Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate: The Ninth Chevron

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#21 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 16.06.2004 - |11:32|

Mam pomysł na jeszcze inną fabułe, która nie bedzie miała zasadniczego wpływu na kanon SG.
Chodzi mi o to że w przyszłości gram może nie pokrywac się z serialem. Twórcy serialu uśmiercą kogoś, a w naszej grze pod koniec 21 wieku ten ktoś będzie cały i zdrów.

Mam taki pomysł.
Jakaś drużyna dajmy na to sg9 wychodzi z bazy na ziemi na rutynową misje na jakąs planetę. W czasie przechodzenia z wrót do wrót następuje jakis wypadek i drużyna ląduje na nieznanej planecie. Sprawdzaja odczyty i mapę nieba ale nie wiedzą gdzie się znajdują. Celem gry byłoby doprowadzić drużynę spowrotem na ziemię.

Myślę że fabuła jest dobra. Związana se SG ale jednoczesnie jakby daleko od niej iw każdym bąć razie niczego nie zepsujemy.
Co o tym sądzicie ?
Czekam na pytania i sugestie.
  • 0
Zawsze po grudzie

#22 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2004 - |12:35|

Zreszta w serialu bylo powiedziane ze zgubili jakas drużyne...
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#23 Bibel

Bibel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16.06.2004 - |18:10|

Moze mozna by połączyć RPG z częściami strategi (budowa obozu na innej planecie itp itd) (tylko pomysł) ;]
  • 0

#24 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 16.06.2004 - |21:30|

Moze mozna by połączyć RPG z częściami strategi (budowa obozu na innej planecie itp itd) (tylko pomysł) ;]

Z tego co wiem to miał być RPG a nie strategia, ale możesz zapytać Kermit83. To on rozpoczął temat robienia gry.
To co mogę ci powiedzieć od siebie to to że nie planowałem umieszczać w fabule jakiegoś obozu wypadowego. Chciałem by bochaterowie przemieszczali sie ze świata do świata aż w końcu rozwikłają zagadkę gdzie sie znajdują i znajdą sposób (być może z pomocą obcej technologi) na powrót do domu.
  • 0
Zawsze po grudzie

#25 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 16.06.2004 - |22:18|

Mnie to nie odpowiada :P ..mam inna wizje RPga w swiecie stargate :D
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#26 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2004 - |22:31|

Z tego co wiem to miał być RPG a nie strategia, ale możesz zapytać Kermit83. To on rozpoczął temat robienia gry.
To co mogę ci powiedzieć od siebie to to że nie planowałem umieszczać w fabule jakiegoś obozu wypadowego. Chciałem by bochaterowie przemieszczali sie ze świata do świata aż w końcu rozwikłają zagadkę gdzie sie znajdują i znajdą sposób (być może z pomocą obcej technologi) na powrót do domu.

mnie ten scenariusz troche pachnie StarGate Atlantis... gdzies daleko od domu, bez mozliwosci powrotu, szukają obcej technologii która mogłaby pomóc...
  • 0

#27 Sachiel_Seth'esh

Sachiel_Seth'esh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 16.06.2004 - |23:17|

Na samym początku najlepiej chyba będzie jeśli określimy do czego będzie służył ten dziewiąty szewron. Moim zdaniem raczej odpada pomysł z bramą do sąsiedniego wszechświata. Przyczyn jest kilka.
Przede wszystkim energia potrzebna do ustabilizowania takiego tunelu byłaby nieporównywalnie większa od tej, jaka wykożystywana jest do podróży międzygalaktycznych. Sądzę, że nawet naquadria by tu nie pomogła.
Kolejną przeszkodą jest bardzo prawdopodobna niezgodność praw fizyki pomiędzy różnymi wszechświatami. Tam poprostu tunel mógłby się nie otworzyć, nie mówiąc już o innych przeszkodach.
To co zostawiłem na koniec, nie jest właściwie związane z samymi wrotami. Otóż przez wszystkie odcinki SG eksplorowano naszą galaktykę. Podejżewam, iż większa jej część nadal pozostaje niezbadana. Jeżeli chodzi o sąsiednie galaktyki, to odwiedzono tylko jedną, a i to tylko na chwilę. Jakiż więc ma sens otwieranie wrót do innego wszechświata, skoro naszego własnego nie poznaliśmy nawet w ułamku promila.

Bardzo dobrym pomysłem jest wykożystanie Pradawnych. Są oni budowniczymi wrót, więc wydaje się oczywiste, że dziewiąty szewron powinien być z nimi w jakiś sposób związany. Jak już ktoś wspomniał dobrze by było, aby dawał on możliwość odwiedzenia świata pradawnych.
Opierając się na tym pomyśle proponowałbym, aby akcja gry koncentrowała się na poszukiwaniu sposobu na przedostanie się do siedziby pradawnych. Oczywiście należałoby określić również dlaczego chcemy tam się dostać, bo poszukiwanie nowej broni do walki z goa'uldami czy innym przeciwnikiem, było chyba zbyt wiele razy wałkowane.
  • 0

#28 zorro

zorro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 17.06.2004 - |06:17|

8 jest do podróży międzygalaktycznych
9 do innych celów np. podróży w czasie, do innych wymiarów lub...

[QUOTE]Jakiż więc ma sens otwieranie wrót do innego wszechświata, skoro naszego własnego nie poznaliśmy nawet w ułamku promila.

Co to za ? A ty znasz ułamek dna morskiego Ziemi? To po co pchać się w kosmos i robić jakieś tam misje na Marsa?

Pomysł ze światem Pradawnych w przeszłości (kiedy jeszcze nie "świecili") fajnie brzmi. :D
  • 0

#29 Sachiel_Seth'esh

Sachiel_Seth'esh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 17.06.2004 - |08:48|

Co to za ? A ty znasz ułamek dna morskiego Ziemi? To po co pchać się w kosmos i robić jakieś tam misje na Marsa?

Chodzi mi o to, że temat nie został jeszcze wyczerpany pod względem fabularnym. Po co otwierać wrota do innego wszechświata, skoro w naszym własnym są miliardy miejsc, które można by wykożystać do stworzenia ciekawego scenariusza.

9 do innych celów np. podróży w czasie, do innych wymiarów lub...

Do podróży międzywymiarowych służy inne urządzenie więc korzystanie w tym celu z wrót wydaje mi się zbędne.
Jeśli chodzi o podróże w czasie, to można je odbywać wykorzystując zozbłysk słoneczny. Ale wykorzystanie w tym celu dziewiątego szewronu, znacznie podniosłoby efektywność tych podróży. Jeżeli więc chcielibyśmy oprzeć na tym scenariusz gry, to należałoby wszystko bardzo dokładnie przemyśleć, aby nie stworzyć paradoksu.
  • 0

#30 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.06.2004 - |09:11|

Jeśli chodzi o podróże w czasie, to można je odbywać wykorzystując zozbłysk słoneczny. Ale wykorzystanie w tym celu dziewiątego szewronu, znacznie podniosłoby efektywność tych podróży.

9 szewron na pewno nie służy do podruzy w czasie - wrota zresztą nie są zaprojektowane do takich wycieczek . Warjacje z podrużami w czasie podczas rozbłysku są niekontrolowane - nie ma mozliwości dokładnego określenia czasu wyjścia . Tak samo jak pruba uzycia wrót do skoku w czasie (window of oportunity)nie przyniesie skutku - co najwyżej zamknie się petla czasowa .
Zgodził bym się z teorją że 9 szewron służy do dalszych wycieczek - inna gromada galaktyk .

Bardzo dobrym pomysłem jest wykożystanie Pradawnych. Są oni budowniczymi wrót, więc wydaje się oczywiste, że dziewiąty szewron powinien być z nimi w jakiś sposób związany.

Ale weż pod uwagę to że w czasie kiedy powstawał system wrót , pradawni nawet nie zdawali sobie sprawy że dojdzie do ich ascendacji . Czyli pomysł jest troszeczkę bez sensu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2004 - |09:46|

Przede wszystkim energia potrzebna do ustabilizowania takiego tunelu byłaby nieporównywalnie większa od tej, jaka wykożystywana jest do podróży międzygalaktycznych. Sądzę, że nawet naquadria by tu nie pomogła.

Jeśli chodzi o podróż przez wrota do innego wszechświata to moim zdaniem jest dobry. A jeśli chodzi o enegrie potrzebną do tego to jak napisałem w propozycji fabuły to był wypadek. W czasie przechodzenia przez wrota tunel mógł przebiegać koło wybuchającej supernovej. I ten wybuch mógł zepchnąć tunel do innego wszechświata. zwarzywszy że w serialu był już podobny precedens przeskoku tunelu do innych wrót.

Bardzo dobrym pomysłem jest wykożystanie Pradawnych. Są oni budowniczymi wrót, więc wydaje się oczywiste, że dziewiąty szewron powinien być z nimi w jakiś sposób związany.

Ale weż pod uwagę to że w czasie kiedy powstawał system wrót , pradawni nawet nie zdawali sobie sprawy że dojdzie do ich ascendacji . Czyli pomysł jest troszeczkę bez sensu.

Co do pomysłu przenoszenia się przez 9 chevron do świata pradawnych to chodziło mi o świat niecielesny. Ale jak już pisałem to zbyt sliski temat bo nic o nim nie wiemy i raczej ten pomysł nam się nie przyda.

Użytkownik gildor4 edytował ten post 17.06.2004 - |09:51|

• 0
Zawsze po grudzie

#32 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.06.2004 - |10:16|

Ale nie wiemy jakim cudem pradawni opanowali ascendencje. Nikt nie jest wstanie sam z siebie przejsc na wyzsza płaszczyzne, zawsze potrzebuje pomocy kogoś z tamtąd. Mozliwe ze podczas budowy wrot przez przypadek odkryli przejscie do wyzszej plaszczyzny poprzez 9 szewron. Wtedy ta wyzsza plaszczyzna mogla by byc poprostu odwzorowaniem naszego swiata + kilka dodatkow (jak np zagladanie do naszego) . Zauwazcie ze jak Daniel ascendowal To Oma zaprowadzila go przed wrota, a jak juz sie pozegnal z Jackiem to przez nie przeszedl... Wiem ze to troche bardzo naciagane ale w miare trzyma sie kupy! :D
  • 0

#33 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2004 - |10:34|

Zauwazcie ze jak Daniel ascendowal To Oma zaprowadzila go przed wrota, a jak juz sie pozegnal z Jackiem to przez nie przeszedl... Wiem ze to troche bardzo naciagane ale w miare trzyma sie kupy!

Masz racje. Mogło tak być. Zauważ że te dwa nieaktywne chevrony na wrotach zą zawsze zasłonięte przez schodki w sgc lub zakopane w ziemi tak jak we wrotach na planetach i nigdy nie wiadomo czy się przypadkiem nie załanczaja. Możliwe ze Oma przeprowadzając Daniela włączyła te chevrony. A w centrum sterowania komputer tego nie zauważył ponieważ ich oprogramowanie obsługuje tylko 7 chevronów.
  • 0
Zawsze po grudzie

#34 zorro

zorro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 17.06.2004 - |10:41|

Jak zauważył 8 (piąta rasa)to dlaczego mialby niezauważyc 9 :>
  • 0

#35 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2004 - |10:47|

Jak zauważył 8 (piąta rasa)to dlaczego mialby niezauważyc 9  :>

Nad tym muszę się jeszcze zastanowić. Zawsze można przyjąć chociaż to naciągane że załączenie dziewiątego chevronu następuje bez załączenia 8 lub załączenie 8 jest ukryte i go nie widać.
  • 0
Zawsze po grudzie

#36 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.06.2004 - |10:48|

Jak zauważył 8 (piąta rasa)to dlaczego mialby niezauważyc 9  :>

Wtedy sam wybierał ten 8 symbol bo mial wpisane przez Jacka nowe oprogramowanie!
I jeszcze mi sie przypomnialo, Harsesis z ziemi odlecial tez przez wrota, tak samo jak Oma w pierwszym odcinku z nią. Ponoć pradawni są "wszechmocni" wiec po co mieliby nadal korzystac z wrot?

Użytkownik Thomass edytował ten post 17.06.2004 - |11:11|

• 0

#37 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2004 - |11:05|

Wtedy sam wybierał ten 8 symbol bo mial wpisane przez Jacka nowe oprogramowanie!
I jeszcze mi sie przypomnialo, Harsesis z ziemi odlecial tez przez wrota, tak samo jak Oma w pierwszym odcinku z nią. Ponoć pradawni są "fszechmocni" wiec po co mieliby nadal korzystac z wrot?

Mnie też się wydaje że 8 schevron było widać w komputerze tylko jak Jack go uruchomił a kiedy ktoś ze świata pradawnych przychodził na ziemię to one się nie paliły (8 i 9)
  • 0
Zawsze po grudzie

#38 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 18.06.2004 - |16:37|

Witam. Dawno tu nie bylem. ;)
Czytajac Wasze wypowiedzi, nasunela mi sie pewna koncepcja... Otoz m.in. w odcinku "1969" oraz (o ile sie nie myle) "Small Victories" wrota sa aktywowane bez pomocy DHD i komputera bazy (urzadzenie Kasandry oraz Thor). No, jeszcze Noxowie uzywali tej sztuczki. Chodzi o to, ze nie widac bylo (chyba...) na ekranach komputerow SGC stanu wrot. Dlatego tez przypuszczam, ze istnienie 9 szewronu ma bardziej "przyziemny" aspekt. Chodzi po prostu o wywolanie wrot bez uzycia DHD; co wiecej - prawdopodobnie bez tworzenia wiru. Wg mnie jest to system zabezpieczajacy przed uwiezieniem. W odcinku "48 hours" byla wlasnie taka sytuacja - mysle, ze mozna ja bylo rozwiazac w ten sposob...

Użytkownik Ogotai edytował ten post 18.06.2004 - |16:38|

• 0

#39 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.06.2004 - |23:05|

Ja proponuję najpierw zróbcie MUDA np. takiego jak www.swmud.pl to wam zajmie jakieś 0,5-1 roku. Napisanie opisów lokalizacji, przedniotów itd. napisanie kodu gry (chyba tam się pisie w c++)choś możecie zapozycyć jakiś gotowy i go odpowiednio zmodyfikować np. z polskiej arkadi.

potem jat to zrobicie i będie się czieszyć popuralniością (po polsku jest około 5 mudów fantazy, 1 sf i jesen w przygotowaniu).potem mogliwyć zrobiś prostą gierkę z srednią grafiką, bawić się nią aż do v.SG15 która stanie się światowym hitem. a potem załozyć firm i pisać gry
  • 0

#40 aljen

aljen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.07.2004 - |23:56|

hm a moze cos w klimatach X-Coma ?
poprzez klimaty rozumiem podobny engine (z reszta mozna uzyc ich enginu, zawsze to jakis start i mozna skupic sie na samej grze)
jest taki projekt klona tej gierki, nawet juz w duzej mierze ukonczony wiecej info na projectxenocide.com :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych