Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 013 - S01E12 - Fire and Water

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (72 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (5 głosów [7.25%])

Procent z głosów: 7.25%

2. 9.5 (5 głosów [7.25%])

3. 9 (5 głosów [7.25%])

4. 8.5 (4 głosów [5.80%])

Procent z głosów: 5.80%

5. 8 (1 głosów [1.45%])

Procent z głosów: 1.45%

6. 7.5 (2 głosów [2.90%])

Procent z głosów: 2.90%

7. 7 (12 głosów [17.39%])

Procent z głosów: 17.39%

8. 6.5 (5 głosów [7.25%])

9. 6 (11 głosów [15.94%])

Procent z głosów: 15.94%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (6 głosów [8.70%])

Procent z głosów: 8.70%

12. 4.5 (4 głosów [5.80%])

Procent z głosów: 5.80%

13. 4 (6 głosów [8.70%])

Procent z głosów: 8.70%

14. 3.5 (1 głosów [1.45%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.45%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.45%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Pedro Alvarez

Pedro Alvarez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 18.06.2004 - |18:10|

Cóż, w "Fire and Water" scenarzyści nadal nie wyszli z dołka, choć to lepszy odcinek od poprzednich dwóch. W recenzji "Torment of Tantalus" pisałem o pobłażliwości Hammonda, tu daje jej wyraz znów, kiedy Jack niszczy jego wóz. Co do Waszych uwag to uważam, że niepotrzebnie czepiacie się Daniela. Jeśli istotnie przeczytał kiedyś o Ommorocce to możliwe jest, że ta wiedza gdzieś mu została, jednak pod presją nie może sobie jej przypomnieć, choć oczywiście nie ratuje to odcinka, który jest nudny i za długi w stosunku do przekazanej treści (czyt. dłuży się).

Moment: O'Neill wymierza sprawiedliwość na furze Hammonda

Ocena: 5
  • 0

#22 XaM

XaM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 15.08.2004 - |15:35|

Moja ocena 6/10
Nie za dobry ten odcinek był w moim odczuciu. Ciekawa rasa, to prawda. Jak dla mnie trochę nudny
  • 0

#23 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 18.11.2004 - |20:28|

Hmm...odcinek ciekawy, lecz jakoś trochę mi się dłużył.
Scenarzyści zbytnio się nie wysilili, a ciekawym wątkiem jest tylko przedstawienie kolejnego przedstawiciela starej rasy - tym razem żyjącej w oceanie(wodzie).
Ocena 7/10
  • 0
Dołączona grafika

#24 mnichu.b

mnichu.b

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.11.2004 - |04:22|

B)

Moja ocena to 4.5
Poprostu slaby.
  • 0

#25 Miriell

Miriell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 01.08.2005 - |18:23|

Mocne 8 - znaczy że serial trzyma poziom.

Plusy - fajna historia i konstrukcja odcinka, poza tym szczególiki :D - kapelusz Teal'c'a (fajnie w nim wyglądał ;)), rozwalenie przez Jack'a szyby w wozie Hammond'a.

Użytkownik Miriell edytował ten post 01.08.2005 - |18:23|

• 0
Ci, którzy poszukują jedności,znajdą wszystko, czego szukają.

Ja już znalazłam!!!

#26 Ra [SG52]

Ra [SG52]

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoZ ziemi...Chyba

Napisano 02.08.2005 - |12:30|

Ja dalem az 8,5 ale musze przyznac ze ten odc. przekonal mnie do siebie dopiero za drugim razem.
  • 0
STARGATE SG-1

#27 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 24.09.2005 - |11:07|

Jakoś nie przekonał mnie ten odcinek. Ani do obcego, ani do Daniela. W każdym razie trochę dziwnym jest zachowanie tego gościa z wody. A z drugiej strony okazuje się, że Daniel ma wielką wiedzę. To tłumaczy fakt, że potrzafił sobie wiele spraw przypomnieć - oczywiście z pomocą technologii obcego. No i ten happy end - trochę naciągany - taki amerykański. 5/10.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#28 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.03.2006 - |18:11|

4.5 Odcinek poniżej średniej. Plusy
+ Różnica w "stypie" między ziemią a Chulak "Dwa dni i dwie noce poszczą" :)
Minusy jest w zasadzie tylko 1 ... za to krytyczny
- Debilne zachowanie obcego psujące nastrój całego odcinka.

------------------------------------------------------------------------
Dorwałem moje SG-1 Oglądam całość od początku jeszcze raz
  • 0

#29 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.06.2006 - |16:02|

Słaby, słaby odcinek. Kompletnie oderwany od całości - choć jest wzmianka o goauldach. Spotykamy nową rase - jakichś podmorskich, olbrzymich, humanoidalnych ryb :P która nie jest zbyt ciekawa, choć dysponuje o wiele większą wiedzą i technologią niż ludzie. Bardzo fajny wynalazek był pokazany gdy Daniel przechodził przez wyjście prosto do morza, taka półprzepuszczalna bariera. Dałbym 5, ale ocena podwyższa stypa, na którą sie wszyscy zebrali - no i Sam która prosi o piwo :hyhy: Ale generalnie przynudnawy odcinek :(

Ocena: 6
  • 0

#30 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 08.07.2006 - |19:23|

Oglądałem ten odcinek będąc strasznie zmęczonym. Przy każdym innym serialu zapewne bym usnął tutaj jednak tak nie było. Może i trochę przekombinowany ten odcinek ale mnie się nawet podobał. Daje spokojnie 9.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#31 elmo

elmo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.07.2006 - |12:00|

sporo osób widzę że narzekało na ten odcinek, a ja muszę przyznać że bardzo mi się podobał... Trochę nieścisłości było, ale przeceiż to serial sf na który trzeba patrzeć z dystansem ;)
Dałem mu 9.
  • 0

#32 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |10:01|

Jak dla mnie , sam fakt nowej rasy obcego i odwołania do mitologii Babilonu są wystarczające żeby z zainteresowaniem obejrzeć ten odcinek, tak też zrobiłem i nie jestem zawiedziony
  • 0

#33 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 17.11.2006 - |21:42|

ech, tego nawiazania do mitologii wcale tak wiele nie bylo :)
ja natomiast nie zgadzam sie z osobami, krytykujacymi pomysl, ze Daniel ma pamiec jak biblioteka.
tzn, on przeciez nie mogl sobie nic przypomniec "naturalnie", sam z siebie - dopiero skorzystanie z obcej technologii pozwolilo mu dotrzec do wiedzy, ukrytej gdzies w zakamarkach mozgu.
a mozg ludzki ma niezwykle zdolnosci. nie pamietamy wielu rzeczy z dziecinstwa, czy nawet spreed kilku lat, ale czasem jakis bodziec moze przywolac bardzo odlegle wspomnienia. Daniel cos kiedys czytal o mitologii Babilonu, zapomnial szczegoly, ale obcy pomogl mu sobie przypomniec. to wszystko.
odcinek nie jest fascynujacy, mozna jednak obejrzec go z przyjemnoscia. ode mnie 6.5 / 10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#34 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 12.02.2007 - |15:51|

Odcinek nie wnoszący nic do głównego tematu i niestety nie ciekawy sam w sobie, trudno powstrzymać się od zaśnięcia. Przydałby im się lepszy psycholog. 4/10
  • 0

#35 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.04.2007 - |18:35|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Ode mnie 8,5. Mi się podobał. Trzyma formę :)

Nie wiem, dlaczego się czepiacie Daniela. Czytałam kiedyś, że jeśli człowiek przeczyta jakąś książkę i natknie się przypadkowo na jakieś informacje, to nie uciekają mu z głowy, tylko kryją się gdzieś tam głęboko w mózgu. Wiadomo jest, że Daniel kiedyś czytał o Babilonie i mógł spotkać imię Omoroca. Ale, jak sam powiedział, nie zna na pamięć treści każdej książki historycznej i sam z siebie nie potrafił tej ukrytej głęboko informacji odtworzyć. Więc Nem mu pomógł i tyle! Naprawdę, nie wiem, o co wam chodzi... :D

Ładnie, ładnie... Ciekawy pomysł. Po raz pierwszy ktoś grzebie SG-1 w główkach (co jeszcze nie raz ich spotka). Podziwiam czujność dr. Fraiser. Przeczuwała od początku, że coś jest nie tak. A ten ich psycholog wcale nie jest taki zły, w końcu gdyby nie zahipnotyzował Sam, to nie miałaby pewności, że zostawili na tej planecie Daniela.

I znowu widać, jak bardzo Hammond lubi SG-1. Zawsze patrzy na ich wybryki z przymrużeniem oka (ja bym się trochę zdenerwowała, gdyby ktoś wybiłby mi szybę w samochodzie :) ) i pozwala na większość zwiadów, nawet, jeśli przedtem nie było ich w planie. [SGTokar mowi spoiler do s9-10]
Spoiler

Ach, ci Goa'uldowie... Mieszają w miłościach i porywają ukochane różnych ras... Mamy też małe nawiązanie do mitologii. Zastanawia mnie tylko fakt, że skoro Omoroca była tej samej rasy, co Nem, to jak chodziła po Babilonie? Chyba nie w swojej naturalnej postaci, tylko zmieniała się w człowieka? Nie wiem, ale trochę śmieszna wydaje mi się wizja takiej niebieskiej humanoidalnej rybki kroczącej po wiszących ogrodach Semiramidy :bag:

Ogólnie odcinek ma dość przyjemny i łatwy klimat, fabuła też jest znośna, pokazane jest przywiązanie do siebie członków SG-1 i ich wielka przyjaźń. I te oczy Daniela... Matko, zabijcie mnie, jeśli w tym odcinku, kiedy kamera zbliżała się do jego twarzy i tych niebieskich oczu, nie powiedziałam, że jest piękny. Jest i to bardzo! To bezsprzecznie najprzystojniejszy mężczyzna w SG-1. :sam4:

Użytkownik SGTokar edytował ten post 05.02.2008 - |16:53|

• 0

#36 Tess

Tess

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 04.04.2007 - |23:24|

I te oczy Daniela... Matko, zabijcie mnie, jeśli w tym odcinku, kiedy kamera zbliżała się do jego twarzy i tych niebieskich oczu, nie powiedziałam, że jest piękny. Jest i to bardzo! To bezsprzecznie najprzystojniejszy mężczyzna w SG-1. :sam4:

Rozumiem Cię dziewczyno w 100%. Mnie nachodziły podobne uczucia. Daniel ma przepiękne, intensywnie niebieskie oczy. W moim rankingu też zajmuje pierwsze miejsce :)

Podobało mi się przemówienie Jacka, mówił o Danielu w tak piękny i wzruszający sposób^^.
  • 0

#37 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.04.2007 - |14:48|

Widzę, że mam w tobie sojuszniczkę, Tess :) . Musisz przyznać, że w tym odcinku wyglądał naprawdę wyjątkowo uroczo. Jego oczy i uśmiech są tak hipnotyzujące (męska Hathor :D )!

Rzeczywiście, przemowa Jacka była ładna. Widać już, że w SG-1 nawiązały się prawdziwe przyjaźnie.
  • 0

#38 Tess

Tess

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 07.04.2007 - |10:16|

Widzę, że mam w tobie sojuszniczkę, Tess :) .

Jak najbardziej :). Masz racje niebieskie oczy Daniela w tym pomieszczeniu przepełnionego niebieską poswiatą i z wodą tle prezentowały się wyjątkowo hipnotyzująco. Aż ściągnęłam sobie kilka screenów z tego odcinka, żebym mogła je oglądać kiedy tylko przyjdzie mi ochota :D

Daniel jako męska Hathor? Interesujące, w końcu wiele dziewczyn spotkanych przez te 10 lat aż sie do niego garnie :)

Przemowa Jacka to był taki przedsmak tej pieknej przyjażni Jacka i Daniela, która się jeszcze bardziej rozwinie w kolejnych latach. :)
  • 0

#39 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.04.2007 - |10:29|

nooo, po Ba'alu to drugi przystojniak serialu ;)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#40 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.04.2007 - |11:16|

A ty wciąż z tym Ba'alem :) To jakaś obsesja, jak mniemam. Ale nie martw się - ja za to mam obsesję na punkcie naszego doktorka :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych