Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Fifth Element (1997)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Arturs

Arturs

Kapral

• Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 28.09.2004 - |19:05|

WITAM

dla mnie jeden z lepszych filmów sf, świetne "widoki" i rewelacyjna akcja

i najważniejsze, że w koproducji Francja / USA, widać juropejsie podejście do tematu, hi

ARTURS
  • 0

#22 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 28.09.2004 - |19:31|

Po dokładny obejrzeniu filmi po raz już wtóry,zauważyłem dziwną dość rzecz.Jak Willis jarał szluga,to zauważyliście,że filtr zajmował 3/4 wielkości papierosa?

To był super papieros.
Możesz takich wypalić czterdzieści dziennie i płuca mam nadal czyste :D

Możliwe, że istnieje inna opcja:
otóż ten papieros, podobnie jak w Bondzie, był jakąś super zabawką, która pomaga w trudnych sytuacjach ;)
  • 0

#23 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.09.2004 - |22:38|

Co do miasta :) To jeśli się człowiek dobrze przyjrzy,Blade Runner,Sędzia Dredd i Piąty Element są naprawdę bardzo podobne.Nie chodzi mi tu jednak o rozmieszczenie budynków,ale ogólnie.Opuszczone przyziemne granice miasta,podobne samochody itp.itd.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#24 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 03.10.2004 - |19:57|

Film jest rewelacyjny i wcale nie taki płytki. Pomijając względy estetyczne, świetnie skonstrouwaną fabułę, humor i akcję, zawiera także co najmniej jedno przesłanie.

Mianowicie (jak ja to widzę) LeeLoo symbolizuje człowieka wogóle. Jest jednocześnie niezwykle niebezpieczna i zaawansowana, a mimo to potrzebuje wsparcia. Może być bronią zarówno po stronie zła, jak i dobra. Poza tym tak jakby "dopełnia" cały świat - wszystkie cztery żywioły są zupełnie zbędne bez człowieka.

Taka refleksja...
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#25 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 21.03.2005 - |17:05|

Co do miasta :) To jeśli się człowiek dobrze przyjrzy,Blade Runner,Sędzia Dredd i Piąty Element są naprawdę bardzo podobne.Nie chodzi mi tu jednak o rozmieszczenie budynków,ale ogólnie.Opuszczone przyziemne granice miasta,podobne samochody itp.itd.

Wyświetl post

...taaaak i wcale nie jestes daleki od prawdy ;))) Speeder pojawia sie kilka razy, w paru filmach. ;) Chcecie poznac pare szczegolow na ten temat. Biorac pod uwage, ze wszystkie te filmy i tak realizowane w tych samych studiach ;)....
  • 0

#26 Kenny

Kenny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 27.03.2005 - |16:26|

Film w sumie juz parę latek ma, ale zawsze przyjemnie się go ogląda. Jest to juz dla mnie klasyka filmów scifi.
Widać że Europejczycy również potrafią robić filmy, na których można się dobrze bawić. Alternatywa dla bezmyślnej rąbaniny z za oceanu.
  • 0

#27 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 27.03.2005 - |22:12|

.... oglada sie przyjemnie, jednak jak spojrzy sie na niego jako wizje naszej przyszlosci, "super wygodne lokale, brak miejsca i przestrzeni" nie nastraja optymistycznie.
Taka wizja swiata nie podoba mi sie zbytnio, choc bywaja gorsze wizje a rzeczwistosc ??????. Kto to wie.
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#28 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 29.03.2005 - |19:40|

Moj ulubiony film. Ogladany przeze mnie 30 razy :) wciaz mnie zaskakuje. Swietny, godny polecenia :). Jak dla mnie jeden z najlepszych jakie widzialem. Pozdrawiam
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#29 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.03.2005 - |09:52|

Filmik bardzo symparyczny, a jednocześnie jak się dpbrze przyjżeć fabule, to można odnaleźć w nim przesłanie głębsze niż aspekt rozrywkowy filmu.
Bardzo ważne jest to, że film nadaje się dla widzów w każdym wieku.
Osobiście posiadam wydanie DVD z Gali, i sądzę, że 14zł czy ile ono tam kosztowało, to za taki film jak za darmo, jeśli ktoś nie wdział jeszcze tego filmu, to zdecydowanie polecam.
  • 0

#30 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.09.2005 - |14:10|

NIe jest to dla mnie wyjątkowapozycja, choć nie jest też zła. Prowadzenie akcji od zwykłego filmu akcji do filmu moralnego niepokoju - chyba jakoś się to udało. Przesłanie oparte na fabule kina akcji zaczepionego w świecie czasowo odległej przyszłości - to pewna nowość, choć jakoś niezbyt dopracowana. Wiele komizmu - to podejście, któe miało chyba ukryć niedoróbki. Jeśli już to wolę 12 Małp z tym aktorem - jest to film o wiele mądrzejszy w swojej wymowie
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#31 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 21.10.2005 - |18:29|

Moj ulubiony film. Ogladany przeze mnie 30 razy :) wciaz mnie zaskakuje. Swietny, godny polecenia :). Jak dla mnie jeden z najlepszych jakie widzialem. Pozdrawiam

Ja bym to jeszcze rozszerzył. Film pełen przewrotnego humoru, naprawdę niesamowitej muzyki Erica Serra i w końcu ze scenariuszem poprowadzonym tak jak potrzeba. Razem z "Leonem" Stoja u mnie na najblizszej polce ;). REWELACJA
  • 0

#32 bartek

bartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 21.10.2005 - |18:43|

Niedawno postanowilem go sobie odswiezyc. Musze przyznac ze to naprawde dobry film. Bruce trzyma klasę, jak zawsze zresztą. Jesli jest ktos taki kto nie ogladał jeszcze tego filmu to gorąco polecam. Fajne zakonczenie..
  • 0

#33 Dustie

Dustie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19.01.2006 - |22:40|

To jeden z moich absolutnie ulubionych filmow. Uwazam, iz w calej kinematografii do tej pory nie bylo bardziej oryginalnej, szalonej i jednoczesnie trzymajace klase i styl na calej dlugosci wizji przyszlosci, niz wizja Besson'a -- moze jedynie "Metropolis", ktore jednak do kategorii 'szalu' sie oczywiscie nie zalicza ;)

Fantastyczne kostiumy, swietna scenografia, a muzyka po prostu wystrzeluwuje w kosmos.

Zawsze przechodza mnie ciarki, kiedy ogladam scene, w ktorej Leeloo (to imie! :P) wychodzi na gzyms wierzowca i ukazuje sie jej (i nam) Nowy Jork roku 2259. Albo scena rekonstrukcji ciala Leeloo -- bylo w jakims filmie cos takiego?!?

I sam pomysl pieciu elementow, czterech zywiolow i idealnej istoty. Jak mozna ten film okreslac jako 'plytki' albo 'denny'? Bo i z takimi opiniami sie mozna spotkac...

Zapomnialbym dodac.
Uwazam, ze polskie wydanie tego filmu na DVD to KPINA :(((( Zero dodatkow, ledwo trailer, ktory w lepszej jakosci mozna sciagnac z internetu... Milo, ze jest polski lektor w Dolby 5.1, ale to nie zastapi kompletnego jakichkolwiek dodatkow. Na zachodzie jest wydanie Ultimate Edition, mnustwo ciekawostek, a u nas golo i wesolo. Niedawno kupilem film za 20 pln -- i pomyslec, ze kiedys to samo wydanie kosztowalo prawie 80pln!!!

Użytkownik Dustie edytował ten post 19.01.2006 - |23:00|

• 0

#34 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.04.2006 - |17:39|

Gdyby nie ci trzej aktorzy Bruce Willis, Chris Tucker i Mila Jovovich to ten film byłby kiczem.
Jakoś fabua filmu mnie nie wciągała, ale obejrzałem ten film,
nie jest najlepszy ale też nie jest najgorszy.
Widziało się gorsze :)

-------------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

#35 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 11.04.2006 - |14:05|

Gdyby nie ci trzej aktorzy Bruce Willis, Chris Tucker i Mila Jovovich to ten film byłby kiczem.
Jakoś fabua filmu mnie nie wciągała, ale obejrzałem ten film,
nie jest najlepszy ale też nie jest najgorszy.
Widziało się gorsze :)

-------------------
Pozdro "Alfa"

Szkoda, że się nie widziało więcej i lepiej. Ale ponoć o gustach się nie dyskutuje... ale do wielu rzeczy dorasta.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#36 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 11.04.2006 - |23:51|

Europa tez potrafi krecic filmy sf !
Czego przykladem jest wlasnie 5 element albo nowsza "Kobieta pułapka".
Nad tymi filmami trzeba sie troche zastanowic, a nie tylko ogladac bezmyslnie poscigi i siekaniny z blasterow, wcinajac popcorn.
  • 0

#37 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 12.04.2006 - |00:36|

-------------------
Pozdro "Alfa"

No jasne, bo Gary Oldman zagral tam na poziomie braci mroczkow i jego juz nie nalezy zaliczac do grona aktorow "ratujacych" film. :)

"5 elemnt" zadnym arcydzielem nie jest, aczkolwiek podoba mi sie to polaczenie amerykanskiego kina "action sf" z takim europejskim "fellingiem" ( inglisz lenglydz is gr8 ;) ). Fajna produkcja, "ciut" ambitnijesza niz wesolosci pokroju "x-tro 25" aczkolwiek nic z rzeczy spcjalnie zajmujacych intelekt.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#38 michalgrucha

michalgrucha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupca

Napisano 14.05.2006 - |22:32|

Dla mnie ten film byl dobry, troche humoru, dobre efekty jak na juz teraz dosc stary film. Podsumowujac ogladlem go okolo 5 razy, i na pewnoi jeszcze tyle bym mogl go obejrzec. Fajna jeszcze byla gra! Tez ten klimat.
  • 0

#39 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 26.08.2006 - |12:16|

Mi sie ten film podobał na świetną grę aktorską Bruce Willis'a. Fajne widoki, dośc ciekawa fabuła. 7,5/10
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#40 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 27.11.2006 - |17:03|

Film nalezy do moich faworytów. Jest to moim zdaniem najlepiej zagrana rola przez Bruce Willisa. Efekty są rewelacyjne. Świetny był występ Divy Laguny - muzyka zapierajaca dech.
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych