taak na plaży go zabił.
ale garusiowi chodzi o to chyba ze Tom przed najściem na obóz rozbitków był poza wyspa tzw. spotkał się miechelem.
ps: zdaje mi sie ze jednak to mogło być juz po
w sumie w tym zdarzeniu nikt nie ma 100% pewności jak naprawdę było
tak myślę ;p a może ta dwójkę na końcu odc. zabił nasz czarny dymek 
Jezu ludzie! Jak wy oglądacie!? Wszystko jest jasne : Michael opuscil wyspe, Tom pojechal do NY(nie wiemy tylko jeszcze jak, bo łódz byla juz zniszczona prze lysego, ale z pewnoscia jest jakis alternatywny sposob), Sawyer zabil Toma.
W koncu rozwiali wątpliwosci i pokazali ze Tom jest gejem(choc to bylo juz waidomo, mowiono o tym w podcascie, w fajny sposob tworcy odpoweidzieli na zaczepki widzow dot. "nie jestes w moim typie,Kate")
Odcinek bardzo dobry (8/10), moze nie genialny, ale nie zawiodl mnie.
Brakowalo mi tylko wyjasnienia jak Michael trafil z kutra do NY (w koncu jest uznawany za zmarłego, nie ma dokumetów etc.), chcoaiz Jonasz to wyjasnil w calkiem realny sposob, zapewne tak bylo.
Cala reszta trzyma sie kupy, fajnie ukazana Kahana i jej zaloga, widac ze byla na niej czesc poczciwa i spojna (Lepidus,Minkowski) i czesc wojownikow z ktorymi lepiej nie zadzierac (Keamy,Omar).
Bardzo mnie zdziwiło postepowanie Sayida, waidomo ze nie lubil Michaela po tym co zrobil z Libby,Anna-lucia, Jackie, Kate i SAwyerem, ale chyba bedzie żalowal swojego posuniecia i rzeczywiscie jak juz tu zauwazaono, chyba o tym mowil Ben w "The Economist".
Nie wiem dalczego tak narzekacie na koncowke. Wedlug mnie genialna. Jeden wielki WTF i o to chodzi w cliffhangerach. Juz myslalem ze na koniec pokaza nam "the temple" i to bedzie opad szczeny, ale jednak wymyslili cos innego. Karl nie zyje, Rousseau zyje.
TO nie są OThersi - po pierwsze dlatego, ze sa juz w światyni, po drugie, jaki mieliby cel w mordowaniu swoich i po ptrzecie Ben kochal swoja córke, a strzaly nie byly wymierzone tylko we francuzke i Karla.
A wiec sa to ludzie Widmore'a. To by sie zgadzalo z tym, ze Frank gdzies odlecial helikopterem wraz z Keamym. Pytanie tylko ilu ich jest i dlaczego sa tam gdzie są.
Czekamy miesiąc!