Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ostatnio powstał jakiś serial, który miał początek i koniec?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 24.12.2007 - |09:01|

nie wiem, jak inni, ale ja osobiscie nie oslabiam - jesli jakis dobry serial idzie w TV na dostepnym mi kanale (TVP 1, 2, TVN Polsat) o dostepnej dla mnie porze (tzn miedzy 19 a 22ga , grrrr) - to ogladam.

I ja również. Ba, ostatnio biorąc Nkę wziąłem sobie także ich pakiet VOD z serialami i tam oglądam m.in. Desperatki, Herosów, Housa czy teraz The Office.

@Hakson, na pewno HBO i Canal+ jak już zaczynają coś emitować to zazwyczaj emitują do końca. Podobnie sprawa ma się z kablowymi AXN, FoxLife i myślę że teraz z nowymi Universal i Sci Fi Channel będzie podobnie.
Cóż na tzw. ogólne stacje nie mamy co liczyć, to przynajmniej te tematyczne jest za co pochwalić :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#22 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 24.12.2007 - |19:26|

Wiecie tak się zastanawiam i fakt nie bardzo jestem w stanie sobie przypomnieć jakiś serial poza the sopranos i six feet under które się normalnie skończyły, ale w sumie nie o tym chciałem napisać :) To co teraz dzieje się w amerykańskiej TV to jest jakaś parodia masa seriali które zaczynają i kończą po kilku odcinkach, a w tym sezonie padł chyba rekord nie do pobicia 2 odcinki i koniec viva laughlin. Ale dziwne kończenie seriali zaczęło się sporo wcześniej np. Twin peaks jak dla mnie najlepsze dzieło Lyncha urwane po 2 sezonie rok 1991. Teraz mamy jedynie nasilenie nie kończenia seriali z powodu zbyt kiepskich cyferek oglądalności.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#23 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 24.12.2007 - |20:36|

Pomimo że jestem wielkim fanem Rodziny Soprano to nie zgadzam się że zakończenie było sensowne. Wyglądało to jakby reżyserowi brakowało jakiegoś sensownego pomysłu na w miarę dobry koniec a wymówki szukał w elemencie zaskoczenia itp. . Mi zakończenie Soprano nie przypadło do gustu
  • 0

#24 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 25.12.2007 - |07:52|

Jak dla mnie zakończenie rodziny Soprano jest genialne :) Zostawia takie uczucie że ich losy toczą się dalej ale bez naszej wiedzy tak jak byśmy zostali odsunięci od nich i jeszcze ten dramatyzm za każdym razem gdy ktoś wchodzi do tej restauracji dla mnie to jest najlepsze zakończenie i nawet pozostawia furtkę do dalszego kręcenia :)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#25 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 26.12.2007 - |06:21|

Wg mnie sprawne i szybkie oraz tanie video on demand to jest rozwiązanie. Ja bym chętnie przykładowo dolara za odcinek iluś seriali zapłacił, ale to musiałby być od ręki dostępne, a nie 3-12 miesięcy po premierze. Niestety realna dostępność takich usług to conajmniej 3-5 lat do przodu. Niemniej w tym bym upatrywał sensownych zmian :) .
  • 0

#26 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 26.12.2007 - |11:40|

Wg mnie sprawne i szybkie oraz tanie video on demand to jest rozwiązanie. Ja bym chętnie przykładowo dolara za odcinek iluś seriali zapłacił, ale to musiałby być od ręki dostępne, a nie 3-12 miesięcy po premierze. Niestety realna dostępność takich usług to conajmniej 3-5 lat do przodu. Niemniej w tym bym upatrywał sensownych zmian :) .

Niestety tu pojawia sie kolejny problem. Bylbys gotowy placic za seriale, ktore nie dostaly jeszcze pelnego sezonu? Bo ja bym takiego ryzyka nie podjal. Podejscie producentow/stacji telewizyjnych takze musialoby sie zmienic (np robia 10 zamknietych odcinkow, jak sie sprzeda to kreca dalej - zmieniaja planowane zakonczenie - jak nie, to chociaz puszcza/udostepnia to co zostalo juz zrobione z jakims tam zakonczeniem). Marzenie scietej glowy, ale moze jednak kiedys takie podejscie bedzie.
  • 0

#27 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 27.12.2007 - |18:14|

Problem jest ogromny, bo powstają nowe seriale, a stare są niedokańczane..... bo po co? Farscape - przykład wywalczenia zakończenia, i jeśli już ma być cancel, to powinni choć zrobić takie zakonczenie jak wlasnie Peacekeeper Wars. Day Break - tutaj odcinki puszczone w necie, ok...ale serial ma jako takie zakończenie. Invasion? - Cancel, Surface - Cancel, Blade - Cancel, 4400 - Cancel Revelations - Cancel, Firefly - Cancel ale niby jest Serenity (dzieki bogu).... i masa innych, Jerycho - o mały włos cancel, niby ma być "krótki" 2 sezon...ale jak to nie pomoze do cancel, i nie sadze aby dodali jakis 2 godzinny telewizyjny film.....
Stacjom by się upiekło, gdyby jakoś kończyli te seriale lub dawali choćby takie 1,5 odcinki zakańczające.... a tak to mają widze w głębokim poważaniu.....
  • 0
Dołączona grafika

#28 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.12.2007 - |21:43|

Wg mnie to jest oczywiste, że widz na zachodzie również musi być wkurzony i w efekcie przestanie oglądać nowości i spirala się zamyka. No bo kto o zdrowych zmysłach chce się wkręcać w klimat jakichś nowych seriali jeśli na 66% po 5-15 odcinkach zostanie ten serial skasowany. Po co się drażnić i denerwować. WS efekcie tak rządni zysków szefowie TV ostatecznie tracą przez swoją głupotę i krótkowzroczność sporą kasę. No, ale ktoś im płaci za zarządzanie i jakoś widać dobrze ich ocenia. Ich kasa - ich problemy, a nam zostaje nie oglądać nowości i już.
  • 0

#29 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.12.2007 - |07:47|

Od dłuższego czasu (czytając ten wątek) zastanawiam się nad waszym dość prymitywnym (to nie obraza !!)
postrzeganiem świata seriali czy świata filmu w ogóle. :)
Wam się wydaje, że seriale (i filmy) są kręcone dla "widza" co mnie niezmiernie zdumiewa :blink:
Domagacie się - jako widzowie - poszanowania waszych praw i tym podobnych...

Najwyższa pora abyście sobie uzmysłowili, że seriale są kręcone dla PIENIĘDZY - tylko i wyłącznie.
Widz - choć pożądany - jest na odległym miejscu. Głównym celem istnienia stacji TV jest zarabianie szmalu.
Jeżeli serial nie ma reklam - to żadnej stacji nie będzie się chciało wywalać pieniędzy w błoto - och przepraszam:
na realizacje jakiś dodatkowych odcinków kończących serial.

Jeżeli natomiast niektóre stacje dokręcają jakieś odcinki końcowe to tylko dla tego, że znaleźli się sponsorzy
lub chętni na reklamy.

:)
No to teraz zacznie się dyskusja...

::. GRUPA TARDIS .::

#30 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 28.12.2007 - |08:53|

[...]
Najwyższa pora abyście sobie uzmysłowili, że seriale są kręcone dla PIENIĘDZY - tylko i wyłącznie.
Widz - choć pożądany - jest na odległym miejscu. Głównym celem istnienia stacji TV jest zarabianie szmalu.
Jeżeli serial nie ma reklam - to żadnej stacji nie będzie się chciało wywalać pieniędzy w błoto - och przepraszam:
na realizacje jakiś dodatkowych odcinków kończących serial.
[...]

Spodziewam sie, ze pomimo roznych wyrazanych tu opinii wiekszosc osob zdaje sobie doskonale z tego sprawe.
Wydaje mi sie jednak, ze tak jak napisal Gaj, takie kasowanie seriali na dluzsza mete bedzie takze szkodliwe dla samych stacji telewizyjnych.
Na http://www.thefutonc...c.com/home.aspx, jak rozpoczynal sie obecny sezon serialowy, byl artykul przedstawiajacy ile z nowych seriali dostaje pelny sezon/kolejny sezon (podzielony na 5 najwiekszych stacji plus sci-fi i chyba hbo/sho) - statystyki na podstawie ostatnich kilku(nastu?) lat. Nie moge teraz znalezc tego artykulu, takze nie pamietam jak to bylo z tymi liczbami dokladnie, ale pelny sezon dostawalo chyba mniej niz 25% nowych seriali (jakby policzyc ile z tych seriali mialo jakiekolwiek zakonczenie fabuly to pewnie zeszlibysmy do poziomu 5-10% moze mniej). W tym momencie rozpoczynanie ogladania jakiegokolwiek serialu wiaze sie z tym, ze mamy jakies 10% szans, ze historia bedzie miala zakonczenie.
Dlatego nie ma sie czemu dziwic, ze najpopularniejsze seraile to jakies CSI, Law and Order, Grey's, House itd., ktore nie maja przeciez jakiejs jednej historii ciagnietej przez kilka sezonow (pomijajac rozwoj postaci i relacje miedzy nimi).

'Procenty' wziete 'z kosmosu' oraz wyszperane z zakamarkow pamieci, aczkolwiek bez zadnego poparcia faktami ;) .

Użytkownik mortis4321 edytował ten post 28.12.2007 - |08:56|

• 0

#31 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.12.2007 - |12:30|

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że to pieniądz rządzi tym biznesem, zresztą pisałem o tym wyżej. Są w życiu takie sytuacje kiedy w obliczu braku kasy można zachować się w miarę kulturalnie wobec innych. Nie wiem, może ja jestem jakiś dziwny ale nie byłbym w stanie stworzyć czegoś w części a potem powiedzieć ludziom, żeby się walili. Pomyślcie, co by było gdyby firma budowlana budowała autostradę i nagle stwierdziła, że już jej się nie chce i mają lepsze zlecenia, więc sobie idą. Firma taka od razu wypadłaby z rynku, bo nikt więcej by jej nie zaufał. Z serialami jest taki problem, że nikt nie planuje z góry 5 sezonów, tylko jeden, a potem się zobaczy. W ten sposób zamiast serial zakończyć w sensowny sposób po 1, 2 czy 5 sezonach z każdym rokiem przedłuża się historię, najczęściej coraz bardziej ją komplikując (patrz Lost) i w ten sposób serial jedynie się reanimuje. W pewnym momencie ludzie mają dość niepewności czy nowy sezon powstanie czy nie i fabuły pisanej tak, jakby zaraz miał być koniec serialu. Część z nich rezygnuje, a to się odbija na oglądalności i wpływach z reklam. To jest swego rodzaju błędne koło. Producent boi się zainwestować kasę i zrobić coś od początku do końca. Ludzie nie chcą oglądać seriali, które nagle się urwą. Wszystko jest balansowaniem na krawędzi i w pewnym momencie serial spada.

Zrobienie jednego sezonu serialu kosztuje kupę kasy. Nie uwierzę w to, że producent nie jest w stanie przewidzieć z wyprzedzeniem, że serial należy zakończyć albo nie jest w stanie dokręcić paru odcinków żeby wątki pozamykać. Musi mieć jakąś kasę w rezerwie, bo przecież nie robi serialu po to żeby co miesiąc ledwie wychodzić na swoje. Kasę ma na pewno i to dość żeby z klasą serial zakończyć. Wszystko rozchodzi się o to, że z umierającego serialu chcą wyrwać jak najwięcej kosztem widza. Jeśli tak pomyśleć, na chłopski rozum, pisarz pisze książkę od początku do końca. Książki bez zakończenie nikt chyba by nie kupił, bo po co? Wyjątkiem są chyba tylko "Przygody dobrego wojaka Szwejka", których autor nie dokończył, bo umarł, ale tego nie można mu mieć za złe.

Niestety my, widzowie, jesteś na z góry straconej pozycji. Możemy mieć tylko nadzieję, że producent będzie miał trochę przyzwoitości i pozwoli widzom pożegnać się z bohaterami.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#32 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 29.12.2007 - |22:08|

Jeżeli natomiast niektóre stacje dokręcają jakieś odcinki końcowe to tylko dla tego, że znaleźli się sponsorzy
lub chętni na reklamy.

Unless.....że serial robi HBO, - Kompania Braci, Soprano, 6 stóp pod ziemią, Rome.....ale to jest zupełnie co innego...... Szkoda, ze nie zrobią jakiegos porządnego SF....
  • 0
Dołączona grafika

#33 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.12.2007 - |22:58|

Unless.....że serial robi HBO,

Tyle, że tu sytuacja jest trochę inna bo oni robią sami dla siebie te seriale i właściwie odrazu w miarę cały sezon aby mieć gotowy produkt.
Więc tak czy siak jak już zaczną je emitować to nic im nie szkodzi puścić je do końca.
Niezależnie od tego jaką ma widownię , ewentualnie przesuną na inne godziny i tyle.

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.12.2007 - |23:19|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#34 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 30.12.2007 - |10:16|

No i również dlatego, że HBO (przynajmniej w Polsce, nie wiem jak jest za oceanem) nie nadaje reklam. Nie muszą zdejmować serialu nawet przy słabej oglądalności, bo ich ten problem po prostu nie dotyczy, i tak wychodzą na swoje. Zarabiają na siebie abonamentem i jak widać jest to z korzyścią dla widzów.
  • 0

Dołączona grafika

#35 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.12.2007 - |10:41|

No i również dlatego, że HBO (przynajmniej w Polsce, nie wiem jak jest za oceanem) nie nadaje reklam. Nie muszą zdejmować serialu nawet przy słabej oglądalności, bo ich ten problem po prostu nie dotyczy, i tak wychodzą na swoje. Zarabiają na siebie abonamentem i jak widać jest to z korzyścią dla widzów.

O o tym zapomniałem. :D
To przynajmniej u nas ma duuuuuuuży plus, brak reklam w czasie nadawania pozycji jak i właśnie ten abonament który daje im możliwość pewnego uniezależnienia od oglądalności pojedynczej pozycji.

Właśnie przy okazji ktoś wie czy w USA na HBO lecą reklamy w czasie filmów/seriali ?

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#36 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 30.12.2007 - |11:43|

W USA na płatnych kanałach typu HBO, Showtime czy Starz Movies nie dość że nie ma reklam to jeszcze nie ma żadnych logosów tych stacji, oglądasz film czy serial prawie tak jak z DVD bez żadnych śmieci na ekranie.

Jednak wcale nie oznacza to że jak serial ma słabą oglądalność to te płatne stacje będą go ciągnęły dalej. Otóż nie. Bo jeśli jakiś serial ma słabą widownię to i na płatnych stacjach nie pociągnie długo bo nikt nie będzie zainteresowany płaceniem abonamentu jeśli będą leciały słabe pozycje. No ale można przynajmniej liczyć na to że jeśli rozpoczęli jakiś sezon to wyemitują go do końca. Owszem są tam też inne filmy czy seriale ale np. w okresie największej popularności The Sopranos wielu ludzi brało HBO w USA tylko dla tego serialu. Tam też liczy się to żeby zrobić serial, który będzie oglądało naprawdę wiele widzów bo to doskonała okazja aby nałapać nowych abonentów.

Użytkownik Pawel edytował ten post 30.12.2007 - |11:44|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.12.2007 - |17:28|

No ale można przynajmniej liczyć na to że jeśli rozpoczęli jakiś sezon to wyemitują go do końca.

I o coś takiego mi chodziło, jest to duża zaleta tych kanałów.
A wiadomo, że wszystko robią by zarabiać a nie tracić jednak przynajmniej potrafią jakoś wybrnąć z niewkurzaniem widzów nagłym cancelem.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#38 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 02.01.2008 - |13:01|

Myślę, że dla potrzeb rynku DVD mozna za średnie pieniądze "dokręcić" odcinek/odcinki zamykające i będzie to dodatkowa zachęta do kupienia filmu.
No chyba, że serial miał aż tak tragiczną widownię, że nie ma szans na sprzedaż płyt - ale przecież o takie seriale sie nie martwimy. Wszystkie seriale, o które nam chodzi miały swojego czasu dużą oglądalność i jest to powód, żeby rozważyć taka opcję. Często jest też tak, że ktoś przestaje oglądać serial w TV ale potem włącza mu się sentyment i kupuje DVD. Taki "bonus" to potężny motywator. Dla mnie byłby na pewno.
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#39 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.01.2008 - |16:25|

Często jest też tak, że ktoś przestaje oglądać serial w TV ale potem włącza mu się sentyment i kupuje DVD. Taki "bonus" to potężny motywator. Dla mnie byłby na pewno.

I ja tak właśnie mam.
W ten sposób choćby w końcu skompletowałem sobie ST Voyagera czy też obecnie jeszcze nie całego X-filesa. :D
I z tego co wiem to wiele osób by tak z chęcią robiło tylko niestety wydania marne albo ich w ogóle brak.

A nie każdy może systematycznie siadać przed tv aby oglądać swój ulubiony serial.
I już najgorzej jest kiedy się przegapi odcinek/kilka i wtedy człowiek się zniechęca i przestaje oglądać.
Dlatego potem z chęcią nawet po latach by się dowiedział jak to tam dalej szła ta historia i wtedy w miarę możliwości kupuje się seriale na dvd. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.01.2008 - |16:30|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#40 muppi

muppi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.01.2008 - |14:42|

Patrząc na to wszystko z puktu widzenia widza który ogląda seriale od 20 lat to można dojść do wniosku że tylko seriale kręcone przed 5-10 laty były traktowane jako całość i kręcone do końca. Na przykład Babylon 5, wszystkie treki oprócz Enterprise (chociaż i tak jakoś wybrnęli) i inne. Może to wynika z komercjalizacji seriali i ich coraz większej dochodowości. Nie wiem ale może kiedyś było mniej reklam albo mniej widzów oglądało seriale?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych