|

Ja mam inną propozycję:

Spoiler

Koncepcja o ile ciekawa, o tyle czasowo nierealna
Spoiler

A co do wcześniej wspomnianego "ukrytego" statku piątki, to nie zapominajmy o "kolonii" o której wspomniał John. Mam przeczucie, że jeszcze tam zawitamy (najpóźniej w The Plan, ale obstawiam, że wcześniej)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych