Skocz do zawartości

Zdjęcie

I, Robot (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#21 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 07.08.2004 - |10:43|

Ja bym polecał taką kolejność:
Opowiadania o robotach:
1 Świat Robotów
2 Świat Robotów 2
Cykl Roboty:
1.Pozytronowy detektyw
2.Nagie słońce
3.Roboty i imperium
4.Roboty z planety świtu
Trylogia Imperium Galaktyczne:
1 Gwiazdy jak pył
2 Prądy Przestrzeni
3 Kamyk na niebie
Cykl Fundacja:
1.Preludium Fundacji
2.Narodziny Fundacji
3.Zagrożenie Fundacji (Gregory Benford)
4.Fundacja i Chaos (Greg Bear)
5.Triumf Fundacji (David Brin)
6.Fundacja
7.Fundacja i Imperium
8.Druga Fundacja
9.Agent Fundacji
10.Fundacja i Ziemia
Opowiadania z tomów Świat Robotów ukazały sie również w zbiorach:
I, Robot ( 1950 ) oraz The Rest Of The Robots ( 1964 )
tytuł pierwszego zbioru jest tytułem filmu, nie ma pojedynczego opowiadania I,Robot.
Całość stanowi Historię Przyszłości Asimova :huh:

Użytkownik adalo edytował ten post 07.08.2004 - |14:12|

• 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#22 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 07.08.2004 - |13:08|

3.Zagrożenie Fundacji (Gregory Benford)
4.Fundacja i Chaos (Greg Bear)
5.Triumf Fundacji (David Brin)

I po tych trzech gniotach można się zrazić do wspaniałego tomu "Fundacja" (który notabene Asimov napisał jako pierwszy). Są to tak idiotyczne książki, że aż szkoda gadać.
  • 0

#23 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 14.08.2004 - |18:17|

I po tych trzech gniotach można się zrazić do wspaniałego tomu "Fundacja" (który notabene Asimov napisał jako pierwszy). Są to tak idiotyczne książki, że aż szkoda gadać.

To prawda,że te 3 tomy napisane przez innych autorów nie dorównują znakomitemu cyklowi Roboty - Fundacja. Za słabszą uważam trylogię Imperium Galaktyczne.

Film na podstawie np. Pozytronowego Detektywa byłby świetny - można by go zrobić w poetyce Blade Runnera. Czy "Ja Robot" jest dobry, przekonam się kiedy film ukaze się jako avi ;). Natomiast wątpię aby FUNDACJA dała się łatwo sfilmować. To jednak wielki epos, chyba cięzko by wszystko pomieścić w 120 minutach.

Na pewno warto przeczytać najpierw cykl ROBOTY a potem FUNDACJĘ. Pominąć można IMPERIUM GALAKTYCZNE no i w sumie te książki fundacyjne innych autorów. Opowiadani o robotach też warto poczytać. No i książkę POZYTRONOWY CZŁOWIEK (napisana z Silverbergiem), która tłumaczy kim był Andrew Martin i Mała Panienka, obecni we wspomnieniach córki doktora Falstoffe (ROBOTY Z PLANETY ŚWITU).

Rayden

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 14.08.2004 - |18:21|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#24 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 14.08.2004 - |20:12|

Nie do końca się z tym zgodzę. Z tych trzech nawiązań do świata Fundacji, przeczytałem tylko Beara i uważam, że literacko jest on lepszy od Asimova. Jak dla mnie Pan Isaac, jako pisarz jest słabawy. Cenię go jako wizjonera.
Benforda nie czytałem i nie przeczytam w najbliższej przyszłości. Zraził mnie do siebi pierwszym tomem Centrum Galaktyki, przez który nie przebrnąłem.
Brin - nie wiem czemu go przegapiłem, chyba dla tego, że zawsze jest inna książka do kupienia i przeczytania. Jeżeli w świecie Fundacji utrzymuje poziom pisarski, jaki poznałem w jego cyklu o Wspomaganych, to warto przeczytać, co wymyślił.

gulus
  • 0

#25 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 18.08.2004 - |08:39|

czekam na ten film z zapowiedzi wygladal fajnie.Cos podobny jet do jednej czesci z Animatrixa.
  • 0
You All My Children Now Freddy K

#26 Jacek99

Jacek99

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.09.2004 - |16:16|

Film jest bardzo dobry gdy porownac go z innymi obecnymi produkcjami. Wczoraj urzadzilem domowe kino z rodzinka i puscilem Ja Robot. Wszyscy byli zachwyceni filmem. Jak chociazby moja siostra

"Nie lubie Science Fiction, ale ten film jest swietny"

ano jest dobry.

Nie brak mu niedociagniec i idiotycznych scen, ale ogolnie jest smacznym kaskiem.

Warto obejrzec.
  • 0

#27 leszczu18

leszczu18

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 05.09.2004 - |16:59|

Film naprawde podobał mi się zarówno efekty specjalne, fabuła jak i gra aktorska byla na przyzwoitym poziomie a co najważniejsze podobała mi sie. Nic dodacć noc ująć.
  • 0

#28 Locke

Locke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 06.09.2004 - |07:45|

Film ogólnie dobry i wart polecenia choć jak to zwyke robia w hollywodzie przebajerzyli go trochę.
Natomiast jeśli chodzi o zgodność z pierwowzorem to hmm.... bez komentarza.
  • 0

#29 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 06.09.2004 - |09:56|

Natomiast jeśli chodzi o zgodność z pierwowzorem to hmm.... bez komentarza.

Czy mógłbyś to wyjaśnić ? :o
Jeśli oczywiście znasz "pierwowzór" ;)
  • 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#30 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 07.09.2004 - |12:52|

film niezly ale niewiem czy porwia sie na 2 czesc a z powodu braku nowych ciekawych produkcji typu sf (niemowie o komiksach ) to pewnie troche kaski zarobi ogulnie mozna ogladnac ale niejest porywajacy
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#31 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.09.2004 - |12:58|

film jest wporzadku. nie napisze ze jest swietny bo bylby swietny jakby to futurystyczne AudiTT przezylo przez caly film a tu lipa.skasowali je w polowie filmu i koniec jazdy szybkim autem. Will Smith stracil auto i od razu prace :) ciekawe nie? :P
  • 0

#32 sgsprzem

sgsprzem

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.09.2004 - |10:20|

wczoraj widzialem film w kinie. calkiem przyzwoita produkcja, ale draznilo mnie nieco prezenie miesni (podobno pol roku silowni) przez willa smitha. za to niektore dynamiczne ujecia kamera gdy duzo sie dzieje - miodzio.

Użytkownik sgsprzem edytował ten post 08.09.2004 - |10:21|

• 0

#33 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 08.09.2004 - |17:27|

Właśnie kończy mi się zassysać ten filmik ale z podglądu zapowiada się ciekawie :) już mi ślinka cieknie. Jeśli mieli by robić serial to z miłą chęcią zacznę Go oglądać. Jeśłi będzie chociażby w połowie tak dobry jak film pełnometrażowy. Pamiętajmy że z SG też tak było najpierw film później serial. Pozdrawiam :hyhy:
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#34 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.09.2004 - |21:42|

nie no bez przesady :) wedlug mnie ten film nie zasluguje na serial. zbyt wiele efektow i zbyt wiele kombinowania. o ile w przypadku SG to serial przewyzszyl film o tyle w tym przypadku lepiej pozostanmy tylko i wylacznie przy filmie. takie jest moje zdanie :)
  • 0

#35 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 09.09.2004 - |08:11|

szymcio ma racje serial to troche zbyt ambitne jak na ten filmik jedyne co mu przewiduje to kontynuacja w 2 czesci a puzniej sprawa ucichnie i to bedzie koniec
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#36 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 10.09.2004 - |10:31|

Film ogladalem jakies 2 tygodnie temu ( okolo 20 sierpnia) i powiem ze to cos szczegolnego to to nie jest
Owszem film jest dopracowany pod wzgledem obsady no ale jak zawsze w SF bywa to graficznie mozna sie czepic kilku szczegolow - glownie to roznego rodzaju wybuch, no i jeszcze ta jazda w tunelu torche podjechala mi tendencja szczegolnie te krecenie
Moje odczucia sa takie ze fascynacja po obejzeniu filmy trwa tylko do momentu wyjscia z kina. Bo jak sie wyjdzie z niego to sie powraca do szarej rzeczywistosci.
Film jest dobry ale po godzinie o nim zapomnialem, dopiero po 2 tyg przypomnialy mi go zapowiedzi w televizii
  • 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#37 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |10:45|

dzieki koziu za wsparcie :D
Przemas21 - racja, Holiłut coraz bardziej przesadza z efektami. coraz bardziej nie podobaja mi sie efektowne filmy. ostatnio wole ogladac komedie :) Jesli zrobia druga czesc I, Robot to ogladne nia tylko z tego wzgledu ze widzialem pierwsza !! :)
  • 0

#38 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 10.09.2004 - |11:16|

heheheh dokladnie 2 czesc obejze dlatego ze odladalem 1 czesc
Wracajac do tytuly to wczoraj rozwalila mnie zapowiedz tego filmu w Kinomaniaku na TV4 gdzie prowadzacy wyciagnol robora kuchennego i wlasnie zapowiedzial nowy film JA ROBOT
buahahah brechty z tego mialem przez 60 sek.
  • 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#39 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.09.2004 - |11:21|

Obejrzałem ten film wczoraj i moge go zaliczyć do pozycji, "jeśli nie ma nic lepszego to można obejrzeć".
Popieram tych przedmówców , którzy uważaja że trochę przesadzono z efektami. Sądzę , że dziś ciężko jest film bez takiej masy "wodotrysków" dobrze sprzedać w USA. Muszą być gwiazdy na ekranie, wybuchy, zderzenia, gonitwy jakaś laska, ot "dobre amerykańskie kino".
Jak ktoś z tego zrobi serial to wyjdzie kolejna "robocopowa" produkcja. Raczej sequel niż serial, mam taką nadzieję.
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#40 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 12.09.2004 - |11:50|

Na film czekałem już od wakacji, kiedy to zobaczyłem trailer w kinie. Niedawno przeczytałem recenzję filmu w piśmie Science Fiction. Była ona pozytywna, co jeszcze bardziej zapaliło mnie do obejrzenia filmu. Dzisiaj poszedłem do kina i... nie zawiodłem się! Ale zacznijmy od początku... Uwaga możliwe spoilery!

Już na samym początku widać chorobliwą wręcz nienawiść i pogardę detektywa Spoonera,
do robotów. Uważam, że Will Smith sprawdził się w tej roli, dzięki czemu naprawdę polubiłem jego postać.

Tajemnicza śmierć doktora Lanninga jest początkiem ciekawej fabuły. Podczas całego filmu ani razu nie ziewnąłem, nawet nie rozkładałem się w fotelu, co miało często miejsce w wypadku ostatnich kinowych nowości (np. Król Artur, czy nawet, ale troszeczkę Spider-Man 2). Dalej wcale nie jest gorzej - twórcy zaskakują kilkoma ciekawymi pomysłami, na przykład mrocznym sekretem Spoonera, który nie zostaje od razu odkryty przed widzem, dzięki czemu można trochę na ten temat pomyśleć.

Film z pewnością nie zawiedzie żadnego miłośnika akcji. Można w nim zobaczyć bardzo udane strzelaniny i fajne pościgi. W niektórych scenach akcji wykorzystano znany z Matrixa bullet time, co sprawia, że walki są jeszcze lepsze.

Efekty specjalne w filmie (właściwie sam film to w większości efekty specjalne) są na dobrym poziomie. Co prawda roboty NS5 wyglądają trochę nienaturalnie, ale nigdy w życiu nie widziałem takiego czegoś, więc trudno mi ocenić ile się to różni od rzeczywistości. Wypasione Audi detektywa jest strasznie czyste i lśniące, co odbiera mu realności, jednak kiedy pojawiają się na nim rysy i wgniecenia prezentuje się bardziej rzeczywiście, więc pewnie takie było zamierzenie twórców, aby pokazać idealnie wypolerowany lakier samochodu.

Film z pewnością warto obejrzeć, bo to dwie godziny wciągającej fabuły i znakomitej akcji. Polecam!
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych