Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 017 - S01E16 - Enigma

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (78 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (14 głosów [19.18%])

Procent z głosów: 19.18%

2. 9.5 (9 głosów [12.33%])

Procent z głosów: 12.33%

3. 9 (15 głosów [20.55%])

Procent z głosów: 20.55%

4. 8.5 (5 głosów [6.85%])

Procent z głosów: 6.85%

5. 8 (14 głosów [19.18%])

Procent z głosów: 19.18%

6. 7.5 (2 głosów [2.74%])

Procent z głosów: 2.74%

7. 7 (11 głosów [15.07%])

Procent z głosów: 15.07%

8. 6.5 (1 głosów [1.37%])

Procent z głosów: 1.37%

9. 6 (1 głosów [1.37%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.37%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 no13

no13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 28.12.2003 - |16:47|

Odcinek super. Tollanowie bardzo mi się podobali jako rasa ;] 10/10
  • 0
pozdrawiam: no13

#22 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 14.03.2004 - |23:43|

8,5/10 To chyba jedyny odcinek z Tollanami gdzie moglem ich jeszcze strawic. Pewnie dlatego, ze ich nie znalem. Po nim myslalem, ze jednak wspolpraca ulozy sie lepiej. Z perspektywy obejrzanych odcinkow przynajmniej tak jak z Tollanami. Odcinek dobry i przyjemnie bylo go obejrzec.
  • 0

#23 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 30.04.2004 - |12:03|

fajny odcinek ja daje 9
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#24 Pedro Alvarez

Pedro Alvarez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 18.06.2004 - |18:41|

Odcinek przeciętny. Widzimy Tollan, kolejną rasę, która nie jest zbyt chętna by dzielić się wiedzą z ludźmi. Wzajmene stosunki dodatkowo psuje fakt, że SGC nie jest w stanie do końca wytłumaczyć Tollanom w jakiej są oni sytuacji. Powoduje to durne konflikty z wychodzeniem na powierzchnie itd. Odcinek nienajgorszy jako całość, ale brakowało mu jakiś szczególnie pamiętliwych scen.

Cytatu brak

Ocena: 7
  • 0

#25 qiun

qiun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 23.06.2004 - |14:43|

Mi jak narazie to ten odcinek najbardziej sie podobał poprostu był rewelacyjny. jednocześnie Ci przybysze nie mieli zamiaru sie niczym dzielić z nimi ale w efekci im zaufali no i było kilka komicznych sttuacji jak proponowali im mieszkanie gdzie są rybki i zwierządka a on do nich że sa prymitywni....
  • 0

#26 XaM

XaM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 15.08.2004 - |15:48|

Ja daje 8
Odcinek ciekawy, ale Tollanie beznajdziejni (tzn kreacja ok. na właśnie beznadziejnych zadufanych w sobie wierzących w swoją technologię)
  • 0

#27 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 25.09.2005 - |00:06|

Kolejna rasa zaawansowana technicznie o niebo nas przewyższająca. I wcale sięnie dziwię zachowaniu Tollan, szczególnie po tym, jak sięokazało, do czego zdolni są ludzie, gdy nie potrafią zapanować nad sobą. Przekazanie technologii wojennej często może kończyć się tragicznie, czego doświadczyli sami Tollanie na sobie.
Odcinek ważny - może nie ze względu na wiedzę sierialową, ale pokazujący czym może kończyć się brak odpowiedzialności za swoje czyny. No i oczywiście doskonale obnaża ludzkie zachowania. 10/10
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#28 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.03.2006 - |23:17|

Dałem 9
Plusy
+ Pułkownik Maybourne pierwszy raz
+ Jeszcze raz Nox a konkretnie moja ulubiona przedstawicielka Lya :D
+ "Wasza rasa jeszcze niczego się nie nauczyła"

Minusy
- Tolanie byli za bardzo nadeci ale w sumie taka była ich rola.
- Pocałunek Sam i obcego jakoś nie przypadł mi do gustu
  • 0

#29 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.03.2006 - |15:01|

Odcinek ciekawy, pokazujący że nie tylko obcy są bardziej rozwinięci od nas ale i inne ludzkie kultury mogły się rozwinąć technologicznie.

Co do wyniosłości Tollan, to ja im się nie dziwie:

Po1. Już raz gdy chcieli pomóc słąbiej rozwinietej kulturze doprowadziło to do jej wymarcia.
Po2. Ludzie już tacy są że traktują z góry słąbszych od siebie lub mniej wykrztałconych, więc niema co się dziwić Tollanom wyprzedzającym nas o setki lat że tak nas traktowali, choć jak wiadomo nie było to czysto złośliwe zachowanie.
  • 0

#30 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 19.05.2006 - |23:38|

Jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy odcinek do tej pory. Lubię kiedy spotykamy się z rasą bardziej rozwiniętą od naszej. Widzimy wtedy jacy to głupi jesteśmy. Zastanawia mnie to, że my (serialowi) tacy jesteśmy skoży do pomocy biednym światom, które terroryzują wężyki. Skoro widzimy, że inni mogą więcej od nas dlaczego nie zostawić im tego, albo chociaż o tym pogadać? "skoro macei taką technologię, to zajmijcie się Goul'dami, będzie spokój w galaktyce". Przecież jeśli są tacy potężni to to chyba problemu nie sprawia, a moralnie też nie jest jakieś straszne. Rozumiem Nox'ów którzy miłują pokój i w nic się nie mieszają, ale np Ci Tullanie, trochę to dziwne.
Zastanawia mnie też jedna rzeczy: Tollanie mówią, że dotarli do najbliższej planety w ich układzie słonczenym (czyli taki nasz mars), a kiedy dotarli, to przekazali im źródło energi o nieograniczonej mocy, czy coś. Czy to nie dziwne, że my tacy prymitywni już byliśmy na marsie (nie osobiście, ale wiemy co tam się dzieje), a oni tacy rozwinięci potrafiący wytworzyć coś o nieograniczonej energii zrobili to później (porównując ich ówczesny rozwój i nasz)?

Ale odcinek generalnie super i cieszy mnie to, że widząc wasze wypowiedzi Tollanie pojawią się poownie.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#31 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2006 - |15:25|

Bardzo dobry odcinek! Poznajemy, po raz kolejny, znacznie bardziej zaawansowaną cywilizajcję niż nasza. Szkoda tylko że Tollanie są tak zarozumiali i aroganccy, choć nie można oceniać całej cywilizacji poprzez pryzmat tylko jednej osoby (w tym wypadku Omar), bo przecież Narim był spoko. Tollanie dysponują całkiem fajnymi zabawkami, podobała mi sie scena kiedy Omar z Danielem wyszli na powierzchnie i zaczeli rozmawiać na temat prędkości światła :D Ciekaw jestem jak się będą dogadywać z Noxami. Na szczęście ich wątek będzie kontynuowany w późniejszych odcinkach.

Po raz pierwszy spotykamy pułk. Mayborna z NID (wiedziałem że polubie tą postać), który jeszcze nie raz wejdzie w droge załodze SG-1. I dobrze :) mają zdecydowanie za łatwo. Chciał on przeprowadzić eksperymenty na Tollanach, ale oczywiscie nasza dzielna załoga mu w tym przeszkodziła (jak zwykle zresztą :P ).

Ważnym elementem tego odcinka, był mini watek miłosny Sam i Narima. Troche to dziwne że Samantha dała sie tak szybko przekabacić. Może pociągają ją kosmici ? :P

Ocena: 9
  • 0

#32 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |10:13|

Jak by wyglądał nasz świat i dzisiejsze technologie gdyby nie nastało średniowiecze. To pytanie nasuwa mi się po objrzeniu tego odcinka. Dla mnie bomba :-D
  • 0

#33 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 18.11.2006 - |22:45|

w sumie, napisalabym to samo, co Badas :)
plus kot dla Narima. :)
odcinek ciekawy, oglada sie milo (chociaz Tollanie wnerwiajacy)
bardzo dobrze, ze sa pokazani jako aroganccy i zarozumiali - czy my tacy nie jestesmy wobec mniej rozwinietych kultur? chocby teraz, na ziemi - czesto z pogarda wyrazamy sie o innych narodach.
odcinek na 9/10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#34 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.04.2007 - |15:31|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

9 jak się patrzy. Bardzo fajny odcinek, ale 10 daję tylko tym... wybranym :)

Do Dooku - najbliższą Ziemi planetą w Układzie Słonecznym nie jest Mars, tylko Wenus.

Pojawia nam się tu Harry Maybourne! Jak ja kocham tego człowieka :) I jego potyczki z Jackiem, oczywiście. Jeszcze nie raz okaże się potężnym przeciwnikiem SG-1, ale nie raz też okaże się ich sprzymierzeńcem. Na chwilę też mamy styczność z Noxami, a właściwie tylko z Lyą. Fakt, że niczego się jeszcze nie nauczyliśmy (za to Daniel się nauczył :lol: ). Młodsi nie zawsze robią to, co im się każe. Tyle, że w tym przypadku miało to znaczenie pozytywne, bo gdybyśmy zrobili to, co nam kazali, to zniewolilibyśmy rasę Tollan. Ale SGC to niepokorne zwierzątko...

Bardzo podobała mi się tu postawa łysego wodza z Teksasu, czyli Hammonda. Rzeczywiście coraz częściej okazuje się "spoko chłopem", jak powiedział O'Neill. Jeśli zaś chodzi o postawę Tollan... Cóż... Z jednej strony Omoc mnie tak denerwuje, że mam ochotę skręcić mu kark (no, może nie aż tak), ale z drugiej strony całkowicie go rozumiem. Zaufał rasie podobnej do nas, podarował jej technologię, przez którą nie tylko sami siebie unicestwili, ale skazali na zagładę także Tollanę. Po takim czymś można mieć uraz do mniej rozwiniętych ras.

Sporo w tym odcinku specyficznego humoru dotyczącego technologii. Rzeczywiście, gdyby nie dziesięciowieczne średniowiecze, już bylibyśmy w stanie latać w kosmos (i to nie tylko niezgrabnymi wahadłowcami, tylko zwrotnymi stateczkami). I do czego do może doprowadzić religia? Daniel popisał się swoją wiedzą astronomiczną :D . Tarzałam się ze śmiechu, kiedy Jackson już myśli, że chodzi o zaginanie przestrzeni, świetliki błyszczą mu w oczach... I nagle Omoc mówi "- Nie". xD Rozbawiła mnie też rozmowa Sam z Narimem, w której z całkowitym spokojem oznajmił jej, że fizyka kwantowa jest błędnym założeniem... To wszystko było zabawne, ale wyprowadzało mnie z równowagi ciągłe nazywanie nas "prymitywnymi". Kiedy słyszę to słowo, przed oczami staje mi widok australopitka wskrzeszającego ogień. Więc kiedy porównują nas do czegoś takiego, robię się nerwowa. Prawda w oczy kole :) .

Jeśli już o technologii mowa... Widzimy fajne urządzonko, dzięki któremu Tollanie "przenikają przez ściany", Lya uruchamia Wrota bez użycia jakichkolwiek maszyn (Noxowie są na pewno o wiele bardziej zaawansowani od Tollan), Narim opowiada o platformie sypialnianej, która sama ukształtowuje się do kształtu ciała... Ale uśmiech na mojej twarzy wystąpił zwłaszcza wtedy, kiedy Omoc mówi, że potrzebują statku, a Daniel mu na to, że jeszcze nie dysponują takimi modelami :D . Od razu przypomniałam sobie Prometeusza i Odyseję i zaśmiałam się. "Jeszcze"! Ale spoilerować więcej nie będę... :X O, i coś jeszcze - po raz pierwszy pojawia nam się latająca sonda, czyli nowa zabawka Sam.

Wszystko jest w idealnych proporcjach, bo i humor, i akcja, i napięcie, i fabuła dobra, i nowe rasy, i nowe technologie. Wizja świata bez zwierząt trochę mnie przeraża, więc plus za rudego kotka. Wątek miłosny między Sam a Narimem całkowicie jest dla mnie obojętny, ale trochę dziwne wydaje mi się, że wiele naszych postaci potrafi zakochać się w kimś w jednym odcinku, a w innym nie potrafi przez dwa sezony, a potem okazuje się, że od dawna go kochał (ci, co oglądnęli do końca sezon 10 wiedzą o co chodzi, spoilerować nie będę...). Ocena wysoka, jak widać.

Użytkownik Darth Paula edytował ten post 09.04.2007 - |20:17|

• 0

#35 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.01.2008 - |16:00|

Pozostaje mi się zgodzić z Darth paula. Odcinek intersujacy, gladki, wyważony. Ciekawe postacie i nieoczekiwane zakończenie. Oby wiecej takich epizodow.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#36 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 03.02.2008 - |20:04|

Dobry odcinek, a najbardziej podobało mi sie zakończenie ;) poproszę więcej Noxów w Stargate, są fenomenalni. Gracja z jaką Lya otworzyła wrota.... ahhh, chyba sobie jej plakat na ścianie powieszę :lol:
Nazywanie nas prymitywnymi trochę mnie irytowało. Do tego podchodzenie do wszelkich racji od strony Tollan. Tak jakby tylko oni mieli rację, na wszystko patrzyli przez własny pryzmat nie licząc się z położeniem innych, technologia dobra sprawa, ale nie może oślepiać.
  • 0
Bursztyn & Perła

#37 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 21.10.2008 - |11:01|

Dobry odcinek :rolleyes: Oczywiscie zachowanie Tollan heh irytujace, ale tacy juz sa :P Odcinek pokazuje co sie moze stac jesli jakas zawansowana technologia trafi w nieodpowiednie rece.

Swoja droga takie przypadki mamy na Ziemi np. Nobel wynalazl dynamit aby wspomagał górnictwo, a zrobiono z niego broń.
  • 0

#38 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.02.2009 - |01:52|

Plusy odcinka:
* nowa rasa, która jest bardziej rozwinięta niż Tau'ri
* niechęć do dzielenia się technologią
* przechodzenie przez ścianę
* Lya
* znikanie
* komentarz O'Neilla: "God, I love those people."
Minusy:
* Maybourne

10.
  • 0

#39 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 21.02.2009 - |19:47|

Bardzo ciekawy odcinek pojawiła się jedna z moich ulubionych ras.
Oczywiście kocham Tollan za ich osiągnięcia i niechęć do dzielenia się wiedzą :)
Ciekawe postacie lubię Omoca za jego chłodność i opanowanie oraz lubię Narima za jego stosunek do naszej kapitan Carter :P
Dobry moment jak Daniel wkroczył podczas pocałunku między Sam a Narimem :)
To jego "Ups" było super!!!
Pomysłowe to urządzonko do przenikania ścian :rolleyes:
Tylko jedno mnie zastanawia - czy to źródło energii co podarowali sąsiedniej planecie było potężniejsze od ZPM???
Ciekawe czemu Pradawni tego nie wymyślili :P
Świetny tekst O'Neilla "I za to ich kocham" :P
Ogólnie lubię Noxów więc obecność Leyi w tym odcinku uważam za trafną decyzję :rolleyes:
Ciekawą postacią jest płk. Maybourne :)
Wiele razy jeszcze będzie przeszkadzał SGC :)
  • 0

#40 jurkow

jurkow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoLublin

Napisano 29.09.2009 - |17:50|

Odcinek milo sie oglądało - poznajemy po raz pierwszy rasę Tollan - bardzo ciekawie zaprezentowaną :rolleyes: mocno zaawansowani technologicznie, bardzo dumni i nieskłonni do dzielenia się swoją wiedzą <_< No ,a poza tym pojawia się po raz pierwszy Maybourne :D , po raz drugi Lya od Noxow :) i mamy nawiazania do poprzedniej rasy z odcinka 01 x 04 the Broca Divide. ;)

Daje 8/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych