Chronologia filmów i seriali z serii Star Trek
Napisano 26.06.2004 - |17:38|
Napisano 26.06.2004 - |19:38|
We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One
Napisano 09.07.2004 - |12:21|
Niedawno zacząłem dopiero oglądać Voyagera i pamiętam ten odcinek bardzo dobrze. To na 100% były statki Jem'Hadar. Chyba trochę im się pochrzaniło albo działo się to już po pierwszych spotkaniach z Jem'Hadar (trzecia/czwarta seria DS9? nie pamiętam).Już w pierwszym odcinku Voyager znalazł się w kwadrancie Delta , wiec kiedy Tom uczył Kes pilotowania promów , nie mogłes zauwazyc szturmowców Jem'Hadar , bo dominium było po drugiej stronie galaktyki , pozatym voyager wyruszył przed samą wojna jak i radykalizajcą działań kardachów/dominium
Napisano 23.07.2004 - |14:08|
to dzisiaj się pojawiło na WP
---------------------------------
Bardzo nowy "Star Trek"
megafon.pl
2004-07-22 03:46 (czytana: 2053 razy, komentowana: 19 razy)
Producent Rick Berman ma nadzieję, że Jonathan Frakes wyreżyseruje prequel obrazu "Star Trek".
Twórca serii telewizyjnej i filmów kinowych w wywiadzie dla serwisu Sci Fi Wire przyznał, że rozmawiał już z reżyserem na temat nowego "Star Treka".
- Jonathan jest w tej chwili w Japonii, ale już jutro wraca do Los Angeles na premierę swojego najnowszego filmu "Thunderbirds" - tłumaczy Berman. – To dopiero początek rozmów, więc nie chcę zapeszać. Mam jednak nadzieję, że Jonathan będzie chciał zająć się tym projektem.
Frakes nie tylko wyreżyserował wiele odcinków serialu telewizyjnego oraz kilka filmów kinowych, ale także przez wiele lat był odtwórcą roli kapitana Williama T. Rikera.
Jak zapewnia Berman, nowy obraz nie będzie miał nic wspólnego z postaciami znanymi ze "Star Treka", a jego akcja rozegra się przed wydarzeniami znanymi fanom kultowej serii.
------------------------
ARTURS
Napisano 18.01.2006 - |14:11|
TNG(1-4)
DS9(1-3)
A w rzeczywistosci to wyglada tak ze w DS9 na samym poczatku O'Brien z zona i corka przenosi sie z Enterprise.Natomiast w TNG sezon 5 rodzi mu sie dopiero dziecko a w tng6 nadal sluzy na Enterprise.Jeszcze nie ogladalem sezonu 7 ale podejrzewam ze prawidlowa chronologia to :
TNG
DS9
Bez podzialu na sezony
Użytkownik Blah edytował ten post 18.01.2006 - |14:12|
Napisano 01.02.2006 - |12:59|
Najczytelniejsza chronologia dla mnie to ta przedstawiona przez Psjodko (THX Psjodko).
Tzn, juz teraz wiem ze zaczne od TOS, tylko nie kazdy moze wiedziec co ten skrot oznacza (np. ja do niedawna )
Albert Einstein
Napisano 01.02.2006 - |13:46|
TAS - The Animated Series
TNG - The New Generation
DS9 - Deep Space Nine
VOY - Voyager
ENT - Enterprise
NV - New Voyages (fanowska produkcja)
Napisano 01.02.2006 - |14:41|
Od siebie bym dodal ze przy tych ostatnich jak VOY, ENT, DS9 nie ma wiekszego znaczenia kolejnosc (nie mowie tu o kolejnosci sezonow i odcinkow danej serii).TOS - The Oryginal Series (orginalnie bez TOS, ale z biegiem lat mu dodali...)
TAS - The Animated Series
TNG - The New Generation
DS9 - Deep Space Nine
VOY - Voyager
ENT - Enterprise
NV - New Voyages (fanowska produkcja)
A juz calkiem subiektywnie: TAS to sobie w ogole mozna darowac - a TOS.... hmm - tu trzeba troche samozaparcia ( i ile wyznacznikiem SciFI sa dla kogos jedynie tzw "efekty").
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 01.02.2006 - |14:42|
Napisano 12.02.2006 - |12:39|
Jeżeli ktoś lubi stare filmy, takie czarno białe , to TOS przełknie bez problemu.A juz calkiem subiektywnie: TAS to sobie w ogole mozna darowac - a TOS.... hmm - tu trzeba troche samozaparcia ( i ile wyznacznikiem SciFI sa dla kogos jedynie tzw "efekty").
A jeżeli dla kogoś wyznacznikiem są efekty to mu w gardle stanie
Ja tam TOS'a bardzo lubie.
=/\=
LL&P
Napisano 13.02.2006 - |11:51|
Napisano 01.05.2006 - |21:15|
Napisano 02.05.2006 - |06:05|
to powiedzcie co mam oglądac jak już sobie odpuszcze te stare odcinki i jak tam wyglada sprawa z napisami
1. Nie odpuszczaj sobie "starych" odcinków. Żadnych.
Wielokrotnie nie będziesz wiedział o co chodzi w "nowych" odcinkach.
2. Napisy do wszystkich odcinków są na Think Thank.
Co najwyżej będziesz musiał dopasować do własnych ripów.
Ale musiałbyś mieć jakies bardzo wyjątkowe ripy.
Użytkownik psjodko edytował ten post 02.05.2006 - |06:05|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 02.05.2006 - |09:41|
TOS
ST I
ST II
ST III
ST IV
ST V
ST VI
TNG (1-5)
DS9 (1-3)
TNG (6-7)
ST VII
DS9 (4-5)
ST VIII
DS9 (6-7)
Voy (1-3)
ST IX
Voy (4-7)
ST X
Napisano 03.05.2006 - |15:58|
Voyager zaczyna sie mniej wiecej w 3-4 sezonie DS9(data gwiezdna okolo 49k) ,a ds9 zaczyna sie troche pozniej - gdzies TNG 6
Użytkownik Blah edytował ten post 03.05.2006 - |15:58|
Napisano 27.01.2008 - |19:28|
czy trzeba (chodzi mi o to czy seriale jakos sie lacza ze fakty z jednego serialu sa ujawniane w drugim itp)ogladac chronologicznie (np wg startrek.pl) mieszajac rozne serie, czy poprostu taka jest chronologia i nie wplywa za bardzo czy njapierw ogladnie sie calego tng a pozniej dopiero pojdzie sie do ds9.
to tak z ciekwaosci bo wlasnie pomalu kompletuje sobie star treka i sie zastanawiam jak sie do tego zabrac
Napisano 27.01.2008 - |19:56|
Dlatego radzę zacząć od TNG, pojawia się dużo wydarzeń, dat, faktów. W TNG dobrze widać rasy, jakie mają cechy, słabe i mocne strony, oraz w jakim stosunku są do siebie. W TNG pojawiają się też nowe rasy i wątki, te na "B" są dosyć ważne dla następnych seriali (DS9, VOY).
Po TNG, warto się wziąć za DS9 i VOY (w dowolnej kolejności, albo nawet jednocześnie).
Na sam koniec TOS i ENT jako dopełnienie całości.
PS Jest też TAS, animowana wersja TOSa. Mało oryginalna. Do oglądnięcia, jeżeli chcesz się chwalić oglądnięciem wszystkich odcinków ST (ponad 700)
Napisano 28.01.2008 - |08:38|
Napisano 28.01.2008 - |14:58|
Napisano 28.01.2008 - |18:35|
Nie róbcie tak! Najlepiej serial po serialu w kolejności jak powstały i poprzeplatać z filmami.
McCoy: Oh? This could be an historic occasion.
Napisano 29.01.2008 - |16:11|
- "Cage"
- TOS (właśnie oglądam)
- TAS (o ile go dorwe, bo jakoś nigdzie go nie moge znaleźć)
- Filmy (I-VI)
- TNG
- Film VII
- DS9
- Voyager
- Filmy VIII-X
- Enterprise
- Star Trek XI (jak już w końcu wyjdzie).
Odpowiada to z grubsza datom produkcji i kolejności powstawania i (mam nadzieje) takie ogladanie ma sens. Dodatkowo ma te zalete, ze nie dzieli sie ani nie przerywa seriali, tylko oglada ciurkiem.
Cos tu jest zle? Ktos chce mi zasugerowac zmiane? Chetnie wyslucham, bo jestem dopiero pod koniec 2. sezonu TOSa.
Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.
Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych