Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 060 - S04E07 - Guess What's Coming to Dinner?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (136 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (54 głosów [43.90%])

Procent z głosów: 43.90%

2. 9,5 (37 głosów [30.08%])

Procent z głosów: 30.08%

3. 9 (19 głosów [15.45%])

Procent z głosów: 15.45%

4. 8,5 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

5. 8 (4 głosów [3.25%])

Procent z głosów: 3.25%

6. 7,5 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.81%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.81%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 17.05.2008 - |20:04|

Aaach...poezja. Zbrodnia byłoby nie dać dziesiątki, byłbym skąpcem i niewdzięcznikiem bo w tym odcinku było wszystko, dosłownie wszystko, co do szczęścia potrzebne.
O plusach już wspomniano, minusów nie ma... No, może jeden, malutki:
-Gaeta po amputacji. Dramatyczna scena-sprawdza swoją nogę. Kamera się odsuwa... I co widzimy? Zgiął kolanko, ukrył girę w pościeli i ekipa się cieszy, że tanim kosztem wmówili nam, że to amputacja... Ech. Uprzedzając atak: to jest widać, bardzo, bardzo widać.

Ale nawet z taka wpadka odcinkowi należy sie dycha bez dwóch zdań. To napięcie, to tempo akcji, te rewelacje, to zakończenie, ten montaż, ten początek... Jak już widziałem migawki, to przemknęło mi przez głowę "Ej, zapowiada się niezły odcinek", ale życie (czytaj: SGA) nauczyło mnie już, że zajawki przeważnie kłamią. W BSG to się jeszcze nie zdarzyło, ale... No cóż, jestem przedstawicielem śmiertelnego, ciężko doświadczonego gatunku ludzkiego, więc jestem z natury podejrzliwy i nieufny.

10/10
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#22 hans_69

hans_69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 17.05.2008 - |20:50|

Ocena znów tylko 9,5 bo trzymam tą 10 na finał.

Odcinek niesamowity. W końcu pokazano prawdziwą twarz Baltara, niby prorok a jak Tori nie chce mu dać to wyłazi z niego to zwierze i widać, że to kapłaństwo jest tylko po to by mieć dostęp do darmowego towaru.

Szkoda mi Felixa (pięknie śpiewa) i Andersa, który ma strasznego moralniaka (szczególnie jak stoi za parawanem).

Ciekawy obraz pokazano na ścianie kajuty z Blaszakiem Classic, wcześniej chyba go nie widziałem.

Atena nauczyła sie czegoś przez te lata, jak sie strzela i ktoś pada na glebe to należy poprawić dla pewności.

Kocham ten serial ...............
  • 0

#23 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.05.2008 - |21:26|

REWELACJA!!! Naprawdę świetny odcinek, 9/10!!! Wszystko układa się w całość!
+ Flota wie juz o 12 modelach Cylonów, ze Final Five jest we Flocie :)
+ Śpiewający Gaeta
+ Niepewność i desperacja cylonów
+++ HUB! Oj będzie się działo!
+ Tight pragnący ukryć Tożsamosć....i ta jego Ironia :) Świetne są te jego gatki!
To nazywam złotym środkiem i akcja, i drama, i pchanie fabuły dalej! Tak trzymać, poprzednie odcinki były nudnawe, ale inaczej sie nie dało...ehh, te odcinki nie były słabe...tylko to czekanie powoduje ze sie człowiek denerwuje :)
Czekamy na więcej!
  • 0
Dołączona grafika

#24 Liki

Liki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 17.05.2008 - |21:31|

Ocena: 9.5/10 (z 10 czekam na koniec)
Ten odcinek trzeba po prostu obejrzeć. BSG w najlepszym wydaniu.
  • 0

#25 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.05.2008 - |21:31|

Odcinek bardzo dobry zasluzone 9. Byloby 10 gdyby u nie spiewajacy bez celu Geata. A zwlasza w ost sekunadch odcinka to mnie strasznie wkurzylo dlatego 9.
No i w ogole o co chodzi gdzie skoczyl BS, czy w hybryde weszla Szóstka? na to wychodzi bo tak to pokazali.
Glupie zachowanie Boomer po co zastrzelila szostke? Co jej to dalo? Jakie beda tego skutki. Co to Lost ze tyle pytan bez odpowiedzi?
Taki poziom powinien trzymac KAZDY odcinek.
  • 0

#26 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 17.05.2008 - |22:25|

Niesamowity odcinek ! Pirwsze sceny z baseshipem respwnującym się pośrodku floty wymiatają...to napięcie, niepewność :) Szkoda też zastrzelonej na końcu szóstki...ona tam chyba poszła powiedziec o planach podstępu wobec ludzi a przez Atene nic z tego :/ Przynajmniej tak zrozumiałem z dialogow. Ciekawe czy pozostałe dwa modele na basshipie wdrożą w życie plan B ?
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#27 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 17.05.2008 - |22:46|

Ten odcinek to majstersztyk, już pierwsza scena była mocna i dalej tak trwa do końca. Do tego ten niesamowity klimat.
Athena zabiła 6 - tylko pewnie nie tą co trzeba więc i tak nie zmieni przeznaczenia, no i prawdopodobnie spowodowała wiele komplikacji.
Hera też ma wizje.
Ostateczna piątka wystawia cylonów na próbę, taaaaak jasne :D Ledwie im idzie torpedowanie planu obudzenia D'Anny.
Hybryda w szoku i skacze nie wiadomo gdzie, do tego skąd ta pewność że będzie chciała rozmawiać z panią prezydent.

Jedno mi się nie podoba - zaawansowana technologicznie rasa, i najważniejszy system centralnie sterowany zamiast rozproszonego? Nie kupuje tego.

Jeden z najlepszych odcinków Galctiki w historii.
Brak mi słów. Więcej napisze jak ochłonę i obejrzę z napisami. Bo nie wszystko chwyciłem w dialogach, ale naprawdę odcinek wg mnie wymiata od początku do końca.
Nikt chyba teraz nie może marudzić bo i jest ostra akcja, mistyka, sceny w kosmosie, zaczyna się wiele ukłądać w całość.
Genialna rzecz :) .
10 !!!

Skoro umykają ci dialogi to dlaczego nie oglądasz z angielskimi napisami?

Użytkownik Dinsdale edytował ten post 17.05.2008 - |22:52|

• 0

#28 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 17.05.2008 - |22:51|

Odcinek bardzo dobry zasluzone 9. Byloby 10 gdyby u nie spiewajacy bez celu Geata. A zwlasza w ost sekunadch odcinka to mnie strasznie wkurzylo dlatego 9.
No i w ogole o co chodzi gdzie skoczyl BS, czy w hybryde weszla Szóstka? na to wychodzi bo tak to pokazali.
Glupie zachowanie Boomer po co zastrzelila szostke? Co jej to dalo? Jakie beda tego skutki. Co to Lost ze tyle pytan bez odpowiedzi?

Kocham twoje opinie :rolleyes: Jest w nich coś dziecięcego, co mnie za każdym razem powala.
Gaeta nie śpiewa bez sensu, to chyba Anders wyjaśnił. Efekt psychologiczny, a poza tym ta piosenka jest ważna, jakbyś się nie zorientował. Gdzie skoczył BS? dowiesz się w następnym odcinku, o to przecież chodzi. Szóstka? Niby jak miała być w hybrydzie? Hybryda po prostu się przebudziła i wypełnia plan. Boomer zahcowuje sie głupio? Nie, po ludzku. To jak najbardziej zrozumiała reakcja, obiekcje co do tego są niezrozumiałe, bo jej rozterki są pokazane od półtora sezonu. Pretensja to w stylu pięciolatka, co nie może zrozumieć, dlaczego mały, sympatyczny kosmita i jego statek są zamykani w jakiejś wojskowej bazie, a cokolwiek zrobi jest uznawane przez jakiegoś typa w mundurze z setką orderów za akt niemalże wrogi.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#29 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 17.05.2008 - |22:58|

Poziom czwartego sezonu pokazuje tylko, jak słabe było BSG w trzecim sezonie... Podczas trzeciego sezonu, kolejne odcinki były dobre, ale nie powodowały, że po ich skończeniu oczekiwałem cały tydzień na następny, odliczając kolejne godziny, minuty i sekundy ;)

Odcinek ten po prostu wymiata. Wymiata, tak samo jak i cały czwarty sezon. Fabuła mknie do przodu, jak błyskawica, w dodatku jest niesamowita. Budowanie napięcia Moore ma opracowane do perfekcji. Wystarczy obejrzeć ten odcinek i szybko zalicza się kilka uderzeń szczęki o podłogę a na koniec zostaje z człowieka strzępek nerwów ;)

W dodatku mamy niesamowity montaż i chyba najlepsze motywy muzyczne ze wszystkich czterech sezonów. Całość na koniec okraszona genialnymi efektami specjalnymi.

I powiem jeszcze jedno. Dobrze, że ten sezon się nie kończy w tym roku. Niech się ta uczta przeciąga, póki jeszcze może ;)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#30 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.05.2008 - |23:15|

Kocham twoje opinie :rolleyes: Jest w nich coś dziecięcego, co mnie za każdym razem powala.
Gaeta nie śpiewa bez sensu, to chyba Anders wyjaśnił. Efekt psychologiczny, a poza tym ta piosenka jest ważna, jakbyś się nie zorientował. Gdzie skoczył BS? dowiesz się w następnym odcinku, o to przecież chodzi. Szóstka? Niby jak miała być w hybrydzie? Hybryda po prostu się przebudziła i wypełnia plan. Boomer zahcowuje sie głupio? Nie, po ludzku. To jak najbardziej zrozumiała reakcja, obiekcje co do tego są niezrozumiałe, bo jej rozterki są pokazane od półtora sezonu. Pretensja to w stylu pięciolatka, co nie może zrozumieć, dlaczego mały, sympatyczny kosmita i jego statek są zamykani w jakiejś wojskowej bazie, a cokolwiek zrobi jest uznawane przez jakiegoś typa w mundurze z setką orderów za akt niemalże wrogi.

Fajnie.:lol: Masz racje zapomnialem uzyc slowa "dla mnie spiewa bez sensu" wiem ze to mialo wprowadzic klimat, ale akurat takie cos mi sie niepodobalo. Jak rowniez wiesz, czytajac moje poprzednie posty, nie przepadam za ta postacia co tez mialo znaczenie. Szostka w hybrydzie otoz: w tej samej sekundzie kiedy zginela Six hybryda sie obudzila przez podlaczenie jej. Swiadomosc Cylonow przenosi sie do RS wiec moze jakims sposobem trafila do hybrydy w momencie aktywowanie jej na Base shipie.
Mnie tez powala to ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Czy naprawde sadziles ze pytanie gdzie sie podzial BS bylo pytaniem na ktore oczekuje odpowiedzi i w ogole jest to pytanie do kogos?
...

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 17.05.2008 - |23:21|

• 0

#31 valtur25

valtur25

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 17.05.2008 - |23:36|

Piosenka jest całkiem niezła
Dołączona grafika
  • 0

#32 gelth

gelth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 18.05.2008 - |00:38|

Znakomity odcinek. Nie nie ma sensu rozpływać się nad świetnymi zdjęciami, muzyką i montażem, które naprawę robią atmosferę, bo w tej sprawie już wszystko zostało powiedziane. Ze swojej strony dodam tylko, że scenarzyści odwalają świetną robotę umiejętnie rozgrywając wątek zbuntowanych Cylonów. Ci, targani wątpliwościami i rozterkami, stają się coraz bardziej ludzcy w tej swojej niepewności, zagubieniu i strachu przed konsekwencjami swoich nieodwracalnych decyzji. Również nacechowane silnymi emocjami zachowanie Ateny bardziej pasuje do człowieka, niż do maszyny.
Tak w ogóle, to bardzo lubię w science-fiction ten motyw (obecny np. u S. Lema i P. Dicka) maszyn, którym udaje się stopniowo odejść od narzuconego programu, stłamsić wewnętrzne imperatywy (badając przy tym granice swojej wolnej woli), przez co stają się one bliskie człowiekowi.

Moja ocena odcinka: 8.5/10.
  • 0

#33 Casper

Casper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 18.05.2008 - |14:18|

Naprawdę dobra rozrywka.
A tak się zastanawiałem co chciała powiedzieć Hybryda przed tym jak ją odłączyli "JUMP !!!"

Ostatnio naprawdę podoba mi sie BSG
  • 0

#34 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.05.2008 - |18:57|

ZNAKOMITY

++++ Base ship i cała akcja
++++ final 4 ;) zwłaszcza Thig
++ jak zawsze Baltar
++ Spiweający Gaeta
+ jump !
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#35 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 18.05.2008 - |18:58|

WOW :o :o :o :o

Dawno nie oglądałem tak dobrego odcinka Galactici .... po prostu wgniata w fotel .

Już nie mogę się doczeka kolejnego odcinka zwłaszcza po słowie na końcu
JUMP

wgniotło mnie w fotleik hehehe i tym bardziej nie moge się doczeka 8 odcinka a tutaj trzeba czeka aż 2 Tygodnie
kurcze jak ja wytrzymam tyle czasu hehehhe :lol: :lol: :lol:

A tak na marginesie CIEKAWE GDZIE WYKONALI TEN SKOK ????

Użytkownik sneak127 edytował ten post 18.05.2008 - |18:59|

• 0

#36 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.05.2008 - |19:16|

REWELACJA

brak mi slow aby opisac ten odcinek, poprostu czlowiek siedzi jak na szpilkach a jak widzi napisy koncowe to klnie ze znowu tydzien trzeba czekac.

wiele pytan, brak odpowiedzi, i caly czas mozna myslec i snuc rozne teorie na temat co bedzie dalej,

co z 6? gdzie zabrala ich hybryda? czy kara to skora? rewelacja zaslozona 10 a na koniec hmmmm to chyba skali nie starczy :)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#37 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.05.2008 - |19:32|

No i nareszcie, serial wraca na swoją drogę, czyli jak znaleźć ziemię, może skonczą wreszcie, z tymi religijnymi pierdołami, a jeśli już to mają zamiar ciągnąć, to niech to nie zajmuje cały odcinek jak miało to miejsce wcześniej ;)
Bardzo dobry odcinek 10/10
  • 0

#38 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 18.05.2008 - |19:37|

Po raz pierwszy w tym sezonie zirytował mnie... Baltar. Jakaś taka nijaka ta scena "łóżkowa". Co do całej reszty odcinka nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Cudowne zabawy napięciem, od pojawienia się samotnego Baseshipu pośrodku ludzkiej floty, aż do finałowego skoku tego samego okrętu.
Czyżby szóstka miała być nowym szatanem, co to kusi biednego mesjasza, w nowej religii? Jakoś ta mnogość szóstek w zeszycie Hery wywołała u mnie takie skojarzenia.
Nie powtarzając zalet po innych z czystym sumieniem daję:
9,5/10
  • 0

#39 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.05.2008 - |20:40|

Skok zapewne nie jest przypadkowy i znajdą się w jakimś ważnym miejscu, będącym drogowskazem do Ziemi - coś jak Kobol lub Mgławica Jońska w poprzednich sezonach. :)

A aktor grający Gaete jak dla mnie mógłby teraz spokojnie wydać płytę w takich klimatach! :)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#40 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.05.2008 - |20:50|

JUMP

Mnie zdenerwowało jedynie to, że odcinek się skończył ujęciem twarzy Gaeety. Powinno skończyć się na napięciu, np. po skoku Baseshipa.
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych