Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy wróg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#21 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 26.07.2007 - |23:57|

no i powiem że mój przedmówca ma całkiem dobry pomysł
  • 0

#22 sylwek-1993

sylwek-1993

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 27.07.2007 - |12:27|

Mi podobają się wszystkie pomysły :-)
  • 0

#23 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 07.08.2007 - |17:47|

A mnie jakoś wszystkie pomysły się nie podobają, ale urozmaicenie w postaci nowych obcych (złych i dobrych) jakoś przekonuje do nowego serialu. Jeżeli to będzie polityka - mamy przechlapane :( .
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#24 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 10.08.2007 - |11:35|

Jeżeli to będzie polityka - mamy przechlapane :( .

Polityka też może być fajna:) Np BSG najbardziej podobają mi się odcinki związane z polityką:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 10.08.2007 - |11:36|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#25 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 26.08.2007 - |23:18|

Mam nieodparte wrazenie, ze SGU moze zamienic sie w coś a la ST DS9, a wykorzystana do tego celu może zostać stacja Midway między Milky Way i Pegasusem... Wrogów będzie można mieć różnych - znanych z obu dotychczasowych serii SG. Przy okazji takie rozwiązanie nie powoduje wykluczenia politycznych wątków, o których pisali poprzednicy... Do tego Schanks w roli głównej w te serii - a my wszyscy dobrze znamy jego zdolności dyplomatyczne - podobnoż tylko dr. Weir jest lepsza w te klocki... hihi :)
  • 0

#26 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.08.2007 - |19:15|

Powinni wymyślać co sezon 1-3 wielkich wrogów, pojedynczych, np. Ori Wraith z Goauldem w środku, albo Ori Asgardczyk... I mile widziane byłyby nowe rasy, wkońcu 9 szewron będzie... ale nie wiadomo czy będzie wogule wykraczał dalej niż galaktyke, może wrota wtedy pełnią inną funkcje. Może to będzie o wielkich tajemnicach wszechświata... o Pradawnych którzy chcieli odkryć więcej niż dotychczas i stamtąd będą wywodzić się nowi wrogowie... np. widma? czarne chmury? :)
  • 0

Dołączona grafika

#27 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 29.08.2007 - |10:12|

A może 9 chevron będzie służył, do nielubianych przez wiele osób, podróży w czasie? :huh:
Kto wie?
  • 0
WACKO!!

#28 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 29.08.2007 - |22:23|

Podróże w czasie są mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę jakimi lamerami byli Pradawni w tej kwestii. Prędzej coś w rodzaju Quantum Mirror - i przemieszczanie się między różnymi wymiarami/rzeczywistościami.
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#29 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 02.09.2007 - |16:09|

Podróże w czasie są mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę jakimi lamerami byli Pradawni w tej kwestii. Prędzej coś w rodzaju Quantum Mirror - i przemieszczanie się między różnymi wymiarami/rzeczywistościami.

prawdę mówiąc nic by to zmieniło z tym co już jest - podróże na inne planety a podróże w inny wymiar, jest tylko ta różnica, ę mogą spotykać samych siebie - ale to już "piąty wymiar" jak pamiętacie - był taki serial. Mam nadzieję, że serial zacznie być nowatorski i z nowymi pomysłami, a nie odgrzewane kotlety - to nie przejdzie już w TV i po 10 odcinkach zaprzestaną kręcić. :lol:
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#30 roger26

roger26

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • MiastoZamość

Napisano 02.09.2007 - |18:09|

hm tak sobie poczytałem i myśłe że wersja z większą liczbą symboli jest najbardziej prawdopodobna. Prawdopodobne jest to że sam tytuł podpowiada fabul ę Universe (kosmos, wszechświat w wolnym tłumaczeniu) myslę że samą fabułe otwiera możliwość korzystania z wiedzy Thora i jego pobratyńców (Asgard) wieda tej cywilizacji pozwoli ziemianom na podróże do innych galaktyk jak również odkrycie nowych fascynujących ras które mogą być różnie do nas nastawiano co może zależeć od stopnia zaawansowania rozwoju tych ras ponadto trzeba się liczyć z zascedentowanymi pradawnymi którzy mogą zacząć się dalej wtrącać po tym jak pokonano Ori. Myślę że nowy serial będzie w całkiem innym charakterzze co prawda nowi aktorzy nowe scenariusze myślę że również jakieś calkiem nowe rasy poznane w wyniku eksploracji kosmosu i nie koniecznie tylko naszej galaktyki i galktyki pegaza myślę że w archiwach Asgargu odnają sposoby na budowę nowych źródeł energii jak również nowe księgi z adresami do bardzo odlegych światów to może być nawiązujący w pewnym sensie do świata SG1 serial ale moim zdaniem całkiem odmienny pod względem fabuly
  • 0

#31 venat0r

venat0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 03.09.2007 - |09:56|

tylko zeby nam sie z sg startrek nie zrobil. I tak juz bylo sporo alienów.
  • 0

#32 tgRIDDICKtg

tgRIDDICKtg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 06.09.2007 - |16:58|

ja chcialem nadmienic ze wrogowie przyjaciel to np asgard mitologia celtycka

robaki ze sie tak wyraze :D kazdy wie o kogo chodzi egipt

a pzeciez jest wiele inncyh religi moze cos z tego zrobia
  • 0

#33 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 06.09.2007 - |18:44|

myslę że samą fabułe otwiera możliwość korzystania z wiedzy Thora i jego pobratyńców (Asgard)

Z tego co wiem SGU nie będzie spin-offem i podobno SG-1/ SGA i SGU mają mieć niewiele, albo nawet nic wspólnego.

przeciez jest wiele innych religii moze cos z tego zrobia

Nie miałabym nic przeciwko chrześcijaństwu, ciekawe jakby sobie poradzili :P
  • 0
WACKO!!

#34 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 06.09.2007 - |18:54|

Nie miałabym nic przeciwko chrześcijaństwu, ciekawe jakby sobie poradzili tongue.gif

no, ale się pojawiało; np. Daniel wspominający w 9x03, że ogień kojarzy się z siłami zła etc.; czyli chrześcijaństwo jako religia w pewien sposób inspirowana przez Pradawnych;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#35 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 08.09.2007 - |08:08|

Dla mnie to zdecydowanie za mało. ;)
  • 0
WACKO!!

#36 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 08.09.2007 - |12:39|

Korzystanie z martwych religii, powsczehnie porzuconych i uznanych za relikt prymitywnej przeszlosci to co innego. Korzystanie z motywow chrzescijanskich to juz jednak samobojstwo, tym bardziej w Ameryce. Gratuluje znajomosci realiow swiata wspolczesnego oraz wrogiej liacyzacji spitej z mlekiem. Rozumiem, ze niektorzy z drzeniem czesci fallicznych swojego ciala czekaja na ziszczenie ich marzen o objawieniu falszywosci religii jako takiej, a monoteistycznych o korzeniach judeochrzescijanskich w sczegolnosci, by mogli wresczcie z usmiechem zamienic slowa naczelnego idioty rewolucji 68, Johna Lennona z "Imaigne there is no ...." na "Finally there is no...", ale powinniscie sie opanowac i pamietac, ze nie zyjecie sami na tym swiecie, ktory jescze nie zamienil sie w wioske odmozdzonych ateistow biegajajcych z teczowa flaga i napisem "Pace".

Poza tym odwolania do chrzescijanstwa juz nastapily, i to w bardzo interesujacym kontekscie, ktory byc moze scenarzysci planowali rozwinac, pozwalajac Ori podszyc sie pod chrzescijanstwo i w ten sposob zasiac ferment w ziemskich spoleczenstwach. Wiemy, ze Pradawni postarali sie, by w naszych wierzeniach byly zamontowna elementy budujace awersje do Ori i to w pelni zrozumiale, jednak juz walenie w pysk wierzacej czesci amerykanskiej publicznosci jawnym stwierzdeniem, ze katolicyzm i pochodne to humbug, a Dzizus byl Alteraninem werbujacym ludzi przeciw Ori, jest juz niesmaczne, dla serialu szkodliwe i wrecz glupie.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 08.09.2007 - |12:44|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#37 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 08.09.2007 - |13:57|

@pixey

no był jeszcze Sokar(3x08,11,12);

@Sakramentos

zgadzam się, że byłoby to niesmaczne; ale nie wydaje Ci się, że reagujesz troszkę zbyt ostro; SG to w końcu tylko lekka rozrywka, a nie poważna rozprawa z dziedziny religioznawstwa; nikt nie odbiera(chyba) go w sposób jaki opisujesz;

BTW pace znaczy krok,chód również tempo; chodzi Ci zapewne o peace :P ;

Użytkownik inwe edytował ten post 08.09.2007 - |13:58|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#38 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 08.09.2007 - |15:09|

Ha! Wiedzialem! Chcialem cos skrobnac o tym w poprzednim poscie, ale juz mi sie nie chcialo. Dodajamy wiec:
"latajcych z flaga w kolorach teczy, napisaem <pace> i nie rozumiejacym, gdzie sie podzialo <e>" To slowo oznacza "pokoj", ale nie pochodzi z angielskiego, jeno z wloskiego.

I nie, nie reaguje przesadnie, ale z wyprzedzeniem i nawiazka, na kredyt. Potem wystarczy, ze bede linka podawal. Poza tym troche dziwnych rzeczy juz na tym forum przeczytalem, postanowilem wiec wylac swoje zale.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#39 Liki

Liki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 08.09.2007 - |20:31|

Prawie każdą współczesną religię możnaby powiązać z ascendentami, ale nie o to przecież chodzi. SG-1 zawsze miał dosyć ateistyczne poglądy o religiach w ogóle. Religia jako próba wyjaśnienia zaawansowanej technologii istotom prymitywnym. Łatwiej jest nam uwierzyć w bezsens jakiejś wymarłej religii niż tej w którą wierzymy, dlatego w SG-1 nie pojawiają się wątki związane z chrześcijaństwem i innymi współczesnymi religiami. Nie jestem ateistą bynajmniej, więc mnie nie posądzajcie, że jakieś herezje głoszę. Po prostu nie lubię tego mistycznego podejścia do wiary.

Co do nowego serialu, to wydaje mi się że wróci do korzeni, tzn. stworzą taką fabułę, aby grupa głównym bohaterów wędrowała przez wrota i badała nieznane planety, bo (jak dla mnie) to jest najlepszy element świata StarGate.
  • 0

#40 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 09.09.2007 - |18:08|

SG-1 zawsze miał dosyć ateistyczne poglądy o religiach w ogóle.

Nie za bardzo, odsylam do poczatku sezonu 9 oraz okazyjnym wstawkom w stylu "God´s be" oraz "There is one God"
  • 0
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych