Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 018 - S01E17 - Solitudes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (75 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (16 głosów [23.53%])

Procent z głosów: 23.53%

2. 9.5 (10 głosów [14.71%])

Procent z głosów: 14.71%

3. 9 (17 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

4. 8.5 (7 głosów [10.29%])

Procent z głosów: 10.29%

5. 8 (10 głosów [14.71%])

Procent z głosów: 14.71%

6. 7.5 (2 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

7. 7 (1 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [1.47%])

10. 5.5 (1 głosów [1.47%])

11. 5 (1 głosów [1.47%])

12. 4.5 (1 głosów [1.47%])

13. 4 (1 głosów [1.47%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.03.2006 - |23:46|

8/10 Odcinek dobry plusy

+ "pułkowniku to wielkie śniezne pustkowie nie mamy szans" Sam nie skapnęła się gdzie są :D jak miło czegoś w końcu nie wiedziała
+ Daniel , który myśli
+ Drugie wrota dające

minus w sumie jeden ale za to duży !
- Sam i Jack sami i tak zimno a Jack ranny i nie mógł podgrzać atmosfery ogrzewając Sam.
  • 0

#22 Skaara

Skaara

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów

Napisano 20.05.2006 - |12:30|

Niezły odcinek jak już ktoś wspomniał z zaskakującym zakończeniem(też jednak dziwi mnie fakt czemu Sam nie spróbowała wybrac innej kombinacji).Po raz pierwszy pojawiają się drugie wrota które pózniej jeszcze niezle namieszają ;) 8/10

Użytkownik Skaara edytował ten post 20.05.2006 - |12:31|

• 0

#23 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 20.05.2006 - |22:14|

Bardzo dobry odcinek, ostatnie dwa trzy naprawdę świetne. Oby ta tendencja utrzymała się jak najdłużej. Rzeczywiście zaskakujące było to, że zaginieni znaleźli się także na ziemi. Zabawne, że będąc tak blisko możemy czuć że jesteśmy tak daleko. Jedyne co na minus to 'umieranie' Jacka. Wiadomo, że żaden z głównych bohaterów nie umrze (albo w jakiś cudowny sposób zmartwychwstanie), więc poco co odcinek kogoś wprowadzać w stan ostateczny, że umrze i nei wiadomo co jeszcze? Nudnawe to po mału się staje. Ale generalnie jest ok. Mocne 9.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#24 kamkaw

kamkaw

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 23.05.2006 - |23:22|

POdobał m sie ten odcinek bo tu były jedne z pierwszych usterek przy wrotach...
  • 0
████████████████████████
Rip SG-1

#25 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2006 - |16:38|

Kolejny świetny odcinek! Ukłony w strone scenarzystów, za stworzenie drugich wrót! Drugie wrota na Ziemi są bardzo ważnym elementem strategicznym, dają WIELE MOŻLIWOŚCI (prowadzenie dwóch równoległych badań nad systemem wrót i podróżowaniem na inne planety, podczas kontrolowanego "przejścia"), ale też mogą być niebezpieczne! Bo jak się o drugich wrotach dowie Apophis, to nie będzie wesoło dla ludzi. Miałby drugie wrota bez przesłony i łatwy dostęp do Ziemi (choć nie sądze że spodobało by mu sie na Antarktydzie).

Pozostaje teraz albo zapieczętować wrota (pogrzebać w ziemi może), aby nikt nie mógł przez nie przejść, albo urządzić na Antarktydzie baze gdzie prowadzono by badania, lub też sprowadzić je do SGC i postawić w pokoju obok :)

Równierz i mnie dziwi fakt, czemu Carter nie wybrała numeru innej planety? To chyba przeoczenie autorów.

Ktoś napisał "wkońcu Daniel myśli". Nie wkońcu, bo w zasadzie to on odkrył w jaki sposób wrota działają i do czego służą! Także wie na ich temat całkiem sporo.

Bardzo mi się podobał wątek rodem z filmu katastroficznego, gdzie Jack i Sam walczyli o przetrwanie. Gdyby nie Daniel i ludzie z SGC to już by było po nich.

Ocena: 9.5 !!
  • 0

#26 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |10:16|

Drugie wrota na Ziemi to ciekawy wątek, który może doprowadzić do wielu interesujących rozgrywek na samej Ziemi...odcinek ok [szkoda tylko, że Sam nie próbowała innych metod rogrzania pułkownika :wub: ]
  • 0

#27 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 18.11.2006 - |23:09|

- zagadkowe znikniecie Sam i Jacka - zagadka;
- dodatkowe wrota na ziemi;
- relacje Sam- Jack;
- Sam czegos nie wie :) bezsilnosc... moim zdaniem, fajnie zagrana

daje 8.5
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#28 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 08.04.2007 - |13:07|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

I znowu 9. Serial trzyma poziom, odcinki świetne, ale, jak już powiedziałam, 10 należy się tym wybranym ;) .

Odcinek ten trzyma w napięciu cały czas. Pierwszy raz Wrota nam się przeładowywują, psują i Siler rusza do akcji. Walter też jest zaniepokojony i głęboko poruszony tajemniczym zniknięciem Sam i Jacka. :lol: Trochę zdziwił mnie komentarz, że Daniel zaczął myśleć. On ciągle myśli, a że sam rozgryzł działanie Wrót, to musi mieć o nich jakieś pojęcie. Tutaj rzeczywiście popisał się bystrością, choć nie jest ekspertem od ich działania, fizykiem ani astronomem, wpadł na pomysł, gdzie mogli trafić jego przyjaciele. Jak widać, jest wszechstronny.

Podobały mi się tu relacje Sam i Jacka. Surowe teksty typu: "- To rozkaz", "- Tak jest", itp. przeplatane troską o drugą osobę i bliskością. Widać, że między nimi już wtedy iskrzyło i to mocno. Dowiedzieliśmy się, że Carter nie jest dobrą pielęgniarką :) . Straszny był widok potłuczonego i "umierającego" O'Neilla, plującego krwią i chcącego za wszelką cenę ocalić Sam, nawet, jeśli miałaby go zostawić w tym lodowym pustkowiu i wyrszyć po pomoc z resztką zapasów. Godne podziwu. W Solitudes bardzo spodobała mi się gra aktorska Richarda i Amandy, była bardzo poruszająca... No i mocny ship był! :D

Teal'c mało mówi, ale i tak teraz wydaje się gadułą w porównaniu z sezonem 7 i 8, gdzie jego rola ograniczała się do podniesienia brwi, lub powiedzenia: "- Indeed", lub "- I do not know this technology" itp. :/ Trochę dziwna jest ta jego kwaśna mina a'la podkowa. No ale cóż, to nie od niego zależy. On i tak stara się być przyjaznym na tyle, na ile pozwala mu bycie Jaffa :D . Zainteresowała mnie też pewnego rodzaju telepatia w SG-1. Kiedy Daniel chodził niespokojnie po pomieszczeniu mówiąc, że coś przeoczył, Sam robiła to samo grzebiąc w DHD. Oboje byli pewni, że coś zgubili w tych poszukiwaniach. Sam w końcu się poddała, bo nie potrafiła naprawić działania Wrót, ale Daniel zachował zimną krew i rozgryzł zagadkę.

Pojawiła nam się tu bardzo ważna rzecz, a mianowicie - drugie ziemskie Wrota. Nieźle jeszcze namieszają nam w serialu, zwłaszcza maczać w tym paluchy będą uparci Rosjanie i Chińczycy, ale ciii... Spoilerować nie można! Trzeba przyznać, że napięcie cały czas towarzyszy temu odcinkowi, zwłaszcza wtedy, kiedy ogląda się go pierwszy raz. Dobre było skojarzenie z telefonem i zajątą linią. Ha, i wreszcie powiedziane mamy, dlaczego przy włączaniu Wrót nic się nie trzęsie! Amortyzatory zamontowali! No tak, to jeszcze rozumiem. Ale dalej niewyjaśniona zostaje sprawa mrozu przy wyprawach przez tunel. W przestrzeni bezwymiarowej chyba piekarnika nie zainstalowali :) .

Humoru było pod dostatkiem, fabuła bardzo dobra, gra aktorska również. Scenografia... śnieżno-lodowa, ciemna, przez co czasami mało widziałam na ekranie, ze względu na to, że serial oglądam późnym popołudniem, kiedy jest jeszcze dość jasno na zewnątrz. No i mamy drugie Wrota, rzecz wielce istotną w późniejszych odcinkach! W całokształcie świetny odcinek. :)

Użytkownik Darth Paula edytował ten post 09.04.2007 - |20:20|

• 0

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.01.2008 - |16:56|

Odcinek swietny. Bardzo inteligentnie skonstruowany. Dwa mozgi pracuja nad tym samym zagadnieniem - Jackson jest o krok do przodu przed Sam. Szkoda, ze Carter nei wpdla na pomysl by uzyc objazdu. Wykrecic adres znanaje, przyjaznej planety (np Nox - tam by przy okazji uzdrowili Jacka0 a potem na ziemie. Nie przyszlo jej do glowy, ze jest juz na ziemi, i nie moze otworzyc przejscia do innej lokalizacji na tej samej planecie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#30 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 03.02.2008 - |20:35|

Drugie wrota na Ziemi, niech będzie, średnio mi się to spodobało na początku, ale może jeszcze zdołam się do nich przekonać. W związku z nimi kilka pytań: Daniel tłumaczył że mają ten sam adres (co prawda inny znaczek zamiast ziemi), więc które się otwierają gdy ktoś z zewnątrz wykręci nasze współrzędne, tylko te w SGC???
i kiedy zostały postawione, chyba razem z tymi pierwszymi zasypanymi w akcie antygoa'uld???
Odcinek mi się podobał, ale mam trochę "ale" do tych teorii równoległego rozwoju itp
  • 0
Bursztyn & Perła

#31 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.02.2008 - |22:13|

Rozumiem ze kolega pierwszy raz oglada.
Do drugich wrot sie przekonasz... Powiem gdzie to bedzie kontynuowane, aczkolwiek same tytuly spoileruja
Spoiler

Czemu te z SGC sie wybieraja. Moze jako nowszy model maja jakis piorytet?
Log65: Happy camper

#32 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.02.2008 - |22:24|

Czemu te z SGC sie wybieraja. Moze jako nowszy model maja jakis piorytet?

Spoiler

Użytkownik Toudi edytował ten post 03.02.2008 - |22:25|

#33 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 04.02.2008 - |11:45|

skoro już przy wrotach jesteśmy, to może jeszcze spytam, żeby zaspokoić ciekawość.
W jaki sposób jest wybierana kombinacja na DHD???
Zauważyłem że jest to siedem znaków i siódmy oznacza pozycję wyjściową. Czy kolejność pierwszych sześciu to już tylko współrzędne, czy jest też może jeszcze jakaś zasada, że pierwszy symbol to np znak planety na którą chcemy się dostać???

Użytkownik Sharak edytował ten post 04.02.2008 - |13:59|

• 0
Bursztyn & Perła

#34 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.02.2008 - |17:17|

Przynajmiej aż do 4x08 Watergate
Spoiler

Sharak, na temat wybierania w dziale technologia na pewno znajdują sie szerokie dyskusje na ten temat. Aczkolwiek to uwzglednia spoilery do przyszłych odcinków.
Log65: Happy camper

#35 rotten

rotten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 02.08.2008 - |14:51|

Teal'c mało mówi, ale i tak teraz wydaje się gadułą w porównaniu z sezonem 7 i 8, gdzie jego rola ograniczała się do podniesienia brwi, lub powiedzenia: "- Indeed", lub "- I do not know this technology" itp.

Nieźle jeszcze namieszają nam w serialu, zwłaszcza maczać w tym paluchy będą uparci Rosjanie i Chińczycy, ale ciii... Spoilerować nie można!

To jest S01! Takie informacje, chociaz drobne, takze psuja zabawe. Odradzam czytanie postow kolezanki wszystkim nowym w swiecie Sg...

A moja ocena: 9.5
  • 1

#36 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 22.02.2009 - |11:52|

Świetny odcinek nasza pierwsza awaria wrót :)
Carter jak zwykle świetnie sobie radzi ciekawe czemu jak pierwszy raz grzebała przy DHD to wiedziała gdzie jest RESET??? :P Chyba że grzebała wcześniej ale nie było w serialu pokazane :rolleyes:
Jest kilka dobrych scenek
"W innych okolicznościach było by mi miło ale trudno spać jak ma się połamane żebra i ktoś na tobie leży" :lol:
Hmm mamy drugie wrota na Ziemi :P
To dużo wyjaśnia zwłaszcza ten Jaffa koło drugich wrót :P

Jedno mnie tylko zastanawia mianowicie jest dziura w lodzie od wiru ale czemu jest z drugiej strony???
Tzn z jednej strony jest dziura a z drugiej wypadli Jack i Sam!!!
Czy nie powinni wypaść po tej stronie co utworzył się wir???
Chyba że coś przeoczyłem :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych