Odcinek 054 - S04E01 - He That Believeth in Me
Napisano 06.04.2008 - |08:17|
Bitwa na początku to majstersztyk efektów.
Gaius Christ i jego harem, chwalmy Pana
Starbuck będąca swoistym kompasem
itd
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 06.04.2008 - |08:34|
Świetnie pokazują nowy wątek grupki anonimowych cylonów, spotkania, gadki z resztą z podtekstami no i walka z własnym sobą i zaprogramowanymi odruchami, czyli Tight zamiast za pistolet chwycił za telefon i zadzwonił. Widać że ta 4 naprawdę ma własną osobowość, pytanie jest tylko jakie są ich relacje z pozostałymi modelami.
No i Sanders skanowany przez ridera też wysłał jakąś informację, tylko ciekawe jest, czy to był rozkaz do floty żeby się wycofała (ta 4 jako dowódcy) czy też informacja agenta, uaktywniliśmy się, działamy i nie przeszkadzajcie nam. Bo cylonom nie chodzi już tylko o zniszczenie floty tylko też chcą trafić na ziemię.
Dużo pytań, serial po tym roku znowu mnie wkręcił
Napisano 06.04.2008 - |10:33|
Napisano 06.04.2008 - |10:43|
Sceny z Baltarem genialne, nowa religia już niedługo zacznie się pewnie pojawiać na wszystkich statkach. Motyw Statbuck tylko mnoży pytania, teraz jest ich znacznie więcej niż w na koniec 3 sezonu.
Cliffhanger natomiast nie za dobry i mi osobiście popsuł wrażenia z filmu. Co nie przeszkadza wystawić mocnej 9 i czekać z niecierpliwością na kolejny odcinek.
Napisano 06.04.2008 - |11:18|
A to niby skąd wziąłeś z tej jednej scenki podczas startu viperów??? Czy to twoje przemyślenia???
Nie ma jeszcze napisów.
Rzeczywiście wspaniały początek.
Co prawda nie można było uwierzyć w śmierć Adamy, ale mimo to scena mnie załatwiła.
Bardzo ciekawe wyostrzenie rozmów na naszych nowych Cylonów. Te ich dwuznaczne odpowiedzi.
Natomiast motyw Baltara wkurzający. Wiadomo, że nie może zostać rozwinięty w stronę jeszcze większych podobieństw do chrześcijaństwa, bo autorzy już balansują na granicy dobrego smaku. Zatem najpewniej zakończy się to jakąś tragedią wyznawców. Poza tym odbieram to jako przeciąganie wątku w czasie. Należałoby się wkońcu postawić przed jakimś rozwiązaniem. Ileż to czasu Baltar jest narzędziem boga i nic konkretnego nie wyszło z tej szopki. Podobnie pozostałe mistyczne motywy. Strasznie liczyłem, że coś zacznie się dziać w kierunku rozwiązania, ale chyba jeszcze trzeba bedzie poczekać (oby nie do przyszłego roku).
Natomiast w kontakcie Sama z mysliwcem doszukiwałbym sie bardziej rozwiniętego motywu. (Na taki mam nadzieję). Zaszczepiony już został motyw podziału na starych Cylonów oraz znaczące różnice między wersjami mechanicznymi a "skórami". Może piątka jest bardziej związana z maszynami niż wersją ewolucyjną (które jak by nie patrzeć okazuje się, że wiedzą zdecydowanie za mało). Szóstka mówi, że ma zakaz myślenia o piątce. Skóry coraz bardziej przypominają narzędzia niż panów wśród Cylonów.
Ciebie wkurza motyw z Baltarem a mnie nie. Wiadomo że Baltar żyje bo jest ważną postacią tego serialu, ma do odegrania ważną rolę i trudno oczekiwać by na 22 odcinki jużw 1 odcinku wyjaśniło się coś z nim!!! Wyluzuj bo piszesz dziwne rzeczy na temat Baltara. Mi się akurat to podoba, nie oczekuj za wiele, akcja ma narastać z każdym odcinkiem a nie żebyś wszystko poznał już teraz.
Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 06.04.2008 - |11:37|
Napisano 06.04.2008 - |11:34|
"Tyrol i Sharon odnawiają swój romans po tym, jak ona dowiaduje się prawdy o Tyrolu."
A to niby skąd wziąłeś z tej jednej scenki podczas startu viperów??? Czy to twoje przemyślenia???
Nie ma jeszcze napisów.
Wziąłem to ze spoilerów, nie moja wina, że się myliły co do tego odcinka.
EDIT: Edytuj swoje posty, a nie piszesz jeden pod drugim.
Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 06.04.2008 - |11:36|
->1019<-
Napisano 06.04.2008 - |15:21|
- jeżeli Kate zgineła by jako Cylon pod koniec 18 odcinaka 3 sezonu, to powinna się odrodzić/zostać 'ściągnięta' na "Resurrection Ship" i do tego Cyloni powinni jej załatwić nowiutkiego Vipera - a obie te czynności wymagają ich infrastrukture.
- jeżeli więc by nim była, to chyba poleciała by razem z Cylonami na Ziemie i im pokazała, gdzie to jest, lub ewentualnie wróciła do nich i powiedziała jak tam dolecieć. Motyw z jej powrotem na BSG jest nie poważny nawet przy założeniu przepowiedni Hybrydy. Cyloni mieli wtedy ludzkość jak na tacy - 20 min do skoku, a w pierwszych minutach udało się im zniszczyć statek ludzkości a to nie była i tak zmasowana akcja.
- jeżeli miała by być agentem w ludzkiej flocie to dlaczego Cyloni mieli by niszczyć całą jej przykrywkę przez dawanie nowego Vipera, kasowanie z niego informacji o locie?
Z całej sytuacji dobre jest jedno - serial znowu wraca do wielowątkowości - motyw z Baltarem, poszukiwanie Ziemii, historia Starbuck i sprawdzenie się przepowiedni o niej, kim jest ostatni Cylon, i ukrywanie się obecnej 4, to dobry znak i szansa że da się jakoś sensownie poprowadzić cały ten sezon
Napisano 06.04.2008 - |17:08|
A tak jeszcze, czy to jest jakieś science-fiction czy co? Nikt w jednym życiu nie ma tyle fuksa co Baltar, nikt!
Napisano 06.04.2008 - |17:44|
Napisano 06.04.2008 - |17:46|
Na stronie sci fi channel będzie w poniedziałek, za dwa tygodnie, jeśli dobrze pamiętam. (oficjalne)Czy ktos wie jaka ogladalnosc mial ten odcinek? Wogole poszukuje stronki ktora zawiera rankingi ogladalnosci poszczegolnych seriali.
Napisano 06.04.2008 - |19:01|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 06.04.2008 - |19:19|
Napisano 06.04.2008 - |19:48|
Napisano 06.04.2008 - |20:05|
Napisano 06.04.2008 - |20:25|
Jak się już tak chcecie licytować co do treści przyszłych odcinków to spojrzyjcie tutaj ---> http://community.liv...732.html#cutid1
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 06.04.2008 - |20:33|
Biku dobrze wiesz, że ja w tym roku unikam spoilerów jak ognia... więc nie będę czytał co w kolejnych odcinkachPanowie "strasssssznie" wink.gif tajemniczy z tymi spoilerowanymi wypowiedziami.
Napisano 06.04.2008 - |20:36|
A poważnie to wybór każdego jeden przeczyta inny nie - a ja tylko spojrzałem ale bez "wczytywania się" - wyszukując kolejne newsy o BSG.
Ok koniec tego offtopu.
ps. przy okazji tego linku po raz kolejny potwierdza się to co pisałem odnośnie numeracji odcinków z sezonu 4 , że ten jest oznaczony jako 4x03 - coraz więcej zachodnich stron to zaczyna stosować.
Użytkownik biku1 edytował ten post 06.04.2008 - |20:37|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 06.04.2008 - |22:03|
To był naprawdę bardzo głupi pomysł czytać to streszczeniePanowie "strasssssznie" tajemniczy z tymi spoilerowanymi wypowiedziami.
Jak się już tak chcecie licytować co do treści przyszłych odcinków to spojrzyjcie tutaj ---> http://community.liv...732.html#cutid1
Napisano 06.04.2008 - |22:20|
Ale "scena" wydała jako 4x01... więc zostajemyps. przy okazji tego linku po raz kolejny potwierdza się to co pisałem odnośnie numeracji odcinków z sezonu 4 , że ten jest oznaczony jako 4x03 - coraz więcej zachodnich stron to zaczyna stosować.
Napisano 06.04.2008 - |23:08|
Widać, że mocno pracowali, żeby szczególnie początek 4-01 wypadł efektownie i to im się z pewnością udało.
Co do wątku Kary to hmmm. W kontekście Razora wydaje się to być szczególnie ciekawe. Ale na oko sądząc to mamy tu doczynienia z jakąś 3 siłą, która ją pchała do tego skoku i spowodowała to co widzieliśmy. Nowy Raider świadczy o potędze technologicznej mocodawców . Jacyś bogowie, ziemianie albo coś w tym stylu. Wytłumaczenie musi płynąć z takiego kierunku. Dlatego dłuższy czas się nie dowiemy co naprawdę się jej stało. Zapewne wiedząc to znalibyśmy już całą tajemnicę serialowej fabuły .
Ogólnie naprawdę było nieźle. To co mnie szalenie wkurzało pod koniec 3 sezonu to to, że mają cylonkę u siebie i jej nie przesłuchują. Wreszcie Roslin wpadła na ten genialny pomysł i poszła pogadać z Nr 6. Eh.
Czekamy na więcej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych