Odcinek 055 - S04E02 - Six of One
Napisano 12.04.2008 - |21:30|
Jedno do czego muszę się przyczepić. Szóstka na Baseshipie zachowuje się nie jak przykładowy model szóstki, a jak Caprica Six. W jej postępowaniu widzę te same motywy, którymi kierowała się Caprica od momentu pojawienia pod koniec 2 sezonu i w trzecim.
Napisano 12.04.2008 - |22:32|
Napisano 12.04.2008 - |22:37|
Mają na wyposażeniu statku specjalne szklaneczki pożegnalne?
Oczywiście A nawet jeśli nie, wystarczą pewnie zwykłe w odpowiedniej ilości :]
Jak dla mnie 10
Rewelacyjny odcinek. Co prawda za mało golizny Boomer, ale dobrze, że mam bójną wyobraźnię. Im mniej Baltara tym lepiej, a w tym odcinku zdecydowanie było go tyle ile powinno. W sumie drugi już (po Downloaded) odcinek przedstawiający szerzej społeczeństwo Cylonów i ich politykę/"demokrację". Tamten odcinek zażarcie broniłem, tego też będę Nie jest mi potrzebna akcja, wybuchy i fajerwerki, wystarczy fajna i dobrze opowiedziana historia, bez zbędnego religijniactwa.
+ pudło Roslin (ciekawe czy Adamie żal było zdjęcia )
+ Cavil od początku był sympatyczny
+ cały wątek Cylonów (ciekawe jak im pójdzie demokracja modelowo-centurionowo-raiderska )
+ toasty Lee... przynajmniej na końcu nie zapomniał o przyjaciołach
+ Res Ship v. 2.0 ;] (ciekawe czy też by wybuchał tak widowiskowo jak v. 1.0)
+ Baltar-Zjawa (o niebo lepsza niż oryginał, który przynajmniej nie stroił głupkowatych min)
+ muzyka jak zawsze w zasadzie... miłe było usłyszenie tematów muzycznych Adamów i hybryd
- za mało golizny
->1019<-
Napisano 12.04.2008 - |22:46|
Za tydzień będzie ciekawie kiedy rozwiną każdy z wątków dzisiaj otwartych, może nawet Lee urzędujący przyniesie coś interesującego (koalicja Lee-Zarek?). Natomiast jeżeli scenarzyści robią ten manewr z jego urzędowaniem w celu zastąpienia Roslin po przypuszczalnym zejściu (jeżeli jest umierającym przywódcą pożegnamy ją gdzieś w trakcie sezonu) to już teraz mówię, że mi się nie podoba.
Napisano 12.04.2008 - |22:54|
++++ demokracja cylonów
+++ Calvin
++ Baltar
++ Kara
+ cała reszta
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 13.04.2008 - |01:11|
Napisano 13.04.2008 - |07:40|
Bardzo fajnie jest pokazana "demokracja" Cylonów i widać jakim błędem było wyłączenie trójek. Final Five dalej jako tabu, zastanawiający jest wspomniany wątek programistów Cylonów kto to był? i dlaczego zaprogramował ich w ten sposób? Do tej pory mieliśmy powiedziane że ludzka forma jest wynikiem ewolucji czy aby tak było na pewno? Po tym odcinku pojawia się za dużo pytań.
Po raz kolejny mamy bardzo fajnie pokazane spotkania klubu anonimowego cylona:)
Zastanawiają mnie słowa hybrydy "They will not harm their own" czy to się odnosi do Final Five czy może do centurionów/riderów pozbawionych ograniczeń, bo wygląda że właśnie tym zaowocowało spotkanie Sama i ridera.
Motyw Baltar-Baltar mnie zabił i odnosiłem takie wrażenie że w ich rozmowie już po odejściu Torii on chce powiedzieć Baltarowi że ona jest Cylonem z ostatecznej piątki tylko nie mówi tego wprost mówiąc że jest ona delikatna. Ciekawi mnie czy headBaltar jest zamiast headSix czy może się zdarzyć że będą w tym samym czasie.
Moja ocena to zasłużone 10.
Napisano 13.04.2008 - |13:36|
9/10
Winchell Chung
Napisano 13.04.2008 - |16:17|
Kocham tenmotyw muzyczny ze statkow Cylonow.. Ta muzyka jest genialna. I tworzy niespotykany klimat. Zreszta w ogole muzyka w BSG to jest majstersztyk. No ale wracajac do odcinka. W zasadzie wszystko zostalo napisane..
Mnie zainteresowala wypowiedz Six na temat modeli Cylonów:
"Nasza tożsamość jest kształtowana przez nasz model.|Każdy model jest niepowtarzalny."
No ok. Rozumiem. Tylko ona nie chce uznać głosu Boomer - głosu nota bene sprzeciwiajacego sie Six - ale głosu, ktory ksztaltuje tozsamosc Boomer i tworzy pewien aspekt jej niepowtarzalnosci... Ja nie wiem.. Wstalem dzis o 5.. teraz jest 17.. Moge troszke myslec powoli.. Ale widze dziure w rozumowaniu..Albo szukam tej dziury na siłę - Nie wiem.. Czekam na Wasze opinie.
Nawet jesli Six rozwazala problem w sposob globalny, to sprzeciw w ramach jednego modelu, moze tylko wbogacic tożsamość poszczególnego modelu - tworząc niestety przy tym niezły burdel - ale sprzeczna zdania mogą rozwinąc osobowość... Nie wiem teraz czego ona broni...
+ Baltar & Baltar - no rozwaliło mnie to
+ Tori - ciekawe jak sie dalej potoczy jej kariera, życie
+ wątek Starbuck i Adamy
+ Sceny na BaseShipie - bezcenne
+ muzyka
+ i inne
- Starbuck i Apollo - zbrzydlo mi
- Strasznie dlugo klaskali - mi by się nie chciało
Co Wy z tą golizną macie.. Ja tam nawet nie zwróciłem uwagi.. A cavil to zboczeniec i udowadnia to kolejny raz. Pamiętamy casus żony Tigh'a. Czekam z niecierpliwoscia na kolejny odcinek. Dzieki za napisy =) Pandora, Neo =)
Napisano 13.04.2008 - |17:29|
PS. A i kluczowym momentem z tego odcinka bedzie chyba dla dalszych odcinkow zdjecie Centurionom wlasnej woli .... ciekawe czy beda chciec przejac dowodztwo nad skorami?
Użytkownik matlas edytował ten post 13.04.2008 - |17:30|
Napisano 13.04.2008 - |17:43|
Z całym szacunkiem, ale chciałbym zapamiętać coś więcej z ostatniego sezonu...
6.5/10
Napisano 13.04.2008 - |17:52|
Przecież oficjalnie wiadomo, że to jest tylko połowa sezon, 10 odcinków, druga będzie dopiero za rok...Z całym szacunkiem, ale chciałbym zapamiętać coś więcej z ostatniego sezonu...
Napisano 13.04.2008 - |18:05|
Wygląda na to, że wewnątrz modelu - choć poszczególne jednostki kształtowane są przez swe własne doświadzcenia, to generalnie są jednomyslne w fundamentalnych kwestiach.Mnie zainteresowala wypowiedz Six na temat modeli Cylonów:
"Nasza tożsamość jest kształtowana przez nasz model.|Każdy model jest niepowtarzalny."
No ok. Rozumiem. Tylko ona nie chce uznać głosu Boomer - głosu nota bene sprzeciwiajacego sie Six - ale głosu, ktory ksztaltuje tozsamosc Boomer i tworzy pewien aspekt jej niepowtarzalnosci... Ja nie wiem.. Wstalem dzis o 5.. teraz jest 17.. Moge troszke myslec powoli.. Ale widze dziure w rozumowaniu..Albo szukam tej dziury na siłę - Nie wiem.. Czekam na Wasze opinie.
Dla tego w czasie głosowania nie ważna jest sumaryczna liczna Cylonów, dopóki kazdy model jest reprezentowany przez przynajmniej jednego osobnika. Jako, ze było siedem modeli, głosowanie zawsze było rozstrzygające. W najgorszym razie podział był 3:4. W ostatnim glosowaniu Osemka Boomer - wylamala sie glosujac przeciw innej Osemce. Sytuacja bez precedensu.
Ze Osemka wylamala sie nie powinno dziwic. Ten model ma jakies problemu z oprogramowanie. Swiadczy o tym casus Atheny. Przez innych Cylonow poczytane to bylo za slabosc. W jakim odcinku, ktorys z nich mowi, ze ten model ma slabosci. Teraz ta "slabosc" powoduje zburzenie calej struktury społecznej Cylonów.
Jak sie okazalo tez w tym odcinku nie istnieje zadne pisane prawo organizacji spoelcznej Vylonow. Fakt, ze sa maszynami tak a nie inaczej zaprogramowanymi, powinno byc gwarantem trwalosci systemu. Tym czasem wszytsko sie wywróciło i nei ma już powrotu do demokracji.
Genesis
Napisano 13.04.2008 - |18:10|
Mnie zainteresowala wypowiedz Six na temat modeli Cylonów:
Nawet jesli Six rozwazala problem w sposob globalny, to sprzeciw w ramach jednego modelu, moze tylko wbogacic tożsamość poszczególnego modelu - tworząc niestety przy tym niezły burdel - ale sprzeczna zdania mogą rozwinąc osobowość... Nie wiem teraz czego ona broni...
Moim zdaniem nie chwyciłeś istoty tego o co chodzi nr 6.
Demokracja cylonów opierała się jak dotąd o system głosowania, w ten sposób podejmowano kluczowe decyzje.
Głowali reprezentanci danego modelu i tak 6ka w imieniu wszystkich numerów sześć i jakaś ósemka w imieniu wszystkich ósemek itd...
Ponieważ zabrakło D'Anny czyli numerów 3, które zostały wyłączone za łamanie zakazu poszukiwań i dociekania odnośnie Final Five czyli tajemniczych, nieznanych 5 modeli cylonów to nagle zrobił się remis w głosowaniu odnośnie wykastrowania mózgów raiderów. Trzy do Trzech.
Jak można zrozumieć to w ramach modelu zawsze panowała lojalność, zrozumienie i współpraca. Wszystkie 6ki czy 8ki uzgadniały swoje zdanie i w ich imieniu 1 głosowała jakby za cały model. Nie było dotąd przypadku, żeby wewnątrz modelu któraś kopia złamała wewnętrzną lojalność i wspólne zdanie. Każdy model jest niepowtarzalny, ale kopie w ramach modelu różnią się swoją historią i jakimiś drobnymi szczegółami. Po każdym downloadzie każda kopia zdobywa pełną wiedzę danego modelu i ładuje sobie wszystkie informacje i przeżycia i doświadczenia swojego modelu. Dzięki temu modele są cały czas połączone ze sobą i znają swój wspólny świat, zachowując jakąś odrębność - patrz Gina i Caprica Six czy Sharon i Boomer etc...
Złamanie zasad demokracji Cylonów i rewolucja w ich świecie polegała na tym, że oto jedna z 8ek złąmała te fundamentalne zasady. W dodatku stało się to za sprawą Cavila, który ją albo namówił do tego albo i nie, ale na pewno to wykorzystał do tego, żeby przerwać pat w głosowaniu poprzez wykluczeniu 8ek z głosowania. Boomer w ten sposób stałą się pierwszym indywidualistą wśród cylonów, a Cavil to nie tylko zaakceptował, ale i wykorzystał do własnych celów. Bo jak widać to jedynki mają swój własny plan i swoje własne podejście do wszystkiego, w dodatku wydają się być najbardziej wrogie ludziom i ateistyczne .
6ka wg mnie protestuje, stała się rewolucjonistką i postanowiła zrobić rebelię ponieważ pozostałe skóry złamały solidarność wewnątrz AI (kastrowanie raiderów), że odrzuciły Boga i jego nauczanie (jakie dokładnie nie wiem), za to że bezprawnie podejmują decyzje łamiąc filozofię cylońskiej społeczności i pozwalają na złamanie tożsamości wewnątrz modeli. Innymi słowy to nie wolno kastrować raiderów, bo to nasi bracia, niższe modele, ale NASI, nie wolno dopuścić do głosy jakiejś 8ki bo decydować może tylko cały model i wszystkie 8ki muszą się temu podporządkować, należy dążyć do połączenia wszystkich cylonów razem - wszystkich 12 modeli oraz raiderów, a nie ich dzielić i arbitralnie wbrew boskiej woli dzielić tworząc społeczeństwo klasowo, ateistyczne i trzeba słuchać Boga i wsłuchiwać się co tam hybrydy gadają, a z ludźmi jakoś współżyć, a nie ich zabijać. No taki ma program nasz Wanda Wasilewska z grubsza biorąc .
Wydaje się, że odblokowane raiderki podzielają pogląd modelu nr 6 na powyższą problematykę czego dowiodły przy pomocy pokazanego nam wystrzelania Cavila i jego kolesi co należy uznać za początek wojny domowej wśród cylonów. Zapewne toczyć się teraz ta wojna będzie w całej flocie i w całym cylońskim świecie. Z jednej strony cyniczne i antyludzkie modele ateistycznych, technokratycznym i nieludzkich skór z modelami od 1. 2 i 4 i z drugiej skóry 5, 6 i (99,9%) model 8. Nie wiem co jak się zachowa nr 3. Ale zgodnie z przedstawianą przeze mnie w innym miejscu teorią numeracji modeli to 3ka pomijając ciekawość odnośnie Final Five powinna dołączyć do kumpli Cavila - inaczej ta teoria słabnie i wiele traci.
Mam nadzieję, że ciu wyjaśniłęm i pomogłem koledze i może jeszcze komuś ?!
Napisano 13.04.2008 - |18:30|
11 odcinków nie 10.Przecież oficjalnie wiadomo, że to jest tylko połowa sezon, 10 odcinków, druga będzie dopiero za rok...
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 13.04.2008 - |18:40|
Napisano 13.04.2008 - |19:12|
"Pierwotni programiści" - kim są ? Ostateczna Piątka? Trzynaste Plemię/Ziemia/Kobol ? Za bardzo się nie postarali, czyniąc temat pięciu modeli cylońskich tematem tabu. Zupełnie jakby chcieli, żeby Cyloni jednak w swoim czasie zaczęli drążyć ten temat...
Boomer zaczęła realizować przepowiednię męskiej hybrydy z Razora - "one splintering into the many". Ja myślałem, że to poszczególne modele się zwrócą przeciw sobie, ale to poszło dalej - okazuje się, że zwrócą się przeciw sobie poszczególni Cyloni w ramach jednego modelu.
No i Ostateczna Piątka ... Czy odzyskają kiedyś swoją prawdziwą tożsamość i wspomnienia? Po czyjej stronie wtedy staną? Czy zobaczymy kiedyś, jak pułkownik Tigh dowodzi z mostku Basestara atakiem na flotę kolonistów?
Napisano 13.04.2008 - |19:24|
Napisano 13.04.2008 - |19:26|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych