Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 054 - S04E01 - He That Believeth in Me

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (161 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (34 głosów [26.36%])

Procent z głosów: 26.36%

2. 9,5 (32 głosów [24.81%])

Procent z głosów: 24.81%

3. 9 (31 głosów [24.03%])

Procent z głosów: 24.03%

4. 8,5 (10 głosów [7.75%])

Procent z głosów: 7.75%

5. 8 (5 głosów [3.88%])

Procent z głosów: 3.88%

6. 7,5 (3 głosów [2.33%])

Procent z głosów: 2.33%

7. 7 (7 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

10. 5,5 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

11. 5 (1 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.78%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.78%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.04.2008 - |08:17|

REWELACYJNY początek s4.

Bitwa na początku to majstersztyk efektów.
Gaius Christ i jego harem, chwalmy Pana :D
Starbuck będąca swoistym kompasem
itd
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#22 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 06.04.2008 - |08:34|

No i powrót BSG w wielkim stylu, odcinek świetny i nie mogę się już doczekać kolejnego odcinka. Ciekawy motyw ze Starbuck, bo kilka godzin a 2 miesiące to duża różnica. Mam nadzieję, że to jakoś rozsądnie rozwiążą i wyjaśnią gdzie była, co się stało i skąd wytrzasneła vipera prosto z fabryki.
Świetnie pokazują nowy wątek grupki anonimowych cylonów, spotkania, gadki z resztą z podtekstami no i walka z własnym sobą i zaprogramowanymi odruchami, czyli Tight zamiast za pistolet chwycił za telefon i zadzwonił. Widać że ta 4 naprawdę ma własną osobowość, pytanie jest tylko jakie są ich relacje z pozostałymi modelami.
No i Sanders skanowany przez ridera też wysłał jakąś informację, tylko ciekawe jest, czy to był rozkaz do floty żeby się wycofała (ta 4 jako dowódcy) czy też informacja agenta, uaktywniliśmy się, działamy i nie przeszkadzajcie nam. Bo cylonom nie chodzi już tylko o zniszczenie floty tylko też chcą trafić na ziemię.
Dużo pytań, serial po tym roku znowu mnie wkręcił :rolleyes:
  • 0

#23 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 06.04.2008 - |10:33|

Początek świetny. Scena walki = KOSMOS! :P Później napięcie sie powoli rozładowuje, ale mimo wszystko znów jest więcej pytań niż odpowiedzi, co i jak i po co? Tight i jego ironia...bezcenne! :P
  • 0
Dołączona grafika

#24 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 06.04.2008 - |10:43|

Cudowny odcinek. Na taką bitwę czekałem od kiedy po raz pierwszy oglądałem Powrót Jedi lata temu. Jak oglądałem to nie brałem pod uwagę wytłumaczenia, że to Anders kazał wycofać się Cylonom, trochę zgrabniejsze tłumaczenie niż zwykły skan i szybka decyzja o ucieczce.
Sceny z Baltarem genialne, nowa religia już niedługo zacznie się pewnie pojawiać na wszystkich statkach. Motyw Statbuck tylko mnoży pytania, teraz jest ich znacznie więcej niż w na koniec 3 sezonu.
Cliffhanger natomiast nie za dobry i mi osobiście popsuł wrażenia z filmu. Co nie przeszkadza wystawić mocnej 9 i czekać z niecierpliwością na kolejny odcinek.
  • 0

#25 aragonis

aragonis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 06.04.2008 - |11:18|

"Tyrol i Sharon odnawiają swój romans po tym, jak ona dowiaduje się prawdy o Tyrolu."
A to niby skąd wziąłeś z tej jednej scenki podczas startu viperów??? Czy to twoje przemyślenia???
Nie ma jeszcze napisów.

Rzeczywiście wspaniały początek.
Co prawda nie można było uwierzyć w śmierć Adamy, ale mimo to scena mnie załatwiła.
Bardzo ciekawe wyostrzenie rozmów na naszych nowych Cylonów. Te ich dwuznaczne odpowiedzi.

Natomiast motyw Baltara wkurzający. Wiadomo, że nie może zostać rozwinięty w stronę jeszcze większych podobieństw do chrześcijaństwa, bo autorzy już balansują na granicy dobrego smaku. Zatem najpewniej zakończy się to jakąś tragedią wyznawców. Poza tym odbieram to jako przeciąganie wątku w czasie. Należałoby się wkońcu postawić przed jakimś rozwiązaniem. Ileż to czasu Baltar jest narzędziem boga i nic konkretnego nie wyszło z tej szopki. Podobnie pozostałe mistyczne motywy. Strasznie liczyłem, że coś zacznie się dziać w kierunku rozwiązania, ale chyba jeszcze trzeba bedzie poczekać (oby nie do przyszłego roku).

Natomiast w kontakcie Sama z mysliwcem doszukiwałbym sie bardziej rozwiniętego motywu. (Na taki mam nadzieję). Zaszczepiony już został motyw podziału na starych Cylonów oraz znaczące różnice między wersjami mechanicznymi a "skórami". Może piątka jest bardziej związana z maszynami niż wersją ewolucyjną (które jak by nie patrzeć okazuje się, że wiedzą zdecydowanie za mało). Szóstka mówi, że ma zakaz myślenia o piątce. Skóry coraz bardziej przypominają narzędzia niż panów wśród Cylonów.

Ciebie wkurza motyw z Baltarem a mnie nie. Wiadomo że Baltar żyje bo jest ważną postacią tego serialu, ma do odegrania ważną rolę i trudno oczekiwać by na 22 odcinki jużw 1 odcinku wyjaśniło się coś z nim!!! Wyluzuj bo piszesz dziwne rzeczy na temat Baltara. Mi się akurat to podoba, nie oczekuj za wiele, akcja ma narastać z każdym odcinkiem a nie żebyś wszystko poznał już teraz.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 06.04.2008 - |11:37|

• 0

#26 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.04.2008 - |11:34|

"Tyrol i Sharon odnawiają swój romans po tym, jak ona dowiaduje się prawdy o Tyrolu."
A to niby skąd wziąłeś z tej jednej scenki podczas startu viperów??? Czy to twoje przemyślenia???
Nie ma jeszcze napisów.

Wziąłem to ze spoilerów, nie moja wina, że się myliły co do tego odcinka.

EDIT: Edytuj swoje posty, a nie piszesz jeden pod drugim.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 06.04.2008 - |11:36|

• 0

->1019<-

#27 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 06.04.2008 - |15:21|

W zasadzie to ten odcinek wyklucza też Starbuck jako ostatni model cylona. Jeżeli by nim była to armada Cylonów powinna zniszczyć już na wstępie ludzkość, bo powinna wiedzieć gdzie jest Ziemia, a to dlatego że:
- jeżeli Kate zgineła by jako Cylon pod koniec 18 odcinaka 3 sezonu, to powinna się odrodzić/zostać 'ściągnięta' na "Resurrection Ship" i do tego Cyloni powinni jej załatwić nowiutkiego Vipera - a obie te czynności wymagają ich infrastrukture.
- jeżeli więc by nim była, to chyba poleciała by razem z Cylonami na Ziemie i im pokazała, gdzie to jest, lub ewentualnie wróciła do nich i powiedziała jak tam dolecieć. Motyw z jej powrotem na BSG jest nie poważny nawet przy założeniu przepowiedni Hybrydy. Cyloni mieli wtedy ludzkość jak na tacy - 20 min do skoku, a w pierwszych minutach udało się im zniszczyć statek ludzkości a to nie była i tak zmasowana akcja.
- jeżeli miała by być agentem w ludzkiej flocie to dlaczego Cyloni mieli by niszczyć całą jej przykrywkę przez dawanie nowego Vipera, kasowanie z niego informacji o locie?

Z całej sytuacji dobre jest jedno - serial znowu wraca do wielowątkowości - motyw z Baltarem, poszukiwanie Ziemii, historia Starbuck i sprawdzenie się przepowiedni o niej, kim jest ostatni Cylon, i ukrywanie się obecnej 4, to dobry znak i szansa że da się jakoś sensownie poprowadzić cały ten sezon :)
  • 0

#28 loky

loky

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.04.2008 - |17:08|

Tak sobie myślę, czy to cyloni dali Karze nowiutkiego nieśmiganego vipera żeby wróciła po 2 miesiącach do floty jakby nigdy nic? Byłby to jakiś skrajnie naiwny i najgłupszy plan jaki wymyślili, a przecież znamy ich ze zdolności do głębokiej konspiracji i dalekosiężnych planów. Wiedzą że ludzie są podejrzliwi i nie kupią tego. Bardziej pasuje mi że Kara była na ziemi i to zaawansowanej cywilizacyjnie ziemi. W 2 miesiące zbudowali, oblatali w kosmosie, uzbroili itd. vipera, dali Karze dowody że była na ziemi (zdjęcia), posprzątali odpowiednio w głowie żeby nie ściągnęła im cylonów na głowę, względnie żeby złapana nie wypeplała za dużo i odesłali do floty. Wyposażyli w jakiś mechanizm ciepło/zimno i silny instynkt że ma dążyć za wszelką cenę tam gdzie ciepło...

A tak jeszcze, czy to jest jakieś science-fiction czy co? Nikt w jednym życiu nie ma tyle fuksa co Baltar, nikt! ;)
  • 0
Mam najstarszego warna na OT JUPPI!

#29 Vojti

Vojti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 06.04.2008 - |17:44|

Czy ktos wie jaka ogladalnosc mial ten odcinek? Wogole poszukuje stronki ktora zawiera rankingi ogladalnosci poszczegolnych seriali.
  • 0

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.04.2008 - |17:46|

Czy ktos wie jaka ogladalnosc mial ten odcinek? Wogole poszukuje stronki ktora zawiera rankingi ogladalnosci poszczegolnych seriali.

Na stronie sci fi channel będzie w poniedziałek, za dwa tygodnie, jeśli dobrze pamiętam. (oficjalne)

#31 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 06.04.2008 - |19:01|

czy ktoś ma pod ręką BSG 3x20, bo jestem ciekaw jakie dokładnie ludzie ponieśli straty w tej bitwie(chodzi mi o ilość zabitych, a nie uszkodzone czy zniszczone statki);
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#32 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 06.04.2008 - |19:19|

600 ludzi było na tym zniszczonym statku (słowa Rosslin w momencie info o jego zniszczeniu - swoją drogą ciekawe czy to jej taki fetysz znajomość załogi każdego statku ;) ), a co do tego uszkodzonego, to nie wiem bo nie było mówione. Na tym w zasadzie się kończy info na temat ofiar, ale powinno się zamknąć w max 700 :)

Spoiler

• 0

#33 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.04.2008 - |19:48|

Odnośnie spoilera z powyżej.
Spoiler

#34 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 06.04.2008 - |20:05|

Spoiler

• 0

#35 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.04.2008 - |20:25|

Panowie "strasssssznie" ;) tajemniczy z tymi spoilerowanymi wypowiedziami.
Jak się już tak chcecie licytować co do treści przyszłych odcinków to spojrzyjcie tutaj ---> http://community.liv...732.html#cutid1
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#36 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.04.2008 - |20:33|

Panowie "strasssssznie" wink.gif tajemniczy z tymi spoilerowanymi wypowiedziami.

Biku dobrze wiesz, że ja w tym roku unikam spoilerów jak ognia... więc nie będę czytał co w kolejnych odcinkach :)

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.04.2008 - |20:36|

Z Waszych powyższych wypowiedzi to nie wynika. :P
A poważnie to wybór każdego jeden przeczyta inny nie - a ja tylko spojrzałem ale bez "wczytywania się" - wyszukując kolejne newsy o BSG.

Ok koniec tego offtopu.

ps. przy okazji tego linku po raz kolejny potwierdza się to co pisałem odnośnie numeracji odcinków z sezonu 4 , że ten jest oznaczony jako 4x03 - coraz więcej zachodnich stron to zaczyna stosować.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.04.2008 - |20:37|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#38 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 06.04.2008 - |22:03|

Panowie "strasssssznie" ;) tajemniczy z tymi spoilerowanymi wypowiedziami.
Jak się już tak chcecie licytować co do treści przyszłych odcinków to spojrzyjcie tutaj ---> http://community.liv...732.html#cutid1

To był naprawdę bardzo głupi pomysł czytać to streszczenie :(
Spoiler

• 0

#39 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.04.2008 - |22:20|

ps. przy okazji tego linku po raz kolejny potwierdza się to co pisałem odnośnie numeracji odcinków z sezonu 4 , że ten jest oznaczony jako 4x03 - coraz więcej zachodnich stron to zaczyna stosować.

Ale "scena" wydała jako 4x01... :P więc zostajemy :P

#40 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 06.04.2008 - |23:08|

No BSG wrócił w wielkim stylu.
Widać, że mocno pracowali, żeby szczególnie początek 4-01 wypadł efektownie i to im się z pewnością udało.
Co do wątku Kary to hmmm. W kontekście Razora wydaje się to być szczególnie ciekawe. Ale na oko sądząc to mamy tu doczynienia z jakąś 3 siłą, która ją pchała do tego skoku i spowodowała to co widzieliśmy. Nowy Raider świadczy o potędze technologicznej mocodawców :) . Jacyś bogowie, ziemianie albo coś w tym stylu. Wytłumaczenie musi płynąć z takiego kierunku. Dlatego dłuższy czas się nie dowiemy co naprawdę się jej stało. Zapewne wiedząc to znalibyśmy już całą tajemnicę serialowej fabuły :) .

Ogólnie naprawdę było nieźle. To co mnie szalenie wkurzało pod koniec 3 sezonu to to, że mają cylonkę u siebie i jej nie przesłuchują. Wreszcie Roslin wpadła na ten genialny pomysł i poszła pogadać z Nr 6. Eh.

Czekamy na więcej :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych